Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Υψηλότερες κατά 16% από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, οι τιμές των καυσίμων»

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με το «άλμα» της τιμής της αμόλυβδης κατά 0,3 ευρώ και πλέον μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών και την επιβολή πλαφόν στη τιμή της βενζίνης σε 8 νομούς της χώρας.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει το ζήτημα της διαρκούς επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, αυτή τη φορά σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους για την αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι η πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση υπολογίζεται έως και 600 ευρώ, ενώ η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη τελική τιμή αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζονται στην αναφορά, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα έφθανε την προηγούμενη βδομάδα στα 1,43 ευρώ/λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,25 ευρώ/λίτρο.
Ωστόσο, όπως φαίνεται αρκετά είναι τα πρατήρια .........

και στη Μεσσηνία, τα οποία κερδοσκοπούν πουλώντας τα καύσιμα με σημαντικά «καπέλα» της τάξης των 10 λεπτών περίπου.

Σε αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην πετρελαϊκή αγορά που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, η κυβέρνηση επέβαλε πλαφόν σε 8 νομούς προκειμένου να «συνετίσει» κάποιους πρατηριούχους που επιδιώκουν υψηλά περιθώρια κέρδους και ορισμένες εταιρίες στον τρόπο τιμολόγησης στο δίκτυο τους. Ωστόσο, η κ. Γιαννακοπούλου τονίζει, στην αναφορά της, την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ κερδοσκόπων και υγιών πρατηριούχων, καθώς οι τελευταίοι πλήττονται εξίσου από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης, ιδιαιτέρως δε αυτοί με χαμηλούς ημερήσιους όγκους καυσίμων.

Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, το… «μάρμαρο» από την έκρηξη των τιμών στα καύσιμα να μην το πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς από την αρχή της χρονιάς οι μέσες αυξήσεις στην αμόλυβδη φθάνουν το 33%. Επιπλέον, ζητά την επαγρύπνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας καθώς, ενδεχομένως, να προκύψει ανάγκη επέκτασης επιβολής του πλαφόν και σε άλλους νομούς εάν διαπιστωθούν εκτεταμένα κρούσματα αισχροκέρδειας.

Κύπελλο Μεσσηνίας: Εράνη - Τσικλητήρας Πύλου 4-1

Παρέμεινε Βασίλισσα στον Θρόνο της η Εράνη.

Για 7η φορά η Εράνη στέφθηκε Κυπελλούχος Μεσσηνίας παραμένοντας στον θρόνο της και αποδεικνύοντας ότι δεν είναι άδικα η πολυνίκης του θεσμού στον νομό Μεσσηνίας.
Ο τελικός του κυπέλλου έγινε σήμερα στις 5 το απόγευμα στο γήπεδο της ΕΠΣ Μεσσηνίας στον Κορδία και η Εράνη επικράτησε εύκολα του αντιπάλου της Τσικλητήρα Πύλου με 4-1 και κατέκτησε για έβδομη φορά το κύπελλο Μεσσηνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ..........

Τσικλητήρα Πύλου στο τελικό Κυπέλλου Μεσσηνίας, έγινε για πρώτη φορά.

Σύντομο Φίλμ του Αγώνα:

Παρ’ ότι ο Τσικλητήρας είχε καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις στο ξεκίνημα η Εράνη πήρε προβάδισμα στο 27’ με κεφαλιά του Διονύση Ψάρρη (σέντρα Παναγιώτη Σπυρόπουλου).

Στο 61’ ισοφάρισε ο Μιχάλης Μπενέτος, αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Χρήστος Χαριάτης ξανάδωσε το προβάδισμα στο συγκρότημα του Πατρίκ Ενγκεμά.

Ο ίδιος σημείωσε και δεύτερο προσωπικό γκολ στο 76’ «κλειδώνοντας» τη νίκη-τίτλο, ενώ στο 79’ ο νεαρός Νίκος Κόλλιας διαμόρφωσε το τελικό 4-1.


Τα κύπελλα που έχουν κατακτηθεί:

Εράνη: 7 Κύπελλα [ 1995, 2001, 2002, 2003, 2004, 2009, 2010 ]

Μιλτιάδης: 4 κύπελλα
Πάμισος Μεσσήνης: 3 κύπελλα,
Απόλλων Καλαμάτας: 2 Κύπελλα
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: 2 Κύπελλα
Αστέρας Αρφαρών: 2 Κύπελλα
Α.Ο. Μεσσήνης: 2 Κύπελλα
Μεσσηνιακός Γ.Σ.: 1 Κύπελλο
Αναγέννηση Παραλίας: 1 Κύπελλο
Απόλλων Πεταλιδίου: 1 Κύπελλο







Πηγή: Εράνη Φιλιατρών

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Microsoft σε Microsoft Word και Excel

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για 3η συνεχόμενη φορά επίσημος διοργανωτής τα Technoplus Καλαμάτας

Το Πρωτάθλημα της πιστοποίησης Microsoft διοργανώνεται στην Ελλάδα από την Infotest σε συνεργασία με τον παγκόσμιο διοργανωτή Certiport και εξετάζει δεξιότητες μαθητών και φοιτητών στο Microsoft Office και συγκεκριμένα στις εφαρμογές Word και Excel.

Φέτος διανύουμε τον 8ο χρόνο του Πρωταθλήματος και αναμένεται ότι περισσότεροι από 100.000 σπουδαστές θα συμμετέχουν σε αυτό.

Σε 128 χώρες από όλο τον κόσμο διοργανώνονται ανάλογα ........

πρωταθλήματα, προκειμένου να αναδειχθούν οι Πρωταθλητές χωρών στις πιστοποιήσεις Microsoft, οι οποίοι και θα εκπροσωπήσουν τις xώρες τους στον Παγκόσμιο τελικό.

Στα εξεταστικά κέντρα Microsoft μπορούν να προσέλθουν σχολεία της περιοχής , καθώς και άλλοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα από την Καλαμάτα πήραν συμμετοχή ο Σταύρος Δημητρακόπουλος και ή Όλγα Τσιλιβαράκου με προπονητή τον Σπύρο Βλαχογεωργακόπουλο και κατάφεραν να πάρουν θέση μέσα στην δεκάδα στην πανελλήνια κατάταξη στον τελικό της Αθήνας . Φέτος με την μέχρι τώρα κατάταξη παίρνουν μέρος στην κατηγορία των μαθητών οι : Όλγα Τσιλιβαράκου και Σταύρος Δημητρακόπουλος σε Excel 2007 , Βάσω Μιχαλοπούλου και Αναστασία Γραμμένου σε Word 2007 , και στην Κατηγορία των Φοιτητών η Μαρία Γεωργαντή σε Microsoft Word 2007 .

Προσοχή:
Η διαδικασία των τοπικών προκριματικών και τελικών γίνετε αποκλειστικά μέσα στο εξουσιοδοτημένο εξεταστικό κέντρο Microsoft (TECHNOPLUS Καλαμάτας) και πάντα σε επιτηρούμενο περιβάλλον.

Τοπικός Τελικός: Επίσημη διαδικασία επιτήρησης σύμφωνα με τον ΟΕΕΚ με επιτηρητές από την Infotest και τον Ο.Ε.Ε.Κ.

Για πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνήστε με τα TECHNOPLUS ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και τον
Κ. Ξερικό Αντώνιο (Υπεύθυνος Οργάνωσης Τοπικού Πρωταθλήματος στην Καλαμάτα ) στο 27210-85100 , στην οδό Φραντζή 6 μέχρι 15 Απριλίου.

Κύπελλο Μεσσηνίας. Εράνη - Τσικλητήρας Πύλου 4-1 ΤΕΛΙΚΟ


UPDATE ΩΡΑ 19:00

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΕΡΑΝΗ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 4-1

Η ΕΡΑΝΗ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΕ ΞΕΦΡΕΝΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 7ου ΤΡΟΠΑΙΟΥ.

ΑΞΙΟΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΞΙΟΙ.

ΠΑΤΡΙΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

=================================================


UPDATE ΩΡΑ 18:52


Συντριβή του Τσικλητήρα Πύλου. Στο 85ο λεπτό χάνει 4-1

Η Εράνη κατακτά σε 5 λεπτά το 7ο κύπελλο της.

FORTZA EΡANAΡΑ.

=================================================

ΩΡΑ 18:38

Με σκορ 2-1 προηγείται η Εράνη κόντρα στον Τσικλητήρα Πύλου στο γήπεδο του Κορδία για τον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας.

Το παιχνίδι είναι στο 75ο λεπτό.


Ο Δημήτρης Κουσελάς για τις νέες διαδικασίες διαχείρισης του ΕΣΠΑ

Στη αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007-2013», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:
«Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης πρέπει να πιάσουν τόπο. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξαναβάλουμε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και την ανάπτυξη σε νέες υγιείς και βιώσιμες βάσεις. Το νομοσχέδιο αυτό απαντά στην άμεση και την αδήριτη ανάγκη να επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. για να δώσουμε στην οικονομία την αναπτυξιακή ανάσα που χρειάζεται. Στόχος μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε την οικονομία από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και να κερδίσουμε τα μεγάλα στοιχήματα της ανάπτυξης με ποιότητα, με σύγχρονη ανταγωνιστικότητα, με καινοτομία.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση παραλάβαμε ένα .......

Ε.Σ.Π.Α. βαλτωμένο, με απορρόφηση γύρω στο 3% με 3,2%, σε μία περίοδο που και η πραγματική οικονομία και η αγορά είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους χρηματοδοτικούς πόρους για επενδυτική ώθηση και για δημιουργία θέσεων εργασίας. Είχαμε ωστόσο έγκαιρα προειδοποιήσει τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, όταν έφερε προς ψήφιση τον ν.3614 για τα όργανα διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α., πως με τον νόμο αυτό εγκαθίδρυε δομές συγκεντρωτικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές. Και πώς να αποδώσουν αυτές οι δομές όταν δημιουργήθηκαν για το Ε.Σ.Π.Α. τριπλάσιες δομές διαχείρισης σε σύγκριση με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με τριπλάσιο και υψηλού κόστους προσωπικό; Ναι, κύριοι συνάδελφοι, ενώ το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το διαχειρίστηκαν 24 διαχειριστικές Αρχές με 850 άτομα προσωπικό, το Ε.Σ.Π.Α. καλούνταν να το διαχειριστούν 79 διαχειριστικές Αρχές και ενδιάμεσοι φορείς με 2.500 περίπου προσωπικό!

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, με στόχο –υποτίθεται- να μειώσει τον συγκεντρωτισμό, επέβαλε τον ασφυκτικό έλεγχο στο σύνολο των πράξεων των Π.Ε.Π. από τα αρμόδια Υπουργεία. Εισήγαγε γραφειοκρατικές, αλλά και κοστοβόρες διαδικασίες πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας των τελικών δικαιούχων χωρίς να διασφαλίζει, ούτε τη διαφάνεια, ούτε την αποτελεσματικότητα. Σήμερα η απορροφητικότητα βρίσκεται περίπου στο 6%. Δηλαδή, η νέα Κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες, ουσιαστικά από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, να απορροφήσει τόσα κονδύλια όσα απορρόφησε σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το Ε.Σ.Π.Α. η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Για να πιαστεί όμως, ο στόχος της απορρόφησης του 15% για το τρέχον έτος χρειάζονται άμεσες και δραστικές αλλαγές για να αρχίσει, επιτέλους, όχι να κινείται αλλά –επιτρέψτε μου την έκφραση- να… «σπιντάρει» το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα πλαίσιο ενίσχυσης του Ε.Σ.Π.Α. που να απλοποιεί και να αποκεντρώνει τις διαδικασίες και να διευκολύνει την αναγκαία άμεση δημοπράτηση των ώριμων έργων. Με το σημερινό νομοσχέδιο ερχόμαστε να διαμορφώσουμε αυτές τις σημαντικές αλλαγές.

Κάθε περιφέρεια αποκτά ουσιαστικό λόγο και ρόλο. Ενισχύεται η αποκέντρωση, αφού με τις Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης, που ορίζεται ότι θα συνάπτει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τις Περιφέρειες, αποκεντρώνονται άμεσα και πόροι και αρμοδιότητες διαχείρισης, ενώ απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το δικό μας θεσμικό πλαίσιο απαιτείται μία Υπουργική Απόφαση αντί των 120 που απαιτούνταν με το παλιό πλαίσιο για τις κατά περίπτωση εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων.

Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης και μικρότερων, αλλά ουσιαστικών για τις τοπικές κοινωνίες έργων, αφού καταργείται το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 300.000 ευρώ για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Και μη μου πείτε, κύριοι συνάδελφοι, ότι για παράδειγμα ο δρόμος Καλαμάτας-Πύλου, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα μεγάλα οδικά δίκτυα, τη στιγμή που εκεί δρομολογείται μία πολύ σημαντική ανάπτυξη και για να πάει σήμερα κάποιος από την Καλαμάτα στην Πύλο θέλει μία ώρα. Αίρεται, επίσης, η ετήσια υποχρεωτική πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ, με απλοποίηση της διαδικασίας και πιστοποίηση της επάρκειας των τελικών δικαιούχων από τις διαχειριστικές αρχές. Καταργείται το πρωτοφανές πλήθος των ενδιάμεσων διαχειριστικών φορέων. 180 ενδιάμεσοι διαχειριστικοί φορείς. Τα είχαμε πει τότε για τις αναπτυξιακές επιτροπές σε περιφερειακό επίπεδο, τη ΝΟΜΟΣ Α.Ε. και όλες τις άλλες που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Τέλος, καταργείται και ο προληπτικός έλεγχος, ο οποίος δημιουργούσε καθυστερήσεις στην ένταξη εφαρμοζόμενος σε συμβάσεις, για τις οποίες δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο από την κοινοτική νομοθεσία.

Με άλλα λόγια, αυτό το νομοσχέδιο αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία διαχείρισης που αποκτήσαμε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Βάζει τέλος στη γραφειοκρατία και στη διόγκωση του συστήματος διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α. από το πλήθος των ενδιάμεσων φορέων που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δημιουργήσει. Εξοικονομεί σημαντικούς πόρους και αποκεντρώνει ουσιαστικά και πόρους και διαδικασίες και έργα αλλά, πάνω απ’ όλα, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει εμάς, ως Βουλευτές της Περιφέρειας, είναι ότι δίνει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην περιφέρεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι θα δώσει την αναπτυξιακή ώθηση στην περιφέρεια και στην πατρίδα μας, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά και για να μπούμε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος μας.»

Πληρέστατο το ρεπορτάζ του Θάρρους για τα νέα γραφεία της ΕΑΣ Φιλιατρών

Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ ίσως το πλουσιότερο από όλες της μεσσηνιακές εφημερίδες διαβάσαμε σήμερα στην Εφημερίδα της Μεσσηνίας Θάρρος.
Η αλήθεια είναι ότι στα χέρια μας έπεσαν όλες οι ........

εφημερίδες οι οποίες έγραψαν κάποια πράγματα στο ρεπορτάζ τους αλλά την πολύ μεγάλη διαφορά την έκανε το "Θάρρος" όπου είχε και επιμέρους συνεντεύξεις με κορυφαία την συνέντευξη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κου Αριστοτέλη Καναβού.

Μπράβο στον συντάκτη του ρεπορτάζ. Εξαιρετική η κάλυψη του θέματος.

Στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο – Λεύκτρο της Ε.Ο Τρίπολης -Καλαμάτας

Mεγάλη Δευτέρα ή Μεγάλη Τρίτη θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο-Λεύκτρο με τις σήραγγες στο Ραψομμάτη, έργο με το οποίο θ’ αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης.

Τη διαβεβαίωση αυτή, έδωσε ο διευθυντής Μελετών και Κατασκευών έργων Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή τα υπό κατασκευή τμήματα του νέου εθνικού δρόμου Τρίπολη-Καλαμάτα,
Ο κ. Καρνέσης σημείωσε πως το έργο είναι ............

ουσιαστικά έτοιμο και απομένουν μόνο η δεύτερη σήραγγα στο Ραψομμάτη και ο κόμβος της Ασέας στο Αθήναιο που “δουλεύονται εντατικά” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Φορολογικό Νομοσχέδιο 2010. Δώθηκε στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο που πήγε για ψήφιση στην βουλή.

Νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των επαγγελματιών, αύξηση του φόρoυ για τις Off Shore εταιρίες και αλλαγές στους φόρους των ακινήτων ( γονικών παροχών-κληρονομιών) με αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2010.

"Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ........

η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γιατί αποτελεί τη χειρότερη ίσως μορφής αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Για αυτό και στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά μέτρων για την περιστολή της φοροδιαφυγής όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ο προγραμματισμός και η διενέργεια των φορολογικών ελέγχων με βάση point system που θα μετρά τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, η επιβολή προστίμων και από το ΣΔΟΕ και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους. Επίσης από το 2011 κάθε συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 1.500 ευρώ θα θεωρείται νόμιμη μόνο αν γίνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Κατά τον ίδιο τρόπο τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 θα είναι η ακόλουθη:

Εισόδημα έως 12.000 ευρώ αφορολόγητο,
από 12-16.000 ευρώ καθιερώνεται συντελεστής 18%,
από 16 έως 22.000 ευρώ συντελεστής 24%,
από 22 έως 26.000 συντελεστής 26%,
από 26 έως 32.000 ευρώ συντελεστής 32%,
από 32 έως 40.000 ευρώ συντελεστής 36%,
από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 38%,
από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 40%
και για το υπερβάλλον φορολογικός συντελεστής 45%.

Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:



Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα καθιερώνεται κλίμακα που προσδιορίσει το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ετσι για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων. Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το 10% και το 30% για το επιπλέον ποσό. Ανώτατο ποσό αποδείξεων ορίζονται τα 12.000 ευρώ. Για περισσότερες αποδείξεις από τα 12.000 ευρώ και όταν το επιπλέον ποσό φθάνει τα 15.000 ευρώ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση φόρου ίση με 10% της επιπλέον δαπάνης. Όταν οι δαπάνες που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερες από το όριο που απαιτεί το εισόδημά του επιβαρύνεται με φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι για εισόδημα 11.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις 1.100 ευρώ για εισόδημα 20.000 αποδείξεις 3.600 ευρώ για εισόδημα 35.000 ευρώ αποδείξεις 8.100 και για εισόδημα 48.000 ευρώ και άνω αποδείξεις 12.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για τα παιδιά η κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων δαπανών και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού άλλων. Το αφορολόγητο για τα παιδιά αυξάνεται στα 1.500 ευρώ για κάθε παιδί από 1.000 ευρώ σήμερα.

Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις δαπανών προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

- Θα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ασφαλίστρων και μέχρι ποσού δαπάνης 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για οικογένεια.

- Καταργείται η έκπτωση του φόρου 40% για στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται το 2009 και το 2010 για κάθε κατοικία έως 200 τμ.

- Θα μειώνεται από το φόρο το 20% χρηματικών δωρεών και χορηγιών ενώ η συνολική μείωση δεν θα υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης για παροχή υπηρεσίας από δικηγόρο.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης - η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού φυσικού αερίου η αγορά ηλιακών συλλεκτών.

Τα τεκμήρια διαβίωσης ακινήτων και ΙΧ είναι τα ακόλουθα:

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

Ακίνητα:

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις καθώς και τις δαπάνες λειτουργίας, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα (60) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα ογδόντα ένα (81) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα διακόσια ένα (201) μέχρι και τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν είκοσι (120) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Προκειμένου για μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών ορίζεται ως τo ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην α΄ περίπτωση.

Τεκμήρια Αυτοκινήτων 2010:

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση το κόστος τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, καυσίμων και συντήρησης επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως παλαιότητας, ορίζεται για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται τριακόσια (300) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά και τετρακόσια (400) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά για πάνω από δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό:

αα) Είκοσι τοις εκατό (20%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη και μέχρι δέκα (10) έτη.
ββ) Σαράντα τοις εκατό (40%) για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αυτό το πιστοποιητικό, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους.

Κατεβάστε από το upload center μας ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο 2010 σε pdf.

ΟΓΑ: Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού Από 12 Απριλίου έως 14 Μαΐου οι αιτήσεις.

Από τη Δευτέρα 12-04-2010 μέχρι και την Παρασκευή 14-05-2010 θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για το 2010, όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.

Η διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων του ΟΓΑ/ΛΑΕ είναι μέχρι 31-12-2010.

Δικαιούχοι των εν λόγω Προγραμμάτων είναι 200.000 ασφαλισμένοι (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας. Από το ίδιο Κ.Ε.Π. στο οποίο θα υποβάλει την αίτησή του, ο δικαιούχος θα μπορέσει σε εύλογο χρόνο, να πληροφορηθεί σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και να παραλάβει τα σχετικά Δελτία συμμετοχής του (εκτός από τα Δελτία για το εκδρομικό-επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο και τα Δελτία 4ήμερων κρουαζιέρων, τα οποία θα αποσταλούν απευθείας από τον ΟΓΑ).

Πιο αναλυτικά δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι: ............

- Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ

- Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων

- Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης)

- Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά)

- Χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

Δικαιολογητικά

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,

- Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα - σε ισχύ για το έτος 2010, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας.

- Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή Απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου

- Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

Παραλαβή Δελτίων

Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικού Προγράμματος θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Τα Δελτία της Κύπρου και των Κρουαζιέρων θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή.

Tα Προγράμματα

Τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για το 2010, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι δικαιούχοι είναι:

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιλαμβάνει 8ήμερες διακοπές σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 160.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου ή με μικρή συμμετοχή ανάλογα της κατηγορίας του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχους)

2. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

To εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 3ήμερες εκδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ και απευθύνεται σε 30.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Επιδοτείται από τον ΟΓΑ με το ποσό των 130 € ανά άτομο. Το ποσό δε της οικονομικής συνεισφοράς του δικαιούχου ορίζεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 20€ ανά άτομο και ανά εκδρομή.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ΗΜΕΡΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΩΝ:

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 4ήμερες κρουαζιέρες, με προορισμό νησιά και λιμάνια του Αιγαίου με όλα τα έξοδα πληρωμένα και με πλήρη διατροφή εντός του πλοίου. Απευθύνεται σε 5.000 συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους (χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων).

4. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5νθήμερο ταξίδι στην Κύπρο σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, πρωινό και ημιδιατροφή, μεταφορά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο προς Κύπρο και επιμορφωτικές επισκέψεις και περιηγήσεις στα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού. (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων). Απευθύνεται σε 5.000 αυτοτελώς απασχολούμενους αγρότες, ηλικίας 21-64 ετών, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των προστατευομένων μελών τους.

Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Εως 31 Μαρτίου η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προσθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής οριστικών δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) για το οικονομικό έτος 2010.

Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ (Ε7) και του β΄ αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα και η πρόσβαση σε αυτή είναι εφικτή από τους δικτυακούς τόπους http://www.gsis.gr/ και http://www.taxisnet.gr/ με την επιλογή «ΦΜΥ».

Οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να ..............

χρησιμοποιήσουν τη νέα υπηρεσία, πρέπει να συμπληρώσουν προηγουμένως τη Δήλωσή τους, είτε με χρήση δικού τους λογιστικού προγράμματος, είτε με τη χρήση του σχετικού προγράμματος της Γ.Γ.Π.Σ. (το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Ελεύθερα Προγράμματα της Γ.Γ.Π.Σ. για τους χρήστες» της πρώτης σελίδας του δικτυακού τόπου www.gsis.gr).

Για τη χρήση της υπηρεσίας είναι απαραίτητη η απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet (αν κάποιος είναι ήδη πιστοποιημένος χρήστης δεν χρειάζεται νέους κωδικούς). Στο σύστημα TAXISnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: http://www.taxisnet.gr/ - «Εγγραφή νέου Χρήστη».

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς ή τους έχουν χάσει, πρέπει να έχουν υπόψη ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 3-5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της φόρμας εγγραφής ή την αίτηση επαναχορήγησης κωδικών μέχρι την παραλαβή των κωδικών τους.

Υπόχρεοι που αδυνατούν να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης επειδή προέβησαν σε διακοπή εργασιών μέσα στην χρήση 2009 ή μέσα στο έτος 2010 ή στερήθηκαν τους κωδικούς που διέθεταν για τον ίδιο λόγο ή μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από τη Γ.Γ.Π.Σ., έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν τις οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. Οι δηλώσεις αυτές θα συνοδεύονται απαραίτητα με μαγνητικό μέσο, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την 1020822 / 388/ Α0012 / ΠΟΛ. 1034/24-2-2006 Α.Υ.Ο.Ο.

Ειδικά οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση fmy@gsis.gr, προκειμένου να τους αποσταλεί το «Απογραφικό Δελτίο Εκκαθαριστή», που οφείλουν να συμπληρώσουν. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς μπορούν να δηλώνουν τον νέο εκκαθαριστή, σε περίπτωση αντικατάστασής του από το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς και το περιεχόμενο του δευτέρου αντιτύπου βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων μπορούν να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ προσκομιζόμενα σ’ αυτά σε χειρόγραφη – έντυπη ή μαγνητική μορφή (δισκέτα - CD ή DVD). Στην περίπτωση της χειρόγραφης – έντυπης μορφής, ο συνολικός αριθμός εγγραφών (δικαιούχων μισθωτών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις πέντε (5) καταχωρήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ΠΟΛ 1021/10-3-2010 για τις Οριστικές Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και ΠΟΛ 1020/10-3-2010 για το β΄ αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, είναι πλέον υποχρεωτική η υποβολή των οριστικών δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών, με την χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση) ή με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ., (όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση) και ανεξάρτητα από τον αριθμό των απασχολούμενων μισθωτών ή των λαμβανόντων συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές.

Όπως προαναφέρθηκε, ως καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή Οριστικών Δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010 έχει ορισθεί η 31η Μαρτίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxisnet@taxisnet.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-48.02.552 κάθε εργάσιμη ημέρα από 8:00 έως 18:00.

Άρχισαν οι εγγραφές νέων μελών στην ΟΝΝΕΔ

Ξεκίνησε χθες 23 Μαρτίου η διαδικασία εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους της ΟΝΝΕΔ.
Δικαίωμα εγγραφής έχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση, όσοι Έλληνες πολίτες από 16 έως 18 ετών έχουν αστυνομική ταυτότητα, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως επίσης και Έλληνες το γένος, που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά κατέχουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, καθώς και Κύπριοι πολίτες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Οι εγγραφές θα γίνονται στα γραφεία των ........

ΝΟΔΕ όλης της χώρας πλην των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα γίνονται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στα γραφεία των ΝΟΔΕ αυτοπροσώπως με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή της κάρτας ομογενούς ή του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμπληρώνουν το έντυπο της αιτήσεως που επισυνάπτεται, θα το υπογράφουν και θα παραδίδουν φωτοαντίγραφο της ταυτότητας, του διαβατηρίου ή της κάρτας ομογενούς, ανάλογα με την περίπτωση.

Το γραφείο υποδοχής των αιτήσεων θα λειτουργεί τις καθημερινές από 10π.μ έως 2 μμ και από 5 μμ έως 9 μμ και για το Σάββατο 10 πμ έως 2 μμ, ενώ η προθεσμία εγγραφών είναι από σήμερα 22/3 έως 12/4/2010.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Μαρτίου 2010

SELIDA_1.jpg (761 KB) 8arr24.jpg (197 KB) foni24.jpg (301 KB)