Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μεταφορά της αρμοδιότητας του αθλητισμού στις αιρετές Περιφέρειες

Μείζον πολιτικό ζήτημα χαρακτήρισε τη υλοποίηση μεταφοράς της αρμοδιότητας του αθλητισμού στις αιρετές Περιφέρειες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Κωνσταντίνο Παναγόπουλο την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 και σημείωσε ότι «είναι λάθος αυτών που δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός ως βασική συνιστώσα της κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε μια χώρα που βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης. Για το λόγο αυτό ο τομέας του αθλητισμού θα έπρεπε να είχε τεθεί εκτός των μνημονιακών στόχων».

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, καθώς .........

και τα διευθυντικά στελέχη του οργανισμού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ότι έχει ήδη κάνει παρέμβαση στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ. Johannes Hahn προκειμένου να υπάρξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 συγχρηματοδότηση του αθλητισμού από ευρωπαϊκούς πόρους. Πέραν τούτου, ο Περιφερειάρχη κ. Τατούλης ανακοίνωσε την παρέμβασή του στο προσεχές συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ., όπου θα εισηγηθεί τη λήψη κοινής απόφασης διεκδίκησης της αρμοδιότητας του αθλητισμού από τις Περιφέρειες.

Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε η ανάδειξη των αγώνων «Παπαφλέσσια» σε κορυφαία διοργάνωση κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα, από κοινού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ΣΕΓΑΣ, ενώ αποφασίστηκε και η από κοινού διοργάνωση ακόμα δύο αγώνων σε ετήσια βάση. Για το σύνολο των προτάσεών του ο ΣΕΓΑΣ δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Περιφέρεια σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι το 2015, θα είναι έτοιμα δύο σύγχρονα προπονητικά κέντρα διεθνών προδιαγραφών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτών της Καλαμάτας και της Τρίπολης. «Η Πελοπόννησος αποτελεί προνομιακό προορισμό για την προετοιμασία αθλητών διεθνούς βεληνεκούς, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της» δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη τέτοιων υποδομών στην Περιφέρειά μας θα λειτουργήσει ευεργετικά για την τοπική μας οικονομία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στον μαθητικό τουρισμό και τόνισε ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο της παιδείας, το οποίο απειλείται ευθέως από τη σημερινή κρίση και στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε γιατί λειτουργεί καταλυτικά στη διαμόρφωση της κουλτούρας των νέων ανθρώπων.
Το πρόγραμμα κοινών δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ για τον αθλητισμό, αφού καταρτιστεί, θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας, αλλά και την εμπιστοσύνη του ότι οι Περιφέρειες μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα του αθλητισμού με εξαιρετικό τρόπο, αλλά και την άποψη ότι το μοντέλο χρηματοδότησης και ανάπτυξης του αθλητισμού πρέπει να περάσει μέσα από τις Περιφέρειες.

Εκλεισε η Ημερησία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φώτης Μπόμπολας εκδότης του εκδοτικού συγκροτήματος "Πήγασος" ανακοίνωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους της "Ημερησίας", ότι η εφημερίδα κλείνει.

"Μην περιμένετε .........

τις αποφάσεις των δικαστηρίων για την απεργία.
Σήμερα τυπώθηκε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόμπολας.
Δημοσιογράφοι του Ομίλου επιβεβαίωσαν ότι ο Φώτης Μπόμπολας τους ενημέρωσε πως το τελευταίο φύλλο της Ημερησίας ήταν το χθεσινό.

Σύμφωνα με πηγές, τους ζήτησε να φύγουν από τα γραφεία και τους ενημέρωσε ότι θα βγει σχετική ανακοίνωση.

Τέλος οι εξετάσεις με πίστωση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Επίσχεση εργασίας απέναντι στον ΕΟΠΥΥ ξεκινούν όλοι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από την 1η Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των οφειλομένων.

Έτσι οι .........

πάροχοι υγείας δε θα εκτελούν επί πιστώσει παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι πάροχοι υγείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦΠΦΥ), ζητούν, μεταξύ άλλων, ισότιμη μεταχείριση ως προς τους χρόνους εξόφλησης με άλλους παρόχους υγείας, άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2012 και χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλομένων των ετών 2009, 2010 και 2011 έως τις 28/2/2013.

News It

Φιλιατρά: Έκοψαν την πίτα τους στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατρών

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ενορία του Αγίου Νικολάου Φιλιατρών.

Η αίθουσα .........

του πνευματικού κέντρου κατακλίστηκε από τα παιδιά της κατηχητικής ομάδας της ενορίας και των σχολείων αλλά και πολλούς ενορίτες.
Ο Πατήρ Γεώργιος Καλύβας ευλόγησε την πίτα και λέγοντας λίγα λόγια προς τους παρευρισκομένους, επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων αλλά κυρίως των παιδιών στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Επιβράβευσε τα παιδιά του κατηχητικού και κάλεσε ακόμη περισσότερα να πλαισιώσουν αυτήν την ομάδα.

Το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι της ενορίας, όμως όλα τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί παρέλαβαν από ένα ξύλινο σταυρό λαιμού και σχολικά είδη.
Η εκδήλωση τελείωσε με ευχές για μια χρονιά γεμάτη φώτιση και αρετή.

Από Αναγνώστρια μας

Και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας συμμετέχει στην κινητοποίηση των νοσοκομειοακών γιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών ιατρών που απεργούν στις 31-1-2013, των Εργαστηριακών ιατρών και των ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που έχουν κηρύξει επίσχεση εργασίας την Πέμπτη 31-1-13 και την Παρασκευή 1-2-2013 και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν.

Το Ιατρικό Σώμα προσέφερε αρκετά στην δωρεάν..........

περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών, κάτι που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να εφαρμόσει της συμβατικές της υποχρεώσεις. Αντί αυτού εμπαίζει τόσο τους πολίτες με «δήθεν» ιατροφαρμακευτική κάλυψη, όσο και τους ιατρούς με τους οποίους συμβάλλεται χωρίς να τους πληρώνει.

Υποβάθμιση της περίθαλψης –Νοσοκομειακής και Πρωτοβάθμιας- δεν μπορεί πλέον άλλο να γίνει ανεκτή από κανέναν !

H Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 9ης-2-2013, όπου θα τεθεί το μείζον αυτό θέμα της επιστημονικής και εργασιακής υποβάθμισης του Ιατρικού Κόσμου, οφείλει να δώσει ουσιαστική λύση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μιχάλης Μιχαήλ                                  Γεώργιος Πανομήτρος

ΠΑ.Σ.Υ. Μεσσηνίας - Α.Σ. Χανδρινού: Σύσκεψη για κινητοποιήσεις

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΑΣΥ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ

Η Γραμματεία Μεσσηνίας της Π.Α.ΣΥ. (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, καλούν όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού αλλά και όλους τους Αγρότες, που αγανακτούν μπροστά σε αυτήν την δύσκολή κατάσταση που βιώνουμε, σε ανοιχτή συζήτηση με στόχο να αποφασίσουμε μορφές και στόχους αντίδρασης για το επόμενο διάστημα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την......

Πέμπτη 31/1 στις 19:00 στου Χανδρινού.

Pelops news

Τσιγγάνοι «ξήλωναν» τον ΟΣΕ στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, δύο τσιγγάνοι, ηλικίας 21 και 18 ετών, για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων του Ο.Σ.Ε.

Ειδικότερα, οι........

δύο νεαροί τσιγγάνοι χθες στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, αφαίρεσαν από σταθμό του Ο.Σ.Ε. βίδες στήριξης ραγών, καθώς και 24 μεταλλικές πλάκες-βάσεις σιδηροτροχιάς, τα οποία στη συνέχεια φόρτωσαν σε φορτηγό αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Μετά από την άμεση επέμβαση αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα βρέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπεύθυνο του Ο.Σ.Ε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Pelops News

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στο λάδι, αλλά δεν αποκλείεται και άλλη άνοδος

«Προφανώς και δε μπορεί το λάδι να ανεβαίνει κάθε βδομάδα. Αν γινόταν αυτό, στο τέλος θα έφτανε τα 20 ευρώ» σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχετικά με τις τιμές του ελαιολάδου αυτό το διάστημα, οι οποίες, μετά την άνοδο που σημείωσαν, φαίνεται να έχουν «παγώσει».

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, ο .........

πρόεδρος Τάσος Προσηλιακός κάνει λόγο για τεχνάσματα των Ιταλών και συνιστά ψυχραιμία. Προτείνει οι παραγωγοί να κρατήσουν το λάδι τους και να μη βιαστούν να πουλήσουν, γιατί θεωρεί ότι η τιμή θα ανέβει. Μάλιστα, υπολογίζει ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα γύρω στο Μάρτιο.

Αυτή τη στιγμή, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων αγοράζει ελαιόλαδο από τον παραγωγό με 2,60 ευρώ το κιλό. Ο κ. Προσηλιακός χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά μια από τις καλύτερες για την περιοχή του, καθώς από τους 1.600 τόνους που κάνει συνήθως ο Συνεταιρισμός, αυτή τη φορά έχει φτάσει στους 1.800.

Και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από το Συνεταιρισμό της Καλαμάτας είναι αισιόδοξος για την τιμή του ελαιολάδου. «Εμείς έχουμε ήδη δέσμευση να πουλήσουμε ΠΟΠ με 3 ευρώ το κιλό, είναι οι 40 τόνοι που λέγαμε. Το υπόλοιπο θα δούμε, θα ξανακάνουμε δημοπρασία. Προχθές, διάβασα ότι η Ανδρούσα πούλησε συμβατικό ελαιόλαδο με 2,70 - 2,75. Μπορεί τώρα οι τιμές να έχουν κάπως σταθεροποιηθεί, αλλά βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Εμένα συνεχώς μου τηλεφωνούν για ελαιόλαδο, ενώ πριν από λίγο με πήραν και από την Ολλανδία, για να τους δώσω τιμές. Εν τω μεταξύ, δεν μπορούμε να πουλήσουμε και σε μικρότερες τιμές, γιατί εμάς το λάδι μας είναι ΠΟΠ και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Η παραγωγή αυτού του ελαιολάδου κοστίζει».

Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρεται στις ενστάσεις, που όπως έγινε γνωστό υποβλήθηκαν από άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της επέκτασης σε όλη τη Μεσσηνία της ονομασίας «ΠΟΠ Καλαμάτα» για το ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζει πρόχειρο το φάκελο - αίτηση που κατατέθηκε για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα και λέει ότι θα μετρήσει αρνητικά για τους Ευρωπαίους το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτόν θα επιτρέπεται η τυποποίηση και εκτός της ζώνης ΠΟΠ.


Θάρρος

Χωρίς τρόφιμα και θέρμανση παιδικοί σταθμοί στην Τριφυλία μες στο καταχείμωνο…

Τραγική είναι, δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Τριφυλίας. Χωρίς ίχνος υπερβολής, απέχουν ελάχιστα από το να βάλουν «λουκέτο», καθώς βρίσκονται χωρίς τρόφιμα και δίχως (επαρκή έστω) θέρμανση.

Οι προηγούμενες .......

μέρες, με την κακοκαιρία και το ψύχος, ήταν εφιαλτικές στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως είπαν στο «Θ» γονείς που ρωτήσαμε στο πλαίσιο σχετικής έρευνας!

Έρχεται Φεβρουάριος και υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που δεν έχουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης ή χρησιμοποιούν περιορισμένα τα συστήματα θέρμανσης που διαθέτουν λόγω των ισχνών ποσοτήτων πετρελαίου που τους έχει απομείνει (κι αυτό τις επόμενες μέρες τελειώνει).

Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που δεν έχουν τρόφιμα για τη σίτιση των παιδιών, τα οποία από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μένουν θεονήστικα. Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί στους οποίους τα προβλήματα υγρασίας είναι κάτι περισσότερο από σοβαρά και εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών (τόσο από την ίδια την υγρασία που διαπερνά τα παιδικά κορμάκια όσο και από το ενδεχόμενο κατάπτωσης σοβάδων από τοίχους και οροφές κτηρίων).

Όπως είπαν στο «Θ» γονείς, στον Παιδικό Σταθμό Γαργαλιάνων, αναγκάστηκαν και έβαλαν πετρέλαιο με χρήματα από τα τροφεία, όμως και αυτό κοντεύει να τελειώσει και τα παιδιά θα μείνουν χωρίς θέρμανση, ενώ για σίτιση, όσο και αν ακούγεται θλιβερό, δεν προσφέρεται τίποτα, ούτε καν γάλα!

Στον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας, πετρέλαιο έβαλαν οι ίδιοι οι γονείς αλλά τελείωσε, ενώ τις επόμενες δύο – τρεις μέρες τελειώνουν και τα λιγοστά τρόφιμα που έχουν.

Πολλά είναι τα προβλήματα από την ελλιπή θέρμανση και τις ελλείψεις τροφίμων στον Παιδικό Σταθμό Φιλιατρών, ενώ στον Παιδικό Σταθμό Κοπανακίου τρόφιμα δεν υπάρχουν και για τη σίτιση αγοράζουν ό,τι μπορούν οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι μεριμνούν όσο αντέχουν και για τη θέρμανση.

Οι προμηθευτές, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ, σταμάτησαν ή σταματούν τις προμήθειες σε πετρέλαιο θέρμανσης και τρόφιμα, επειδή ο Δήμος Τριφυλίας τούς χρωστά εδώ και μήνες. Οι γονείς των μικρών παιδιών είναι απογοητευμένοι και πικραμένοι από τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν, οργίζονται από την αδράνεια του Δήμου και καθημερινά αγωνιούν για τις συνθήκες στους Παιδικούς Σταθμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.

Τα τεράστια προβλήματα σε κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας- όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί και το ΚΑΠΗ Φιλιατρών - δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πρωτόγνωρα, ούτε βεβαίως ανέκυψαν αίφνης και από το πουθενά!

Είναι τα τραγικά αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής εδώ και δύο χρόνια του Δήμου Τριφυλίας και του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας στον οποίο και υπάγονται. Δήμος Τριφυλίας, Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι – δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, πρόεδρος κ.α. – δεν έχουν δείξει, όπως σημειώνουν γονείς, ούτε καν στοιχειώδες ενδιαφέρον, μέριμνα και φροντίδα για τις κοινωνικές δομές, τη στήριξη και την ενίσχυσή τους, για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Αντίθετα, έχουν αφήσει τις κοινωνικές δομές, τους Παιδικούς Σταθμούς και το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, στο έλεος!

Θυμίζουμε πως, πριν από ένα χρόνο, είχαμε γράψει σχετικά στο «Θ»:

Υπό πλήρη και απόλυτη «διάλυση» (τείνουν να) τελούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας. Θλιβερή αυτή η διαπίστωση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί και ακόμη τραγικότερη η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες! Και μπορεί μεν η εύκολη επίκληση και ο ισχυρισμός των οδυνηρών συνεπειών της γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης να είναι, ως ένα βαθμό, μια δικαιολογία για τους αρμόδιους και υπεύθυνους παράγοντες του Δήμου Τριφυλίας, ωστόσο, από την άλλη, οι πολίτες θεωρούν πως ευθύνες έχει και ο Δήμος που ασκεί τη διοίκηση, εποπτεία και διαχείριση κοινωνικών δομών και των οικονομικών τους.

Αλήθεια, οι πρώην Δήμοι το 2010 και ο Δήμος Τριφυλίας για τα έτη 2011 και 2012 έδωσαν στα πρώην Νομικά Πρόσωπα και το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας τις επιχορηγήσεις που όφειλαν για τη λειτουργία τους; Αν ναι, γιατί υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση; Αν όχι, τις διεκδίκησε ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας, πότε και πώς από το Δήμο και αν ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει δώσει τις επιχορηγήσεις που όφειλε, γιατί η διοίκηση του Κοινωνικού Φορέα δεν κατήγγειλε το Δήμο Τριφυλίας για αναλγησία; Θα ασχοληθούν, άραγε, σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα των κοινωνικών δομών οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι του Δήμου Τριφυλίας; Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Τριφυλίας και η αλληλεγγύη του, για τα οποία συχνά – πυκνά μιλάνε οι τοπικοί άρχοντες; Ή μήπως θεωρούν πως η επίκληση της οικονομικής κρίσης μπορεί να στέκεται ως δικαιολογία για να ξεπαγιάζουν και να μένουν θεονήστικα μικρά παιδάκια στους Παιδικούς Σταθμούς;

Θάρρος

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Συμπαράσταση στον αγώνα των Πανελλαδικών Αγροτικών Κινητοποιήσεων [ VIDEO ]

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Αγροτικών κινητοποιήσεων, δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στο δίκαιο αυτό αγώνα.

Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας.

Εμείς με την σειρά μας καλούμε όλο ......

τον Αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας, όπως Αγροτικούς Φορείς,, Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών κλπ να συμμετέχουμε όλοι στον δίκαιο αγώνα μας.

                                                Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας

Αλεξανδρόπουλος Γιώργος                    Γριβοκωστόπουλος Γιάννης  


Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών



Στο ίδιο έργο θεατές με υποσχέσεις και μνημόνια συνεργασίας

ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μια μεγάλη επένδυση. Την θέλει περισσότερο για στήριξη και επίδειξη εμπιστοσύνης στη χώρα από τους ξένους επενδυτές ώστε να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας και εσωτερικής σταθερότητας.

Τα ενεργειακά ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ κλπ καθυστερούν και .........

μπερδεύονται με γεωπολιτικές επιρροές. Κάπως έτσι φτάσαμε στην επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ. Ήταν να γίνει τον Νοέμβριο αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της εμπλοκής με τη δόση. Στο μεταξύ οι Καταριανοί τα μαζέψανε και φύγανε από το Ελληνικό και εμείς αρχίσαμε να τους κυνηγάμε.

Το κόκκινα χαλιά στρωθήκανε, τους σεΐχηδες με τις κελεμπίες τους είδαμε, πετροδόλαρα δεν είδαμε…

Γιατί όποιος πανηγυρίζει για τη μοναδική υπόσχεση, ούτε καν συμφωνία για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις υπέγραψε η Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ ($1,34 δισ.) σε ένα fund το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να διαθέτει αντίστοιχο ποσό! Δηλαδή υπόσχεση και όχι συμφωνία και με την προϋπόθεση η Ελλάδα να διαθέσει το ανάλογο πόσο.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Πρωθυπουργού, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις:

«Έχουμε συζητήσει και έχουμε πραγματικά φέρει συγκεκριμένες προτάσεις στην ατζέντα, όπως η Εξοχότητα του μόλις ανέφερε, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις από τους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που έχουν έρθει εδώ μαζί μας. Και θα ήθελα, επίσης, να τους ευχαριστήσω, γιατί έχουν πολύ σοβαρές προτάσεις να κάνουν.

Αλλά από την άλλη πλευρά, έχω να σας πω ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στιγμιαία. Χρειάζονται σχολαστική προετοιμασία, όπως ανέφερε η Εξοχότης του, και απαιτούν επίπονες διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία, δεν είναι μια έμπνευση της στιγμής. Σήμερα ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία σε πολλούς τομείς, με πολλά και σοβαρά επενδυτικά σχέδια και πιστεύω ότι θα είναι γόνιμα, μπορούν να είναι γόνιμα και, όπως έχει ήδη αναφερθεί, πρόκειται να γίνουν ειδικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι γόνιμες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη.»

Σχολαστική προετοιμασία και δεν μπορούν να συμβούν στιγμιαία, δηλαδή τόσο καιρό δεν υπήρχε προετοιμασία και θα γίνει από εδώ και πέρα. Και αφού δεν υπήρχαν ώριμες επενδυτικές προτάσεις γιατί έπρεπε να ταξιδέψει ο Πρωθυπουργός στο Κατάρ;

Εδώ και καιρό ακούμε και διαβάζουμε για την άμεση προτεραιότητα στην αναζήτηση επενδύσεων σε…«όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη», όπως διέρρεαν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, δίνει ο κ. Αντ.Σαμαράς που ετοιμάζεται για επενδυτική εκστρατεία, εντός και εκτός συνόρων.

Στις πρώτες προτεραιότητες, γράφανε οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης κλίμακας. Και τώρα τι έγινε;

Στο ίδιο έργο θεατές από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, ζούμε μια συνεχής επίκληση στην επερχόμενη ανάπτυξη και στις επενδύσεις, από μέρους των διαφόρων κυβερνήσεων.

Επίσης γινόταν και συνεχίζει μια μόνιμη αναφορά στα ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις και κάποιες επενδύσεις ιδιωτών.
Περιμένοντας την έλευση των επενδυτών πολλά γράφτηκαν και γράφονται και άλλα ανακοινώνονται.

Καλές οι θεαματικές επισκέψεις, δηλώσεις και υποσχέσεις, αλλά κανείς σοβαρός ξένος επενδυτής δεν θα έλθει στη χώρα μας αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα.

Αν δεν απαγορευτεί δια νόμου η γραφειοκρατία και δεν αλλάξει η νοοτροπία που βλέπουμε τις επενδύσεις.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας μεγάλος ξένος επενδυτής που θέλει να βάλει χρήματα είναι να ρωτήσει σοβαρούς έλληνες επιχειρηματίες. Υπάρχει καμία απορία για την απάντηση που θα του έδιναν;

Στη συνέχεια θα ρώταγε αυτούς που επένδυσαν στην Ελλάδα και έφυγαν τρέχοντας.

Μετά θα ρώταγε για το φορολογικό σύστημα, για το ΦΠΑ που δεν καταβάλλει το κράτος αν και το χρωστάει, αλλά και μια σειρά εμποδίων που επιχειρούν οι πάντες να βάλουν στον δρόμο μιας μεγάλης επένδυσης. Το πολιτικό σύστημα, οι συνδικαλιστές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κρατικές αρχές είναι όλοι εκπαιδευμένοι στην καταδίωξη των επενδύσεων. Όσα ταξίδια και να κάνει ο πρωθυπουργός, κανείς σώφρων επενδυτής δεν θα έλθει στη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς, παλαιότερα ο κ. Παπανδρέου μαζί με μερικούς υπουργούς, επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές τώρα από το Κατάρ, αύριο από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές.

Η Ελλάδα δεν έχει αξιοπιστία, τόσο στις αγορές όσο και σε επενδυτικούς κύκλους. Βεβαίως και υπάρχουν αυτοί που θα κυνηγήσουν τις ευκαιρίες, το ξεπούλημα φιλέτων του δημοσίου, αυτούς θέλουμε;

Με φιέστες επενδυτές δεν έρχονται, μόνο με σκληρή δουλεία, διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και το σημαντικότερο κοινωνική ειρήνη. Ποιος θα έρθει να βάλει τα λεφτά του σε επένδυση που θα κινδυνεύει να γίνει παρανάλωμα του πυρός από επεισόδια ή μολότοφ;

Πως περιμένεις επενδύσεις με έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται για να καλυφθούν οι σπατάλες του κράτους. Σε μια αγορά που αφαιρείς συνέχεια χρήμα, που μειώνεται η παραγωγή και αυξάνεται η ανεργία ποιος θα επενδύσει;
Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσεις να εθελοτυφλεί και να περιμένει τον «Εμίρη» των επενδύσεων, θα πρέπει να αφαιρέσει όλα τα αντικίνητρα του επιχειρείν…

Από τη στιγμή που το Department of State εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς υπηκόους, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα ή που ήδη διαμένουν στην Ελλάδα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Μέσα στην ανασφάλεια ποιος θα επενδύσει;

Εξακολουθεί να υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα που απαγορεύει κάθε σκέψη για επένδυση. Για να έρθουν επενδύσεις, πέραν από ένα αξιόπιστο και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχει κι ένα κράτος που αν μη τι άλλο παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και προστασία στις επιχειρήσεις.

Όταν η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας να μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να πυροβολεί τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος το γραφείο του πρωθυπουργού και να διαφεύγει ανενόχλητος ή ακόμα και να τοποθετεί βόμβα στο πλέον πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πόλης, ποιος θα σκεφτεί να επενδύσει;

Επίσης η χώρα δεν διέφυγε ακόμα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και σίγουρα αντιμετωπίζει μια βαθιά ύφεση, που καθημερινά οδηγεί στο περιθώριο και τη δυστυχία χιλιάδες πολίτες. Ποιος θα βάλει χρήματα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;


New post

Αλλάζουν και πάλι τα τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ! Ποιες θα είναι οι χρεώσεις

Αφού υπερχρεώθηκαν οι ασθενείς για να κλείσουν ένα ραντεβού με γιατρό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να αλλάξει και πάλι τον τρόπο κλήσης.

Νέες μειωμένες τιμές επιχειρεί να εξασφαλίσει μέσω των τηλεφωνικών εταιρειών η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι ασθενείς να μην υπερχρεώνονται όταν κλείνουν ένα ραντεβού με γιατρό.
Ήδη οι συνομιλίες με τις 4 ιδιωτικές εταιρείες που έχουν.......

αναλάβει τα πενταψήφια νούμερα, είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προταθεί σημαντικές μειώσεις για κάθε τηλεφωνική κλήση, ενώ στο τραπέζι έπεσε ακόμη και το πόσο των 50 λεπτών ανά τηλεφώνημα. Να σημειωθεί ότι σήμερα το μέσο κόστος ανά κλήση είναι περίπου 1,5 έως 2 ευρώ καθώς σε γίνεται υπερχρέωση με βάση το χρόνο συνομιλίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι επιχειρεί να διακόψει τις συμβάσεις με τις εταιρείες θεωρώντας ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, (αλλαγές ραντεβού χωρίς ενημέρωση κ.λ.π.), φαίνεται πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει σε λειτουργία τα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ όπου η χρέωση θα είναι μιας αστικής κλήσης. Ήδη πάντως λειτουργούν τρία τηλεφωνικά κέντρα στην Αθήνα και δύο στην περιφέρεια ενώ αναμένεται να εγκαινιαστούν άλλα 14 σύντομα.

Πάντως ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ώστε να δημιουργηθεί και ειδική πλατφόρμα στο ίντερνετ από όπου θα μπορούν οι ασθενείς να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς. Ταυτόχρονα εντατικοποιεί το σύστημα ελέγχου των γιατρών ώστε να μη δηλώνουν ήδη από τις αρχές του μήνα ότι έχουν κλείσει το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων και χρεώνουν τους ασθενείς με επίσκεψη.

Iatropedia

Τα «πάντα όλα» θα φακελώνει το υπουργείο Οικονομικών

Με μια ακόμη υπουργική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών εμπλούτισε περισσότερο τον κατάλογο με τα προσωπικά μας δεδομένα που θα υποχρεούνται να αποστείλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις (τράπεζες, θεραπευτήρια κλπ) στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με την νέα ........

απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, δόθηκε καινούργια παράταση στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 20η Φεβρουαρίου. Όσοι απέκρυψαν δάνεια από τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 ή του 2012, προκειμένου να γλιτώσουν τα τεκμήρια, καλό θα είναι να αρχίσουν ανησυχούν καθώς πλέον είναι πολύ πιθανό η …παράλειψη να γίνει τσακωτή.

Όπως θα διαβάσετε στην υπουργική απόφαση, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη τροποποιηθεί δύο φορές, κανονικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μαζέψει έως τις 20 Φεβρουαρίου προσωπικά δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Ο κατάλογος είναι εξαντλητικός:

Τράπεζες πρέπει να αποστείλουν όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν (είδος δανείου, ποσό, ημερομηνία εκταμίευσης, πληρωμές που έκανε ο φορολογούμενος κλπ) αλλά και τις καταθέσεις. Με βάση την υπουργική απόφαση, πρέπει να δίδονται στοιχεία ακόμη και για τις αγορές χρυσών λιρών ή την ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων.
Εταιρείες που κάνουν εκκαθάριση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών θα αποστέλλουν ημερομηνία και αξία συναλλαγής ανά αριθμό πιστωτικής κάρτας και ανά ΑΦΜ κατόχου.
Ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια θα δίνουν στοιχεία για τους συνεργαζόμενους ιατρούς και τις πράξεις που αυτοί εκτελούν. Οι πράξεις θα αναφέρονται πλέον με βάση τη διεθνή κωδικοποίηση που ακολουθείται.
Επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διοχετεύουν στοιχεία των πελατών που υπογράφουν ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα ενημερώνουν για τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι
Εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα αποστέλλουν τα υπόλοιπα των συναλλαγών. Αποστέλλονται στοιχεία ακόμη και για τα καρτοκινητά.
Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, θα ενημερώνουν για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (σε κιλοβατώρες και σε ευρώ). Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για την ΕΥΔΑΠ και τις εταιρείες ύδρευσης.

Ολόκληρη η απόφαση όπως έχει τροποποιηθεί μετά τις παρεμβάσεις του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου (σ.σ η τελευταία αλλαγή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα) έχει ως εξής:



ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ.

Finacial Press

Γάλλος Υπουργός Εργασίας: «ειρωνευόμουν…»

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Διαβάζουμε ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου κ Hollande στην χώρα μας προσδιορίστηκε για τις 18 Φεβρουαρίου, αλλά με άγνωστη μέχρι στιγμής ατζέντα…

Τώρα τρέχουν τα επιτελικά στελέχη της Κυβέρνησης .......

του Γάλλου σοσιαλιστή κ Hollande να «καλύψουν» και να δικαιολογήσουν αυτό που μοιάζει με γκάφα, αλλά το χαρακτήρισε ως «ειρωνικό σχόλιο» ο ίδιος ο Γάλλος Υπουργός Εργασίας κ Michel Sapin, ο άνθρωπος που το εκστόμισε σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον νυν Υπουργό Εργασίας της Γαλλίας να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό του πρώην Πρωθυπουργού της Γαλλίας κ Francois Fillon ο οποίος είχε πει το 2007 ότι η Γαλλία είναι «χρεοκοπημένη χώρα»…
«Ναι απολύτως χρεοκοπημένη χώρα, και για αυτό το λόγο εφαρμόζουμε το πρόγραμμα λιτότητας» βιάστηκε να απαντήσει ο κ Sapin ο οποίος άμεσα αυτό-διορθώθηκε λέγοντας για την απάντησή του «ειρωνευόμουν…»
Η αλήθεια για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας είναι ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στο τέταρτο 3-μηνο του 2012 και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο πρώτο 3-μηνο του 2013…
Ο Γάλλος Υπουργός οικονομικών κ Pierre Moscovici δικαιολόγησε τον συνάδελφό του Υπουργό Εργασίας δηλώνοντας ότι ο κ Sapin έκανε αναφορές στο 2007 και τα σχόλια του τότε Γάλλου Πρωθυπουργού, αλλά παραδέχτηκε ότι το Εθνικό χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 600 δις ευρώ…
Ο κ Sapin αιτιολόγησε το σχόλιό του υποσημειώνοντας ότι το πρόβλημα της χώρας του είναι «οικονομικά και κοινωνικά επείγον» και απαιτεί άμεσες Κυβερνητικές παρεμβάσεις…
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα ούτε για την Αγγλία όπου το 2012 μάλλον θα κλείσει με…μηδενική ανάπτυξη…
Το δράμα της Ισπανίας παραμένει ιστορικά οδυνηρό χωρίς να έχει εκλείψει πλήρως μια ακόμη επιδείνωση, ενώ στην Ιταλία οι ερχόμενες εκλογές και τα αποτελέσματά τους θα είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για την περαιτέρω πορεία της Οικονομίας της και συναφείς πολιτικές.
Για τη Γερμανία και τη Γερμανική οικονομία, φυσικά, δεν γίνεται λόγος καθώς παραμένει στην 4η θέση παγκοσμίως, η πλέον ισχυρή οικονομία ανάμεσα στις 4 μεγάλες της ευρωζώνης και της 5 μεγάλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ενώ τα πράγματα διαφαίνονται δύσκολα για ανάπτυξη στους μεγάλους της Ευρώπης και του κόσμου στην Ελλάδα κάποιοι προβλέπουν ευοίωνες προοπτικές και την ώρα που ρημάζουν μισθούς και συντάξεις και με κλειστές τις «κάνουλες χρηματοδότησης» των ελληνικών Τραπεζών «οραματίζονται» ανάπτυξη…
Θυμήθηκα τον στίχο: «πες μας τι πίνεις και σε μας δεν…δίνεις;»
Να είναι γαλλική σαμπάνια, αγγλικό ουίσκι, ιταλικό ή ισπανικό κρασί, μαύρη μπύρα Γερμανίας ή μήπως το δικό μας ούζο;

Μικρή μαθητική εφημερίδα από το 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

Μια πολύ όμορφη προσπάθεια κάνουν οι νηπιαγωγοί και τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων καθώς έφτιαξαν μια μικρή μαθητική εφημερίδα.
Το Εφημεριδάκι του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων μας έστειλε η νηπιαγωγός κ. Γαρυφαλιά Τεριζάκη για να το δείτε.

Εναλλακτικά μπορείτε να το δείτε και εδώ



Το μικρό σπίτι στο λιβάδι: αναζητώντας απασχόληση στον πρωτογενή τομέα

Άρθρο του Επικουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρου Κουτρούκη στο Φιλιατρά News

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε μια έντονη τάση επιστροφής στην επαρχία από ολοένα και περισσότερους νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και των πολλαπλών απολύσεων εκατοντάδες Έλληνες οδηγούνται στους δρόμους της υπαίθρου, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο την πληθυσμιακή και παραγωγική ισορροπία της χώρας.

Το ρεύμα των νέων που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα χάριν της ......

επαρχίας και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διογκώνεται διαρκώς, καθώς η ανεργία, τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων, η δυσπραγία και η ακρίβεια περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ευκαιρίες απασχόλησης στις μεγάλες πόλεις.
Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τα καταστήματα και τα γραφεία και με εφόδια τις σπουδές, την εμπειρία και την επιθυμία τους για αλλαγή και επιβίωση στρέφονται σε παραδοσιακά η/ και μοντέρνα επαγγέλματα της υπαίθρου.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η οικονομική ύφεση στρέφει όλο και περισσότερο κόσμο στην αγροτική οικονομία με αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση του πληθυσμού των αγροτών το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι Κασίμης και Ζωγραφάκης η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα βρισκόταν σε ανοδική πορεία μέχρι το 2010, ενώ το 2011 εμφάνισε πτώση που πάντως ήταν μικρότερη από τους άλλους δύο τομείς παραγωγής. Ακόμη οι αγροτικές περιοχές εμφανίζουν χαμηλότερη ανεργία, και πιο συγκεκριμένα η ανεργία στις αγροτικές περιοχές ανήλθε 15,6% το 2011 έναντι 22,2% των αστικών περιοχών (http://www.efsyn.gr/?p=7964).
Η τάση αυτή, συνδέεται τόσο με τον αυξημένο αριθμό των νέων που επιλέγουν γεωργικά επαγγέλματα, όσο και με μετακινήσεις από κλάδους παραγωγής που δοκιμάζονται έντονα στην κρίση (κατασκευές, μεταποίηση κ.λπ.).
Το θετικό αυτής της εξέλιξης είναι ότι αναστρέφει σε ένα βαθμό την ερήμωση της επαρχίας, τάση που αναμένεται να εδραιωθεί αν οι νέοι κάτοικοι της υπαίθρου επιτύχουν στις επιχειρηματικές τους κινήσεις.

Οι επιχειρηματίες της υπαίθρου νέας γενιάς δραστηριοποιούνται σε καινοτόμα καλλιεργητικά προγράμματα και μικρές μεταποιητικές μονάδες οικοτεχνικής ή μικρής βιοτεχνικής κλίμακας (αμπέλια, κρασιά, μέλια, κηπευτικά, κτηνοτροφία, τυροκομία, σαπωνοποιία, χειροτεχνήματα κ.α.), σε δίκτυα διανομής και εμπορίας, στη γεωργία, την τουριστική ανάπτυξη, τις βιολογικές καλλιέργειες, σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα και βιοκαύσιμα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον αναπτύσσουν τεχνογνωσία σε δραστηριότητες οικοτουρισμού, μεταποίησης για εκλεκτά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, εισάγουν νέες μεθόδους, πειραματίζονται.

Η πόλη δεν προσφέρει πλέον θέσεις εργασίας, ούτε υλικές προϋποθέσεις για ζωή με αξιοπρέπεια. Αντίθετα, η επαρχία παρέχει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, ευκολότερη καθημερινότητα, υψηλή ποιότητα ζωής.
Η ελληνική επαρχία αποτελεί μια πρόκληση: μπορεί να δώσει την νέα ευκαιρία για την επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης με αναθεώρηση των κοινωνικών προτύπων και αξιών. Στην Ελλάδα του Μνημονίου η διέξοδος στην απασχόληση δεν συνδέεται τόσο με ψηλά αστικά γυάλινα κτίρια αλλά με τοπία που θα θυμίζουν στιγμιότυπα από την παλιότερη τηλεοπτική σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»

ΗΛΕΙΑ: ΤΕΛΟΣ τα Λιμενικά Ταμεία Κατακόλου και Κυλλήνης. Γίνονται Α.Ε με μοναδικό μέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ

Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγες βδομάδες τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Κατακόλου και Κυλλήνης.

Με νομοσχέδιο που κατετέθη στην Βουλή, και έχει στην διάθεσή του το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, καταργούνται όλα τα Λιμενικά Ταμεία της Χώρας που λειτουργούσαν σαν ΝΠΔΔ.

Τα λιμενικά Ταμεία, με την μορφή ΝΠΔΔ, όπως.......

αυτά του Κατακόλου και της Κυλλήνης, δύνανται είτε να συγχωνευτούν μεταξύ τους προς τον σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρίας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα και κύρια με το δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελείται απο τις Α.Ε της Πάτρας, της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας.

Η απόφασή τους πρέπει να ληφθεί εντός 6 μηνών.

Αν επιλέξουν την συγχώνευση, θα πρέπει να λειτουργούν με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας που οι μετοχές τους θα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Το ΤΑΙΠΕΔ εκπονεί μελέτη βιωσιμότητας των λιμένων, ήδη για το Κατάκολο βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένης εκπόνησης.

Ιδρύεται Διεύθυνση Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Λιμένων με σκοπό την επιχειρησιακή υποστήριξη στις διαδικασίες ανάπτυξης επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων, παραχωρήσεων, συνεργασιών και συνεργειών με ιδιώτες.

Ηλεία Οικονομία

Αναβλήθηκαν για αύριο οι εκπομπές της Τρίτης του ΑΝΤ1 λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος

“Ράδιο Αρβύλα” και “ Όλα μπάχαλο”

Ένα βραχυκύκλωμα στο κτίριο της οδού Κηφισίας στάθηκε η αιτία να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα το βράδυ εκπομπές του σταθμού (“Ράδιο Αρβύλα” και “ Όλα μπάχαλο”)!

Εκτός απροόπτου οι δύο εκπομπές θα προβληθούν την.........

ίδια ώρα το βράδυ της Τετάρτης.

Στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 αρχικά έπεσε “μαύρο” εξαιτίας του σοβαρού βραχυκυκλώματος που διέκοψε την τροφοδοσία ρεύματος. Οι τεχνικοί του σταθμού έσπευσαν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα, ώστε να επανέλθει στους δέκτες το σήμα του ΑΝΤ1 (το επεισόδιο του “Σουλεϊμάν”), όμως παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθούν τα ζητήματα που προέκυψαν στον κεντρικό server ώστε να μπορούν να “φορτωθούν” και να βγουν στον “αέρα” οι εκπομπές.

Στη θέση τους ξεκίνησε η ξένη ταινία “The first wives club”. Σε μια πρώτη ανακοίνωση του σταθμού, γίνεται λόγος για “πρωτοφανές τεχνικό πρόβλημα που αφορά στην τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος”. Ο ΑΝΤ1 “ζητά συγγνώμη από το τηλεοπτικό κοινό”, επισημαίνοντας ότι “σύσσωμο το τεχνικό τμήμα μας εργάζεται για την ταχύτερη αποκατάσταση της τεχνικής βλάβης”.

Τι είχε συμβεί;;;

Σε βραχυκύκλωμα φαίνεται να οφείλεται το πρόβλημα που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδει πρόγραμμα για περισσότερο από μία ώρα.

Το βραχυκύκλωμα προκλήθηκε στον 4ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το κανάλι, την ώρα που προβαλλόταν η σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» και το σήμα διακόπηκε συνεχόμενα για πάνω από μισή ώρα, ενώ περίπου μέχρι τις 11 το βράδυ μετέδιδε με αρκετές διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης από τεχνικούς του σταθμού, ενώ έχει επανέλθει η χειροκίνητη λειτουργία.

Ωστόσο, ο σταθμός δεν μπορεί να μεταδώσει ζωντανό πρόγραμμα και θα προβάλλει μόνο επαναλήψεις.

Πηγή: «Επεσε» το σήμα του ΑΝΤ1 για περισσότερο από μια ώρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/88330#ixzz2JPJKrNmo

Ο καιρός για σήμερα Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Ιανουαρίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας

Στρατόπεδο; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Μπορεί η Καλαμάτα να περίμενε εναγωνίως την επαναλειτουργία ........

του στρατοπέδου «9ο Σύνταγμα Πεζικού – Γιαννιτσά» (όπως θα αποκαλείται) από την αρχή της χρονιάς ή το αργότερο από το Μάρτιο, όμως η επαναλειτουργία του δεν αναμένεται νωρίτερα από το Μάιο.

Κι αυτό, γιατί φαίνεται να υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο να λειτουργήσει σε ένα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει ζήτημα έλλειψης υποδομών, που είχαν απομακρυνθεί, όταν αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του. Εκτός αυτού, υπάρχει ζήτημα με τις μεταθέσεις των αξιωματικών, αλλά και πολιτικό θέμα...

Διαβάστε στην ΦΩΝΗ της Μεσσηνίας

ΝΕΑ ΜΕΤΩΠΑ απο τους αγρότες που παραμένουν στους δρόμους, αλλά δεσμεύονται οτι δεν θα τους κλείσουν. Ήδη αγωνιστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλθηκαν για Πελοπόννησο και Ηπειρο, ενώ η ΠΑΣΥ οργανώνει κινητοποίηση και στη Μεσσηνία.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή "ΦΩΝΗ" στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:

ΔΕΚΑ ΑΞΟΝΕΣ για το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσίασε στο Πε.Συ. ο Πέτρος Τατούλης.
ΔΙΗΜΕΡΟ εκδηλώσεων στην Αθήνα απο την Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας. την πρώτη ημέρα η ετήσια συνάντηση με τον δήμαρχο για τα ζητήματα του δήμου και των χωριών με τον Κ. Κόλλια να ζητεί τη στήριξη και τη χορηγία του Συλλόγου για να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις δυσκολίες.

Τη δεύτερη ημέρα πρωτοχρονιάτικη πίτα και βράβευση των Ηλία Τσιμπλή και Στάθη Κακούτη για την πνευματική προσφορά τους.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας, μετά απο χθεσινή συνάντηση και αίτημα Καφαντάρη για άμεσες παρεμβάσεις στο κάστρο τπου καταρρέει...
ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας με την αντιπολίτευση να βάζει στο στόχαστρό της κοινωνική πολιτική, κληροδοτήματα και σκουπίδια.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Μπέζου με το Σωματείο Ειδικευομένων Γιατρών Μεσσηνίας.
ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ απο συμβούλους της πλειοψηφίας στη δημοτική αρχή Τριφυλίας και απαντήσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια που τόνισε οτι δεν τον ενδιαφέρουν τα εκλογικά σενάρια αλλά η καθημερινότητα του δημότη.
ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!