Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

H Μεσσηνία στη World Travel Market

Η πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής τουριστικής προβολής, Αντωνία Μπούζα, μας μίλησε για τη Μεσσηνία και δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα τόπο που προσφέρει άπειρες εναλλαγές και επιλογές στον επισκέπτη, χάρη στη φυσική ομορφιά, τα 145χλμ των ακτών της, τα μνημεία της». Όπως μας ενημέρωσε, στη Μεσσηνία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπου πλέον θα λειτουργούν πολυτελέστατες τουριστικές υποδομές 5 Αστέρων.

Δείτε το σχετικό Video





Ντόλιος προς Νάντια «Θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα στο Λαγκούβαρδο»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, σε απάντηση του σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με το σημείο – καρμανιόλα του οδικού τμήματος Φιλιατρά – Μαραθούπολη στη θέση Λαγκούβαρδος, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια μελέτης προβλέπεται η βελτίωση των τμημάτων Φιλιατρά – Λιμενάρι και Φιλιατρά – Μάραθος, καθώς και η κατασκευή νέας γέφυρας σε απόσταση περίπου 100 μέτρων ανατολικότερα της υπάρχουσας στο σημείο Λαγκούβαρδος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντόλιος ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι η υπάρχουσα γέφυρα στη θέση ‘Λαγκούβαρδος’ έχει ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρεται, παρά τις εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης με διαγράμμιση, πίνακες κινδύνου, πληροφοριακές πινακίδες, ρυθμιστικές πινακίδες κ.α. από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το σημείο αυτό παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Για αυτό το λόγο, έχει προκηρυχθεί, με πιστώσεις ........

από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Μελέτη βελτίωσης οδών και υποστηρικτικές μελέτες, ‘Φιλιατρά – Λιμενάρι’ και ‘Φιλιατρά – Αγ. Κυριακή – Μαραθούπολη και τεχνικό στο ρέμα Λαγκούβαρδου’, ο μελετητής της οποίας αναμένεται να αναδειχθεί σε ένα μήνα.

Η κ. Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την κινητοποίηση των αρχών και φορέων του τόπου, με την ελπίδα ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα τραγικά περιστατικά.

Ο Δημήτρης Κουσελάς για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

«Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η σημαντικότερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας. Είναι πολύ δικαιότερο από όλα τα νομοσχέδια που έχουν ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, με κεντρικό στόχο ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Και αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύστημα δίκαιης αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών.
Στο πλαίσιο μιας ενιαίας, προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, .........

για όλους όσους έχουν εισόδημα μέχρι και 40.000 ευρώ όχι μόνο δεν αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση, αλλά προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

‘Εχουμε ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων και των εισοδημάτων, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται, εφόσον πλέον όλα τα εισοδήματα μπαίνουν στην ενιαία φορολογική κλίμακα και όχι σε τρεις διαφορετικές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Καταργούνται, επίσης, οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις. Για όσες παραμένουν, αυτό γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, είτε με βάση αναπτυξιακά κριτήρια ή βάσει των διεθνών κανόνων που ισχύουν και για τη χώρα μας.
Καταργείται το ΕΤΑΚ που θέσπισε η ΝΔ για να φορολογήσει ακόμα και τη μικρή και την μεσαία περιουσία και επαναφέρεται ενισχυμένος ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Θεσπίζεται αυστηρή φορολόγηση των offshore εταιριών, για τις οποίες ο φόρος πεντακοσαπλασιάζεται, από 3% γίνεται 15%.

Θεσπίζεται δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που για πρώτη φορά φορολογείται.
Φορολογούνται τα μπόνους των στελεχών στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά πιστοποιούν τον δίκαιο χαρακτήρας αυτής της φορολογικής αλλαγής.
Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης της μη μισθωτής εργασίας και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έφτασε τα 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν καταλαβαίνω για ποια… επανάσταση μιλά ο κ. Τζίμας αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης, όταν ήταν αυτή που όχι μόνο διέλυσε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά οδήγησε τα δημόσια έσοδα κυριολεκτικά σε κατάρρευση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, των μονίμων και συνήθων φορολογικών υποζυγίων, είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Δεν γίνεται, λοιπόν, κάποιοι σ’ αυτή την Αίθουσα να χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε το πώς θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, με διάφορα προσχήματα να εμφανίζονται αντίθετοι και να καταψηφίζουν...»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς, αφού τόνισε την ανάγκη τα τεκμήρια να γίνουν αυστηρότερα για τα υψηλότερα εισοδήματα αλλά να είναι, σε κάθε περίπτωση, μαχητά, με δικαίωμα απόδειξης από τον φορολογούμενο, επισήμανε ότι «με το σ.ν. καθιερώνουμε τη διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος. Με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, που είναι μια πραγματική επανάσταση από τη στιγμή που όλες οι συναλλαγές θα περνούν πλέον από αυτούς και θα ελέγχονται ακόμη και οι συναλλαγές φυσικών προσώπων με επιχειρήσεις, ποσού πάνω από 1.500 ευρώ. Οι διασταυρώσεις στοιχείων, το περιουσιολόγιο που δημιουργείται και η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων με τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, μας δίνει τη δυνατότητα να συλλάβουμε ένα σημαντικό κομμάτι από τη φορολογητέα ύλη, που μέχρι σήμερα δεν φορολογείτο.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα Υπουργεία και τους φορείς, η ανταλλαγή στοιχείων, ο έλεγχος των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες, ο έλεγχος των πρακτικών τιμολόγησης μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιριών, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα, η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και η ύπαρξη ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, είναι μέτρα που θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. »

Τέλος, αναφερόμενος στα αναπτυξιακά κίνητρα, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «είναι άδικη η κριτική που έκανε η Ν.Δ. για δήθεν μη ύπαρξη αναπτυξιακών κινήτρων στο φορολογικό σ.ν. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Τόσο ο Εισηγητής μας, ο κ. Μακρυπίδης, όσο και ο κ. Υπουργός απέδειξαν ότι το σχέδιο νόμου περιέχει σημαντικά κίνητρα, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Με βάση τα παραπάνω, ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο επί της αρχής. »

Επιτέλους μπήκαν κάγκελα και επαρκής σήμανση στο γεφυράκι του θανάτου στο Λαγκούβαρδο

Έπρεπε να φωνάξουμε. Έπρεπε να γκαρίξουμε, έπρεπε να τα ψάλουμε -και δεν το μετανιώνουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο) στους αρμοδίους για το χάλι που επικρατούσε στο γεφυράκι του θανάτου το οποίο χρόνια τώρα έπαιρνε ανθρώπινες ζωές ανενόχλητο για να γίνει επιτέλους κάτι.

Έπρεπε να γράψουμε πολλές γραμμές μέσα από αυτό το blog, με το θέμα να ασχοληθεί η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κα Νάντια Γιαννακοπούλου, να δημοσιευθεί το θέμα με τις κατηγορίες μας στην Εφημερίδα Μεσσηνιακός Λόγος μέσω του Κου θεόδωρου Μπρεδήμα, να γίνει ολόκληρη ερώτηση προς τον νομάρχη Κο Δράκο απο τον Κο Αλευρά, για να ξυπνήσουν επιτέλους οι υπηρεσίες και να παρέμβουν στο θανατηφόρο σημείο του Λαγκούβαρδου στον Δρόμο Αγίας Κυριακής Φιλιατρών - Μαραθούπολης.

Ήθελαν τόσο πολύ κράξιμο οι αρμόδιοι για να δουν ........

ότι εκεί χάνονται άδικα ΖΩΕΣ ανθρώπων για να το φτιάξουν????
Ήθελαν τόσο κράξιμο για να μπουν επαρκής σήμανση με τόξα, χαμηλό όριο ταχύτητας, μπάρες αριστερά και δεξιά και κυρίως επάνω στο γεφυράκι αλλά και μάτια της γάτας κάτω στο οδόστρωμα εκατέρωθεν του δρόμου???

Φαίνεται ότι ορισμένοι μόνο με κράξιμο παίρνουν μπροστά.
Απο εμάς θα το έχετε σε αφθονία. Φαίνεται τελικά ότι η αδέσμευτη φωνή των blogs, μπορεί να κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους.
Ξεκινήσαμε έναν αγώνα να φτιαχτεί το γεφυράκι και τα καταφέραμε. Οι φωνές, με τις ευθείες κατηγορίες προς πρόσωπα και όχι γενικολογίες, έφεραν αποτέλεσμα.

Τωρα θέτουμε ένα ακόμα στόχο. Να καταργηθεί το S του θανατου και να κατασκευαστεί το νέο γεφυράκι στην καινούρια χάραξη του δρόμου στον Λαγκούβαρδο και να φύγει η κατοικία του χάρου στις στροφές του “S”. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε αυτους αρμόδιους και να γίνει το έργο.

Φιλιατρά News

ΟΓΑ: Από 6 Απριλίου η καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων

Από τις 6 έως τις 15 Απριλίου θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ σε 430.151 δικαιούχες οικογένειες τα οικογενειακά πολυτεκντικά επιδόματα του Β’ Διμήνου 2010.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 131.837.458,81€.



Ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ

Ο ΟΓΑ παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους οφειλέτες του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με το νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών.

Με τις νέες διατάξεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους τόσο οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ όσο και οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπήρχε, μέχρι την ισχύ των ως άνω διατάξεων, ρυθμιστικό πλαίσιο τμηματικής καταβολής των οφειλόμενων εισφορών.

Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα καταβάλλουν .........

τμηματικά τις οφειλές τους, σε εξαμηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις έξι (6). Το ποσό κάθε εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1200€ (6 μήνες x 200€). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών.

Προκειμένου οι οφειλέτες να τύχουν της ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στον ΟΓΑ.

“ΜΕ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ”

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου και κυρίως την έμπρακτη στήριξή τους με τεχνική βοήθεια, θέτει σε εφαρμογή μια νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση των μελών του σε θέματα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010 –ξεκινάμε από ..........

Καλαμάτα- και ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ (εναλλάξ Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα και παράρτημα Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Κυπαρισσία) από τις 10.30 το πρωί οι επιχειρηματίες μέλη μας θα μπορούν να προσέρχονται στο Επιμελητήριο ή στο παράρτημα Κυπαρισσίας αντίστοιχα να συζητούν και να ενημερώνονται από ειδικό επιστημονικό συνεργάτη μας για τα θέματα, που απασχολούν την επιχείρησή τους, τόσο τα τρέχοντα χρηματοοικονομικά προβλήματα όσο και για τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης των εργασιών τους.

Τα θέματα που θα συζητούνται και στα οποία θα εντάσσονται οι συμβουλές, που θα χορηγούνται στα μέλη μας σε εμπιστευτική βάση, θα έχουν σχέση με:
• Ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης με βάση στοιχεία ισολογισμών ή φορολογικών δηλώσεων (δείκτες ρευστότητας, αποδοτικότητας, δανειακής εξάρτησης κ.λπ.)
• Αξιολόγηση βιωσιμότητας της επιχείρησης
• Υπολογισμό του νεκρού σημείου (break-even point)
• Υπολογισμό δανειακών αναγκών της επιχείρησης και δυνατότητες εξεύρεσής τους (τραπεζικός δανεισμός, εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης)
• Οδηγίες για σύνταξη απλού επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και
• Θέματα αγορών εξωτερικού
Επειδή οι συζητήσεις θα διεξάγονται με τον συνεργάτη μας με κάθε επιχείρηση χωριστά και προφανώς εμπιστευτικά και για καθαρά οργανωτικούς λόγους παρακαλούνται τα μέλη μας να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 27210 62200, προκειμένου να δηλώνουν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυτή του Επιμελητηρίου μας και να προσδιορίζεται η ώρα της συνάντησης.

Προσοχή! Ανακαλούνται οκτώ φάρμακα

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) συνέστησε την ανάκληση όλων των παρτίδων των οκτώ (8) κεντρικά εγκεκριμένων γενόσημων φαρμάκων που περιέχουν κλοπιδογρέλη (Clopidogrel), για τα οποία η δραστική ουσία έχει παραχθεί από την Glochem Industries Ltd στο εργοστάσιό της στην Visakhapatnam (Ινδία).

Τα φάρμακα που αφορά είναι : ...........


Clopidogrel A1 Pharma,
Clopidogrel Acino,
Clopidogrel Acino Pharma,
Clopidogrel Acino Pharma GmbH,
Clopidogrel Hexal,
Clopidogrel Ratiopharm,
Clopidogrel Ratiopharm GmbH και
Clopidogrel Sandoz.
Ο Κάτοχος της Αδείας Κυκλοφορίας των προϊόντων είναι η εταιρεία Acino Pharma GmbH.

Η Κλοπιδογρέλη είναι ένα αντι-αιμοπεταλιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση εμφάνισης προβλημάτων που δημιουργούνται από θρόμβους αίματος, όπως καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι αρμόδιες αρχές όσο και ο κάτοχος της αδείας κυκλοφορίας δεν έχουν λάβει αναφορές που να δημιουργούν ανησυχία για τα εν λόγω προϊόντα από ασθενείς, φαρμακοποιούς ή ιατρούς, η CHMP συνέστησε, ως προληπτικό μέτρο, να ανακληθούν από την εφοδιαστική αλυσίδα ξεκινώντας από το επίπεδο του φαρμακείου όλες οι παρτίδες με κλοπιδογρέλη που παρήχθη στο εργοστάσιο της Glochem στο Visakhapatnam.

Επιπλέον η Επιτροπή συνέστησε το εργοστάσιο Glochem Visakhapatnam, να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των παραγωγών που επιτρέπεται να προμηθεύουν κλοπιδογρέλη στην Acino pharma GmbH για τα γενόσημα προϊόντα.

Η σύσταση της Επιτροπής προέκυψε μετά την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Glochem στο Visakhapatnam κατά την οποία διαπιστώθηκαν ελλείψεις που αφορούν τις διεργασίες παραγωγής της δραστικής ουσίας και η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση για την ποιότητα των φαρμάκων με κλοπιδογρέλη από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Σε εφαρμογή της παραπάνω σύστασης, ο ΕΟΦ εξέδωσε απόφαση ανάκλησης του προϊόντος NIACLOP FC tabs 75 mg/tab το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την εταιρεία ΝΕΙΑΔΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, γιατί έχει παραχθεί με πρώτη ύλη κλοπιδογρέλη από το εργοστάσιο Glochem Visakhapatnam και προειδοποιεί τους ασθενείς που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν και να απευθυνθούν άμεσα στον ιατρό τους.

Υπουργοί και περιφερειάρχες στα.... θρανία

Από «φροντιστήριο» για τη διαχείριση κρίσεων περνούν σήμερα οι υπουργοί, περιφερειάρχες και κομματικά στελέχη της κυβέρνησης και ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει σ΄ αυτό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι σε κάποια φάση των εντατικών μαθημάτων θα παραστεί και ο ίδιος.

Το πρωτότυπο, δίχως άλλο, «φροντιστήριο» πραγματοποιείται σήμερα, μετά το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με εντολή του πρωθυπουργού θα το παρακολουθήσουν τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, κορυφαία κομματικά στελέχη και οι περιφερειάρχες.

Στόχος είναι η επιμόρφωση των μελών της κυβέρνησης ........

και των κομματικών στελεχών στο πώς πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση, είτε στο υπουργείο ή στην περιφέρεια είτε σε ένα κοινωνικό ζήτημα.

Βασικός «φροντιστής» των υπουργών, των περιφερειαρχών και όσων άλλων μετάσχουν στο «φροντιστήριο» είναι ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην έδρα Τζ. Κέννεντυ, Ρόναλντ Χάιφετζ, ο οποίος μετακλήθηκε ειδικά από τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να μεταδώσει τις γνώσεις του στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Δύο ενότητες

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Χάιφετζ να «διδάσκει» τους σημερινούς «μαθητές» του το πώς πρέπει να αντιδρούν σε περιόδους κρίσης, ποιες συγκεκριμένες κινήσεις πρέπει να κάνουν και με ποιο τρόπο να χειρίζονται ανθρώπους και καταστάσεις.

Τα «μαθήματα» θα γίνουν σε δυο ενότητες: α. Η ηγεσία σε περιόδους κρίσης, β. Η στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.
Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά, αν η διαχείριση κρίσεων θα αφορά και οικονομικά ζητήματα ή θα περιοριστεί μόνο σε θέματα πολιτικής προστασίας, απάντησε ότι χωρίς να αποκλείονται και τα συγκεκριμένα ζητήματα, η διαχείριση αφορά τη συμπεριφορά των υπουργών και των στελεχών κατά την εμφάνιση μιας κρίσης.

Υπουργικό συμβούλιο

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου, που χθες είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με στελέχη της κυβέρνησης, προτίθεται να συγκαλέσει, μάλλον αύριο, την κυβέρνηση σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο φάνηκε να παρακολουθεί- και αυτό- τις προσπάθειες του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με σύνθημα «ούτε μια μέρα χαμένη», ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να καθορίσει και πάλι τις προτεραιότητες που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ώστε να κερδηθεί ο όποιος χαμένος χρόνος.

Πηγή: Τα Νέα

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2010 ανακοινώθηκαν τη Μ.Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τη σχετικά ανακοίνωση, φέτος ικανοποιήθηκε το 34,73% των αιτήσεων (υποβλήθηκαν 10.221, ικανοποιήθηκαν 3.550).

Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση .........

της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι 21/6/2010. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31/8/2010.

Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι διευθυντές Διευθύνσεων και προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

Κατεβάστε τα παρακάτω αρχεία (.xls):

Μεταθέσεις Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης

Μεταθέσεις Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

Βάσεις Μεταθέσεων

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010. Ξεκινούν στις 14 Μαΐου

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων του 2010 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ανέρχεται στις 84.690.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα λήγουν στις 12 Μαΐου.

Αναλυτικά: ....................

Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ θα εξεταστούν:

Την Παρασκευή 14 Μαΐου στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Την Τετάρτη 19 Μαΐου οι μαθητές Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ενώ εκείνοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) εξετάζονται στα Μαθηματικά.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου στην Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Την Τετάρτη 26 Μαΐου στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων).

Την Παρασκευή 28 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Το πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων Δ' Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

Το Σάββατο 15 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.

Την Τρίτη 18 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Την Πέμπτη 20 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Το Σάββατο 22 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε: Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Την Τρίτη 25 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Νεοελληνική λογοτεχνία (Θεωρητική Κατεύθυνση) και Μαθηματικά (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και οι δύο κύκλοι).

Την Πέμπτη 27 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση) και Φυσική (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και οι δύο κύκλοι).

Το Σάββατο 29 Μαΐου το εξεταζόμενο μάθημα είναι το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 18:30, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για την Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 1 μέχρι και 18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερησίων ΕΠΑΛ και των μαθημάτων ειδικότητας ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

Τρίτη 25 Μαΐου: Νεοελληνική Γλώσσα

Πέμπτη 27 Μαΐου: Μαθηματικά Ι

Τρίτη 1 Ιουνίου: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Στοιχεία Μηχανών, Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ

Τετάρτη 2 Ιουνίου: Εγκαταστάσεις Ψύξης, Τεχνολογία Εκτυπώσεων, Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις

Πέμπτη 3 Ιουνίου: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, Οικοδομική, Δομημένος Προγραμματισμός

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου: Εγκαταστάσεις Κλιματισμού, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Φυτική Παραγωγή, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Το Σάββατο 5 Ιουνίου: Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών, Γραφιστικές Εφαρμογές, Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία ΙΙ, Ανθοκηπευτικές Καλλιέργειες, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ

Την Τρίτη 8 Ιουνίου: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στοιχεία Παθολογίας, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Μηχανές Πλοίου Ι, Μεταφορά Φορτίων, Διαμόρφωση Τοπίου.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 10 Ιουνίου μέχρι 23 Ιουνίου 2010 με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Πρόγραμμα εξετάσεων ειδικών μαθημάτων:

Πέμπτη 24 Ιουνίου: Αγγλικά (16:00 μ.μ.)

Παρασκευή 25 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο (11:00 π.μ.)

Σάββατο 26 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο (11:00 π.μ.)

Δευτέρα 28 Ιουνίου: Γερμανικά (16:00 μ.μ.)

Τρίτη 29 Ιουνίου: Γαλλικά (16:00 μ.μ.)

Τετάρτη 30 Ιουνίου: Αρμονία (16:00 μ.μ.)

Πέμπτη 1 Ιουλίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (11:00 π.μ.), Ιταλικά (16:00 μ.μ.)

Παρασκευή 2 Ιουλίου: Ισπανικά (16:00 μ.μ.).

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 15.30 μ.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός του Ελεύθερου σχεδίου, του Γραμμικού σχεδίου και του ελέγχου μουσικών ακουστικών ικανοτήτων για τα οποία πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 10.30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα: των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του ειδικού μαθήματος Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων είναι περίπου 20 λεπτά.

Η προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) είναι από την Δευτέρα 21/6/2010 μέχρι και την Τετάρτη 30/6/2010.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 3 έως τις 10 Ιουλίου.

Εισιτήριο για 84.690 υποψηφίους

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ανέρχεται στις 84.690.

Κατεβάστε το αρχείο με τον Αριθμό εισακτέων για κάθε Σχολή ή Τμήμα [ Αρχείο xls ]

Φέτος, ο αριθμός εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με πέρσι, καθώς υπάρχουν νέα τμήματα, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι εισακτέοι παραμένουν ίδιοι, ενώ ελάχιστες είναι οι μειώσεις σε ορισμένες σχολές, όπως για παράδειγμα στις αστυνομικές ακαδημίες.

Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε 40.750. Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης σε 43.940.

Στον αριθμό των 84.690 εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων: για τις Στρατιωτικές Σχολές 1405. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 1650 (κατά προσέγγιση). Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 40. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 670 (κατά προσέγγιση).

Για καλύτερη κατανόηση του προγράμματος με τις εξετάσεις κατεβάστε από εδώ το δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας

Μεγάλη Τρίτη - Το τροπάριο της Κασσιανής.

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθένων και της παραβολής των Ταλάντων.
Σύμφωνα με την πρώτη, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή.

Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν.
Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ........

ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά.
Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή, των Ταλάντων, λέει τα εξής: Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει.
Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα.
Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα.
Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου.
Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο.
Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης.
Στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούγεται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας.
Το τροπάριο της Κασσιανής. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή. Μια μοναχή της Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους.
Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα.
Συνήθως είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού.
Σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.

ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Η Κασσιανή ή Κασσία, ή Εικασία, (μεταξύ 805 και 810 - πριν το 865) ήταν βυζαντινή ηγουμένη, ποιήτρια, συνθέτρια, και υμνογράφος στην οποία κα αποδίδεται το ψαλλόμενο την Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις: "Κύριε η εν παλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή..".

Το Τροπάριο της Κασσιανής είναι ο πιο γνωστός ύμνος της Κασσιανής. Ψάλλεται μόνο μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα στον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης, ο οποίος παραδοσιακά τελείται το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Μαρτίου 2010

ele30.jpg (780 KB) 8arr30.jpg (237 KB) foni30.jpg (305 KB)