Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Παραιτείται ο Βασίλης Γκαγκάτσης????

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις εκλογές στην ΕΠΟ για ανάδειξη νέου Δ.Σ. και μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ παραιτείται....

Αυτός δεν ήταν που είχε φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να τον ξαναψηφίσουν για πρόεδρο στην ΕΠΟ παραγκωνίζοντας τον Τριφύλιο Πάρη Γεωργακόπουλο και αναγκάζοντας τον να παραιτηθεί απο την υποψηφιότητα του???


Βρε μπας και κάποιος... φίλος του.... που του χάρισε ολόκληρο ΓΚΑΓΚΑΤΣΙΟ πρωτάθλημα.... του πρότεινε διοικητική θέση στον όμιλο επιχειρήσεων του και γι αυτό παραιτείται???????

Ρωτάω εγώ τώρα........

Έτσι είναι Κε Γκαγκάτση???

Η ΒP ...κλαίγεται αλλά πρέπει να ρίξει την τιμή κάτω από 0,78 στα πρατήρια της!

Η bp απαντάει σήμερα σε όλες τις εφημερίδες για το πρόστιμο που έφαγε μαζί με την shell και είναι ύψους 50εκ ευρώ για το καρτέλ που κατηγορούνται ότι δημιούργησαν. Λέει λοιπόν ότι:
"Η εταιρεία μας ταλαιπωρείται χωρίς λόγο από την Επιτροπή ανταγωνισμού και μας υπονομεύουν" και άλλα πολλά.
Απλά πράγματα. Θέλεις κυρία bp να έχεις τον κόσμο μαζί σου; Ανάγκασε τους συνεργάτες βενζινοπώλες να πουλάνε την βενζίνη σου κάτω από τα 0,78 λεπτά τουλάχιστον.

Και όχι να υπάρχουν πρατήρια της εταιρείας που είναι και πάνω από 0,90 λεπτά. Δείξε λοιπόν ότι δεν έχεις καρτέλ και ρίξε τις τιμές.
Από την εταιρεία εξαρτάται και ο βενζινοπώλης δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα το δώσει η εταιρεία πιο φθηνά λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου και θα το πουλήσει ο βενζινοπόλης πιο φθηνά.

Όλα τα άλλα και οι επιστολές είναι για τα σκουπίδια.

Πηγή: Τρωκτικό


Σχόλιο.
50εκ ευρώ πρόστιμο μόνο??? Να ήταν 500 δις να πω κάπως πάει κι έρχεται...
Να προσέξουμε μην πτωχεύσουν τα λαμόγια.

Εντονη ανησυχία στα Φιλιατρά για την κατάσταση με το λάδι

Η προοπτική του ελαιόλαδου και τα προβλήματα γύρω από αυτό συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία φορέων και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
Για ακόμη μια αφορά εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των παραγωγών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, σε ό,τι αφορά τις τιμές αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν σωρευθεί γύρω από το λάδι, όπως είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό, η τυποποίηση, η διάθεσή του, ο έντονος ανταγωνισμός στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Πέρα από όλες τις αρνητικές συγκυρίες και καταστάσεις που υπάρχουν, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων και όσα κατά καιρούς αναφέρονται ως προτάσεις πρέπει να γίνουν και πράξεις. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίστηκε ότι το λάδι της Μεσσηνίας έχει το βασικό πλεονέκτημα της ποιότητας - κάτι το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί.
Από εκεί και πέρα βέβαια τονίστηκε πως θα πρέπει να μάθουμε να τρώμε όλοι ελαιόλαδο στον τόπο μας και να το προβάλουμε, ενώ αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γίνει προώθησή του και στη Βόρεια Ελλάδα όπου η κατανάλωσή του δεν είναι μεγάλη.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο πρόεδρος του Σώματος Διονύσιος Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τιμές αλλά και στην μεγάλη οξύτητα που παρατηρείται φέτος, ενώ αναρωτήθηκε ποια θα είναι η προοπτική αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το επόμενα χρόνια.
Στην συνέχεια ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας τόνισε ότι όλοι έχουμε μεγαλώσει με τις ελιές και το λάδι, αυτό αποτελούσε το κύριο εισόδημα της περιοχής και η ελιά είναι η ρίζα της ζωής μας. Τόνισε ότι ο δήμος από την πλευρά του μπορεί να έχει ρόλο πίεσης και διεκδίκησης, σημειώνοντας ότι δεν δίνει ο δήμος τις επιδοτήσεις, μπορεί όμως να πιέσει να δοθούν νωρίτερα, να ζητήσει τον καθαρισμό των αποθηκών της ΕΑΣ, όπως και την επέκταση της ονομασία προέλευσης.

Το λάδι, κατέληξε, περνά δύσκολες ώρες και σε αυτές πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τέλης Καναβός σημείωσε ότι δεν ζητά ο σύλλογος να παρθούν αποφάσεις για όλα τα θέματα, αλλά να γίνουν γνωστά τα προβλήματα, να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να προσπαθήσουν όλοι μαζί να τα λύσουν. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα αφορούν το λάδι και την τιμή του, αλλά υπάρχουν και άλλα γενικότερα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Ανέφερε πως πρέπει να γίνει επέκταση του ΠΟΠ εκφράζοντας την άποψη ότι το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό. Επίσης αναφέρθηκε στο ψήφισμα που βγήκε πριν λίγες μέρες στην Χώρα, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί πρέπει να γίνουν και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ακόμη έθεσε το ζήτημα μη λειτουργίας του Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών και ζήτησε να σταματήσει η συνοδεία των κηπευτικών με δελτίο αποστολής.
Για τα ληγμένα φυτοφάρμακα είπε ότι υπάρχει η πληροφόρηση ότι σύντομα θα αποσυρθούν. Είπε ότι η “Γιορτή καρπουζιού“ πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα με επίκεντρο τα Φιλιατρά, κι επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος των αγροτών στην διαχείριση των πλαστικών και έχει γίνει και σωστή προσπάθεια και από τον δήμο.
Τέλος ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το τι έχει γίνει με το δημοπρατήριο.

Απαντώντας άμεσα σε κάποια από αυτά τα ζητήματα ο δήμαρχος είπε ότι το Α.Ι.Φ. είχε νοικιαστεί σε ιδιώτες και από τότε που έφυγαν, αν και έχουν γίνει προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος.
Αναπτύσσοντας το θέμα του λαδιού, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Σπυρόπουλος τόνισε ότι ένας τόπος για να πάει μπροστά πρέπει να προωθεί τα προϊόντα που παράγει, αλλά και να μην ξεχνά την ιστορία του. Σημείωσε ότι τα προβλήματα στο λάδι όπως και σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν γιατί είναι οι πολιτικές τέτοιες, που θέλουν να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό.

Φτάσαμε, όμως είπε, στο σημείο να πούμε “φτάνει, δεν πάει άλλο, δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την πόλη και τα χωριά μας“.
Το λάδι, είπε, διακινείται από τις βιομηχανίες που το ένα κιλό το κάνουν δέκα και έτσι δημιουργούν απόθεμα. Ζήτησε παράλληλα από την ΕΑΣ να μην λειτουργεί με το σκεπτικό των βιομηχανιών και να πληρώνει το λάδι από 0,1 ως 0,8 το ίδιο.
Τόνισε ακόμη ότι έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, και αυτό γιατί αποψιλώθηκε η ελληνική βιομηχανία. Θέλουμε, είπε, να υπάρχει εθνική βιομηχανία για να μην υπάρχουν τερτίπια. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και σε συνεργασία με τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις να διεκδικήσουν όλα αυτά που δικαιούνται.

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τα πυρόπληκτα, σημειώνοντας ότι στην Ηλεία έχουν γίνει κινητοποιήσεις και εδώ τίποτα. Δεν είμαστε επαίτες, κατέληξε, ζητάμε το ελληνικό κράτος να αποκτήσει την αξιοπιστία του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης ξεκίνησε με αναφορά στο υποκατάστημα της ΕΑΣ στα Φιλιατρά λέγοντας ότι ήταν το πιο προβληματικό. Βέβαια, είπε, ένας διευθυντής είτε το ανεβάζει είτε το κατεβάζει.
Τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι για ανασκευή των αποθηκών που σήμερα δεν κάνουν ούτε για κοτέτσι, σημείωσε, όπως και η μεταφορά των γραφείων σε χώρο όπου βρίσκονται οι αποθήκες των λιπασμάτων - και γι‘ αυτό έχει παρθεί απόφαση να εκποιηθεί ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στα Φιλιατρά. Οσον αφορά ταληγμένα φυτοφάρμακα, έγινε, είπε, η ανασυσκευασία τους και μέσα στο Δεκέμβριο με την διαδικασία που προβλέπεται θα απομακρυνθούν.

Στην συνέχεια για το ΠΟΠ τόνισε ότι αυτό μας βασανίζει από το 2005. Εκανε μια σύντομη αναδρομή στην όλη διαδικασία από το 1993 με τις 4 προτάσεις που είχαν κατατεθεί στην Ε.Ε. και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το 2006 ανατέθηκε η μελέτη για επέκτασή του σε όλο το νομό και το 2007 υποβλήθηκε ο φάκελος στο υπουργείο. Εκεί, είπε, υπάρχουν δύο μόνο υπάλληλοι και πέρασε καιρός μέχρι να φτάσει στις Βρυξέλλες από όπου ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία, και σήμερα έχουμε φτάσει στο στάδιο εξέτασης της ένστασης που έχει κατατεθεί από έναν πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου τόνισε ότι προφανώς το κίνητρο της έντασης είναι οικονομικό.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το λάδι τόνισε ότι οφείλεται στην επιθετική πολιτική των Ισπανών σε όλα τα επίπεδα, όπου υπάρχει μικρό κόστος παραγωγής λόγω μηχανικής παραγωγής και μεγάλου κλήρου, βελτιώνουν την ποιότητά τους και έχουν αγοράσει και τις μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες, ενώ ήρθαν και στην Ελλάδα με την εξαγορά της “Ελαΐς“.

Εχουμε ζητήσει, είπε, εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει.
Μεγαλύτερος πελάτης θα μπορούσε να είναι το Ελληνικό Δημόσιο, υπάρχει όμως μερίδιο ευθύνης σε όλους από τους παραγωγούς, είπε, μέχρι τους δήμους και τις νομαρχίες.
Δεν εκμεταλλευτήκαμε, είπε στην συνέχεια, το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, ενώ ούτε και τα τοπικά μαγαζιά του νομού δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ελαιόλαδο, και πάνω σε αυτό θα μπορούσαν να τους δοθούν κίνητρα.
Τόνισε τις συζητήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο ΠΑΣΕΓΕΣ με την αντίστοιχη της Ιταλίας για την δημιουργία μιας ποιοτική κατάταξης του λαδιού σε “εξτρίσιμο“, αλλά και την πρόταση που υπάρχει να δοθούν 200 εκ. στις ομάδες παραγωγών ως ενίσχυση με την μορφή άτοκων δανείων. Θα πρέπει είπε όμως να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα.

Απόφαση της ΕΑΣ είπε πως είναι να πάρει λάδι με 2 ευρώ προκαταβολή μέχρι 5 γραμμές και 1,7 από εκεί και πάνω.
Ο πρόεδρος του “Νηλέα“ Γιώργος Κόκκινος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ΠΟΠ και τόνισε ότι είναι μια ιστορία που κρατά δέκα χρόνια τώρα και έχουμε φτάσει στο παρά πέντε και είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν ευθύνεται ο πρόεδρος της ΕΑΣ προσωπικά, είπε, καθώς αυτή ήταν η πολιτική της ΕΑΣ και έπρεπε να την εφαρμόσει. Ευθύνες, είπε, υπάρχουν και στους βουλευτές και στην Νομαρχία.
Βέβαια το ΠΟΠ δεν θα μας λύσει τα προβλήματα, είπε, αλλά είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα - υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Σημείωσε δε ότι συνεχώς συζητάμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα, πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Πρέπει να δούμε την λαίλαπα που έρχεται, κατέληξε, και να πάρουμε μέτρα.

Παρεμβαίνοντας ο αγροτοσυνδικαλιστής Μπάμπης Καλογερόπουλος ανακοίνωσε την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την υπόθεση του ΠΟΠ και κά λεσε όλους τους φορείς να συμμετέχουν σε αυτό, τους δήμους, την ΕΑΣ, πρωτοβάθμια όργανα, συνεταιρισμούς, συλλόγους, ομάδες παραγωγών, ιδιώτες, τυποποιητές ελαιοτριβείς και άλλους.

Εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών ο Θεόδωρος Ντούνος τόνισε ότι η κρίση οφείλεται ίσως και στην άγνοια των παραγωγών.
Κάλεσε όλους τους παραγωγούς να οργανωθούν μέσα από τους συνεταιρι-
σμούς.
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας για να μπορέσουν να σταθούν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Ακόμη είπε ότι χρειάζεται προβολή του προϊόντος και κοινός αγώνας από όλους.

Τέλος ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας εξέφρασε την αισιοδοξία του καταρχήν για την επέκταση του ΠΟΠ, τονίζοντας ότι έχει δοθεί ένας μεγάλος αγώνας για αυτό. Σημείωσε ωστόσο ότι από το ΠΟΠ δεν έχουμε να κερδίσουμε και πολλά. Τόνισε ότι πλεονέκτημα της περιοχής είναι το ποιοτικό λάδι και δεν πρέπει να την φοβίζουν οι μεγάλες καλλιέργεις.
Από εκεί και πέρα τόνισε ότι χρειάζεται αύξηση της κατανάλωσης στην χώρα μας -καθώς από την Θεσσαλία και πάνω η κατανάλωση είναι πολύ μικρή και αύξηση της τυποποίησης με
μικρά τυποποιητήρια. Δεν θα πρέπει να μένουμε σε τοπικισμούς, θα πρέπει οι παραγωγοί να υποστηρίξουν το ποιοτικό λάδι μέσα και από συνεργασίες, είπε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα αυξημένης οξύτητας, αυτά είπε οφείλονται είτε στο δάκο είτε σε μυκητολογικές ασθένειες όπως κερκόσπορα, στην καθυστέρησης έκθλιψης και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: Ελευθερία

Kαθηλωμένη στα 2,35 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Στα 2,30 με 2,35 ευρώ είναι η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία αυτή την περίοδο.
Οι τιμές παραμένουν χαμηλά, ζήτηση δεν υπάρχει, η παραγωγή είναι μικρή, ο προβληματισμός και η ανησυχία στους παραγωγούς -και όχι μόνο- εντείνονται.
Το μόνο θετικό είναι πως βελτιώνεται η ποιότητα. Την εικόνα αυτή καταγράψαμε, μιλώντας με επικεφαλής συνεταιρισμών και ελαιοτριβέων του νομού.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης παρατήρησε πως παραμένουν χαμηλές οι τιμές και σημείωσε: «Είναι 2,50 ευρώ το κιλό παραδοτέο στην Ιταλία, που σημαίνει 15 λεπτά πιο κάτω στον παραγωγό. Η Ενωση αγοράζει, επιμένουμε όμως στην προκαταβολή, για να στηρίξουμε το προϊόν και τον παραγωγό στα επίπεδα που μπορεί η οργάνωση».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος μας ενημέρωσε ο συνεταιρισμός αγοράζει με 2,35 ευρώ. «Χάλια.
Με το ζόρι και το 2,35, πάμε γυρεύοντας», παρατήρησε και σημείωσε πως «είναι βελτιωμένη ηποιότητα, στα 4 - 5 δέκατα».

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης μας πληροφόρησε ότι «στην Πυλία η τιμή είναι γύρω στα 2,30 ευρώ τα 5 - 6 δέκατα.
Τα 3 δέκατα πάνε λίγο παραπάνω, 2,35 - 2,40 ευρώ, ενώ τα 7 δέκατα πιο χαμηλά, μέχρι και 2,10 ευρώ ακούγεται».
Παρατήρησε έπειτα πως «δε δείχνουν ενδιαφέρον οι Ιταλοί. Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν λάδι δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες».
Και σημείωσε: «Η ποιότητα έχει βελτιωθεί με την αλλαγή του καιρού.
Με τον αέρα όμως έπεσαν αρκετές ελιές, έγινε ζημιά. Το λάδι της Μεσσηνίας θα είναι λίγο φέτος. Είναι πολύ μικρή η παραγωγή, όπως κάποια χρονιά τη δεκαετία του ’80.
Να προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε εδώ, στα 2,30, να μην πάει πιο κάτω».

Ο ελαιοτριβέας Κώστας Κωνσταντινόπουλος από το Πήδημα ανέφερε ότι «τιμές ακόμα στο κορωνέικο δεν υπάρχουν, καθώς είναι μικρές οι ποσότητες που έχουν βγει» και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία. Παρατήρησε ότι τα στοιχεία που δίνονται για την παραγωγή δενείναι πραγματικά, όπως αυτά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου που προβλέπει παραγωγή 367.000 τόννων στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι στην περιοχή η ποιότητα είναι πολύ καλή, με δέκατα 0,27 και 0,28 και πολύ καλά Κ. Επεσήμανε ότι πριν από λίγες μέρες έμπορος από την Κεντρική Ελλάδα του ζήτησε ένα βυτίο ΠΟΠ με 2,80 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος μας ενημέρωσε ότι η περιοχή τους ξεκινάει πιο όψιμα και πρόσθεσε: «Από 1η μέχρι 10 Δεκεμβρίου, τότε βγαίνουμε - και αν υπάρχει απόδοση, αλλιώς το αφήνουμε για αργότερα.
Και το Φεβρουάριο μαζεύουμε ελιές. Εδώ δεν έχουμε δακοπροσβολή.
Όλες οι σάπιες έπεσαν με τον αέρα. Η περιοχή μας έχει πάντα μέχρι 4 δέκατα.
Χάσαμε την ποσότητα με τον αέρα, αλλά βελτιώνουμε την ποιότητα».

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Θα το πούμε πάλι και πάλι και πάλι μέχρι να καταλάβουν οι παραγωγοί και να μάθουν να πουλάνε ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ το λάδι και να τα κονομάνε.
Κάντε ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΙΚΤΥΟ πώλησης του ελαιολάδου. ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
Μην περιμένετε τιμή και υποστήριξη από καρεκλοκένταυρους την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Δεν θα βρείτε υποστήριξη.
Μπορείτε να πουλήσετε το λάδι και 5 και 6 euro το κιλό. ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
Μπορείτε αν το κάνετε.

350 - 500 οι δήμοι αν υπάρξουν πόροι

Διοικητική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία 350-500 δήμων σε όλη την Ελλάδα εξήγγειλε χθες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.
Εσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, καθώς οι νέοι θεσμοί χρειάζονται οικονομική στήριξη.

Υποσχέθηκε επανεξέταση της κατάστασης το Μάρτιο και, εφόσον κριθεί πρόσφορος ο χρόνος, συζήτηση του θέματος σε έκτακτο Συνέδριο του συλλογικού οργάνου των δήμων.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των δήμων που ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών είναι κοντά σε αυτούς που προβλέπει η σχετική μελέτη του ΙΤΑ (380- 390) που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Ταυτοχρόνως ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε σε μια αινιγματική δήλωση αναφέροντας ότι η κυβέρνηση, παρά την οικονομική συγκυρία, προχωρεί τη διοικητική μεταρρύθμιση “με αιχμή του δόρατος την περιφέρεια”.

Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι στο μέλλον θα υπάρχει “αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με φορέα διοίκησης αιρετό συλλογικό όργανο”, με διατήρηση του νομού ως αποκεντρωμένης μονάδας της και διατήρηση της θέσης του διορισμένου περιφερειάρχη.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα κριτήρια για τις συνενώσεις των δήμων ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Πεποίθησή μας και πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά:
Πρώτιστο μέλημά μας είναι να φτάσουμε σε μια λειτουργική και εξορθολογισμένη διοικητική δομή, ικανή να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και με σεβασμό στις ιστορικές ή άλλες κρίσιμες ιδιομορφίες τοπικού χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει ιδίως με τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Αναπτυξιακά - οικονομικά: Κρίσιμη είναι εν προκειμένω η αναπτυξιακή «συμβατότητα» των ΟΤΑ που συναπαρτίζουν τη νέα διοικητική μονάδα, η αποτροπή έντονων αναπτυξιακών ανισοτήτων στο εσωτερικό κάθε νέου ΟΤΑ, και η προοπτική που θα έχει η ένωσή τους σ’ επίπεδο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της. Π.χ. μπορεί να προχωρήσει η συνένωση ενός αγροτικού δήμου με έναν αστικό ή με ΟΤΑ του οποίου η οικονομία είναι κατεξοχήν τουριστική; Αλλά και περαιτέρω, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιχειρηματικότητα και ο βαθμός ανταγωνιστικότητας που έχει επιτευχθεί, ο βαθμός διείσδυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η διαθεσιμότητα σε βασικές κοινωνικές υποδομές (ιδίως σχολεία και νοσοκομεία), το ύψοςτου εισοδήματος των κατοίκων, η προσβασιμότητα κλπ.

2. Γεωγραφικά: Τυχόν παραμεθόριος χαρακτήρας, φυσικά ή διοικητικά σύνορα, γεωγραφική θέση, γειτνίαση με διοικητικά κέντρα, περιβαλλοντικές ιδιομορφίες, ανάγκες πολιτικής προστασίας. Η νησιωτικότητα και ο ορεινός χαρακτήρας αποτελούν παράγοντες με καθοριστικό ρόλο, τόσο στο πλαίσιο της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όσο και στο πλαίσιο της διασφάλισης της λειτουργικότητας του νέου μορφώματος, με έμφαση στις υπηρεσίες που θα παρέχει προς τους πολίτες και στην αποτελεσματικότητα διαχείρισής του.

3. Πληθυσμιακά: Ποσοστό ομοιογένειας στους δημογραφικούς δείκτες, σύνθεση και ειδικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της περιοχής, πληθυσμιακό μέγεθος -το οποίο συνδέεται και με τις λειτουργικές ανάγκες του νέου ΟΤΑ και πυκνότητα-, αναλογία μόνιμων και μη κατοίκων, είδος της απασχόλησης των κατοίκων κλπ.

4. Κοινωνική συνοχή: Πόσο συμπαγής είναι ο κοινωνικός ιστός στον νέο ΟΤΑ που θα προκύψει, ποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας, παρουσία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, βαθμός ενσωμάτωσης μεταναστών, απουσία έντονων κοινωνικών ανισοτήτων ή έντονης κοινωνικής ανομοιογένειας κ.ά.

5. Ιστορικά - πολιτιστικά: Το κριτήριο αυτό συνδέεται κυρίως με τα πολιτιστικά στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε περιοχής, τυχόν εξαιρετικούς ιστορικούς λόγους που υπαγορεύουν να παραμείνουν κάποιοι ΟΤΑ ως έχουν κλπ.
Και θα πω για μία ακόμη φορά ότι ο αριθμητικός περιορισμός δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά υπηρετεί τις ανωτέρω προτεραιότητες και τα κριτήρια, η εφαρμογή των οποίων, πάντως, μας οδηγεί σε έναν αριθμό 350- 500 ΟΤΑ α‘ βαθμού.
Ετσι, καταλήγουμε σε λιγότερους και πάντως ισχυρότερους ΟΤΑ, με ουσιαστικές αρμοδιότητες ιδίως σε κρίσιμα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τον πολίτη.

Αλλά και, περαιτέρω, βασική παράμετρος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι και η εσωτερική αναδιοργάνωση των ΟΤΑ, η οποία πρέπει να προωθηθεί παράλληλα για να είναι λειτουργικότερα και αποτελεσματικότερα τα νέα σχήματα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, και να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις μιας ενισχυμένα αποκεντρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η κεντρική διοίκηση διατηρεί έναν κατά βάση επιτελικό χαρακτήρα.

Η ως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει ορισμένες αδυναμίες που υπάρχουν στον τρόπο οργάνωσης των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, οι οποίες καθιστούν αναγκαίες, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Ο θεσμός των 4ετών επιχειρησιακών προγραμμάτων ο οποίος εισήχθη με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων πρέπει να υποστηριχθεί στην εφαρμογή του.
- Το σύστημα των οικονομικών υπηρεσιών χρειάζεται εξορθολογισμό και αναδιοργάνωση, ιδίως με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας.
- Πρέπει να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης με έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία με την τεχνογνωσία τους θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν κρίσιμους τομείς όπως οι τεχνικές ή οι οικονομικές υπηρεσίες και τα οποία θα στηρίξουν τους «Ψηφιακούς Δήμους».
- Οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ χρήζουν αναδιοργάνωσης και ενδυνάμωσης, με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της διαδικασίας ωρίμανσης και παραγωγής του έργου.
- Είναι αναγκαία η δημιουργία αυτοτελούς Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να επισημάνω και το γεγονός ότι, με τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η διοικητική μεταρρύθμιση, θα φθάσουμε, σε μεγάλο βαθμό, σε συναινετικές αποφάσεις, δεδομένου ότι όλα όσα θα γίνουν στηρίζονται στο διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, και θα προωθηθούν αφού έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση σε τοπικό επίπεδο.

Στόχος είναι να φθάσουμε σε μια σύγχρονη, μακρόπνοη διοικητική δομή, με ενισχυμένα αποκεντρωμένο χαρακτήρα.
Μια δομή λειτουργική και αποτελεσματική, η οποία να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες του πολίτη και να του παρέχει το επίπεδο των υπηρεσιών που δικαιούται να αναμένει.
Αρα και μια δομή, η οποία εξακολουθεί να καλύπτεται από την αρχή της εγγύτητας προς τον πολίτη -πράγμα που σημαίνει ότι δεν καθίσταται, από την άποψη των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεωγραφικά ή διοικητικά απόμακρη προς αυτόν- και η οποία βρίσκεται σε λειτουργική διασύνδεση τόσο με την κεντρική διοίκηση όσο και με τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Εδώ η κυβέρνηση αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στις υποχρεώσεις της, να καταπολεμήσει την ακρίβεια κλπ κλπ....... και ο Προκόπης χτενίζεται!!!!
Υπουργός με άδειο καλάθι έργου, αναζητά τρόπο να αφήσει
το όνομα του στην ιστορία !!!
Πληροφορίες ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2...

Παράταση Προθεσμίας Πληρωμής Ασφαλιστικών Εισφορών ΟΓΑ

Ο ΟΓΑ, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας της τελευταίας περιόδου, θα δεχτεί πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης και εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2008, χωρίς καμιά επιβάρυνση ή αναπροσαρμογή των εισφορών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου (αρ. 1413/27.11.2008), οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους μέσω ΕΛΤΑ με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν σταλεί, μέχρι και την Παρασκευή 5-12-2008.
Μετά την ημερομηνία αυτή θα μπορούν να τις πληρώνουν μόνο μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ bank), με την προσκόμιση ειδικού εντύπου για την ΑΤΕ (ΚΜΠ 639).

Για την καταβολή των εισφορών μέσω της ΑΤΕ bank, θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και τους αρμόδιους Ανταποκριτές ΟΓΑ για την παραλαβή του ειδικού εντύπου του ΟΓΑ που πρέπει να προσκομίσουν στην ΑΤΕ bank.

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

Γιορτή για την παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Γιορτή για την Παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία πρόκειται να γίνει στις εγκατατάσεις του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.
Η γιορτή διοργανώνεται από το Κέντρο αποθεραπείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ " Ο "Άγιος Χαράλαμπος" καθώς και το ειδικό σχολείο Φιλιατρών.

Η γιορτή εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια που κάνει το ΚΑΦΚΑ απο το 2003 προκειμενου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές των Φιλιατρών καθώς και των εκπαιδευτικών της περιοχής, και γι αυτό προσκαλεί όλα τα σχολεία να παρευρεθούν στην γιορτή που θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου.

Στο Δελτίο τύπου που μας απέστειλαν αναφέρουν ότι για την φετινή χρονιά έδωσαν βάρος στους παραολυμπιακούς αγώνες και τον Αθλητισμό γενικότερα.
Στα πλαίσια αυτά έχει προσκληθεί να λάβει μερος στην γιορτή και ο κ. Γ. Λαζαρίδης, αθλητής με πολλές διακρίσεις στην αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο.

Επίσης θα προβληθεί στα παιδιά η ταινία του κ. Αντ. Ρέλλου "Αιγαίου Κύματα", που καταγράφει ατομικά και συλλογικά τις διακρίσεις της ομάδας των Ελλήνων κολυμβητών και τις απόψεις τους για την "αναπηρία".

Τέλος, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει δώσει υλικό στα τρία Δημοτικά Σχολεία της πόλης, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στα παιδιά για τα θέματα που αφορούν ανθρώπους με αναπηρία.

Με χαρά περιμένουμε όλους τους πολίτες στις 3 Δεκεμβρίου 2008 να μας επισκεφθούν στο χώρο μας και να παρακολουθήσουν και το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δντη κ. Θεόδωρο Ντέντε στα τηλέφωνα:

Τηλεφωνικό κέντρο: 2761 0 33535
Κοινωνική Υπηρεσία - κα Λίντα Μωράκου στο τηλέφωνο 2761 3 60415
e-mail: kafka-f1@otenet.gr και linta.morakou@1604.syzefxis.gov.gr

Το πρόγραμμα της Γιορτής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

10.00 ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

10.10 – ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ : «Εγώ και Εσύ μαζί» του Τζ. Πανούση και του Αλκ. Ιωαννίδη και το τραγούδι της Χορωδίας του Σπ. Λάμπρου « Δώσε και εσύ».

10.30 – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κου Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ.

11.00 – ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.

11.20 – ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΥΜΑΤΑ» ΤΟΥ κου ΑΝΤΩΝΗ ΡΕΛΛΟΥ.

12.30 – ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στους ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.

Συμφωνία φαρμακοποιών - Υπουργείου Υγείας για τα χρέη

Κανονικά θα χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου τα φαρμακεία, μετά τη διευθέτηση του θέματος των καθυστερήσεων πληρωμών.Τα φαρμακεία όλης της χώρας θα λειτουργήσουν κανονικά από σήμερα Πέμπτη, με εξαίρεση αυτών των Αθηνών και του Πειραιά που συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά.

Ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε για τη σταδιακή καταβολή των χρεών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν οι οφειλές μέχρι και το μήνα Αύγουστο 2008, στις 2 Ιανουαρίου 2009 θα πληρωθούν τα οφειλόμενα για το μήνα Σεπτέμβριο 2008 και μέχρι τέλος του Ιανουαρίου 2009 θα πληρωθούν τα υπόλοιπα οφειλόμενα.

Πηγή: Zougla.gr

ΣΧΟΛΙΟ:
Δηλαδή πρέπει οι φαρμακοποιοί να φτάνουν στο Αμήν για να πληρώνει το κράτος αυτά που πρέπει αν πληρώνει???
Από τους σφαλισμένους δεν παρακρατούνται τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία???
ΓΙΑΤΙ αυτή η ξεφτίλα του κράτους????
Βρε ούστ από εκεί...