Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ από Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ: Πουλήστε για να μειώσετε το χρέος.

Τελικά η κυβέρνηση, οι Βουλευτές και ο Τζέφρυ μας δουλεύουν κανονικά.
Ξεσήκωσαν όλο τον κόσμο ότι δήθεν οι τροϊκανοί επενέβησαν με κακοήθεια στα εσωτερικά της χώρας μας, κάνανε διαβήματα (υποτίθεται και τώρα μας έρχεται η δήλωση βόμβα του Γιούνγκερ. Με λίγα λόγια: Φευ! Υποκριτές και Φαρισαίοι...

«Πουλήστε 50 δις για να μειώσετε το χρέος» είπε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτά που είπε πριν από λίγες ημέρες η Τρόικα.

Στην συνέντευξη τύπου μετά την λήξη ..........

των εργασιών του Eurogroup ο κ. Γιούνκερ ο οποίος είχε επισκεφθεί και πρόσφατα την χώρα μας δήλώσε ότι στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να πουλήσετε δημόσια περιουσία αξίας 50δις ευρώ για την κάλυψη του χρέους προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Ολι Ρεν μίλησαν με θετικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά ζήτησαν πιο γρήγορους ρυθμούς στις διαρθρωτικές αλλαγές.

REAL.gr

Οι αποκρατικοποιήσεις φέρνουν πρόωρες εκλογές;

- Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός διαψεύδει τα σενάρια με κατηγορηματικό τρόπο
- Υπουργοί όμως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν το αποκλείουν
- Ρεπορτάζ και της κρατικής τηλεόρασης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο παρά τη διάψευση του πρωθυπουργού
- Αδύνατον να βρεθούν τα 50 δισεκατομμύρια που τάξαμε στην τρόικα

Ο απαράδεκτος τρόπος που η τρόικα ..........

παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας για την εκποίηση ελληνικής περιουσίας και η οργή της κυβέρνησης για αυτές τις τοποθετήσεις ήταν η αιτία που άνοιξε και πάλι ο ασκός του Αιόλου για τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Τα σενάρια αυτά τα οποία πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα αφήνουν ορθάνοιχτα, τα διέψευσε ως είθισται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει άλλα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Ωστόσο παρά τις δηλώσεις αυτές και την κατηγορηματική διάψευση από τον ίδιο πρωθυπουργό, η κρατική τηλεόραση σε ρεπορτάζ της ανέφερε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να γνωρίζει κάτι που δεν έχει ειπωθεί ακόμα.

Είναι άξιο λόγου πως η δημόσια τηλεόραση που διαφέρει από τα ιδιωτικά κανάλια, και ως είθισται αναφέρει τις επίσημες γραμμές, αναφέρει στο ρεπορτάζ πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Πάντως, το θέμα των πρόωρων εκλογών θα εξαρτητθεί από τα παρακάτω:

α) από την έκβαση της διαπραγµάτευσης για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ,

β) την θεσµοθέτηση του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης, ο οποίος θα σηµάνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει μπει και η Νέα Δημοκρατία μιας και δεν το αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς προς τα μέλη του κόμματός του έχει συστήσει να βρίσκονται σε έναν διαρκή συναγερμό για τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Η ετοιμότητα μάλιστα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται και από την παρέμβαση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχελάκη ο οποίος παρενέβη στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης για να διευκρινίσει πως το μόνο κοινό για τη δημόσια περιουσία με το ΠΑΣΟΚ είναι πως και οι δύο πλευρές μιλούν για έσοδα 50 δισεκατομυρίων ευρώ. Κατά τα άλλα ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία μιλά για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και όχι για πώληση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ πως παλιότερα μιλούσε για πώληση και τώρα για αξιοποίηση.

Newsit

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔHMΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Συνέντευξη στην ΕΡΑ Καλαμάτας και την Δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά παραχώρησε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά. Aπό την τρόικα και με αυτόν τον θόρυβο που έγινε, άλλα πενήντα δισεκατομμύρια, λέει, πρέπει να εξοικονομήσουμε, λοιπόν, εσείς τι απαντάτε; Οι πολιτικές μέχρι τώρα στην οικονομία ήταν οι σωστές, οι ενδεδειγμένες;
Και τι γίνεται, εν πάση περιπτώσει, μ’ όλο ........

αυτό; Και τον θόρυβο που έγινε με την τρόικα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρία Τομαρά, ακούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Σταϊκούρα να μιλούν για τη δική μας δήθεν αναποτελεσματική πολιτική και για την ύπαρξη προτάσεων από την πλευρά τους, για μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Όμως, προτάσεις συγκεκριμένες δεν είδαμε και δεν βλέπουμε ποτέ.

Ο κύριος Σαμαράς, στις 7 Ιουλίου του 2010, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Ζάππειο, ισχυρίστηκε ότι μέσα σε δεκαοκτώ μήνες θα μπορούσε να μηδενίσει το έλλειμμα της χώρας. Το πώς και το γιατί, δεν μας το είπε ποτέ. Μιλάει με γενικότητες και ασάφειες για ένα «άλλο μίγμα πολιτικής», το οποίο δεν είδαμε πουθενά. Για να μειωθεί, όμως, το έλλειμμα, θα πρέπει να αυξήσεις τα έσοδά σου ή και να μειώσεις τις δαπάνες σου. Πώς θα αυξηθούν τα έσοδα, δεν μας το είπαν. Θα επιβάλλουν νέες φορολογίες; Και ποιες θα είναι αυτές; Γιατί το αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό; Θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Πού ακριβώς ; Ούτε αυτό το λένε.

Παράλληλα, εμείς τους καλούμε, συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τους κάλεσε προχθές να συζητήσουμε με ποιες συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές θα καταφέρουμε να μειώσουμε περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, από τα 17 δισεκατομμύρια που θα είναι στο τέλος του 2011, στα έξι δισεκατομμύρια. Και τους είπαμε να έλθουν, έχουν κληθεί οι πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων, παρουσία και στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου «ενώπιος ενωπίω» να δούμε ποιες μπορούν να είναι αυτές οι πολιτικές.

Δυστυχώς απάντησαν αρνητικά. Το μεγάλο ερώτημα είναι, αποτελεί αυτό υπεύθυνη στάση πολιτικού κόμματος, που θέλει να επιστρέψει στην Κυβέρνηση και στην εξουσία, όταν μάλιστα ευθύνεται για τα τεράστια ελλείμματα, για το δημοσιονομικό έλλειμμα των 36 δις ευρώ; Είναι σωστό να συμπεριφέρεται έτσι;

Εμείς, αντίθετα, με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε στο προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη και την ανοχή του ελληνικού λαού –που μπορεί να ήταν πολιτικές επώδυνες και ήταν, αυτό το γνωρίζουμε-, καταφέραμε να σώσουμε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας στο οποίο βρισκόταν, καταφέραμε να μειώσουμε μέσα σ’ ένα χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από 36 δισεκατομμύρια ευρώ το κατεβάσαμε στα 22 και πιστεύουμε ότι με τη σωστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, από τα 22 δισεκατομμύρια – που ήταν στις 31/12 – θα πάει στα 17 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2011. Και ο δρόμος θ’ ανοίξει, γιατί δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, χωρίς ρευστότητα, χωρίς επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγούμενα, μιλήσατε σε χρόνο παρελθοντικό για τα μέτρα, «είχαμε πάρει», «ο λαός έκανε θυσίες», οι θυσίες όμως συνεχίζονται, έτσι; Αυτά τα μέτρα, δεν είχαμε άρση αυτών των μέτρων, ένα, και το ερώτημα, δύο, είναι: θα μείνουμε εδώ ή θα παρθούν κι άλλα μέτρα; Γιατί, ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτό επαπειλείται, επικρέμαται αυτή η απειλή.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Καταρχήν, επειδή βάλατε πολλά ερωτήματα δεν σας απάντησα σε ό, τι αφορά στην τρόικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την τρόικα, βεβαίως.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι δουλειά τους να κάνουν σχόλια για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, για το πώς αντιδρούν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες. Δεύτερον, δεν είναι δουλειά τους να αναφερθούν στον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας χωρίς να έχει τοποθετηθεί η Κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο να αρχίσουν να διατυπώνουν γνώμες για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, για το πώς θα αξιοποιηθεί έστω κι ένα εκατοστό, έστω και μια μετοχή δημόσιας περιουσίας Αυτό είναι αποκλειστικά απόφαση της κυρίαρχης Κυβέρνησης και κανενός άλλου!

Επομένως, όλα όσα είπαν για το Ελληνικό, τα λιμάνια, τη ΔΕΗ και όλα αυτά, είναι δικές τους απόψεις και δεν ισχύουν . Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και πάντα μετά από δημόσια διαβούλευση, όπως άλλωστε το κάνει.

Για το ζήτημα αυτό, να υπογραμμίσω ότι στις 7 Ιουλίου, στη συνέντευξη που είχε δώσει ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο για το οικονομικό της πρόγραμμα, είχε πει πως υπολογίζεται ότι πενήντα δις μπορούν να βρεθούν τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και από την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό το είχε πει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και σε αυτή τη συνέντευξη υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν πενήντα δις σε δύο χρόνια, από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πενήντα ένα είχε πει, κιόλας, ένα παραπάνω από αυτά που απαιτούνται, εν πάσει περιπτώσει.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το ερώτημα είναι λοιπόν, αυτοί που θα έβρισκαν τα πενήντα ένα δις σε δύο χρόνια, τώρα που η κυβέρνηση βάζει ένα πολύ ρεαλιστικότερο στόχο, το στόχο των πενήντα δις μέχρι το 2015, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί, απολύτως καμία απόφαση, γιατί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και ζητάνε παραιτήσεις, γιατί ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Υπουργού;

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω, πόσο θα πρέπει να υποκρίνεται κάποιος, για να προβαίνει σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Από την άλλη, γι’ αυτό που με ρωτήσατε, πιστεύω πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπή μισθών ή συντάξεων, ούτε για αύξηση φορολογικών συντελεστών. Ο στόχος μας είναι -και αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα ακολουθήσουμε- να συνεχίσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Διαρθρωτικές αλλαγές που στοχεύουν σε ένα μικρότερο, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, σε ένα επιτελικό, δηλαδή, Κράτος, που θα βάζει τους κανόνες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, στη λειτουργία και της οικονομίας και της αγοράς. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Επίσης, θα προχωρήσουμε στην δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ήδη επίκειται, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του φορολογικού νομοσχεδίου.

Τέλος, στοχεύουμε στη σωστή και συνετή αξιοποίηση, και όχι εκποίηση, της Δημόσιας περιουσίας, στην καταπολέμηση της σπατάλης και στην επαναφορά της οικονομίας μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτοί είναι οι δικοί μας στόχοι, γι’ αυτούς τους στόχους καλέσαμε σε συζήτηση την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Σε αυτό το διάλογο, περιμέναμε να υπάρξει υπευθυνότητα και ωριμότητα ανταπόκρισης, ιδιαίτερα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, αναφερθήκατε στα φορολογικά και θέλω να ρωτήσω με την ευκαιρία, η περαίωση αλήθεια, πως πήγε;

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η περαίωση πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν ένα μέτρο χωρίς ιδιαίτερα εισπρακτικό χαρακτήρα, μας βοήθησε κυρίως να ξεμπερδέψουμε με το παρελθόν. Στο μέλλον δεν θα έχουμε περαίωση, γιατί δεν θα υπάρχει ανάγκη, δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συσσωρεύονται τόσα εκατομμύρια ανέλεγκτες υποθέσεις. Ξεκαθαρίζοντας το αρχείο μας, η περαίωση είχε παράλληλα και ένα σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα: συγκεντρώσαμε ένα δις ευρώ μέχρι τις 31-12-2010. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα επτακόσια εκατομμύρια που προσδοκούμε ότι θα εισπραχθούν μέσα στο 2011 και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011. Πιστεύω, επίσης, ότι η περαίωση βοήθησε και πολλούς επιχειρηματίες, τους οποίους έβγαλε από μια κατάσταση αναμονής ή και ομηρίας. Τώρα ξέρουν ότι έχουν κλείσει οριστικά με τις ανέλεγκτες χρήσεις. Επομένως, η περαίωση είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, παρ‘ ότι, όπως γνωρίζετε κυρία Τομαρά, στην αρχή επικρίθηκε πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Λοιπόν, είναι πολλά εκείνα που μπορούμε να συζητήσουμε βεβαίως, δεν έχουμε άλλο χρόνο, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας ευχαριστήσω.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, βεβαίως.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως, καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης.

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη σε ερώτηση του κ. Δ. Δράκου για τις ενέργειες της περιφέρειας για τα στερεά απόβλητα

Είναι γεγονός ότι η περιφέρειά μας αντιμετωπίζει ένα σημαντικό ζήτημα, ένα ζήτημα που ευθέως την απειλεί με το θέμα της ανυπαρξίας πολιτικής μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση στην περιφέρεια με το θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Εκείνο που θέλω να γνωρίζετε κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες είναι ότι εφόσον προχωρήσουν τα θέματα αυτά θα υπάρξει μία ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου πάνω στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω και να σας ..........

ενημερώσω ότι όπως πρέπει να γνωρίζετε λόγω του πολύπλοκου και πολύπλευρου και πολυεπίπεδου προβλήματος που παρατηρείται στην περιφέρεια Πελοποννήσου κι επειδή η περιοχή μας, η περιφερειά μας επαπειλείται ευθέως με πρόστιμα από την Ε.Ε. αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην πολιτική της διαχείρισης και στην πολιτική του κλεισίματος των πάσης φύσεως χωματερών είτε υπό την έννοια των ΧΥΤΑ, είτε υπό την έννοια των ΧΑΔΑ τότε απειλούμαστε με πρόστιμα από την Ε.Ε.

Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, η αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση είχε δημιουργήσει μία ασάφεια στις πολιτικές της με εξαιρετικά ζητήματα και προβλήματα.

Φανταστείτε ότι σε κάποια στιγμή ο προηγούμενος περιφερειάρχης ο κ. Αγγελόπουλος είχε ενημερώσει την Ε.Ε. ότι σχεδόν είχαμε κλείσει όλους τους ΧΥΤΑ και τους ΧΑΔΑ. Για να μην επαναλαμβάνονται αυτά τα πράγματα, για να μην φαινόμαστε ασυνεπείς, για να είμαστε πολύ σοβαροί στο μεγάλο ζήτημα, θέλω να σας πω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι εμείς έχουμε εξαρχής υποσχεθεί στους συμπολίτες μας από την προεκλογική διαδικασία ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να είναι η περιφέρεια της αειφορίας.

Τουτέστιν είτε υπήρχε η απειλή της Ε.Ε., είτε δεν υπήρχε εμείς οφείλουμε να κινηθούμε σε μία πολιτική η οποία ουσιαστικά θα υπερασπίζεται τον αειφόρο χαρακτήρα της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι εμείς είχαμε εξαρχής μελετήσει και ανακοινώσει μία πολιτική για την διαχείριση. Και αυτή η πολιτική μας στηρίζεται σε 4 βασικές αρχές.
Πρώτον και κυρίως στη δημιουργία ενός διεθνούς διαγωνισμού.

Ο οποίος διεθνής διαγωνισμός θα είχε 4 παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος ήταν ότι η τεχνολογία που θα επιλεγόταν ως τελική διαχείριση και ολιστική διαχείριση στα στερεά απόβλητα θα έπρεπε να παράγει μηδενικούς ρύπους. Η δεύτερη βασική αρχή είναι ότι θα έπρεπε να ήταν η πιο οικονομική προσφορά, αυτό σημαίνει μειοδοτικός διαγωνισμός, η τρίτη συνιστώσα ήταν το ότι θα πρέπει να επιτυγχάνουμε το μέγιστο οικονομικό και το μέγιστο κοινωνικό όφελος και ο τέταρτος όρος, η τέταρτη συνιστώσα ήταν η τεχνολογία που θα επιλεγόταν να παράγει το μικρότερο.

Εισήγηση Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στο θέμα των διοδίων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη σημερινή μας συνεδρίαση για πρώτη φορά πήραμε την πρωτοβουλία να φέρουμε ένα θέμα το οποίο άπτεται των γενικότερων ζητημάτων της κοινωνικής αλληλεγγύης που πρέπει ασφαλώς να μας ενδιαφέρει ως περιφέρεια Πελοποννήσου.

Και αυτό έχει να κάνει με το φαινόμενο που παρακολουθήσαμε και παρατηρήσαμε τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας με την αλματώδη αύξηση του κόστους των διοδίων, σε όλους τους σταθμούς διοδίων στον εθνικό δρόμο Αθήνα – Κόρινθος – Τρίπολη, όπως και στον σταθμό διοδίων του δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας.

Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί θέλαμε ..........

εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε στην κουβέντα μεταξύ μας το πώς πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία μας απασχολούν.

Γιατί παρακολουθώντας το προηγούμενο διάστημα όλη αυτή τη διαδικασία η οποία ουσιαστικά ανοίχτηκε είδαμε δύο τάσεις.

Η μία τάση ήταν εξαιρετικά λαϊκιστική, η οποία έφτανε σε μία λογική μηδενισμού και έλεγε ότι αρνούμαι να πληρώσω τα διόδια.

Και η δεύτερη τάση ήταν μία άποψη, η οποία ήταν ρεαλιστική και νηφάλια και έλεγε ότι ναι μεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά απαιτούμε από την ίδια την πολιτεία να πάρει όλες και όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υφιστάμενο πρόβλημα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και με λιγότερη επίπτωση στους πολίτες.

Και θα ήθελα να πω ότι όπως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, γιατί πιθανόν να μην γνωρίζουμε, ότι ο τρόπος που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί η υποδομή του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα ήταν ο τρόπος του συμφώνου παραχώρησης.

Το σύμφωνο παραχώρησης είναι ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έχει θεσπίσει η Ε.Ε. και μέσω της λευκής αλλά και της πράσινης βίβλου, προκειμένου να δημιουργούνται συνέργειες, συμπράξεις μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιωτών, προκειμένου να προχωρήσει η δυνατότητα που πρέπει να έχει η χώρα μας, για να αποκτήσει και ιδιαίτερα η περιφέρειά μας σύγχρονες υποδομές και ιδιαίτερα σύγχρονο οδικό δίκτυο.
Παρακολουθήσαμε λοιπόν τον τελευταίο καιρό να υπάρχει αυτή η αλματώδης αύξηση. Και βέβαια βλέπαμε στις φωτεινές πινακίδες ότι αυτό ήταν σαν αποτέλεσμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Αντιλαμβάνεστε όλοι σας ότι αυτό δεν υφίσταται, δεν υπάρχει στη συμφωνία γιατί δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει στη συμφωνία ένας τέτοιος όρος. Οι δυσκολίες που υπήρξαν στον τρόπο χρηματοδότησης ως προς την ολοκλήρωση αυτών των μεγάλων οδικών δικτύων ήταν αυτό που επέφερε τις μεγάλες αυξήσεις.

Εμείς λοιπόν δεν αρνούμαστε αυτό το μοντέλο και δεν το αρνούμαστε και ήθελα να το ξέρετε από τώρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί αυτό είναι στις προθέσεις μας, να το χρησιμοποιήσουμε για να επεκτείνουμε τη δυνατότητα που θα έχουμε να αποκτήσουμε σύγχρονες οδικές υποδομές. Σύγχρονους οδικούς άξονες και ως προς το λεγόμενο ανατολικό άξονα, αλλά και ως προς τον λεγόμενο δυτικο-ενδο-Μεσσηνιακό άξονα.
Όταν θα πάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα σας ενημερώσουμε μέσω της συγκλίσεως του περιφερειακού συμβουλίου.

Θα ήθελα πάλι να επανέλθω λέγοντας ότι με τη δική μου πρωτοβουλία έγινε παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία ώστε κάνοντας χρήση του άρθρου 37 του νόμου 3559 του 2007, να υπάρξει αναθεώρηση ως προς τη συγκεκριμένη δομή, του πως καταμερίζονται τα διόδια. Το πώς διαμορφώνονται τα διόδια. Και αυτό το λέω γιατί όπως πρέπει να γνωρίζετε από τη σύμβαση παραχώρησης από το 2012 και μετά το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει τον αντίστοιχο Φ.Π.Α. από τη λειτουργία των διοδίων στο συγκεκριμένο άξονα. Και θα ήθελα να πω ότι ναι μεν η συμφωνία παραχώρησης, αυτό το σύμφωνο παραχώρησης ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί μας έδωσε σε πολύ γρήγορο χρόνο να έχουμε αυτόν τον οδικό άξονα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι όπως είχα πει και τότε στη Βουλή, διαφωνώντας με το σύνολο της νομοθετικής πρωτοβουλίας , ότι είχε και πάρα πολλά κενά.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι θεωρώ ότι το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να πάρει την εξής απόφαση. Και ‘δω θα ήθελα τη δική σας άποψη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της περιφέρειας Πελοποννήσου ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και ειδικότερα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση των επίμαχων συμβάσεων όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά και στη νομοθετική ρύθμιση άρθρο 37 του νόμου 3559 του 2007. Σε διαφορετική περίπτωση οι Πελοποννήσιοι πολίτες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων, οι οποίες παράλληλα θα αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθηνών-Πατρών και σήραγγες Καλογερικού - Ραψομάτη

Σε ισχύ τίθενται από αύριο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών και στις σήραγγες Καλογερικού και Ραψομάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας.

Από αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου, θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθ' όλο το 24ωρο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών λόγω εργασιών κατασκευής των Κάτω Διαβάσεων 242 και 243, στον ανισόπεδο κόμβο Δερβενίου του νέου αυτοκινητοδρόμου.
Οι ρυθμίσεις αφορούν το τμήμα της Ε.Ο. από ........

τη χιλιομετρική θέση 141+450 έως 142+850.

Επίσης, από αύριο Τρίτη, στο πλαίσιο των δοκιμών σεναρίων αντιμετώπισης συμβάντων σε σήραγγες, θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολη - Καλαμάτα, στις σήραγγες Καλογερικού και Ραψομάτη.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι θα γίνονται δεκάλεπτες διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων πριν την είσοδό τους στις σήραγγες.

ΙΚΑ: Μέσω του 184 και τα ραντεβού με τους γιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ

Τον τριψήφιο αριθμό 184, μπορούν να χρησιμοποιούν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τον γιατρό που θα επισκεφθούν στο ιδιωτικό του ιατρείο από τις καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στις Μονάδες Υγείας και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ, τα ΚΕΠ την ιστοσελίδα του ΙΚΑ και τις πληροφορίες που μπορεί να του δίνει το 184.

Το Σύστημα Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας ...........

«ραντεβού 184», εξυπηρετούσε ήδη τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για το «κλείσιμο ραντεβού» στα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ: Ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα;

Από την Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εδώ και καιρό με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε προβλέψει (δυστυχώς) την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον «μονόδρομο» που επέβαλε σε βάρος του ελληνικού λαού και την άκριτη υιοθέτηση του μνημονίου ως δήθεν μοναδικής πολιτικής «για την σωτηρία της χώρας».
Η καλλιέργεια αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα πέρασαν και οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν, με την συνέντευξη της τρόϊκα, έπεσαν στο κενό. Οι αποκαλύψεις τους έδειξαν ότι η ασφυκτική λιτότητα που επεβλήθη και η ανελέητη περικοπή των μισθών και συντάξεων δεν δημιουργεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ούτε βέβαια αποτελεί τον κατάλληλο τρόπο για να συμμαζευτούν οι σπατάλες του κράτους.
Οι τροϊκανοί ομολόγησαν με τον τρόπο τους ότι ........

τα δύσκολα για τον ελληνικό λαό δεν πέρασαν και έρχονται τα χειρότερα. Για χάρη της ανταγωνιστικότητας απαιτούν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αδιαφορώντας για την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας που θα επιφέρει. Τέλος απαίτησαν αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μειωθεί το χρέος.
Τίποτα δεν θα μείνει έξω από το ξεπούλημα, εκτός από τα αρχαία όπως οι ίδιοι είπαν, για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές μας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η απροκάλυπτη επέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας που θέτει εκ νέου το ερώτημα ποιός επιτέλους κυβερνά αυτή την χώρα, η νόμιμη κυβέρνηση ή οι εντολοδόχοι των πιστωτών της, ούτε βέβαια οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης ότι διαφωνεί με το ύφος των διεθνών επιτρόπων, τα λεκτικά χάδια του κου Πεταλωτή άλλωστε μόνο ως ένδειξη αδυναμίας εκλαμβάνονται, αλλά ποιά είναι η ουσιαστική πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καλλιέργεια αυταπατών και επικοινωνιακών διαχειρίσεων.

Είναι η ώρα της ειλικρίνειας και των καθαρών απαντήσεων. Οφείλει η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός των Οικονομικών να μας πουν τι υπέγραψαν; Τί ρόλο διαδραματίζει η βουλή πέρα από τι νομιμοποίηση των αποφάσεων των πιστωτών; Γνώριζαν οι Υπουργοί και οι Βουλευτές την εκχώρηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων; Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι φανταζόντουσαν με ποιό τρόπο έπαιζαν τον ρόλο του εθνικού σωτήρα; Εθνική σωτηρία σημαίνει ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους υπό τις επιταγές των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού; Πόσες επεκτάσεις του μνημονίου προβλέπονται; Οι τροϊκανοί ενεργούν εκτός του πεδίου της αρμοδιότητάς τους ή προβλέπεται και ειδικό επικοινωνιακό σχέδιο για να αισθανθούν οι Έλληνες ότι έχουν κυβέρνηση που αντιστέκεται;

Τελικά τι σημαίνει σωτηρία, καθοδήγηση χωρίς διαμαρτυρία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση; Είναι πλέον η ώρα της ευθύνης για να μάθουμε με τι κόστος καταθέτουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, της ελευθερίας μας και των δικαιωμάτων μας. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός τι μέλλον του επιφυλάσσουν οι εταίροι του και οι πιστωτές του. Απαίτηση θυσιών χωρίς γνώση και συμμετοχή της κοινωνίας σημαίνει καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και γενικευμένο αίσθημα απαξίωσης.

Κανένας θεσμός - κυβέρνηση, κόμματα, δικαιοσύνη, ΜΜΕ - δεν μπορούν να αποφύγουν την γενική κατακραυγή. Με υποκρισίες, με πολιτικές του κοινωνικού αυτοματισμού και με απλοϊκές προσεγγίσεις πάταξης της διαφθοράς δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζεται αρετή και τόλμη η αλήθεια και όσοι δεν τη διαθέτουν οφείλουν να αποχωρήσουν. Η εξουσία σ' ένα δημοκρατικό καθεστώς υπάρχει για να ασκείται υπέρ του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία καλεί για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό της χώρας και Πρόεδρο του Κινήματος να αναλογιστεί τις ευθύνες του γιατί ακόμη και σήμερα εμπιστεύεται ένα προβληματικό και αποτυχημένο οικονομικό επιτελείο, που λειτουργεί όχι για το συμφέρον της χώρας αλλά πλήρως υποταγμένο στις διαταγές των υπερατλαντικών αφεντικών του.

Φέρει την ευθύνη γιατί οδηγεί τη χώρα στο ξεπούλημα και την κοινωνία στην πλήρη εξαθλίωση και να κατανοήσει ότι οι μαθητευόμενοι μάγοι που ορίστηκαν να παίξουν το ρόλο του υπουργού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη καθήκοντά τους, ακόμα ούτε σ' αυτά που τους όρισε η τρόϊκα όπως φάνηκε. Αυτόνομα, αυταρχικά, ετσιθελικά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο οι υπουργοί συγκρούονται μεταξύ τους και απαιτούν απορρύθμιση της κοινωνίας στο όνομα μεταρρυθμίσεων. Είναι η ώρα πλέον των γενναίων αποφάσεων και των δύσκολων πολιτικών επιλογών για να σταματήσουν οι πειραματικές πολιτικές σε βάρος της χώρας και του λαού και να αποκτήσει η κυβέρνηση ένα στοιχειώδη αποτελεσματικό συντονισμό. Πρέπει να υπάρξει μια υπεύθυνη κυβερνητική ομάδα, πλήρως νομιμοποιημένη, που θα αναλάβει να εξηγήσει ότι τα σύκα είναι σύκα και η σκάφη, σκάφη. Δεν χρειάζονται πλέον άκαπνοι πολιτικοί αλλά συνειδητοί και δόκιμοι που θα αγωνιστούν μαζί με το λαό για το λαό. Η χώρα χρειάζεται υπουργούς μακράς πνοής και όχι πολιτικούς μιας χρήσης. Η χώρα χρειάζεται ειλικρινή κυβέρνηση με ξεκάθαρες πολιτικές.

Και επειδή μέχρι σήμερα άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε είναι καιρός να αποκατασταθεί η δημοκρατική κομματική λειτουργία με συνέδριο που όλοι θα ξέρουμε ποια είναι η θέση μας για την προοπτική της χώρας και δεν θα ντρεπόμαστε να την υπερασπίσουμε. Η χώρα κινδυνεύει με κατάρρευση οικονομική και ηθική και δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν ρηξικέλευθες αποφάσεις και όχι εφαρμογή εντολών. Είναι η ώρα της κρίσης και όλοι θα κριθούμε όχι για τις προθέσεις μας αλλά για τις πράξεις μας. Κάθε ολιγωρία ή άλλη επιλογή μπορεί να αποβεί καταστροφική με κίνδυνο να καταλήξει η Ελλάδα επαρχία του νέου Ράιχ που ετοιμάζεται χωρίς τη θέληση της. Οι τροϊκανοί έδειξαν τις προθέσεις τους και τις δυνατότητές τους. Καιρός πλέον να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αντιδράσει και να ανατρέψει εν τη γενέσει τους επιλογές ξεπουλήματος της χώρας. Τα μέλη και τα στελέχη του οφείλουν να υπερασπιστούν το δημόσιο πλούτο της χώρας, το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας, το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Οφείλουν να υπερασπιστούν την ιστορία και τις αρχές του κινήματος ενάντια σε όσους, εμφανιζόμενοι ως πολιτικοί αλεξιπτωτιστές τα τελευταία χρόνια, είναι έτοιμοι να πουλήσουν «έναντι πινακίου φακής», τη χώρα, τα οράματα και τις ελπίδες του λαού μας».

dete.gr

"Βάζει χέρι" στον Νίκα ο Καραμπάτος για την αύξηση δημοτικών τελών

Επιστολή με την οποία "βάζει χέρι" στον Δήαμρχο καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα εστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.
Ο Καραμπάτος προτάσει σαν επιχειρήματα τα συνεχή λουκέτα που μπαίνουν στηνπόλη εξ αιτίας της κρίσης με την έλλειψη ρευστότητας, την μείωση της κάθε μορφής ζήτησης ενω τονίζει ότι πρέπει να στήριχθεί η Αγορά με κάθε τρόπο καθώς πρόκειται για κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή και επείγουσα.

Η επιστολή του Καραμπάτου στον Νίκα αναφέρει: .......

Κύριε Δήμαρχε,
Εξαιτίας των έντονων φημών, όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών χρήσης πεζοδρομίων και τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων εκ μέρους των κέντρων εστίασης και αναψυχής, αισθανόμαστε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε σχετικά.
Μας είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη του Δήμου να αυξήσει κατά το δυνατόν τα έσοδά του από τέλη κ.α. άμεσες πηγές, δεδομένης της αδυναμίας του Δημοσίου να ενισχύσει ικανοποιητικά τον προϋπολογισμό του, όπως και αυτό των άλλων ΟΤΑ.

Όμως, καθημερινά το Επιμελητήριό μας είναι υποχρεωμένο να διαμαρτύρεται και να ασκεί πιέσεις στους αρμόδιους φορείς, λόγω της γενικευμένης καθίζησης της Αγοράς από την μείωση της κάθε μορφής ζήτησης, την έλλειψη ρευστότητας και τις αυξανόμενες υποχρεώσεις, που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις. Η ανάγκη, κατά συνέπεια, στήριξης της Αγοράς με κάθε τρόπο είναι ιδιαίτερα σοβαρή και επείγουσα.

Κάθε μέρα και στην πόλη μας, όπως και σε άλλες πόλεις σε όλη τη Χώρα, γινόμαστε μάρτυρες νέων «λουκέτων» καταστημάτων, που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα έκλειναν, και μάλιστα σε μέχρι πρότινος «ζωντανά» σημεία και γειτονιές. Γινόμαστε μάρτυρες των ευρύτερων συνεπειών των «λουκέτων» αυτών: σκοτάδι και νέκρα στις γειτονιές, επιδείνωση της κακής ψυχολογίας επιχειρηματιών και καταναλωτών, κλείσιμο των συμπολιτών μας στα σπίτια τους, αποχή από κάθε είδους αγορές και εξόδους….. Και οι συνέπειες αυτές είναι ιδιαίτερα επαχθείς στα κέντρα εστίασης και αναψυχής, από τη λειτουργία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ζωντάνια και η συνολική εικόνα μιας περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς, απευθυνόμαστε σε σας, πριν την λήψη οριστικής απόφασης για τα παραπάνω τέλη, προκειμένου να παρακαλέσουμε να εγκαταλειφθεί κάθε πρόθεση υψηλής ποσοστιαίας αύξησής τους και η αύξηση, που τελικά θα επιβληθεί, να μην υπερβαίνει τα ελάχιστα λογικά πλαίσια, όπως π.χ. το ποσοστό του τρέχοντος πληθωρισμού, που σας βεβαιώνουμε, ότι -ακόμη και αυτό- με δυσκολία οι επιχειρήσεις θα δυνηθούν απορροφήσουν ή να επιρρίψουν στην πελατεία τους.
Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Γιούχαραν το Δήμαρχο Καλαμάτας για τα δημοτικά τέλη

Σύμφωνα με το fimotro, ο δήμαρχος περπατούσε ανέμελα στη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας όπου καταστηματάρχες των cafe βγήκαν και άρχισαν να τον κυνηγάνε. Ο δήμαρχος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος μέσα στα στενά της Καλαμάτας.
Αυτή την φορά δεν έχει να κάνει με την κατάργηση της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής, αλλά με την αύξηση (4,5%) δημοτικών τελών που επέβαλε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στα καταστήματα.

Σύμφωνα με το fimotro, ο δήμαρχος περπατούσε ........

ανέμελα στη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας όπου καταστηματάρχες των cafe βγήκαν και άρχισαν να τον κυνηγάνε. Ο δήμαρχος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος μέσα στα στενά της Καλαμάτας.

Ληστεία σε βενζινάδικο στο Σπαθοβούνι

Στόχος ένοπλης ληστείας έπεσε τα ξημερώματα στην 01:20 περίπου βενζινάδικο που βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης στην περιοχή Σπαθοβούνι.

Σύμφωνα με την κατάθεση του υπαλλήλου, ο δράστης που ήταν ένας μπήκε στο πρατήριο υγρών καυσίμων όπου με την απειλή του όπλου αφαίρεσε από τον υπάλληλο χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο και το κινητό του τηλέφωνο και εξαφανίστηκε.
Ο Δράστης ...........

αναζητείται.

Το γάλα εχθρός του καρκίνου

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία, τα παιδιά που πίνουν γάλα αντιμετωπίζουν ως και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στην ενήλικη ζωή τους.

Μάλιστα, η κατανάλωση μόλις 250 ml γάλακτος ημερησίως είναι αρκετή για να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στους όγκους του εντέρου, σημειώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Εpidemiology».

Οι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι το ..........

«κλειδί» για την αντικαρκινική δράση του γάλακτος κρύβεται στην καθημερινή κατανάλωσή του επί αρκετά χρόνια κατά την παιδική ηλικία.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μαθητές που έπιναν γάλα κάθε ημέρα, για τουλάχιστον τέσσερα ως έξι χρόνια, αντιμετώπιζαν μειωμένες κατά 20% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου αργότερα στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από σύγκριση 562 ασθενών με καρκίνο του εντέρου ηλικίας 30-69 ετών και αντίστοιχου αριθμού υγιών εθελοντών. Κάθε εθελοντής απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του και τον τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά έπινε γάλα στη σχολική του ζωή.

Η μακροχρόνια κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε συγκέντρωση υψηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προστατεύσει το έντερο από βλάβες ή να οδηγήσει σε «εξολόθρευση» των καρκινικών κυττάρων προτού σχηματιστεί κάποιος όγκος.

Νέο πλαίσιο για τα δάνεια και τα επιδόματα του ΟΕΚ

Νέο πλαίσιο για τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματά του, επεξεργάζεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όπως αναφέρεται σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, έπειτα από έκκληση του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κ. Τσιάρα το Υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή για το θέμα.

«Η αναστολή των προγραμμάτων ...........

χορήγησης παροχών από τον ΟΕΚ, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αφού ανατρέπεται ο σχεδιασμός οικογενειών που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν ή να χτίσουν το δικό τους σπίτι», τόνιζε ο κ. Τσιάρας.

Με έγγραφό του ο κ. Κεγκέρογλου ενημερώνει το βουλευτή της ΝΔ ότι ο Οργανισμός επεξεργάζεται ένα νέο εξορθολογισμένο πλαίσιο για το νέο δανειοδοτικό και επιδοματικό του πρόγραμμα, με συγκεκριμένη στόχευση των ομάδων δικαιούχων στις οποίες απευθύνεται κάθε πρόγραμμα, με αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων, με αυστηρό καθορισμό κριτηρίων και με διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών, για τη διευκόλυνση του πολίτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασταύρωση στοιχείων.

Για την επανεκκίνηση, πάντως, των προγραμμάτων του ΟΕΚ, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεγκέρογλου, στο έγγραφο του υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ύψος των διαθεσίμων να βαίνει μειούμενο, από το 2005, λόγω κάλυψης μέρους των ταμειακών αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Εξάλλου, ο υφυπουργός, περιέγραψε ότι «η αύξηση των δαπανών για δάνεια, από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και για χορήγηση ενοικίου, έγινε δυσανάλογα μεγάλη με το κατασκευαστικό πρόγραμμα να έχει μειωθεί στο 4,95 του προϋπολογισμού για το 2009».

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι τα αρνητικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα προέκυψαν λόγω αλλαγής των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στα προγράμματα του ΟΕΚ, την εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων και την αύξηση των χορηγούμενων ποσών, χωρίς προηγούμενη έρευνα και τεκμηρίωση των επιπτώσεων τους στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

NewsBeast

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Ζωντανη μετάδοση

Συνεδριάζει σήμερα 14 Φεβρουαρίου και ώρα 15:30 το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τριπόλεως.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζει αυτό της αύξησης των τιμών των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου. Εισηγητής μαλιστα θα είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
Πρόκειται για την τρίτη τακτική συνεδρίαση και του συμβουλίου και όπως και οι επόμενες συνεδριάσεις θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να την δείτε και μέσα από το Φιλιατρά News στις 15:30.

Όσο για τα θέματα που θα συζητηθούν, .........

μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά πατώντας εδώ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Φεβρουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.







Άγιος Βαλεντίνος

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των ερωτευμένων. Επίκεντρο η 14η Φεβρουαρίου, ημέρα του "Αγίου Βαλεντίνου".

Στην πραγματικότητα όμως την μέρα αυτή, δεν γιορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου, ο οποίος άλλωστε δεν μνημονεύεται στα επίσημα χριστιανικά εορτολόγια, καθολικό και ορθόδοξο. Αυτό που γιορτάζεται είναι ο έρωτας, ο Έρως, που στην Ελληνική μυθολογία ήταν θεός. Ήταν ο καρπός της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης και του θεού του πολέμου Άρη.

Οι ρίζες του συγκεκριμένου εορτασμού χάνονται ........

στα βάθη του χρόνου, φτάνοντας μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τότε, την 14η Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεάς Juno, η οποία ήταν προστάτιδα της οικογένειας, των γυναικών και της συζυγικής αγάπης και πίστης (αντίστοιχη της Ήρας). Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή Lupercalia μια παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα και τον έρωτα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις τις εποχής, οι ζωές των νεαρών αγοριών και κοριτσιών ήταν αυστηρά διαχωρισμένες. Όμως, την μέρα αυτή, την περνούσαν μαζί. Κατά τη διάρκεια της Lupercalia, τα κορίτσια έγραφαν το όνομά τους σε έναν κλήρο που τον τοποθετούσαν σε ένα βάζο. Κάθε αγόρι επέλεγε έναν από τους κλήρους, διαλέγοντας έτσι την κοπέλα που θα τον συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της γιορτής. Πολλές φορές το ζευγάρωμα αυτό των παιδιών κρατούσε ένα ολόκληρο χρόνο και συχνά τα ζευγάρια ερωτεύονταν και κατέληγαν στο γάμο.
Σήμερα στις 14 του μήνα γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο όλοι οι ερωτευμένοι. Η ιδέα καθιερώθηκε από τους Γάλλους κι από εκεί ξεκίνησε, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που είναι ο προστάτης της αγάπης. Αυτός ο περίφημος άγιος, φαίνεται ότι ερήμην του, εχρίσθη προστάτης των ερωτευμένων, όταν ο πάπας Γελάσιος, το 496μ.Χ., μετέφερε τα Λουπερκάλια, μια μέρα πριν, ώστε να σταματήσει η λατρεία τους.
Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της 14ης Φεβρουάριου, σαν ημέρα των ερωτευμένων, καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1977.

Η ιστορία αυτού του περίεργου Αγίου σκεπάζεται ακόμη και σήμερα από ένα πέπλο μυστηρίου. Σήμερα η καθολική εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις τέτοιους Αγίους με το όνομα Βαλάντιος ή Βαλεντίνος, εκ των οποίων όλοι μαρτύρησαν.
Κατά μια εκδοχή, τον 3ου αιώνα στην Ρώμη κατά την Αυτοκρατορία του Κλαύδιου του Β΄, η Ρώμη περνούσε μία περίοδο αιματηρών εκστρατειών. Ο Κλαύδιος αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να προσελκύσει στρατιώτες να καταταγούν στις λεγεώνες του. Πίστευε ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι άντρες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες τους ή τις οικογένειες τους. Εξέδωσε λοιπόν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγόρευε τους γάμους και τους αρραβώνες. Ο Άγιος Βαλεντίνος όμως, ο οποίος ήταν ιερέας στη Ρώμη εκείνη την εποχή, μαζί με τον Άγιο Μάριο βοηθούσαν τους Χριστιανούς και κρυφά πάντρευαν τα ζευγάρια. Οι πράξεις του σύντομα μαθεύτηκαν από τον αυτοκράτορα και ο Άγιος Βαλεντίνος σύρθηκε από τους πρετοριανούς στο παλάτι. Εκεί ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε, επειδή δεν υπάκουσε στους νόμους του, να χτυπηθεί με ραβδιά μέχρι θανάτου και μετά να αποκεφαλιστεί. Ο Άγιος Βαλεντίνος μαρτύρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 270μ.Χ. παραμονή της "Λουμπερκάλια". Η Δυτική Χριστιανική εκκλησία μετέτρεψε τη "Λουμπερκάλια", που είχε ειδωλολατρικές ρίζες σε γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Επειδή ο Άγιος μαρτύρησε για ένα τόσο ρομαντικό σκοπό καθιερώθηκε την ημέρα της γιορτής του να γιορτάζουν όλοι οι ερωτευμένοι.

Κατά μια άλλη εκδοχή, ο Άγιος Βαλεντίνος βοηθούσε τους χριστιανούς να δραπετεύουν από τις Ρωμαϊκές φυλακές, όπου και υφίσταντο τρομακτικά βασανιστήρια. Όταν τον έπιασαν, τον βασάνισαν και μετά τον αποκεφάλισαν. Έτσι, έγινε άγιος της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και η ημέρα κατά την οποία μαρτύρησε, έγινε ημέρα αγάπης.
Σύμφωνα με ένα άλλο θρύλο ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν φυλακισμένος σε μια από τις Ρωμαϊκές φυλακές όταν ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του, γεγονός που οδήγησε στην εκτέλεσή του. Λέγεται ότι λίγο πριν τον θάνατό του, άφησε στην κόρη του δεσμοφύλακα, ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «from your Valentine» (από τον Βαλεντίνο σου), φράση που έχει μείνει μέχρι και σήμερα.
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η αλήθεια γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο και την προέλευσή του δεν είναι τελείως ξεκάθαρη. Μέσα, όμως, από όλους τους θρύλους που έζησαν μέχρι τις μέρες μας, ο Άγιος Βαλεντίνος παρουσιάζεται ως μία συμπαθητική, ηρωική και, κυρίως, ρομαντική προσωπικότητα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η μέρα του "Αγίου Βαλεντίνου" γιορτάζεται στα μέσα του Φλεβάρη επειδή τότε ήταν η επέτειος του θανάτου του.
Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι η γιορτή του Βαλεντίνου τοποθετήθηκε στις 14 του Φλεβάρη από τον ιερέα Γελασίνο, περίπου το 498 μ.Χ., στα πλαίσια της προσπάθειας της Χριστιανικής εκκλησίας να δώσει χριστιανική υπόσταση στα ρωμαϊκά «Λουπερκάλια».
Κατά μια Τρίτη εκδοχή, η ημέρα του Βαλεντίνου πιθανότατα να γιορτάζεται την συγκεκριμένη ημερομηνία, εξ αιτίας μιας αρχαίας πεποίθησης ότι τα πουλιά άρχιζαν να ζευγαρώνουν στις 14 Φεβρουαρίου.
Τον άγιο του έρωτα διεκδικούν και οι Ιρλανδοί και οι Πολωνοί, αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη ο Βαλεντίνος είναι θαμμένος στο Τσέρνι, βορείως της Ρώμης, και μπροστά στον τάφο του κάθε χρόνο τα ερωτευμένα ζευγάρια δίδουν όρκους αιώνιας αγάπης
Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν από τους πιο γνωστούς αγίους στην Γαλλία και την Αγγλία κατά την διάρκεια του μεσαίωνα.

Στην Μεγάλη Βρετανία η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να γίνεται δημοφιλής τον 17ο αιώνα. Αργότερα, τον 18ο αιώνα η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στον έρωτα και τη φιλία όλων των κοινωνικών τάξεων. Τα αισθήματα αγάπης και στοργής εκφράζονταν με συμβολικά δωράκια και χειρόγραφες κάρτες. Με το τέλος του αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από τυπωμένες λόγω της προόδου της τεχνολογίας. Πλέον, οι έτοιμες κάρτες ήταν ένας εύκολος τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Στις αρχές του 1700 και οι αμερικάνοι ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν χειρόγραφες κάρτες, δείγματα των συναισθημάτων τους προς το έτερον ήμισυ. Το 1840 ο Esther A Howland άρχισε να πουλά τις πρώτες κάρτες αφιερωμένες στον Άγιο Βαλεντίνο και φυσικά στην αγάπη και η συνήθεια αυτή έφτασε μέχρι τις μέρες μας.