Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Εντονη ανησυχία στα Φιλιατρά για την κατάσταση με το λάδι

Η προοπτική του ελαιόλαδου και τα προβλήματα γύρω από αυτό συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία φορέων και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
Για ακόμη μια αφορά εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των παραγωγών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, σε ό,τι αφορά τις τιμές αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν σωρευθεί γύρω από το λάδι, όπως είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό, η τυποποίηση, η διάθεσή του, ο έντονος ανταγωνισμός στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Πέρα από όλες τις αρνητικές συγκυρίες και καταστάσεις που υπάρχουν, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων και όσα κατά καιρούς αναφέρονται ως προτάσεις πρέπει να γίνουν και πράξεις. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίστηκε ότι το λάδι της Μεσσηνίας έχει το βασικό πλεονέκτημα της ποιότητας - κάτι το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί.
Από εκεί και πέρα βέβαια τονίστηκε πως θα πρέπει να μάθουμε να τρώμε όλοι ελαιόλαδο στον τόπο μας και να το προβάλουμε, ενώ αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γίνει προώθησή του και στη Βόρεια Ελλάδα όπου η κατανάλωσή του δεν είναι μεγάλη.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο πρόεδρος του Σώματος Διονύσιος Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τιμές αλλά και στην μεγάλη οξύτητα που παρατηρείται φέτος, ενώ αναρωτήθηκε ποια θα είναι η προοπτική αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το επόμενα χρόνια.
Στην συνέχεια ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας τόνισε ότι όλοι έχουμε μεγαλώσει με τις ελιές και το λάδι, αυτό αποτελούσε το κύριο εισόδημα της περιοχής και η ελιά είναι η ρίζα της ζωής μας. Τόνισε ότι ο δήμος από την πλευρά του μπορεί να έχει ρόλο πίεσης και διεκδίκησης, σημειώνοντας ότι δεν δίνει ο δήμος τις επιδοτήσεις, μπορεί όμως να πιέσει να δοθούν νωρίτερα, να ζητήσει τον καθαρισμό των αποθηκών της ΕΑΣ, όπως και την επέκταση της ονομασία προέλευσης.

Το λάδι, κατέληξε, περνά δύσκολες ώρες και σε αυτές πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τέλης Καναβός σημείωσε ότι δεν ζητά ο σύλλογος να παρθούν αποφάσεις για όλα τα θέματα, αλλά να γίνουν γνωστά τα προβλήματα, να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να προσπαθήσουν όλοι μαζί να τα λύσουν. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα αφορούν το λάδι και την τιμή του, αλλά υπάρχουν και άλλα γενικότερα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Ανέφερε πως πρέπει να γίνει επέκταση του ΠΟΠ εκφράζοντας την άποψη ότι το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό. Επίσης αναφέρθηκε στο ψήφισμα που βγήκε πριν λίγες μέρες στην Χώρα, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί πρέπει να γίνουν και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ακόμη έθεσε το ζήτημα μη λειτουργίας του Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών και ζήτησε να σταματήσει η συνοδεία των κηπευτικών με δελτίο αποστολής.
Για τα ληγμένα φυτοφάρμακα είπε ότι υπάρχει η πληροφόρηση ότι σύντομα θα αποσυρθούν. Είπε ότι η “Γιορτή καρπουζιού“ πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα με επίκεντρο τα Φιλιατρά, κι επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος των αγροτών στην διαχείριση των πλαστικών και έχει γίνει και σωστή προσπάθεια και από τον δήμο.
Τέλος ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το τι έχει γίνει με το δημοπρατήριο.

Απαντώντας άμεσα σε κάποια από αυτά τα ζητήματα ο δήμαρχος είπε ότι το Α.Ι.Φ. είχε νοικιαστεί σε ιδιώτες και από τότε που έφυγαν, αν και έχουν γίνει προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος.
Αναπτύσσοντας το θέμα του λαδιού, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Σπυρόπουλος τόνισε ότι ένας τόπος για να πάει μπροστά πρέπει να προωθεί τα προϊόντα που παράγει, αλλά και να μην ξεχνά την ιστορία του. Σημείωσε ότι τα προβλήματα στο λάδι όπως και σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν γιατί είναι οι πολιτικές τέτοιες, που θέλουν να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό.

Φτάσαμε, όμως είπε, στο σημείο να πούμε “φτάνει, δεν πάει άλλο, δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την πόλη και τα χωριά μας“.
Το λάδι, είπε, διακινείται από τις βιομηχανίες που το ένα κιλό το κάνουν δέκα και έτσι δημιουργούν απόθεμα. Ζήτησε παράλληλα από την ΕΑΣ να μην λειτουργεί με το σκεπτικό των βιομηχανιών και να πληρώνει το λάδι από 0,1 ως 0,8 το ίδιο.
Τόνισε ακόμη ότι έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, και αυτό γιατί αποψιλώθηκε η ελληνική βιομηχανία. Θέλουμε, είπε, να υπάρχει εθνική βιομηχανία για να μην υπάρχουν τερτίπια. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και σε συνεργασία με τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις να διεκδικήσουν όλα αυτά που δικαιούνται.

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τα πυρόπληκτα, σημειώνοντας ότι στην Ηλεία έχουν γίνει κινητοποιήσεις και εδώ τίποτα. Δεν είμαστε επαίτες, κατέληξε, ζητάμε το ελληνικό κράτος να αποκτήσει την αξιοπιστία του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης ξεκίνησε με αναφορά στο υποκατάστημα της ΕΑΣ στα Φιλιατρά λέγοντας ότι ήταν το πιο προβληματικό. Βέβαια, είπε, ένας διευθυντής είτε το ανεβάζει είτε το κατεβάζει.
Τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι για ανασκευή των αποθηκών που σήμερα δεν κάνουν ούτε για κοτέτσι, σημείωσε, όπως και η μεταφορά των γραφείων σε χώρο όπου βρίσκονται οι αποθήκες των λιπασμάτων - και γι‘ αυτό έχει παρθεί απόφαση να εκποιηθεί ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στα Φιλιατρά. Οσον αφορά ταληγμένα φυτοφάρμακα, έγινε, είπε, η ανασυσκευασία τους και μέσα στο Δεκέμβριο με την διαδικασία που προβλέπεται θα απομακρυνθούν.

Στην συνέχεια για το ΠΟΠ τόνισε ότι αυτό μας βασανίζει από το 2005. Εκανε μια σύντομη αναδρομή στην όλη διαδικασία από το 1993 με τις 4 προτάσεις που είχαν κατατεθεί στην Ε.Ε. και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το 2006 ανατέθηκε η μελέτη για επέκτασή του σε όλο το νομό και το 2007 υποβλήθηκε ο φάκελος στο υπουργείο. Εκεί, είπε, υπάρχουν δύο μόνο υπάλληλοι και πέρασε καιρός μέχρι να φτάσει στις Βρυξέλλες από όπου ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία, και σήμερα έχουμε φτάσει στο στάδιο εξέτασης της ένστασης που έχει κατατεθεί από έναν πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου τόνισε ότι προφανώς το κίνητρο της έντασης είναι οικονομικό.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το λάδι τόνισε ότι οφείλεται στην επιθετική πολιτική των Ισπανών σε όλα τα επίπεδα, όπου υπάρχει μικρό κόστος παραγωγής λόγω μηχανικής παραγωγής και μεγάλου κλήρου, βελτιώνουν την ποιότητά τους και έχουν αγοράσει και τις μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες, ενώ ήρθαν και στην Ελλάδα με την εξαγορά της “Ελαΐς“.

Εχουμε ζητήσει, είπε, εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει.
Μεγαλύτερος πελάτης θα μπορούσε να είναι το Ελληνικό Δημόσιο, υπάρχει όμως μερίδιο ευθύνης σε όλους από τους παραγωγούς, είπε, μέχρι τους δήμους και τις νομαρχίες.
Δεν εκμεταλλευτήκαμε, είπε στην συνέχεια, το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, ενώ ούτε και τα τοπικά μαγαζιά του νομού δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ελαιόλαδο, και πάνω σε αυτό θα μπορούσαν να τους δοθούν κίνητρα.
Τόνισε τις συζητήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο ΠΑΣΕΓΕΣ με την αντίστοιχη της Ιταλίας για την δημιουργία μιας ποιοτική κατάταξης του λαδιού σε “εξτρίσιμο“, αλλά και την πρόταση που υπάρχει να δοθούν 200 εκ. στις ομάδες παραγωγών ως ενίσχυση με την μορφή άτοκων δανείων. Θα πρέπει είπε όμως να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα.

Απόφαση της ΕΑΣ είπε πως είναι να πάρει λάδι με 2 ευρώ προκαταβολή μέχρι 5 γραμμές και 1,7 από εκεί και πάνω.
Ο πρόεδρος του “Νηλέα“ Γιώργος Κόκκινος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ΠΟΠ και τόνισε ότι είναι μια ιστορία που κρατά δέκα χρόνια τώρα και έχουμε φτάσει στο παρά πέντε και είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν ευθύνεται ο πρόεδρος της ΕΑΣ προσωπικά, είπε, καθώς αυτή ήταν η πολιτική της ΕΑΣ και έπρεπε να την εφαρμόσει. Ευθύνες, είπε, υπάρχουν και στους βουλευτές και στην Νομαρχία.
Βέβαια το ΠΟΠ δεν θα μας λύσει τα προβλήματα, είπε, αλλά είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα - υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Σημείωσε δε ότι συνεχώς συζητάμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα, πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Πρέπει να δούμε την λαίλαπα που έρχεται, κατέληξε, και να πάρουμε μέτρα.

Παρεμβαίνοντας ο αγροτοσυνδικαλιστής Μπάμπης Καλογερόπουλος ανακοίνωσε την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την υπόθεση του ΠΟΠ και κά λεσε όλους τους φορείς να συμμετέχουν σε αυτό, τους δήμους, την ΕΑΣ, πρωτοβάθμια όργανα, συνεταιρισμούς, συλλόγους, ομάδες παραγωγών, ιδιώτες, τυποποιητές ελαιοτριβείς και άλλους.

Εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών ο Θεόδωρος Ντούνος τόνισε ότι η κρίση οφείλεται ίσως και στην άγνοια των παραγωγών.
Κάλεσε όλους τους παραγωγούς να οργανωθούν μέσα από τους συνεταιρι-
σμούς.
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας για να μπορέσουν να σταθούν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Ακόμη είπε ότι χρειάζεται προβολή του προϊόντος και κοινός αγώνας από όλους.

Τέλος ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας εξέφρασε την αισιοδοξία του καταρχήν για την επέκταση του ΠΟΠ, τονίζοντας ότι έχει δοθεί ένας μεγάλος αγώνας για αυτό. Σημείωσε ωστόσο ότι από το ΠΟΠ δεν έχουμε να κερδίσουμε και πολλά. Τόνισε ότι πλεονέκτημα της περιοχής είναι το ποιοτικό λάδι και δεν πρέπει να την φοβίζουν οι μεγάλες καλλιέργεις.
Από εκεί και πέρα τόνισε ότι χρειάζεται αύξηση της κατανάλωσης στην χώρα μας -καθώς από την Θεσσαλία και πάνω η κατανάλωση είναι πολύ μικρή και αύξηση της τυποποίησης με
μικρά τυποποιητήρια. Δεν θα πρέπει να μένουμε σε τοπικισμούς, θα πρέπει οι παραγωγοί να υποστηρίξουν το ποιοτικό λάδι μέσα και από συνεργασίες, είπε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα αυξημένης οξύτητας, αυτά είπε οφείλονται είτε στο δάκο είτε σε μυκητολογικές ασθένειες όπως κερκόσπορα, στην καθυστέρησης έκθλιψης και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.