Όσοι δεν έχουν ζήσει ποτέ την εμπειρία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, θα σας πουν ότι τα καλοκαίρια δεν είναι για τις πόλεις, ότι εκεί πέρα κάνει ζέστη, ότι είναι μακριά, ότι θα χάσετε τις παραλίες των νησιών και θα θυσιάσετε τις βουτιές σας, ότι ο χορός είναι βαρετός, ότι στο κάτω κάτω φεστιβάλ έχει και η Επίδαυρος. Γιατί να τρέχετε στην άλλη άκρη της Πελοποννήσου, σε μια πόλη που δεν αποτελεί καν hot ταξιδιωτικό προορισμό;
Όσοι, πάλι, ξέρουν, θα σας απαντήσουν πως το εν λόγω φεστιβάλ είναι μια από τις ελάχιστες σοβαρές διοργανώσεις στην Ελλάδα, ότι η χαρά της...
ανακάλυψης και η ικανοποίηση του ταξιδιωτικού μας ενστίκτου δεν προκύπτει από τις εικόνες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τυπωμένες σε ιλουστρασιόν χαρτί και glossy περιοδικά, αλλά από αυτούς τους «αντι-σταρ» προορισμούς, ότι η Καλαμάτα είναι μεν πόλη, αλλά με ένα ιστορικό κέντρο κουκλίστικο, και μια παραλιακή περαντζάδα ιδανική για ατελείωτες βόλτες, και ότι οι γύρω παραλίες εγγυώνται πως τις βουτιές σας όχι μόνο δε θα τις θυσιάσετε, αλλά θα τις απολαύσετε στο έπακρο.
Θα σας πουν, ακόμη, πως η σχετικά ανεξερεύνητη νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου γενικότερα, και ο Κόλπος της Καλαμάτας ειδικότερα, είναι η χαρά του ιστοριολάτρη και του φυσιοδίφη εξίσου, με τα αξιοθέατά τους και τα τοπία τους, τις εκδρομές και τις διαδρομές τους. Θα σας πουν πως το φαγητό είναι εξαιρετικό, το nightlife συγκρίσιμο με εκείνο των «καλύτερων» –βλέπε πιο θορυβωδών– νησιών και οι παγκοσμίου βεληνεκούς παραστάσεις του φεστιβάλ κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες.
Θα σας προτείνουν να φτάσετε στην πόλη την προηγούμενη της παράστασης, για να έχετε χρόνο να βολτάρετε στο ιστορικό κέντρο, να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του, να θαυμάσετε το κτισμένο το 1317 ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων και να επισκεφθείτε το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα από την Επανάσταση του 1821 και λαογραφικά εκθέματα.
Θα τονίσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψετε να σκαρφαλώσετε στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου για να θαυμάσετε από κοντά το highlight της περιοχής, το Κάστρο της Καλαμάτας, και την εκπληκτική θέα του στη θάλασσα. Κτισμένο το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, το Κάστρολέγεται πως ενέπνευσε τον Άγγελο Τερζάκη να γράψει το μυθιστόρημα για την πριγκίπισσα Ιζαμπώ, που έζησε εδώ. Στους πρόποδές του, ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννη χρονολογείται από τους μεταβυζαντινούς χρόνους, ενώ κάτω από το κάστρο πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών.
Θα σας θυμίσουν ότι πολλές φορές έχετε διαβάσει για το Πάρκο Σιδηροδρόμων στο τέρμα της οδού Αριστομένους, το μοναδικό υπαίθριο μουσείο στο είδος του, με μηχανές τρένων και βαγόνια διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που, εκτός από μουσείο, αποτελεί και ένα άριστο πάρκο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, και το οποίο πάντα θέλατε να επισκεφθείτε. Όπως και την αρχαία Μεσσήνη, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, η οποία θεωρείται από τους πλέον καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους και αξίζει μία επίσκεψη για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή.
Θα αναφέρουν τα Σπήλαια του Διρού, που βρίσκονται πολύ κοντά και αποτελούν από μόνα τους έναν βασικό λόγο επίσκεψης στη Μάνη, αλλά και τη μοναδικής φυσικής ομορφιάς διαδρομή από την Καλαμάτα στη Σπάρτη, που περνά μέσα από τα καταπράσινα τοπία του Ταΰγετου και θεωρείται, από τους λάτρεις της οδήγησης, ένα από τα καλύτερα long drives της Πελοποννήσου.
Θα σας μιλήσουν για το μυστικό του Πολυλίμνιου, που απέχει 32 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα: δεκαπέντε πανέμορφες λίμνες, φαράγγια και καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, περικυκλωμένο από ελαιώνες και αμπέλια, το οποίο θα εντοπίσετε με λίγη βοήθεια από τους ντόπιους. Αν αντιτάξετε ότι βαριέστε να οδηγείτε, θα σας πουν ότι ιδανικό για εξερεύνηση και πεζοπορία στη δροσιά είναι και το μήκους 19 χιλιομέτρων φαράγγι του Ριντόμου, λίγο έξω από την πόλη, στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης.
Θα σας κατευθύνουν στην παραλία της Καλαμάτας, ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της πόλης, για την πρώτη βουτιά της ημέρας –τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παρασυρθείτε για περισσότερες, θα χάσετε την ασύγκριτη ομορφιά των πιο απομακρυσμένων– και εν συνεχεία, έξι χιλιόμετρα ανατολικότερα, στην οργανωμένη παραλία του Αλμυρού για θαλάσσια σπορ, ολοήμερα πάρτι στα παρακείμενα beach bars και people watching. Θα σας συστήσουν τις αγαπημένες των ντόπιων Μπούκα και Πεταλίδι, αλλά και τη Μικρή Μαντίνεια, 7 χιλιόμετρα από την πόλη, και την κοσμοπολίτικη Σάντοβα, με τη χρυσαφένια άμμο και τα beach bars που σερβίρουν δροσιστικά κοκτέιλ εκεί που σκάει το κύμα.
Αν δηλώσετε λάτρεις της οδήγησης, θα σας δώσουν οδηγίες για να βρείτε τις παραλίες της Στούπας και της Καραδαμύλης, οι οποίες θα σας αποζημιώσουν με τα κρυστάλλινα νερά τους και τα εκπληκτικά φυσικά τοπία τους, και θα σας τονίσουν να μη χάσετε για κανένα λόγο την παραλία του Φονέα, στην Καραδαμύλη, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα κατάλευκα βότσαλα και τους επιβλητικούς της βράχους, ενώ αν προτιμάτε τις πολυσύχναστες παραλίες με ατμόσφαιρα πάρτι να κατευθυνθείτε προς την παραλία της Καλογριάς, στη Στούπα.
Αν με όλα αυτά δεν καταφέρουν να σας πείσουν εκατό τοις εκατό, από εδώ αναλαμβάνουν οι παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ, που γιορτάζει τα δεκαπέντε του χρόνια φιλοξενώντας έντεκα σχήματα και δημιουργούς από διαφορετικές χώρες που θα παρουσιάσουν δώδεκα παραγωγές σε είκοσι συνολικά παραστάσεις, από τη χορογραφία της παρτιτούρας μέχρι την επίδραση του θεάτρου και του τσίρκου, από το μινιμαλισμό μέχρι την «μπαρόκ» ανάδειξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος, και από την ομαδική χορογραφία ακριβείας μέχρι την περφόρμανς.
της Ηρώς Κουνάδη
In2life
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009
Αβραμόπουλος: Η χώρα σε φάση πανδημίας 6α
«Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α..» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέματα την πορεία της νέας γρίπης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως δήλωσε ο υπουργός είναι πιθανό το σενάριο να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού από τη νέα γρίπη σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα. Αν μάλιστα ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού ενώ δεν μπορεί...
να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στη χώρα μας. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 – 15 μήνες με ανώτατη διάρκεια τους 24 μήνες. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπου εφαρμόστηκε. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο ηχηρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.
Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 201. Το 78% αυτών είναι ταξιδιώτες ενώ τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού (στην κοινότητα). Επίσης οι ειδικοί παρατηρούν μικροεπιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων.
Ό, τι αφορά στον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και τον Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους χωρίς πανικό και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέας γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος τα παιδιά και οι μαθητές ηλικίας από 1 έτους έως 18 χρόνων.
Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στη χώρα μας. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 – 15 μήνες με ανώτατη διάρκεια τους 24 μήνες. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπου εφαρμόστηκε. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο ηχηρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.
Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 201. Το 78% αυτών είναι ταξιδιώτες ενώ τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού (στην κοινότητα). Επίσης οι ειδικοί παρατηρούν μικροεπιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων.
Ό, τι αφορά στον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και τον Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους χωρίς πανικό και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέας γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος τα παιδιά και οι μαθητές ηλικίας από 1 έτους έως 18 χρόνων.
Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Το ενιαίο μισθολόγιο ψαλιδίζει τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων
Ριζική ανατροπή στα μισθολογικά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται το 2010 με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου που έχει ως στόχο την εξομοίωση των συνολικών αμοιβών στο Δημόσιο.
Με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η μισθολογική δαπάνη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό μπορεί να μειωθεί έως και 35% υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει μαχαίρι...
στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα και θα εξισωθούν οι απολαβές σε όλους τους εργαζομένους που θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του δημόσιου φορέα που δουλεύουν.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου είναι φιλόδοξο και προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Μείωση του βασικού μισθού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο τομέα ώστε να προσεγγίσει τα κατώτατα όρια των μισθών που δίνονται στους νέους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
* Εξίσωση μισθολογικών αποδοχών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε υπουργεία. Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, αφού δεν θα έχουν μισθολογικά οφέλη για να παραμείνουν σε μία θέση ή να κυνηγήσουν κάποια άλλη.
* Περικοπές στα ειδικά επιδόματα που δίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται, αθροιστικά, ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, είναι η πλήρης και σαφής καταγραφή του συνόλου των επιδομάτων και να υπάρξει πολιτική απόφαση εάν θα θιγούν και τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα για τις μητέρες και τα επιδόματα που δίνονται βάσει των γνώσεων των υπαλλήλων (πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.λπ.).
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας θεωρείται σίγουρο ότι θα μπουν περιπτώσεις επιδομάτων όπως τα ΔΕΒΕΕΤ του υπουργείου Οικονομίας, τα εξωδιδακτικά του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομειακά του υπουργείου Υγείας και ούτω καθ΄ εξής για κάθε υπουργείο.
Πάντως οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διαχειρίζεται κεντρικά η επιδοματική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται κεντρική αρχή για την καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Για τους παλιούς υπαλλήλους δρομολογείται η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ειδικών επιδομάτων, δηλαδή είτε η κατάργηση είτε η αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης, Ως αντίβαρο, θα ενσωματωθεί ακόμα ένα τρίτο, του κινήτρου απόδοσης στον βασικό μισθό παλιών και νέων υπαλλήλων.
Η πίεση για τρίτη συνεχή χρονιά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα ενταθεί με νέες περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές. Εισηγήσεις υπάρχουν ακόμα και για "πάγωμα" των μισθών και το 2010.
Του Στέλιου Κράλογλου
Capital
Με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η μισθολογική δαπάνη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό μπορεί να μειωθεί έως και 35% υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει μαχαίρι...
στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα και θα εξισωθούν οι απολαβές σε όλους τους εργαζομένους που θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του δημόσιου φορέα που δουλεύουν.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου είναι φιλόδοξο και προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Μείωση του βασικού μισθού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο τομέα ώστε να προσεγγίσει τα κατώτατα όρια των μισθών που δίνονται στους νέους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
* Εξίσωση μισθολογικών αποδοχών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε υπουργεία. Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, αφού δεν θα έχουν μισθολογικά οφέλη για να παραμείνουν σε μία θέση ή να κυνηγήσουν κάποια άλλη.
* Περικοπές στα ειδικά επιδόματα που δίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται, αθροιστικά, ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, είναι η πλήρης και σαφής καταγραφή του συνόλου των επιδομάτων και να υπάρξει πολιτική απόφαση εάν θα θιγούν και τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα για τις μητέρες και τα επιδόματα που δίνονται βάσει των γνώσεων των υπαλλήλων (πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.λπ.).
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας θεωρείται σίγουρο ότι θα μπουν περιπτώσεις επιδομάτων όπως τα ΔΕΒΕΕΤ του υπουργείου Οικονομίας, τα εξωδιδακτικά του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομειακά του υπουργείου Υγείας και ούτω καθ΄ εξής για κάθε υπουργείο.
Πάντως οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διαχειρίζεται κεντρικά η επιδοματική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται κεντρική αρχή για την καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Για τους παλιούς υπαλλήλους δρομολογείται η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ειδικών επιδομάτων, δηλαδή είτε η κατάργηση είτε η αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης, Ως αντίβαρο, θα ενσωματωθεί ακόμα ένα τρίτο, του κινήτρου απόδοσης στον βασικό μισθό παλιών και νέων υπαλλήλων.
Η πίεση για τρίτη συνεχή χρονιά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα ενταθεί με νέες περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές. Εισηγήσεις υπάρχουν ακόμα και για "πάγωμα" των μισθών και το 2010.
Του Στέλιου Κράλογλου
Capital
Βασίλης Κοζομπόλης: Έμμεσα τα οφέλη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου
Σύμφωνος με την πρακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάθεση της διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ, είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δηλώνει στην Agrenda, θεωρεί ότι οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ τόσο για το κόστος, όσο και για την οργάνωση έναρξης του έργου, είχαν ληφθεί από το φθινόπωρο του 2008. Τονίζει επίσης ότι για αν λυθούν τα προβλήματα στο ελαιόλαδο θα πρέπει να...
το "δούμε ως εθνικό προϊόν", ενώ τέλος αναφέρετε και στις προσπάθειες της Ένωσης για ανάπτυξη των εξαγωγών.
- Κ. Κοζομπόλη, το τελευταίο διάστημα το ΟΣΔΕ έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον αγροτικό κόσμο. Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και το υπουργείο;
Εδώ και 30 χρόνια έχει πλέον θεσπιστεί, η διαχείριση των επιδοτήσεων παλιότερα (ΟΣΔΕ) ή των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης τελευταία, να γίνεται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ( ΕΑΣ- ΠΑΣΕΓΕΣ), ως ο φυσικός φορέας της παραγωγικής βάσης με ένα ενιαίο δίκτυο σε όλη τη χώρα. Ακόμα και αν δεν υπήρχε όλος αυτός ο μηχανισμός του Συνεταιριστικού Κινήματος, το κράτος θα πρέπει να τον εφεύρει. Ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ έχει στοχοποιηθεί και ενοχοποιηθεί είτε από τις πολιτικές - κομματικές κόντρες, λαϊκίζοντας ενίοτε είτε από τα οργανωμένα συμφέροντα ορισμένου κλάδου. Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας παλιότερα και σήμερα το ΥΠΑΑΤ έχει κατηγορηθεί γιατί κάνει δήθεν χάρες στο συνεταιριστικό κίνημα. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει, διότι η συνεργασία κράτους και Συνεταιριστικού Κινήματος είναι δύο παράλληλες δυνάμεις που συγκλίνουν σε ένα στόχο. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα. Πολύ σωστά λοιπόν το ΥΠΑΑΤ αναθέτει τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ. Εμείς, από την πλευρά μας, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του όλου έργου, που κυρίως είναι η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Δηλαδή αυτό που δεν έγινε σωστό το 2002 με τους εργολάβους ανά την Ελλάδα, να ολοκληρώσουμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες ένα αγροτικό κτηματολόγιο. Οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν τελευταία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ τόσο για το κόστος όσο και για την οργάνωση έναρξης του έργου είχαν ληφθεί από το φθινόπωρο του 2008. Τέλος καλό - όλα καλά.
- Γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνει τελικά, για να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν;
Τα προβλήματα του ελαιολάδου είναι πολλά και σύνθετα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι σοβαρό, εάν δεν το δούμε ως εθνικό προϊόν και έχοντας υπόψη τα εξής: α) Στη χώρα μας το παραγόμενο ελαιόλαδο κατά ποσοστό 90% ανήκει στην κατηγορία του extra παρθένου και ένα μεγάλο ποσοστό απ’ αυτό στην ποιοτική κατάταξη του extrisimo (max 0,3 % οξύτητα). β) Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να αναδείξουμε το ελαιόλαδό μας ως κάτι το διαφορετικό από τα άλλα (κυρίως το ισπανικό) και να αποδείξουμε ότι η ποιοτική μας αυτή διαφορά δικαιούται να διεκδικήσει από την διεθνή αγορά μία καλύτερη τιμή ως "gourmet" προϊόν. γ) Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα των τυποποιητών, συνεπικουρούμενες από τους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες (Ο.Π.Ε. -ΟΕΥ των πρεσβειών μας κ.λπ.), πρέπει να γίνονται συντονισμένες σε βάθος χρόνου και με συνέχεια. δ) Δυστυχώς έχουμε γυρίσει την πλάτη στην εσωτερική μας αγορά. Εάν είχαμε μάθει τα παιδιά μας στα σπίτια μας και στα σημεία μαζικής εστίασης στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα να καταναλώνουν ελαιόλαδο αντί των εισαγόμενων σπορελαίων (ενίοτε επικίνδυνων για την υγεία μας σύμφωνα με τα διατροφικά σκάνδαλα πρόσφατα) δεν θα περίσσευαν οι 100.000 τόνοι περίπου το χρόνο, για να φύγουν χύμα στο εξωτερικό. ε) Οι έλεγχοι ως προς την προέλευση (ιχνηλασιμότητα) των τυποποιημένων ελαιολάδων επιβάλλεται να γίνονται αυστηρότεροι και οι ποινές ακόμα σκληρότερες. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο πιο αθέμιτος ανταγωνισμός γίνεται με την παραπλάνηση του καταναλωτή μέσω της ετικέτας. Τέλος ο οικονομικός έλεγχος, όσον αφορά στο άνοιγμα της ψαλίδας από την τιμή παραγωγού έως την τιμή στο ράφι, επιβάλλεται κάποτε να γίνει, γιατί βλέπουμε ένα σύνηθες φαινόμενο της αισχροκέρδειας εις βάρος του καταναλωτή και του παραγωγού.
- Είναι λύση η ιδιωτική αποθεματοποίηση που αποφάσισε η Κομισιόν;
Στη χώρα μας δεν νομίζω ότι κάποιος θα κάνει χρήση του μέτρου αυτού. Όμως επειδή έχει ζητηθεί από τους Ισπανούς εφαρμόζοντας το μέτρο εκεί, έμμεσα μπορεί να δράσει θετικά και για τη δική μας αγορά.
- Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ξένων για το ελαιόλαδο είναι αυξημένο. Έχουν υπάρξει προσπάθειες σας για εξαγωγές του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας σε ξένες αγορές (π.χ. Ρωσία, Κίνα) και, αν ναι, ποια ήταν η ανταπόκριση;
Οι προσπάθειες από την ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια με τις νέες αγορές. Ήδη εξάγουμε στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία - Λετονία) καθώς και στη Μόσχα και Ιαπωνία και Ταϊβάν. Η αγορά της Κίνας για εμάς είναι πολύ δύσκολη, γιατί ζητάει υποβαθμισμένα ελαιόλαδα σε πολύ χαμηλές τιμές. Τέτοιο προϊόν εμείς δεν διαθέτουμε.
Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η ονομασία "Καλαμάτα" στο μεσσηνιακό λάδι δεδομένης και της ονομασίας προέλευσης "Ελιά Καλαμάτας"; Πόσο επηρέασαν οι πυρκαγιές του 2007 την παραγωγή;
Το όνομα “Καλαμάτα” έχει ζήτηση στις ΗΠΑ και Καναδά, αγορές για εμάς πρωταρχικής σημασίας. Οι πυρκαγιές του 2007 στη Μεσσηνία κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις δασικές (κυρίως ορεινός όγκος Ταϋγέτου και άνω Μεσσηνία) με άσχημες περιβαλλοντικές συνέπειες. Όμως τα ελαιόδεντρα που κάηκαν επηρέασαν την παραγωγή της Μεσσηνίας κατά ποσοστό (5-8 %), δηλαδή μείωση της παραγωγής κατά 2-3 χιλιάδες τόνους μόνο, στους 40.000 - 50.000 τόνους συνολικά.
- Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα-πρόταση που υποβάλατε στα πλαίσια του καν. 867/2008 και τι τελικά θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση 3,85 εκατ. ευρώ στην Ένωση;
Ήδη ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος ΚΑΝ. 2080 με επιτυχία στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Στο νέο μας πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ ύψους 3,85 εκατ. (κοινοτική + εθνική + ίδια συμμετοχή) έχουμε δράσεις όπως:
1. Αποκατάσταση μιας πυρόπληκτης περιοχής στην Άνω Μεσσηνία (Δήμος Ανδανίας) 2. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ομάδα ΕΑΣ περί τους 2.000 παραγωγούς) 3. Πιλοτική εφαρμογή e-farmer (απευθύνεται σε νέους αγρότες χρήστες των σύγχρονων πολυμέσων) 4. Εκπαιδευτικά ταξίδια ελαιοπαραγωγών (Ισπανία- Ιταλία) 5. Προμήθεια σύγχρονων ελαιοραβδιστικών για τους παραγωγούς της Ο.Δ 6. Προμήθεια ανοξείδωτων ελαιοδεξαμενών για 16 Α.Σ. μέλη της ΕΑΣ Μεσσηνίας 7. Προμήθεια ΚΛΑΡΚ για τους Α.Σ. και την ΕΑΣ. 8. Προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας για τα τυποποιητήρια της ΕΑΣ Μεσσηνίας (ελιάς και ελαιολάδου) 9. Κατασκευή (διαμόρφωση) κέντρου υποδοχής ελαιολάδου στη Δυτική Μεσσηνία (Φιλιατρά) 10. Προμήθεια βυτιοφόρου (8 τόνων) για μεταφορά ελαιολάδου των παραγωγών μας 11. Εγκατάσταση παραγωγής και παροχής αζώτου στις δεξαμενές της Ένωσης και σε δύο Α.Σ. 12. Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού των τυποποιητηρίων της Ένωσης 13. Δημιουργία παραρτημάτων χημείου και προμήθεια οργάνων σε σταθμούς συγκέντρωσης ελαιολάδου 14. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας 15. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ISO 22000 ( HACCP) και IFS και BRC στο τυποποιητήριό μας 16. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ISO 22000 (HACCP) σε (8) ελαιοτριβεία Α.Σ. 17. Κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο για 200 τόνους ετησίως παραγωγής Μεσσηνίας 18. Επικοινωνία και δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
WHO IS WHO
Ο Βασίλης Κοζομπόλης γεννήθηκε το 1959 στην Αβία Καλαμάτας όπου και είναι μόνιμος κάτοικος. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας το 1977 και την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου το 1980. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, 21 ετών και 17 ετών. Κυρίως ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια και τους θερινούς μήνες με τον αγροτουρισμό. Άλλωστε η περιοχή που ζει έχει μονοκαλλιέργεια την ελιά (Κορωνέικη) και αρχίζει από την θάλασσα έως τους πρόποδες του Ταϋγέτου. Τους θερινούς μήνες πολλοί ασχολούνται με τον τουρισμό για συμπλήρωμα εισοδήματος.
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο
agronews
το "δούμε ως εθνικό προϊόν", ενώ τέλος αναφέρετε και στις προσπάθειες της Ένωσης για ανάπτυξη των εξαγωγών.
- Κ. Κοζομπόλη, το τελευταίο διάστημα το ΟΣΔΕ έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον αγροτικό κόσμο. Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και το υπουργείο;
Εδώ και 30 χρόνια έχει πλέον θεσπιστεί, η διαχείριση των επιδοτήσεων παλιότερα (ΟΣΔΕ) ή των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης τελευταία, να γίνεται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ( ΕΑΣ- ΠΑΣΕΓΕΣ), ως ο φυσικός φορέας της παραγωγικής βάσης με ένα ενιαίο δίκτυο σε όλη τη χώρα. Ακόμα και αν δεν υπήρχε όλος αυτός ο μηχανισμός του Συνεταιριστικού Κινήματος, το κράτος θα πρέπει να τον εφεύρει. Ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ έχει στοχοποιηθεί και ενοχοποιηθεί είτε από τις πολιτικές - κομματικές κόντρες, λαϊκίζοντας ενίοτε είτε από τα οργανωμένα συμφέροντα ορισμένου κλάδου. Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας παλιότερα και σήμερα το ΥΠΑΑΤ έχει κατηγορηθεί γιατί κάνει δήθεν χάρες στο συνεταιριστικό κίνημα. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει, διότι η συνεργασία κράτους και Συνεταιριστικού Κινήματος είναι δύο παράλληλες δυνάμεις που συγκλίνουν σε ένα στόχο. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα. Πολύ σωστά λοιπόν το ΥΠΑΑΤ αναθέτει τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ. Εμείς, από την πλευρά μας, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του όλου έργου, που κυρίως είναι η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Δηλαδή αυτό που δεν έγινε σωστό το 2002 με τους εργολάβους ανά την Ελλάδα, να ολοκληρώσουμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες ένα αγροτικό κτηματολόγιο. Οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν τελευταία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ τόσο για το κόστος όσο και για την οργάνωση έναρξης του έργου είχαν ληφθεί από το φθινόπωρο του 2008. Τέλος καλό - όλα καλά.
- Γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνει τελικά, για να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν;
Τα προβλήματα του ελαιολάδου είναι πολλά και σύνθετα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι σοβαρό, εάν δεν το δούμε ως εθνικό προϊόν και έχοντας υπόψη τα εξής: α) Στη χώρα μας το παραγόμενο ελαιόλαδο κατά ποσοστό 90% ανήκει στην κατηγορία του extra παρθένου και ένα μεγάλο ποσοστό απ’ αυτό στην ποιοτική κατάταξη του extrisimo (max 0,3 % οξύτητα). β) Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να αναδείξουμε το ελαιόλαδό μας ως κάτι το διαφορετικό από τα άλλα (κυρίως το ισπανικό) και να αποδείξουμε ότι η ποιοτική μας αυτή διαφορά δικαιούται να διεκδικήσει από την διεθνή αγορά μία καλύτερη τιμή ως "gourmet" προϊόν. γ) Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα των τυποποιητών, συνεπικουρούμενες από τους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες (Ο.Π.Ε. -ΟΕΥ των πρεσβειών μας κ.λπ.), πρέπει να γίνονται συντονισμένες σε βάθος χρόνου και με συνέχεια. δ) Δυστυχώς έχουμε γυρίσει την πλάτη στην εσωτερική μας αγορά. Εάν είχαμε μάθει τα παιδιά μας στα σπίτια μας και στα σημεία μαζικής εστίασης στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα να καταναλώνουν ελαιόλαδο αντί των εισαγόμενων σπορελαίων (ενίοτε επικίνδυνων για την υγεία μας σύμφωνα με τα διατροφικά σκάνδαλα πρόσφατα) δεν θα περίσσευαν οι 100.000 τόνοι περίπου το χρόνο, για να φύγουν χύμα στο εξωτερικό. ε) Οι έλεγχοι ως προς την προέλευση (ιχνηλασιμότητα) των τυποποιημένων ελαιολάδων επιβάλλεται να γίνονται αυστηρότεροι και οι ποινές ακόμα σκληρότερες. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο πιο αθέμιτος ανταγωνισμός γίνεται με την παραπλάνηση του καταναλωτή μέσω της ετικέτας. Τέλος ο οικονομικός έλεγχος, όσον αφορά στο άνοιγμα της ψαλίδας από την τιμή παραγωγού έως την τιμή στο ράφι, επιβάλλεται κάποτε να γίνει, γιατί βλέπουμε ένα σύνηθες φαινόμενο της αισχροκέρδειας εις βάρος του καταναλωτή και του παραγωγού.
- Είναι λύση η ιδιωτική αποθεματοποίηση που αποφάσισε η Κομισιόν;
Στη χώρα μας δεν νομίζω ότι κάποιος θα κάνει χρήση του μέτρου αυτού. Όμως επειδή έχει ζητηθεί από τους Ισπανούς εφαρμόζοντας το μέτρο εκεί, έμμεσα μπορεί να δράσει θετικά και για τη δική μας αγορά.
- Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ξένων για το ελαιόλαδο είναι αυξημένο. Έχουν υπάρξει προσπάθειες σας για εξαγωγές του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας σε ξένες αγορές (π.χ. Ρωσία, Κίνα) και, αν ναι, ποια ήταν η ανταπόκριση;
Οι προσπάθειες από την ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια με τις νέες αγορές. Ήδη εξάγουμε στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία - Λετονία) καθώς και στη Μόσχα και Ιαπωνία και Ταϊβάν. Η αγορά της Κίνας για εμάς είναι πολύ δύσκολη, γιατί ζητάει υποβαθμισμένα ελαιόλαδα σε πολύ χαμηλές τιμές. Τέτοιο προϊόν εμείς δεν διαθέτουμε.
Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η ονομασία "Καλαμάτα" στο μεσσηνιακό λάδι δεδομένης και της ονομασίας προέλευσης "Ελιά Καλαμάτας"; Πόσο επηρέασαν οι πυρκαγιές του 2007 την παραγωγή;
Το όνομα “Καλαμάτα” έχει ζήτηση στις ΗΠΑ και Καναδά, αγορές για εμάς πρωταρχικής σημασίας. Οι πυρκαγιές του 2007 στη Μεσσηνία κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις δασικές (κυρίως ορεινός όγκος Ταϋγέτου και άνω Μεσσηνία) με άσχημες περιβαλλοντικές συνέπειες. Όμως τα ελαιόδεντρα που κάηκαν επηρέασαν την παραγωγή της Μεσσηνίας κατά ποσοστό (5-8 %), δηλαδή μείωση της παραγωγής κατά 2-3 χιλιάδες τόνους μόνο, στους 40.000 - 50.000 τόνους συνολικά.
- Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα-πρόταση που υποβάλατε στα πλαίσια του καν. 867/2008 και τι τελικά θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση 3,85 εκατ. ευρώ στην Ένωση;
Ήδη ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος ΚΑΝ. 2080 με επιτυχία στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Στο νέο μας πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ ύψους 3,85 εκατ. (κοινοτική + εθνική + ίδια συμμετοχή) έχουμε δράσεις όπως:
1. Αποκατάσταση μιας πυρόπληκτης περιοχής στην Άνω Μεσσηνία (Δήμος Ανδανίας) 2. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ομάδα ΕΑΣ περί τους 2.000 παραγωγούς) 3. Πιλοτική εφαρμογή e-farmer (απευθύνεται σε νέους αγρότες χρήστες των σύγχρονων πολυμέσων) 4. Εκπαιδευτικά ταξίδια ελαιοπαραγωγών (Ισπανία- Ιταλία) 5. Προμήθεια σύγχρονων ελαιοραβδιστικών για τους παραγωγούς της Ο.Δ 6. Προμήθεια ανοξείδωτων ελαιοδεξαμενών για 16 Α.Σ. μέλη της ΕΑΣ Μεσσηνίας 7. Προμήθεια ΚΛΑΡΚ για τους Α.Σ. και την ΕΑΣ. 8. Προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας για τα τυποποιητήρια της ΕΑΣ Μεσσηνίας (ελιάς και ελαιολάδου) 9. Κατασκευή (διαμόρφωση) κέντρου υποδοχής ελαιολάδου στη Δυτική Μεσσηνία (Φιλιατρά) 10. Προμήθεια βυτιοφόρου (8 τόνων) για μεταφορά ελαιολάδου των παραγωγών μας 11. Εγκατάσταση παραγωγής και παροχής αζώτου στις δεξαμενές της Ένωσης και σε δύο Α.Σ. 12. Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού των τυποποιητηρίων της Ένωσης 13. Δημιουργία παραρτημάτων χημείου και προμήθεια οργάνων σε σταθμούς συγκέντρωσης ελαιολάδου 14. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας 15. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ISO 22000 ( HACCP) και IFS και BRC στο τυποποιητήριό μας 16. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ISO 22000 (HACCP) σε (8) ελαιοτριβεία Α.Σ. 17. Κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο για 200 τόνους ετησίως παραγωγής Μεσσηνίας 18. Επικοινωνία και δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
WHO IS WHO
Ο Βασίλης Κοζομπόλης γεννήθηκε το 1959 στην Αβία Καλαμάτας όπου και είναι μόνιμος κάτοικος. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας το 1977 και την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου το 1980. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, 21 ετών και 17 ετών. Κυρίως ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια και τους θερινούς μήνες με τον αγροτουρισμό. Άλλωστε η περιοχή που ζει έχει μονοκαλλιέργεια την ελιά (Κορωνέικη) και αρχίζει από την θάλασσα έως τους πρόποδες του Ταϋγέτου. Τους θερινούς μήνες πολλοί ασχολούνται με τον τουρισμό για συμπλήρωμα εισοδήματος.
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο
agronews
Προειδοποιήσεις για την αποστολή SMS σε αριθμούς της σειράς 54ΧΧΧ
Προσοχή συνιστά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης μέσω αποστολής και λήψης SMS σε κωδικούς της σειράς 54ΧΧΧ.
Ορισμένες τέτοιες υπηρεσίες εγγράφουν το χρήστη συνδρομητή και τον χρεώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προειδοποιεί η ΕΕΤΤ έπειτα από καταγγελίες που δέχτηκε.
Παραδείγματα τέτοιων Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι...
ψηφοφορίες, διαγωνισμοί, αγορά ringtones, logos, videos και παιχνιδιών, καθώς και το chat.
Η ΕΕΤΤ συμβουλεύει:
-Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού σας σε ιστοσελίδα, αν δεν έχετε πρώτα διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει. Διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν υπηρεσίες με συνδρομή.
-Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης, εκεί θα μάθετε αν αφορά υπηρεσία με συνδρομή ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από 1 SMS κλπ.
- Η χρέωση του SMS μιας ΥΠΠ μπορεί να αφορά είτε την αποστολή ή τη λήψη του SMS. Η δεύτερη περίπτωση αφορά συνήθως τα συνδρομητικά μοντέλα ΥΠΠ μέσω SMS. Ενδέχεται λοιπόν, μετά την εγγραφή σας σε μία ΥΠΠ με συνδρομή, να χρεώνεστε με τη λήψη κάθε SMS.
Newsroom ΔΟΛ
Ορισμένες τέτοιες υπηρεσίες εγγράφουν το χρήστη συνδρομητή και τον χρεώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προειδοποιεί η ΕΕΤΤ έπειτα από καταγγελίες που δέχτηκε.
Παραδείγματα τέτοιων Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι...
ψηφοφορίες, διαγωνισμοί, αγορά ringtones, logos, videos και παιχνιδιών, καθώς και το chat.
Η ΕΕΤΤ συμβουλεύει:
-Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού σας σε ιστοσελίδα, αν δεν έχετε πρώτα διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει. Διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν υπηρεσίες με συνδρομή.
-Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης, εκεί θα μάθετε αν αφορά υπηρεσία με συνδρομή ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από 1 SMS κλπ.
- Η χρέωση του SMS μιας ΥΠΠ μπορεί να αφορά είτε την αποστολή ή τη λήψη του SMS. Η δεύτερη περίπτωση αφορά συνήθως τα συνδρομητικά μοντέλα ΥΠΠ μέσω SMS. Ενδέχεται λοιπόν, μετά την εγγραφή σας σε μία ΥΠΠ με συνδρομή, να χρεώνεστε με τη λήψη κάθε SMS.
Newsroom ΔΟΛ
Υπουργική Απόφαση για τη σφράγιση καταστημάτων κι επιχειρήσεων από τους δήμους
Απόφασή για τη «Διαδικασία σφράγισης καταστημάτων και επιχειρήσεων από τη Δημοτική Αστυνομία», υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Όπως αναφέρεται στην Απόφαση, η σφράγιση καταστήματος ή επιχείρησης διενεργείται από τη Δημοτική Αστυνομία μετά από έγγραφη εντολή του δημάρχου ή του προέδρου κοινότητας, στην εντολή αναγράφονται τα στοιχεία του καταστήματος, ο λόγος σφράγισης, η χρονική διάρκεια αυτής και ορίζεται...
η μέρα και η ώρα που θα πραγματοποιηθεί αυτή.
Επιπλέον, η σφράγιση μπορεί να γίνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όλο το 24ωρο, ενώ η απουσία του ενδιαφερομένου δεν αναστέλλει τη διαδικασία. Η εντολή σφράγισης δίδεται στον ενδιαφερόμενο πέντε ημέρες τουλάχιστον πριν από την εκτέλεσή της, προκειμένου να απομακρυνθούν από το κατάστημα ευπαθή προϊόντα ή να τακτοποιηθούν τυχόν εκκρεμότητες της επιχείρησης.
Η σφράγιση εκτελείται, την ημέρα που έχει οριστεί, από τουλάχιστον δύο δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι συντάσσουν έκθεση και αν ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης απουσιάζει ή αρνείται να την υπογράψει, τότε γίνεται σχετική μνεία στο σώμα αυτής και θυροκολλείται.
Τέλος, όπως αναφέρει η απόφαση, η διαδικασία σφράγισης μπορεί να υποστηρίζεται με ηλεκτρονικά μέσα,εφόσον διασφαλίζεται το απαραβίαστο της διαδικασίας.
Κέρδος
Όπως αναφέρεται στην Απόφαση, η σφράγιση καταστήματος ή επιχείρησης διενεργείται από τη Δημοτική Αστυνομία μετά από έγγραφη εντολή του δημάρχου ή του προέδρου κοινότητας, στην εντολή αναγράφονται τα στοιχεία του καταστήματος, ο λόγος σφράγισης, η χρονική διάρκεια αυτής και ορίζεται...
η μέρα και η ώρα που θα πραγματοποιηθεί αυτή.
Επιπλέον, η σφράγιση μπορεί να γίνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όλο το 24ωρο, ενώ η απουσία του ενδιαφερομένου δεν αναστέλλει τη διαδικασία. Η εντολή σφράγισης δίδεται στον ενδιαφερόμενο πέντε ημέρες τουλάχιστον πριν από την εκτέλεσή της, προκειμένου να απομακρυνθούν από το κατάστημα ευπαθή προϊόντα ή να τακτοποιηθούν τυχόν εκκρεμότητες της επιχείρησης.
Η σφράγιση εκτελείται, την ημέρα που έχει οριστεί, από τουλάχιστον δύο δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι συντάσσουν έκθεση και αν ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης απουσιάζει ή αρνείται να την υπογράψει, τότε γίνεται σχετική μνεία στο σώμα αυτής και θυροκολλείται.
Τέλος, όπως αναφέρει η απόφαση, η διαδικασία σφράγισης μπορεί να υποστηρίζεται με ηλεκτρονικά μέσα,εφόσον διασφαλίζεται το απαραβίαστο της διαδικασίας.
Κέρδος
Επιδοτείται η ανακαίνιση κτιρίων
Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα επιδοτήσει, με κοινοτικά κεφάλαια, την ανακαίνιση κτιρίων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα που θα αφορά κτίρια 25ετίας τουλάχιστον θα επιδοτεί έως και 50% τη μόνωση των κτιρίων, την αλλαγή των κουφωμάτων με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, την αντικατάσταση καυστήρων και ηλιακών θερμοσίφωνων και τη βαφή των εξωτερικών επιφανειών με χρώματα που αντανακλούν τη θερμότητα.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κτίρια που...
κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου Ανάπτυξης, η βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων θα εξοικονομεί έως και 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ισοτιμία
Ειδικότερα, το πρόγραμμα που θα αφορά κτίρια 25ετίας τουλάχιστον θα επιδοτεί έως και 50% τη μόνωση των κτιρίων, την αλλαγή των κουφωμάτων με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, την αντικατάσταση καυστήρων και ηλιακών θερμοσίφωνων και τη βαφή των εξωτερικών επιφανειών με χρώματα που αντανακλούν τη θερμότητα.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κτίρια που...
κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου Ανάπτυξης, η βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων θα εξοικονομεί έως και 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ισοτιμία
ΕΛΚΕΚΑ: Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής στις θερινές εκπτώσεις
Οι εκπτώσεις που αρχίζουν επίσημα στις 15 Ιουλίου, δίνουν την ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και αρκετές παγίδες:
Το ΕΛΚΕΚΑ ( Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) συμβουλεύει τους καταναλωτές:
- Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.
- Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.
- Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη...
εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.
- Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.
- Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας
Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων.
Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.
Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.
- Ζητήστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.
- Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να <ελαφρύνουν> το δικό σας πορτοφόλι.
- Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.
Κέρδος online 13/7/2009 08:20
Το ΕΛΚΕΚΑ ( Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) συμβουλεύει τους καταναλωτές:
- Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.
- Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.
- Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη...
εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.
- Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.
- Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας
Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων.
Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.
Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.
- Ζητήστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.
- Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να <ελαφρύνουν> το δικό σας πορτοφόλι.
- Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.
Κέρδος online 13/7/2009 08:20
Τους χίλιους μπορεί να φθάσουν οι θάνατοι στην Ελλάδα
ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΥΣμπορεί να φθάσουν οι θάνατοι από τη νέα γρίπη στη χώρα μας, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα»ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλος. Προσθέτει βέβαια ότι η εκτίμηση αυτή αφορά αναγωγή
με βάση στοιχεία του εξωτερικού. «Με τα υπάρχοντα δεδομένα, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ετησίως οι θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης είναι 300-500. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν με αναγωγή βάσει των στοιχείων για την αντίστοιχη θνησιμότητα στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι φθάνουν στους 35.000. Τα μέχρι...
στιγμής δεδομένα για τον νέο ιό αφήνουν το περιθώριο
να εκτιμήσουμε ότι μπορεί η θνησιμότητα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη να αυξηθεί ως και 50%, με όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν οι εκτιμήσεις» , εξηγεί ο καθηγητής. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο, η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι χαμηλή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο θανάτους. Τα κρούσματα πάντως το φθινόπωρο μπορεί να είναι χιλιάδες ημερησίως, ειδικά αντο στέλεχος της νέας γρίπης Η1Ν1 μεταλλαχθεί και γίνει εξαιρετικά μολυσματικό. Εκείνη την περίοδο πιθα
νόν είναι να νοσήσει ως και ο μισός ελληνικός πληθυσμός, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Σήμερατα κρούσματα δεν είναι παρά λίγες εκατοντάδες και το σύστημα ελέγχου των περιστατικών και περίθαλψης έχει φθάσει στα όριά του. Πολλοί γνωρίζοντες φοβούνται ότι, όταν από τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ενδεχομένως θα ανέρχονται σε 5.000-10.000 την ημέρα, στα
νοσοκομεία θα επικρατεί χάος. Ηδη, όπως περιγράφουν στο «Βήμα», μια 27χρονη η οποία νόσησε από τη νέα γρίπη και ένας 30χρονος που, αν και τελικά βρέθηκε αρνητικός στον ιό, έζησε επί ημέρες με την αγωνία της διάγνωσης, το σύστημα εμφανίζει σοβαρά κενά. Και ακόμη, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η χώρα μας έχει μόλις εισέλθει στη φάση πανδημίας.
Η 27χρονη Α. Κ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα συμπεριλαμβανόταν σε μία από τις λίστες με τα κρούσματα που εκδίδει καθημερινά το υπουργείο Υγείας ως «γυναίκα, 27 ετών, ελληνικής καταγωγής.Διερευνώνται οι επαφές της». Κυρίως δεν φανταζόταν ότι θα χαρακτηριζόταν «ορφανό κρούσμα», δηλαδή κρούσμα του οποίου δεν έχει αποδειχθεί η επιδημιολογική σύνδεση με άλλα. Ως σήμερα, περισσότερες από δέκα ημέρες μετά τη θετική διάγνωση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει πώς η νεαρή γυναίκα μολύνθηκε με το στέλεχος Η1Ν1.
Στις 30 Ιουνίου τα ξημερώματα η Α. Κ. εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της νέας γρίπης. «Αρχικώς πονούσε ο λαιμός μου και λίγες ώρες αργότερα παρουσίασα δέκατα. Ξημερώματα Τετάρτης ο πυρετός ανέβηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου», λέει. Τότε αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΚΕΕΛΠΟ, καθώς λίγες ημέρες πριν είχε μάθε ότι ένας γνωστός της - τον οποίον δεν είχε συναντήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα- βρέθηκε θετικός στη νέα γρίπη. «Κάποιος κοινός φίλος, τον οποίον εγώ αργότερα συνάντησα,ήλθε σε επαφή με το κρούσμα,όχι όμως κι εγώ.Παρά ταύταεκείνος δεν νόσησε. Ούτε οι γιατροί έχουν καταλάβει πώς έχει συμβεί αυτό».
Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ατόμων που, παρ΄ ότι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα δηλωμένα και δεν καταγράφονται.
Η 27χρονη κατέφυγε τελικά στο Σισμανόγλειο- πήγε με ταξί και μετά τη θετική διάγνωση ήλθε σε επαφή με τον οδηγό. «Στην είσοδο του νοσοκομείου με περίμεναν σεκιούριτι με μάσκες.Μου έδωσαν και εμένα μία και στη συνέχεια με οδήγησαν στο ειδικό ιατρείο για τη λήψη του δείγματος.Ωστόσο η γιατρός δεν τήρησε τις απαραίτητες προφυλάξεις:Είχε βγάλει τη μάσκα της και με ακουμπούσε με γυμνά χέρια. Τελικώς το δείγμα ελήφθη και μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι ωσότου βγουν τα αποτελέσματα, έπειτα από περίπου 24 ώρες».
Το επόμενο βράδυ, αφού την ενημέρωσαν για το θετικό αποτέλεσμα, μετέβη στο «Σωτηρία» με ασθενοφόρο το οποίο η ίδια ζήτησε, καθώς δεν διέθετε άλλο μέσο. Η ταλαιπωρία της ήταν μεγάλη γιατί περίμενε επί περισσότερες από δύο ώρες το ασθενοφόρο. «Τις ώρες της αναμονής προσπαθούσα να έλθω σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επί μακρόν αυτό ήταν αδύνατον γιατί δεν απαντούσε κανένας στο τηλέφωνο. Οταν τελικώς απάντησαν,μου είπαν να κάνω υπομονή αφού μόνο ένα ασθενοφόρο μεταφέρει τα κρούσματα σε όλη την Αθήνα, το οποίο χρειάζεται απολύμανση μετά τη μεταφορά του κάθε κρούσματος» . Οπως αναφέρει η 27χρονη, όταν τελικώς ήλθε το ασθενοφόρο οι τραυματιοφορείς, οι οποίοι τηρούσαν όλες τις προφυλάξεις, είπαν στην ασθενή ότι δεν απολυμαίνουν το ασθενοφόρο μεταξύ της μεταφοράς των κρουσμάτων!
Οταν έφθασε στο «Σωτηρία» υπεβλήθη σε ακτινογραφία θώρακος και ο γιατρός τής έδωσε δόσεις Τamiflu αρκετές για πέντε ημέρες. « Μάλιστα ο γιατρός ήλθε να συνεννοηθεί μαζί μου στον κήπο, ίσως επειδή δεν υπήρχαν άλλες υποδομές.Το ίδιο συνέβαινε και με άλλα κρούσματα που ήταν διάσπαρτα στον κήπο του νοσοκομείου ». Προτού η ασθενής επιστρέψει σπίτι της, όπου θα παρέμενε για μία εβδομάδα σε κατ΄ οίκον περιορισμό, τής ζητήθηκε ιστορικό επαφών από την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ολη η οικογένειά της έλαβε προληπτικώς Τamiflu για δέκα ημέρες (σε μικρότερη δόση). «Μέσα στην πρώτη ημέρα από τη λήψη του φαρμάκου όλα τα συμπτώματα υποχώρησαν πλήρως. Πάντως, παρά την ταλαιπωρία με το ασθενοφόρο, θέλω να πω ότι σε γενικό πλαίσιο το προσωπικό με βοήθησε πάρα πολύ, ήταν εξυπηρετικό και κατατοπιστικό.Οταν όμως τα κρούσματα αυξηθούν, τα νοσοκομεία πι θανώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν». Η Α. Κ., που σήμερα πλέον θεωρείται ότι έχει θεραπευθεί, αναφέρει ότι πρόκειται για μια γρίπη σαν την εποχική.
Οπως τονίζει και ο επίκουρος καθηγητής της Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών λοιμωξιολόγος κ. Ι.Κοσμίδης, η 27χρονη της ιστορίας μας, όπως και όλοι όσοι νοσούν αυτό το διάστημα, ανήκουν στους τυχερούς. « Τα άτομα αυτά είναι ευνοημένα καθώς αναπτύσσουν αντισώματα και έτσι, σε περίπτωση που ο ιός εμφανιστεί το φθινόπωρο μεταλλαγμένος, θα παρουσιάζουν εν μέρει ανοσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συνιστούμε στον πληθυσμό να επιδιώκει τη μόλυνση με τον ιό».
▅ Μαρτυρία
Ο 30χρονος Ανδρέας Βούκενας ευτυχώς δεν περιελήφθη ποτέ στη λίστα των κρουσμάτων του Η1Ν1- οι τελικές εξετάσεις του ήταν αρνητικές. Στις 4 Ιουλίου μετέβη με δική του πρωτοβουλία στο «Σωτηρία» αφού παρουσίασε υψηλό πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Γερμανία. Τον παρέλαβε γιατρός ο οποίος φορούσε στολή και μάσκα και τον μετέφερε σε έναν ειδικό χώρο χωρίς να έλθει σε επαφή με άλλους ασθενείς. «Μου πήραν ιστορικό, δείγμα αίματος και φαρυγγικό επίχρισμα για εξέταση.Στη συνέχεια μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι μου,μου έδωσαν προληπτικά Τamiflu για δύο ημέρες και μου συνέστησαν να μη βγω καθόλου έξω, τουλάχιστον ως την επομένη το απόγευμα,οπότε και θα εξάγονταν τα αποτελέσματα». Ωστόσο έπειτα από μία ημέρα τα αποτελέσματα δεν είχαν ακόμη βγει. Τη μεθεπόμενη, και αφού κανένας υπεύθυνος δεν είχε έλθει σε επαφή μαζί του, όπως του είχαν υποσχεθεί, ο κ. Βούκενας άρχισε να παίρνει τηλέφωνα για να μάθει τα αποτελέσματα. Επί ώρες όμως δεν κατέστη δυνατόν να λάβει κάποια απάντηση. «Ζητούσα τα τηλέφωνα του Παστέρ, προκειμένου να μάθω αν νοσώ ή όχι,αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μου κάνουν κάτι».
Τελικώς χρειάστηκε η χείρα βοηθείας... γνωστού για να καταφέρει να μάθει το αποτέλεσμα της εξέτασης (Ελλάδα γαρ). Πάντως, παρά τα επί μέρους προβλήματα, ο κ. Βούκενας θεωρεί ότι μέσα στο νοσοκομείο η κατάσταση ήταν οργανωμένη.
Ας αναλογιστούμε όμως ότι με ελάχιστα κρούσματα υπήρχαν προβλήματα στη ροή του συστήματος, τι θα συμβεί όταν τα κρούσματα φθάσουν σε λίγο καιρό σε τετραψήφια ή και πενταψήφια νούμερα καθημερινά;
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ
ΤΟ ΒΗΜΑ
με βάση στοιχεία του εξωτερικού. «Με τα υπάρχοντα δεδομένα, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ετησίως οι θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης είναι 300-500. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν με αναγωγή βάσει των στοιχείων για την αντίστοιχη θνησιμότητα στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι φθάνουν στους 35.000. Τα μέχρι...
στιγμής δεδομένα για τον νέο ιό αφήνουν το περιθώριο
να εκτιμήσουμε ότι μπορεί η θνησιμότητα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη να αυξηθεί ως και 50%, με όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν οι εκτιμήσεις» , εξηγεί ο καθηγητής. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο, η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι χαμηλή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο θανάτους. Τα κρούσματα πάντως το φθινόπωρο μπορεί να είναι χιλιάδες ημερησίως, ειδικά αντο στέλεχος της νέας γρίπης Η1Ν1 μεταλλαχθεί και γίνει εξαιρετικά μολυσματικό. Εκείνη την περίοδο πιθα
νόν είναι να νοσήσει ως και ο μισός ελληνικός πληθυσμός, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Σήμερατα κρούσματα δεν είναι παρά λίγες εκατοντάδες και το σύστημα ελέγχου των περιστατικών και περίθαλψης έχει φθάσει στα όριά του. Πολλοί γνωρίζοντες φοβούνται ότι, όταν από τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ενδεχομένως θα ανέρχονται σε 5.000-10.000 την ημέρα, στα
νοσοκομεία θα επικρατεί χάος. Ηδη, όπως περιγράφουν στο «Βήμα», μια 27χρονη η οποία νόσησε από τη νέα γρίπη και ένας 30χρονος που, αν και τελικά βρέθηκε αρνητικός στον ιό, έζησε επί ημέρες με την αγωνία της διάγνωσης, το σύστημα εμφανίζει σοβαρά κενά. Και ακόμη, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η χώρα μας έχει μόλις εισέλθει στη φάση πανδημίας.
Η 27χρονη Α. Κ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα συμπεριλαμβανόταν σε μία από τις λίστες με τα κρούσματα που εκδίδει καθημερινά το υπουργείο Υγείας ως «γυναίκα, 27 ετών, ελληνικής καταγωγής.Διερευνώνται οι επαφές της». Κυρίως δεν φανταζόταν ότι θα χαρακτηριζόταν «ορφανό κρούσμα», δηλαδή κρούσμα του οποίου δεν έχει αποδειχθεί η επιδημιολογική σύνδεση με άλλα. Ως σήμερα, περισσότερες από δέκα ημέρες μετά τη θετική διάγνωση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει πώς η νεαρή γυναίκα μολύνθηκε με το στέλεχος Η1Ν1.
Στις 30 Ιουνίου τα ξημερώματα η Α. Κ. εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της νέας γρίπης. «Αρχικώς πονούσε ο λαιμός μου και λίγες ώρες αργότερα παρουσίασα δέκατα. Ξημερώματα Τετάρτης ο πυρετός ανέβηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου», λέει. Τότε αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΚΕΕΛΠΟ, καθώς λίγες ημέρες πριν είχε μάθε ότι ένας γνωστός της - τον οποίον δεν είχε συναντήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα- βρέθηκε θετικός στη νέα γρίπη. «Κάποιος κοινός φίλος, τον οποίον εγώ αργότερα συνάντησα,ήλθε σε επαφή με το κρούσμα,όχι όμως κι εγώ.Παρά ταύταεκείνος δεν νόσησε. Ούτε οι γιατροί έχουν καταλάβει πώς έχει συμβεί αυτό».
Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ατόμων που, παρ΄ ότι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα δηλωμένα και δεν καταγράφονται.
Η 27χρονη κατέφυγε τελικά στο Σισμανόγλειο- πήγε με ταξί και μετά τη θετική διάγνωση ήλθε σε επαφή με τον οδηγό. «Στην είσοδο του νοσοκομείου με περίμεναν σεκιούριτι με μάσκες.Μου έδωσαν και εμένα μία και στη συνέχεια με οδήγησαν στο ειδικό ιατρείο για τη λήψη του δείγματος.Ωστόσο η γιατρός δεν τήρησε τις απαραίτητες προφυλάξεις:Είχε βγάλει τη μάσκα της και με ακουμπούσε με γυμνά χέρια. Τελικώς το δείγμα ελήφθη και μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι ωσότου βγουν τα αποτελέσματα, έπειτα από περίπου 24 ώρες».
Το επόμενο βράδυ, αφού την ενημέρωσαν για το θετικό αποτέλεσμα, μετέβη στο «Σωτηρία» με ασθενοφόρο το οποίο η ίδια ζήτησε, καθώς δεν διέθετε άλλο μέσο. Η ταλαιπωρία της ήταν μεγάλη γιατί περίμενε επί περισσότερες από δύο ώρες το ασθενοφόρο. «Τις ώρες της αναμονής προσπαθούσα να έλθω σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επί μακρόν αυτό ήταν αδύνατον γιατί δεν απαντούσε κανένας στο τηλέφωνο. Οταν τελικώς απάντησαν,μου είπαν να κάνω υπομονή αφού μόνο ένα ασθενοφόρο μεταφέρει τα κρούσματα σε όλη την Αθήνα, το οποίο χρειάζεται απολύμανση μετά τη μεταφορά του κάθε κρούσματος» . Οπως αναφέρει η 27χρονη, όταν τελικώς ήλθε το ασθενοφόρο οι τραυματιοφορείς, οι οποίοι τηρούσαν όλες τις προφυλάξεις, είπαν στην ασθενή ότι δεν απολυμαίνουν το ασθενοφόρο μεταξύ της μεταφοράς των κρουσμάτων!
Οταν έφθασε στο «Σωτηρία» υπεβλήθη σε ακτινογραφία θώρακος και ο γιατρός τής έδωσε δόσεις Τamiflu αρκετές για πέντε ημέρες. « Μάλιστα ο γιατρός ήλθε να συνεννοηθεί μαζί μου στον κήπο, ίσως επειδή δεν υπήρχαν άλλες υποδομές.Το ίδιο συνέβαινε και με άλλα κρούσματα που ήταν διάσπαρτα στον κήπο του νοσοκομείου ». Προτού η ασθενής επιστρέψει σπίτι της, όπου θα παρέμενε για μία εβδομάδα σε κατ΄ οίκον περιορισμό, τής ζητήθηκε ιστορικό επαφών από την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ολη η οικογένειά της έλαβε προληπτικώς Τamiflu για δέκα ημέρες (σε μικρότερη δόση). «Μέσα στην πρώτη ημέρα από τη λήψη του φαρμάκου όλα τα συμπτώματα υποχώρησαν πλήρως. Πάντως, παρά την ταλαιπωρία με το ασθενοφόρο, θέλω να πω ότι σε γενικό πλαίσιο το προσωπικό με βοήθησε πάρα πολύ, ήταν εξυπηρετικό και κατατοπιστικό.Οταν όμως τα κρούσματα αυξηθούν, τα νοσοκομεία πι θανώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν». Η Α. Κ., που σήμερα πλέον θεωρείται ότι έχει θεραπευθεί, αναφέρει ότι πρόκειται για μια γρίπη σαν την εποχική.
Οπως τονίζει και ο επίκουρος καθηγητής της Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών λοιμωξιολόγος κ. Ι.Κοσμίδης, η 27χρονη της ιστορίας μας, όπως και όλοι όσοι νοσούν αυτό το διάστημα, ανήκουν στους τυχερούς. « Τα άτομα αυτά είναι ευνοημένα καθώς αναπτύσσουν αντισώματα και έτσι, σε περίπτωση που ο ιός εμφανιστεί το φθινόπωρο μεταλλαγμένος, θα παρουσιάζουν εν μέρει ανοσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συνιστούμε στον πληθυσμό να επιδιώκει τη μόλυνση με τον ιό».
▅ Μαρτυρία
Ο 30χρονος Ανδρέας Βούκενας ευτυχώς δεν περιελήφθη ποτέ στη λίστα των κρουσμάτων του Η1Ν1- οι τελικές εξετάσεις του ήταν αρνητικές. Στις 4 Ιουλίου μετέβη με δική του πρωτοβουλία στο «Σωτηρία» αφού παρουσίασε υψηλό πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Γερμανία. Τον παρέλαβε γιατρός ο οποίος φορούσε στολή και μάσκα και τον μετέφερε σε έναν ειδικό χώρο χωρίς να έλθει σε επαφή με άλλους ασθενείς. «Μου πήραν ιστορικό, δείγμα αίματος και φαρυγγικό επίχρισμα για εξέταση.Στη συνέχεια μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι μου,μου έδωσαν προληπτικά Τamiflu για δύο ημέρες και μου συνέστησαν να μη βγω καθόλου έξω, τουλάχιστον ως την επομένη το απόγευμα,οπότε και θα εξάγονταν τα αποτελέσματα». Ωστόσο έπειτα από μία ημέρα τα αποτελέσματα δεν είχαν ακόμη βγει. Τη μεθεπόμενη, και αφού κανένας υπεύθυνος δεν είχε έλθει σε επαφή μαζί του, όπως του είχαν υποσχεθεί, ο κ. Βούκενας άρχισε να παίρνει τηλέφωνα για να μάθει τα αποτελέσματα. Επί ώρες όμως δεν κατέστη δυνατόν να λάβει κάποια απάντηση. «Ζητούσα τα τηλέφωνα του Παστέρ, προκειμένου να μάθω αν νοσώ ή όχι,αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μου κάνουν κάτι».
Τελικώς χρειάστηκε η χείρα βοηθείας... γνωστού για να καταφέρει να μάθει το αποτέλεσμα της εξέτασης (Ελλάδα γαρ). Πάντως, παρά τα επί μέρους προβλήματα, ο κ. Βούκενας θεωρεί ότι μέσα στο νοσοκομείο η κατάσταση ήταν οργανωμένη.
Ας αναλογιστούμε όμως ότι με ελάχιστα κρούσματα υπήρχαν προβλήματα στη ροή του συστήματος, τι θα συμβεί όταν τα κρούσματα φθάσουν σε λίγο καιρό σε τετραψήφια ή και πενταψήφια νούμερα καθημερινά;
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ
ΤΟ ΒΗΜΑ
Εφάπαξ αύξηση κατά 5 έτη, το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών
Εφάπαξ αύξηση κατά 5 έτη, το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εξίσωσή τους με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών. Το μέτρο θα πλήξει περίπου 150.000 ασφαλισμένες, από το 1983 και μετά.
Σύμφωνα με τα Νέα, από το 2014 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο θα αυξάνονται επιπλέον κατά ένα έτος (κάθε χρόνο), ώσπου να υπάρξει η πλήρης εξίσωσή τους με τα όρια που ισχύουν...
για τους άνδρες, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025.
Τα σχέδια για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο αναμένεται να επιταχύνουν το κύμα φυγής προς τη σύνταξη και να επιδεινώσουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Ασφαλισμένες που θίγονται
Από το μέτρο θίγονται περί τις 150.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, από το 1983 και μετά. Ειδικότερα, από την εφαρμογή τής απόφασης θα θιγούν:
* Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.
* Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.
* Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
* Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.
Ασφαλισμένες που δεν θίγονται
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η σύνταξη στα 65 έτη δεν θίγει περίπου 100.000 εργαζόμενες. Πρόκειται για:
* Όσες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.
* Όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.
Έρχονται νέες περικοπές
Την ίδια ώρα, το δεύτερο πακέτο αλλαγών στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), σε αναπηρικές συντάξεις και διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ μαζί με κίνητρα για παραμονή στην εργασία.
Ειδικότερα, τα μέτρα που προωθεί τώρα η κυβέρνηση θα αφορούν:
* Την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για την οποία έχει ήδη συσταθεί νέα επιτροπή που θα δώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
* Κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και πέραν των 65 ετών. Αυτά δεν αποκλείεται να αφορούν την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.
* Κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πακέτο των ρυθμίσεων που εξετάζονται προβλέπεται να καλύπτει το κράτος το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων.
* Αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, πολλές από τις οποίες θα περικοπούν. Αναμένεται να επανεξετασθούν οι αναπηρικές συντάξεις και να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και η εφαρμογή της.
Newsroom ΔΟΛ
Σύμφωνα με τα Νέα, από το 2014 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο θα αυξάνονται επιπλέον κατά ένα έτος (κάθε χρόνο), ώσπου να υπάρξει η πλήρης εξίσωσή τους με τα όρια που ισχύουν...
για τους άνδρες, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025.
Τα σχέδια για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο αναμένεται να επιταχύνουν το κύμα φυγής προς τη σύνταξη και να επιδεινώσουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Ασφαλισμένες που θίγονται
Από το μέτρο θίγονται περί τις 150.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, από το 1983 και μετά. Ειδικότερα, από την εφαρμογή τής απόφασης θα θιγούν:
* Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.
* Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.
* Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
* Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.
Ασφαλισμένες που δεν θίγονται
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η σύνταξη στα 65 έτη δεν θίγει περίπου 100.000 εργαζόμενες. Πρόκειται για:
* Όσες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.
* Όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.
Έρχονται νέες περικοπές
Την ίδια ώρα, το δεύτερο πακέτο αλλαγών στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), σε αναπηρικές συντάξεις και διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ μαζί με κίνητρα για παραμονή στην εργασία.
Ειδικότερα, τα μέτρα που προωθεί τώρα η κυβέρνηση θα αφορούν:
* Την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για την οποία έχει ήδη συσταθεί νέα επιτροπή που θα δώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
* Κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και πέραν των 65 ετών. Αυτά δεν αποκλείεται να αφορούν την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.
* Κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πακέτο των ρυθμίσεων που εξετάζονται προβλέπεται να καλύπτει το κράτος το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων.
* Αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, πολλές από τις οποίες θα περικοπούν. Αναμένεται να επανεξετασθούν οι αναπηρικές συντάξεις και να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και η εφαρμογή της.
Newsroom ΔΟΛ
Η πρώτη φάση του Προγράμματος Νέων Αγροτών θα λήξει στις 15 Ιουλίου. Θα εγκριθούν μόνο 7.500 αιτήσεις.
Στο πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες είναι πιστωμένα 305 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις παρελθόντος και μένουν 275 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο αυτό ποσόν θα διανεμηθεί στους δικαιούχους του προγράμματος των Νέων Αγροτών.
Η επιλογή και διαλογή των αιτήσεων γίνεται από τις Περιφέρειες. Μερικές Περιφέρειες έχουν τελειώσει την επιλογή τους, άλλες βρίσκονται στη διαδικασία κι άλλες δεν έχουν αρχίσει ακόμη όπως π.χ. η Κρήτη.
Επειδή κατά την άποψη του υπουργού, οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές, έδωσε εντολή να «κλείσει» το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών πέντε μήνες νωρίτερα, δηλαδή αντί της 31ης Δεκεμβρίου να τελειώσει στις 15 Ιουλίου 2009.
Έτσι τη συγκεκριμένη ημερομηνία τερματίζεται η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας, ......
για το 2009, του συγκεκριμένου προγράμματος στα πλαίσια του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2007 – 2013.
Αφού η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων δεν έχει τελειώσει ακόμη έτσι δεν είναι γνωστό εάν θα περισσέψουν και πόσα θα περισσέψουν από τα 275 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει να εννοηθεί ότι εν «ευθέτω χρόνω» θα ξαναβγεί προκήρυξη, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα γίνει και κυρίως πόσα χρήματα ακόμη θα διατεθούν – προστεθούν. Ακολουθείται η τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στις 25/6/2009, αναφέρει τα εξής:
Πηγή: Αγροτύπος
Το τελευταίο αυτό ποσόν θα διανεμηθεί στους δικαιούχους του προγράμματος των Νέων Αγροτών.
Η επιλογή και διαλογή των αιτήσεων γίνεται από τις Περιφέρειες. Μερικές Περιφέρειες έχουν τελειώσει την επιλογή τους, άλλες βρίσκονται στη διαδικασία κι άλλες δεν έχουν αρχίσει ακόμη όπως π.χ. η Κρήτη.
Επειδή κατά την άποψη του υπουργού, οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές, έδωσε εντολή να «κλείσει» το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών πέντε μήνες νωρίτερα, δηλαδή αντί της 31ης Δεκεμβρίου να τελειώσει στις 15 Ιουλίου 2009.
Έτσι τη συγκεκριμένη ημερομηνία τερματίζεται η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας, ......
για το 2009, του συγκεκριμένου προγράμματος στα πλαίσια του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2007 – 2013.
Αφού η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων δεν έχει τελειώσει ακόμη έτσι δεν είναι γνωστό εάν θα περισσέψουν και πόσα θα περισσέψουν από τα 275 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει να εννοηθεί ότι εν «ευθέτω χρόνω» θα ξαναβγεί προκήρυξη, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα γίνει και κυρίως πόσα χρήματα ακόμη θα διατεθούν – προστεθούν. Ακολουθείται η τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στις 25/6/2009, αναφέρει τα εξής:
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1.Το Νόμο 3614/07 (ΦΕΚ 267/Α΄/2007) «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013», και ειδικότερα του άρθρου 37 «Εφαρμογή κρατικών ενισχύσεων του Π.Α.Α. και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας».
2.Τον Καν. (ΕΚ) αριθμ. 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ε.Γ.Τ.Α.Α., όπως τροποποιημένος ισχύει και ιδιαίτερα το άρθρο 24.
3.Τον Καν. (ΕΚ) αριθμ. 1974/2006 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.), όπως τροποποιημένος ισχύει κι ιδιαίτερα το άρθρο 13.
4.Την αριθμ. Ε(2007) 6015/29-11-2007 Απόφαση της Επιτροπής Ε.Κ. για την έγκριση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.
5.Την υπ΄ αριθ. 9828/21.10.2008 Υπουργική Απόφαση εκχώρησης αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Ε.Υ.Δ. Π.Α.Α.) στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Γ.Τ.Π.Ε.-Π που μετονομάστηκε και αναδιαρθρώθηκε σε Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης με την αριθ. πρωτ. 324005/09-09-08 ΚΥΑ.
6.Tην υπ. αριθμ. 11283/9-12-2008 (ΦΕΚ 2603/Β΄/2008) ΚΥΑ Εκχώρησης αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Ε.Υ.Δ. Π.Α.Α.) στις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές, της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3614/2007.
7.Την αριθμ. πρωτ. 17371/αριθμ. αποφ. 704/20.11.2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2497/Β/2008) «Καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013» και ειδικότερα την παράγραφο 3 του άρθρου 5 και την παράγραφο 4 του άρθρου 35.
8.Την αριθμ. πρωτ. 1421/27.1.2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Έγκριση φακέλου υποψηφιότητας Νέου Γεωργού- Οδηγός Συμπλήρωσης Αξιολόγησης Φακέλου Υποψηφιότητας».
9.Την αριθμ. πρωτ. 1422/27.1.2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης- φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Π.Α.Α. 2007-2013, για το έτος 2009».
10.Την αριθμ. πρωτ. 2541/23.2.2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ 448/Β/2009) «Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων των άρθρων 17 και 18 της αριθμ. 704/2008 ΚΥΑ και λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος ενισχύσεων του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013».
11.Την αριθμ. πρωτ. 5818/30-04-09 «Λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος ενισχύσεων του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2007-2013».
12.Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Τον ορισμό της 15/7/2009 ως ημερομηνίας λήξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης - φακέλων υποψηφιότητας έτους 2009 για τo σύνολο των Περιφερειών της Χώρας, λόγω υπέρβασης του ορίου πιστώσεων που έχει κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια βάσει της υπ’ αριθμ. 1422/27-1-2009 απόφασης μας «Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης- φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Π.Α.Α. 2007-2013, για το έτος 2009» και της υπ’ αριθμ. 11283/9-12-2008 (ΦΕΚ 2603/Β΄/2008) ΚΥΑ Εκχώρησης αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Ε.Υ.Δ. Π.Α.Α.) στις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές, της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3614/2007.
Β. Αιτήσεις ενίσχυσης – φάκελοι υποψηφιότητας που υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της περιόδου αυτής, δεν αξιολογούνται.
Σχετικά με τα ανωτέρω, οι Περιφέρειες και οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των φορέων, του πληθυσμού και όλων των δυνητικών δικαιούχων της περιοχής ευθύνης τους, χωρίς διακρίσεις.Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
Πηγή: Αγροτύπος
Πάνω από 5% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Με 5,3 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής.
Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από το τέλος της τετραετίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου:
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, η ΝΔ 29,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%.
Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 40,8% των ερωτηθέντων θέλουν άμεσα κάλπες το φθινόπωρο, το 15,7% τον Μάρτιο, με αφορμή την Προεδρική εκλογή, και το 39,4% με τη λήξη της τετραετίας.
Οι ερωτηθέντες αποδίδουν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές ........
«κυρίως στα σκάνδαλα» (40,4%) και ακολούθως «στην αδυναμία αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων» (23,1%) και «στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί» (18,7%).
Στη δημοσκόπηση της Marc καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται το ΠΑΣΟΚ με 37,8% έναντι 26% της ΝΔ, ενώ το 32,6% δεν απαντά.
Την ίδια ώρα, στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζονται κάλπες, το 46% ότι μάλλον χρειάζονται και το 5% δεν απαντά.
Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 38% των ερωτηθέντων, ο Γιώργος Παπανδρέου από το 36%. «Κανένας» απαντά το 23%.
Καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται του ΠΑΣΟΚ με 25%, έναντι αυτής της ΝΔ με 22%. Καμία από τις δύο επιλέγει το 48% των ερωτηθέντων.
Πηγή: in.gr
Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από το τέλος της τετραετίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου:
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, η ΝΔ 29,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%.
Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 40,8% των ερωτηθέντων θέλουν άμεσα κάλπες το φθινόπωρο, το 15,7% τον Μάρτιο, με αφορμή την Προεδρική εκλογή, και το 39,4% με τη λήξη της τετραετίας.
Οι ερωτηθέντες αποδίδουν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές ........
«κυρίως στα σκάνδαλα» (40,4%) και ακολούθως «στην αδυναμία αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων» (23,1%) και «στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί» (18,7%).
Στη δημοσκόπηση της Marc καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται το ΠΑΣΟΚ με 37,8% έναντι 26% της ΝΔ, ενώ το 32,6% δεν απαντά.
Την ίδια ώρα, στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζονται κάλπες, το 46% ότι μάλλον χρειάζονται και το 5% δεν απαντά.
Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 38% των ερωτηθέντων, ο Γιώργος Παπανδρέου από το 36%. «Κανένας» απαντά το 23%.
Καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται του ΠΑΣΟΚ με 25%, έναντι αυτής της ΝΔ με 22%. Καμία από τις δύο επιλέγει το 48% των ερωτηθέντων.
Πηγή: in.gr
Ιταλική αντεπίθεση στις τιμές CIF ελαιολάδου
Στην αντεπίθεση - σε ό,τι αφορά τις τιμές CIF - πέρασαν οι Ιταλοί στην αγορά του ελαιολάδου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση των 110.000 τόνων παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Αναλυτικά, την εβδομάδα που πέρασε τα παραδοσιακά εμπορεύματα παρουσίασαν την ακόλουθη εικόνα:
Λάδια
Πισωγύρισμα αποτέλεσε για τους συνεταιρισμούς και τους διακινητές χύμα ελαιολάδου στη χώρα μας και βέβαια για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού της Κοινότητας (1-6 Ιουλίου 2009) για την ιδιωτική αποθεματοποίηση των 110.000 τόνων παρθένου και...
έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Οι υποβληθείσες προσφορές μόλις ξεπέρασαν τους 18.000 τόνους, ενώ ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα με τις εγκριθείσες ποσότητες οι οποίες ήταν μόλις 4.906 τόνοι και αφορούσαν στο σύνολό τους την Ισπανία.
Το μεγαλύτερο ύψος ενίσχυσης το οποίο εγκρίθηκε ανέρχεται σε 1,30 ευρώ/ανά τόνο/ανά ημέρα (ελάχιστη 1,10 ευρώ/ανά τόνο/ανά ημέρα).
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», υπήρξαν και ορισμένες προσφορές από ελληνικής πλευράς, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν, δεδομένου ότι η αιτούμενη ενίσχυση ξεπερνούσε το ποσόν του 1,30 ευρώ, που τελικά εγκρίθηκε.
Εξ αιτίας αυτών των εξελίξεων οι Ιταλοί πέρασαν στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά τις τιμές CIF, και τώρα πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε και τα 2,40 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Η ελληνική πλευρά δείχνει για την ώρα αμήχανη και προβληματισμένη.
Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι το κατά πόσον η αγορά εισήλθε σε νέα φάση εξελίξεων, ερώτημα που ενδεχομένως θα μπορεί να απαντηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια με το τέλος και του δεύτερου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, ο οποίος λήγει στις 16 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν με νόημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που απέχει μόλις μερικές εβδομάδες από το ξεκίνημα του Αυγούστου, όταν πλέον η ιταλική βιομηχανία του προϊόντος θα «κατεβάσει τα ρολά» για τις θερινές διακοπές.
Εν τω μεταξύ στη ισπανική αγορά δεν υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση, με την περασμένη εβδομάδα να κλείνει από πλευράς τιμών ex-factory, στα 2,00 ευρώ/κιλό τα έξτρα παρθένα, γύρω στο 1,85 ευρώ/κιλό τα παρθένα και λίγο πάνω από το 1,80 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
Καφές
Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια παραγωγή καφέ τη εσοδεία 2008/09 προχώρησε ο International Coffee Organisation (ΙCO), αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παραγωγής του προϊόντος στην Ινδονησία.
Στην έκθεσή του ο γενικός διευθυντής του ICO, Nestor Osorio, είπε ότι η συνολική παραγωγή αναμένεται να είναι 128,8 εκατ. σάκοι (σάκοι των 60 κιλών) την τρέχουσα χρονιά, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 126,1 εκατ. σάκους.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η χαμηλότερη παραγωγή στην Κεντρική Αμερική, την Κολομβία, το Εκουαντόρ και το Βιετνάμ, αντισταθμίζεται μετά την αύξηση της παραγωγής σε κάποιες άλλες χώρες εξαγωγής καφέ.
Ο κ. Οsorio εξήγησε ότι είναι νωρίς να κάνει προβλέψεις για την περίοδο 2009/10, ωστόσο οι αρχές στη Βραζιλία, λένε ότι η παραγωγή της μεγαλύτερης χώρας καφέ στον κόσμο την επόμενη εσοδεία θα είναι 39,1 εκατ. σάκοι.
Στην εγχώρια αγορά και στη χονδρική πώληση καφέ άρχισε να υπάρχει ζήτηση, γεγονός ενθαρρυντικό, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς. Οι τιμές δεν έχουν σημειώσει μεταβολές.
Βαμβάκια
Ηρεμία επικράτησε στην εγχώρια αγορά βάμβακος με ελάχιστες πράξεις με την Τουρκία. Τα αποθέματα έχουν περιοριστεί κάτω από τους 30.000 τόνους, κάτι που δεν προκαλεί καμιά ανησυχία στους εκκοκκιστές. Η νέα εσοδεία προχωρά ικανοποιητικά, παρά το ότι έχει επηρεαστεί λίγο από τις βροχές.
Ηρεμία επικράτησε και στη Νέα Υόρκη, η αγορά της οποίας (Πέμπτη) ήταν ασταθής χωρίς όμως ιδιαίτερο λόγο και θεμελιώδη στοιχεία.
Εως την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, οι καθαρές πωλήσεις των ΗΠΑ σε βαμβάκι τύπου upland ήταν 46.700 δέματα, 70% λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και 68% χαμηλότερες του μέσου όρου των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Κύριος αγοραστής η Τουρκία με 27.300 δέματα.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 327.100 δέματα, 2% χαμηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά 4% υψηλότερες από τον μέσον όρο των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων. Κύριος προορισμός η Κίνα με 62.000 δέματα.
Σπορέλαια
Τάση αποκλιμάκωσης των τιμών των σπορελαίων παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε διεθνές επίπεδο, αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και κατανάλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα ασταθή ήταν τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι αγορές.
Στην ελληνική αγορά η ζήτηση είναι απογοητευτική καθώς οι ήδη χαμένες πωλήσεις 1,5 μήνα δεν πρόκειται να καλυφθούν τον επόμενο περίπου 1,5 μήνα που απομένει μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Ετσι έντονος είναι ο προβληματισμός των επιχειρηματιών για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον Σεπτέμβριο όταν θα κληθούν να πληρώσουν τα εμπορεύματα που αγόρασαν το Μάιο και Ιούνιο.
Ακόμα πιο χαμηλές είναι οι τιμές του ηλιελαίου - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - όπου συνεχίζονται οι εισαγωγές φθηνού αλλά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος, το οποίο δεν υπόκειται και σε ελέγχους.
Οι τιμές δεν σημείωσαν μεταβολές. Εως και την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουλίου, το σογιέλαιο πωλείτο προς 820 ευρώ ο τόνος, το προερχόμενο από μη γενετικά τροποποιημένο σογιόσπορο προς 910 ευρώ ο τόνος, το ηλιέλαιο προς 880 ευρώ ο τόνος και το καλαμποκέλαιο προς 1.140 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι μετρητοίς στον παραγωγό.
Δημητριακά
Συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε οι πτωτικές τάσεις στις αγορές των δημητριακών υπό την πίεση της συγκομιδής στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αλλά και των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εισκομιζόμενων σιτηρών.
Πλέον οι εκτιμήσεις συνηγορούν σε υπερεπάρκεια κτηνοτροφικών σιτηρών, κάτι που πιέζει τις τιμές, ενώ και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός της εβδομάδας ήταν η κατανομή των εισαγωγικών ποσοστώσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2009. Η εισαγωγική ποσόστωση των 600.000 τόνων σιταριού, υπερκαλύφθηκε κατά 110 φορές, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να ικανοποιηθούν σε ποσοστό 0,91%. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ποσόστωση εισαγωγής καλαμποκιού στην οποία οι αιτήσεις ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 4,39%.
Οσον αφορά στους διεθνείς διαγωνισμούς, οι Γάλλοι εξαγωγείς, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχιζόμενη εμπορική πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, κατόρθωσαν να πουλήσουν 120.000 τόνους αλευροποιήσιμου σταριού στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι για άλλη μία φορά οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ρωσικά σιτηρά είναι κατά τουλάχιστον 20 δολάρια/ανά τόνο, φθηνότερες.
Στην Ελλάδα η συγκομιδή οδεύει προς το τέλος της, και διακόπτεται από συνεχείς βροχοπτώσεις, οι οποίες υποβάθμισαν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ρύζι
Πτωτικές ήταν οι τιμές στα αναποφλοίωτα ρύζια στους τόπους παραγωγής κατά δύο λεπτά το κιλό, ενώ αρκετά είναι τα αποθέματα. Ικανοποιητική είναι η ζήτηση του προϊόντος και ομαλά εξελίσσεται η εσοδεία.
Οσπρια
Σταμάτησαν οι προσφορές σε ψιλές φακές έστον Καναδά νέας εσοδείας, μετά τις σημαντικές προπωλήσεις, και προσφορές γίνονται μόνο σε προϊόν παλαιάς εσοδείας. Οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των φορτωτών που φθάνουν έως και τα 60 δολ. ο τόνος.
Η εσοδεία σε μπαρμπούνια Καναδά εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ ελαφρές τάσεις ανόδου εμφανίζουν τα αλούμπιας, καθώς ελάχιστες είναι οι ποσότητες σε μεγάλα μεγέθη.
Σε καλά για την εποχή επίπεδα προσφέρονται τα μαυρομάτικα, ηρεμία επικρατεί στα ρεβίθια από το Μεξικό και καλά κινούνται τα ρεβίθια Καναδά, οι ποσότητες των οποίων επειδή είναι μικρές δεν επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά.
Ψάρια: Βελτίωση
Βελτίωση παρουσίασε η αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων την εβδομάδα που πέρασε, καθώς άρχισε να υπάρχει κάποια ζήτηση κυρίως από τα μικρά και μεσαία νησιά της χώρας με καλή πληρότητα.
Οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα - χαμηλότερα των περυσινών - ενώ η έλλειψη ρευστότητας προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Την τρέχουσα εβδομάδα εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση.
Νωπά: Υποτονικά οι εξαγωγές
Συνεχίστηκαν με μικρούς ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Ουσιαστικά υπάρχει μια σχετική ακινησία στα καρπούζια, περιμένοντας τα επιτραπέζια σταφύλια, των οποίων η παραγωγή είναι πολύ καλή σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύεται ότι έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία και θα κατακτηθεί ξανά το μερίδιο της αγοράς που ανήκει στα ελληνικά οπωροκηπευτικά. Στις ξένες αγορές οι τιμές στα σταφύλια είναι χαμηλότερες από τις περυσινές.
Συνεχίζονται οι εξαγωγές σε ροδάκινα και νεκταρίνια με το μεγαλύτερο μέρος τους να πηγαίνει στη Ρωσία, αλλά με χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες περυσινές.
Εως τις 10 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές σε νωπά φρούτα και λαχανικά ήταν οι ακόλουθες: Πορτοκάλια: 202.854 τόνοι έναντι 204.833 τόνων πέρυσι. Λεμόνια: 360 έναντι 1.224. Ακτινίδια: 40.349 (τελικά) έναντι 26.715. Μήλα: 11.161 (τελικά) έναντι 18.324. Ροδάκινα: 10.489 έναντι 14.986. Νεκταρίνια: 1.447 έναντι 4.461. Καρπούζια: 51.382 έναντι 62.359. Κεράσια: 2.493 έναντι 3.576. Βερίκοκα: 5.537 τόνοι έναντι 8.431 τόνων πέρυσι.
Κρέατα: Ικανοποιητική ζήτηση
Με σχετικά καλή ζήτηση άρχισε η εβδομάδα για την αγορά κρέατος, η οποία όμως μέχρι και την Παρασκευή είχε ατονήσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι οι εισαγωγείς, μετά και από το κλείσιμο επιχειρήσεων στην κεντρική αγορά, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι τιμές στα χοιρινά από Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο μειώθηκαν, ενώ σε μικρότερες μειώσεις προχώρησε και η Γαλλία. Και την τρέχουσα εβδομάδα προβλέπονται μειώσεις τα μισάδια από όλες τις χώρες κατά 0,04-0,05 ευρώ/κιλό, ενώ λιγότερες θα είναι οι μειώσεις στις κοπές.
Στα μοσχάρια δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική μεταβολή σε επίπεδα τιμών. Οι πλάτες με πέντε πλευρά και 10 πωλούνται από 2,25-2,90 ευρώ/κιλό, αναλόγως ποιότητας και προέλευσης και στα ολόκληρα από 3,35-4,30 ευρώ/κιλό.
Συνεχίζεται η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στα αρνιά, ωστόσο οι τιμές τους είναι ανοδικές.
Τέλος, στα κοτόπουλα από Ιταλία και Ολλανδία - τους κύριους προμηθευτές μας - οι τιμές κυμαίνονται από 1,60-1,80 ευρώ/κιλό.
ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
Αναλυτικά, την εβδομάδα που πέρασε τα παραδοσιακά εμπορεύματα παρουσίασαν την ακόλουθη εικόνα:
Λάδια
Πισωγύρισμα αποτέλεσε για τους συνεταιρισμούς και τους διακινητές χύμα ελαιολάδου στη χώρα μας και βέβαια για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού της Κοινότητας (1-6 Ιουλίου 2009) για την ιδιωτική αποθεματοποίηση των 110.000 τόνων παρθένου και...
έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Οι υποβληθείσες προσφορές μόλις ξεπέρασαν τους 18.000 τόνους, ενώ ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα με τις εγκριθείσες ποσότητες οι οποίες ήταν μόλις 4.906 τόνοι και αφορούσαν στο σύνολό τους την Ισπανία.
Το μεγαλύτερο ύψος ενίσχυσης το οποίο εγκρίθηκε ανέρχεται σε 1,30 ευρώ/ανά τόνο/ανά ημέρα (ελάχιστη 1,10 ευρώ/ανά τόνο/ανά ημέρα).
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», υπήρξαν και ορισμένες προσφορές από ελληνικής πλευράς, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν, δεδομένου ότι η αιτούμενη ενίσχυση ξεπερνούσε το ποσόν του 1,30 ευρώ, που τελικά εγκρίθηκε.
Εξ αιτίας αυτών των εξελίξεων οι Ιταλοί πέρασαν στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά τις τιμές CIF, και τώρα πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε και τα 2,40 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Η ελληνική πλευρά δείχνει για την ώρα αμήχανη και προβληματισμένη.
Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι το κατά πόσον η αγορά εισήλθε σε νέα φάση εξελίξεων, ερώτημα που ενδεχομένως θα μπορεί να απαντηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια με το τέλος και του δεύτερου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, ο οποίος λήγει στις 16 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν με νόημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που απέχει μόλις μερικές εβδομάδες από το ξεκίνημα του Αυγούστου, όταν πλέον η ιταλική βιομηχανία του προϊόντος θα «κατεβάσει τα ρολά» για τις θερινές διακοπές.
Εν τω μεταξύ στη ισπανική αγορά δεν υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση, με την περασμένη εβδομάδα να κλείνει από πλευράς τιμών ex-factory, στα 2,00 ευρώ/κιλό τα έξτρα παρθένα, γύρω στο 1,85 ευρώ/κιλό τα παρθένα και λίγο πάνω από το 1,80 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
Καφές
Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια παραγωγή καφέ τη εσοδεία 2008/09 προχώρησε ο International Coffee Organisation (ΙCO), αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παραγωγής του προϊόντος στην Ινδονησία.
Στην έκθεσή του ο γενικός διευθυντής του ICO, Nestor Osorio, είπε ότι η συνολική παραγωγή αναμένεται να είναι 128,8 εκατ. σάκοι (σάκοι των 60 κιλών) την τρέχουσα χρονιά, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 126,1 εκατ. σάκους.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η χαμηλότερη παραγωγή στην Κεντρική Αμερική, την Κολομβία, το Εκουαντόρ και το Βιετνάμ, αντισταθμίζεται μετά την αύξηση της παραγωγής σε κάποιες άλλες χώρες εξαγωγής καφέ.
Ο κ. Οsorio εξήγησε ότι είναι νωρίς να κάνει προβλέψεις για την περίοδο 2009/10, ωστόσο οι αρχές στη Βραζιλία, λένε ότι η παραγωγή της μεγαλύτερης χώρας καφέ στον κόσμο την επόμενη εσοδεία θα είναι 39,1 εκατ. σάκοι.
Στην εγχώρια αγορά και στη χονδρική πώληση καφέ άρχισε να υπάρχει ζήτηση, γεγονός ενθαρρυντικό, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς. Οι τιμές δεν έχουν σημειώσει μεταβολές.
Βαμβάκια
Ηρεμία επικράτησε στην εγχώρια αγορά βάμβακος με ελάχιστες πράξεις με την Τουρκία. Τα αποθέματα έχουν περιοριστεί κάτω από τους 30.000 τόνους, κάτι που δεν προκαλεί καμιά ανησυχία στους εκκοκκιστές. Η νέα εσοδεία προχωρά ικανοποιητικά, παρά το ότι έχει επηρεαστεί λίγο από τις βροχές.
Ηρεμία επικράτησε και στη Νέα Υόρκη, η αγορά της οποίας (Πέμπτη) ήταν ασταθής χωρίς όμως ιδιαίτερο λόγο και θεμελιώδη στοιχεία.
Εως την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, οι καθαρές πωλήσεις των ΗΠΑ σε βαμβάκι τύπου upland ήταν 46.700 δέματα, 70% λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και 68% χαμηλότερες του μέσου όρου των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Κύριος αγοραστής η Τουρκία με 27.300 δέματα.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 327.100 δέματα, 2% χαμηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά 4% υψηλότερες από τον μέσον όρο των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων. Κύριος προορισμός η Κίνα με 62.000 δέματα.
Σπορέλαια
Τάση αποκλιμάκωσης των τιμών των σπορελαίων παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε διεθνές επίπεδο, αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και κατανάλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα ασταθή ήταν τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι αγορές.
Στην ελληνική αγορά η ζήτηση είναι απογοητευτική καθώς οι ήδη χαμένες πωλήσεις 1,5 μήνα δεν πρόκειται να καλυφθούν τον επόμενο περίπου 1,5 μήνα που απομένει μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Ετσι έντονος είναι ο προβληματισμός των επιχειρηματιών για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον Σεπτέμβριο όταν θα κληθούν να πληρώσουν τα εμπορεύματα που αγόρασαν το Μάιο και Ιούνιο.
Ακόμα πιο χαμηλές είναι οι τιμές του ηλιελαίου - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - όπου συνεχίζονται οι εισαγωγές φθηνού αλλά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος, το οποίο δεν υπόκειται και σε ελέγχους.
Οι τιμές δεν σημείωσαν μεταβολές. Εως και την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουλίου, το σογιέλαιο πωλείτο προς 820 ευρώ ο τόνος, το προερχόμενο από μη γενετικά τροποποιημένο σογιόσπορο προς 910 ευρώ ο τόνος, το ηλιέλαιο προς 880 ευρώ ο τόνος και το καλαμποκέλαιο προς 1.140 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι μετρητοίς στον παραγωγό.
Δημητριακά
Συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε οι πτωτικές τάσεις στις αγορές των δημητριακών υπό την πίεση της συγκομιδής στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αλλά και των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εισκομιζόμενων σιτηρών.
Πλέον οι εκτιμήσεις συνηγορούν σε υπερεπάρκεια κτηνοτροφικών σιτηρών, κάτι που πιέζει τις τιμές, ενώ και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός της εβδομάδας ήταν η κατανομή των εισαγωγικών ποσοστώσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2009. Η εισαγωγική ποσόστωση των 600.000 τόνων σιταριού, υπερκαλύφθηκε κατά 110 φορές, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να ικανοποιηθούν σε ποσοστό 0,91%. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ποσόστωση εισαγωγής καλαμποκιού στην οποία οι αιτήσεις ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 4,39%.
Οσον αφορά στους διεθνείς διαγωνισμούς, οι Γάλλοι εξαγωγείς, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχιζόμενη εμπορική πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, κατόρθωσαν να πουλήσουν 120.000 τόνους αλευροποιήσιμου σταριού στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι για άλλη μία φορά οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ρωσικά σιτηρά είναι κατά τουλάχιστον 20 δολάρια/ανά τόνο, φθηνότερες.
Στην Ελλάδα η συγκομιδή οδεύει προς το τέλος της, και διακόπτεται από συνεχείς βροχοπτώσεις, οι οποίες υποβάθμισαν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ρύζι
Πτωτικές ήταν οι τιμές στα αναποφλοίωτα ρύζια στους τόπους παραγωγής κατά δύο λεπτά το κιλό, ενώ αρκετά είναι τα αποθέματα. Ικανοποιητική είναι η ζήτηση του προϊόντος και ομαλά εξελίσσεται η εσοδεία.
Οσπρια
Σταμάτησαν οι προσφορές σε ψιλές φακές έστον Καναδά νέας εσοδείας, μετά τις σημαντικές προπωλήσεις, και προσφορές γίνονται μόνο σε προϊόν παλαιάς εσοδείας. Οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των φορτωτών που φθάνουν έως και τα 60 δολ. ο τόνος.
Η εσοδεία σε μπαρμπούνια Καναδά εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ ελαφρές τάσεις ανόδου εμφανίζουν τα αλούμπιας, καθώς ελάχιστες είναι οι ποσότητες σε μεγάλα μεγέθη.
Σε καλά για την εποχή επίπεδα προσφέρονται τα μαυρομάτικα, ηρεμία επικρατεί στα ρεβίθια από το Μεξικό και καλά κινούνται τα ρεβίθια Καναδά, οι ποσότητες των οποίων επειδή είναι μικρές δεν επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά.
Ψάρια: Βελτίωση
Βελτίωση παρουσίασε η αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων την εβδομάδα που πέρασε, καθώς άρχισε να υπάρχει κάποια ζήτηση κυρίως από τα μικρά και μεσαία νησιά της χώρας με καλή πληρότητα.
Οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα - χαμηλότερα των περυσινών - ενώ η έλλειψη ρευστότητας προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Την τρέχουσα εβδομάδα εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση.
Νωπά: Υποτονικά οι εξαγωγές
Συνεχίστηκαν με μικρούς ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Ουσιαστικά υπάρχει μια σχετική ακινησία στα καρπούζια, περιμένοντας τα επιτραπέζια σταφύλια, των οποίων η παραγωγή είναι πολύ καλή σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύεται ότι έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία και θα κατακτηθεί ξανά το μερίδιο της αγοράς που ανήκει στα ελληνικά οπωροκηπευτικά. Στις ξένες αγορές οι τιμές στα σταφύλια είναι χαμηλότερες από τις περυσινές.
Συνεχίζονται οι εξαγωγές σε ροδάκινα και νεκταρίνια με το μεγαλύτερο μέρος τους να πηγαίνει στη Ρωσία, αλλά με χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες περυσινές.
Εως τις 10 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές σε νωπά φρούτα και λαχανικά ήταν οι ακόλουθες: Πορτοκάλια: 202.854 τόνοι έναντι 204.833 τόνων πέρυσι. Λεμόνια: 360 έναντι 1.224. Ακτινίδια: 40.349 (τελικά) έναντι 26.715. Μήλα: 11.161 (τελικά) έναντι 18.324. Ροδάκινα: 10.489 έναντι 14.986. Νεκταρίνια: 1.447 έναντι 4.461. Καρπούζια: 51.382 έναντι 62.359. Κεράσια: 2.493 έναντι 3.576. Βερίκοκα: 5.537 τόνοι έναντι 8.431 τόνων πέρυσι.
Κρέατα: Ικανοποιητική ζήτηση
Με σχετικά καλή ζήτηση άρχισε η εβδομάδα για την αγορά κρέατος, η οποία όμως μέχρι και την Παρασκευή είχε ατονήσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι οι εισαγωγείς, μετά και από το κλείσιμο επιχειρήσεων στην κεντρική αγορά, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι τιμές στα χοιρινά από Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο μειώθηκαν, ενώ σε μικρότερες μειώσεις προχώρησε και η Γαλλία. Και την τρέχουσα εβδομάδα προβλέπονται μειώσεις τα μισάδια από όλες τις χώρες κατά 0,04-0,05 ευρώ/κιλό, ενώ λιγότερες θα είναι οι μειώσεις στις κοπές.
Στα μοσχάρια δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική μεταβολή σε επίπεδα τιμών. Οι πλάτες με πέντε πλευρά και 10 πωλούνται από 2,25-2,90 ευρώ/κιλό, αναλόγως ποιότητας και προέλευσης και στα ολόκληρα από 3,35-4,30 ευρώ/κιλό.
Συνεχίζεται η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στα αρνιά, ωστόσο οι τιμές τους είναι ανοδικές.
Τέλος, στα κοτόπουλα από Ιταλία και Ολλανδία - τους κύριους προμηθευτές μας - οι τιμές κυμαίνονται από 1,60-1,80 ευρώ/κιλό.
ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
Πρόγραμμα εγγύησης δανείων 2 δις ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Τα …μέτρα της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ελληνική οικονομία παίρνει η κυβέρνηση. Μετά τα προγράμματα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Υπουργείο Οικονομίας «μαγειρεύει» νέο σχέδιο για την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια ύψους 2 δις ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Παράλληλα, με το δεύτερο «κύμα» εισπρακτικών μέτρων να έρχεται τον Οκτώβριο και την εκλογολογία να συντηρείται στην ημερήσια διάταξη, τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την οικονομική συγκυρία μπορούν να αξιοποιηθούν και ως επικοινωνιακό «όπλο» από την κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στα μέτρα ενίσχυσης .........
των επιχειρήσεων (ιδίως των μικρομεσαίων) που ήδη τρέχουν ή βρίσκονται προ των πυλών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προστεθεί ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για δάνεια συνολικού ύψους 2 δις ευρώ με παράλληλη επιδότηση του επιτοκίου. Σκοπός του προγράμματος είναι να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Το βάρος θα δοθεί περισσότερο στην εγγύηση για το 90% του ποσού και λιγότερο επιδότηση του επιτοκίου που αναμένεται να είναι μικρή. Τα δάνεια που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για
* Την κάλυψη αναγκών ρευστότητας
* Την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων
* Την κάλυψη ποσοστού έως και 50% υφιστάμενων οφειλών δηλαδή την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.
Σε πρώτη φάση το μέτρο αναμένεται να στοχεύει πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο σκοπός του Υπουργείου είναι σταδιακά (π.χ. μετά από 6 μήνες) το πρόγραμμα να «ανοίξει» και για μικρές και μεγάλες εταιρείες.
Αν και στην σχετική υπουργική απόφαση δεν αναμένεται να υπάρχει διάκριση για τους τομείς που θα μπορούν να υπαχθούν, το οικονομικό επιτελείο βλέπει στο εν λόγω πρόγραμμα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση παραδοσιακών αλλά σήμερα προβληματικών (λόγω έλλειψης ρευστότητας) κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η γουνοποιία και όσες από τις κλωστουφαντουργίες θεωρούνται βιώσιμες.
Πηγή: Αgronews
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Παράλληλα, με το δεύτερο «κύμα» εισπρακτικών μέτρων να έρχεται τον Οκτώβριο και την εκλογολογία να συντηρείται στην ημερήσια διάταξη, τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την οικονομική συγκυρία μπορούν να αξιοποιηθούν και ως επικοινωνιακό «όπλο» από την κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στα μέτρα ενίσχυσης .........
των επιχειρήσεων (ιδίως των μικρομεσαίων) που ήδη τρέχουν ή βρίσκονται προ των πυλών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προστεθεί ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για δάνεια συνολικού ύψους 2 δις ευρώ με παράλληλη επιδότηση του επιτοκίου. Σκοπός του προγράμματος είναι να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Το βάρος θα δοθεί περισσότερο στην εγγύηση για το 90% του ποσού και λιγότερο επιδότηση του επιτοκίου που αναμένεται να είναι μικρή. Τα δάνεια που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για
* Την κάλυψη αναγκών ρευστότητας
* Την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων
* Την κάλυψη ποσοστού έως και 50% υφιστάμενων οφειλών δηλαδή την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.
Σε πρώτη φάση το μέτρο αναμένεται να στοχεύει πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο σκοπός του Υπουργείου είναι σταδιακά (π.χ. μετά από 6 μήνες) το πρόγραμμα να «ανοίξει» και για μικρές και μεγάλες εταιρείες.
Αν και στην σχετική υπουργική απόφαση δεν αναμένεται να υπάρχει διάκριση για τους τομείς που θα μπορούν να υπαχθούν, το οικονομικό επιτελείο βλέπει στο εν λόγω πρόγραμμα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση παραδοσιακών αλλά σήμερα προβληματικών (λόγω έλλειψης ρευστότητας) κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η γουνοποιία και όσες από τις κλωστουφαντουργίες θεωρούνται βιώσιμες.
Πηγή: Αgronews
Η Π.Ε.Ν.Α. συζητά για τη μετά το 2013 εποχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
O ρόλος των αγροτών στην προστασία του φυσικού, και όχι μόνο, περιβάλλοντος, αποκτά μια νέα καίρια-υπαρξιακή διάσταση, που πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συμπολίτες μας και να συνεισφέρουν για την εξασφάλιση της δικής τους κυρίως επιβίωσης.
Αυτό τονίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) που πραγματοποίησε έκτακτη διευρυμένη συνεδρίασή στις 9 Ιουλίου 2009, στο Κάστρο Λαμίας, με μοναδικό θέμα: «Την μετά το 2013 εποχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΑ, στην πολύ γόνιμη συζήτηση προσεγγίσθηκαν τα θέματα πολιτικά, και όχι «διαχειριστικά», δημιουργώντας βάση για διάλογο με τους συμπολίτες άλλων παραγωγικών τομέων της οικονομίας και άλλων συντελεστών της κοινωνικής προόδου.
Η ΠΕΝΑ είναι το συντονιστικό κέντρο των είκοσι επτά Ενώσεων Νέων Αγροτών .........
(των κατά κύριο επάγγελμα νέων αγροτών), που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Δράμα, Έβρο, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Ροδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα και Χίο.
Η ανακοίνωση της ΠΕΝΑ αναφέρει τα εξής:
«Οι ασκούντες αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας, δασεργάτης, αγροξενοδόχος και γενικότερη αγροτική δραστηριότητα) φροντίζουν το 92% της επιφανείας της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όλων των επαγγελματιών αγροτών είναι ότι είναι ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, και για αυτή τους την φροντίδα πρέπει να ανταμείβονται, ενιαία, όλοι, ενώ μπορεί να συνεκτιμάται η έκταση την οποία φροντίζει κάποιος αγρότης/αγρότισσα. Με την σημερινή ιδιαίτερα μεγάλη όξυνση των προβλημάτων του φυσικού περιβάλλοντος, ο ρόλος των αγροτών στην προστασία του φυσικού, και όχι μόνο, περιβάλλοντος, αποκτά μια νέα καίρια-υπαρξιακή διάσταση, που πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συμπολίτες μας και να συνεισφέρουν για την εξασφάλιση της δικής τους κυρίως επιβίωσης.
Όλοι επιθυμούμε να παύσουν να υπάρχουν οι ιστορικές παρατυπίες και αδικίες. Όλοι οι αγρότες, ενιαία, θα πρέπει να λαμβάνουν μια ανταμοιβή για την προστασία του περιβάλλοντος, που μπορεί να θεωρήσει όλη την Ελλάδα ενιαία περιφέρεια, στην οποία θα κατευθύνονται ισόποσες χρηματοροές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που τώρα θα δίνεται ένα ποσό ισόποσα σε όλους τους αγρότες και επί πλέον ένα ποσό ανάλογα με την επιφάνεια που φροντίζουν (πάντα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Ευζωϊας των ζώων). Σημειώνεται με πολλή προσοχή ότι οι Νέοι Αγρότες υποστηρίζουν την επί πλέον ενίσχυση για αγρότες των νησιών (ορισμός ΕΕ Οκτ 2008) και για τους αγρότες των μειονεκτικών περιοχών (όπως θα ορισθούν μετά τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ και με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Νέων Αγροτών). Όσα κονδύλια περισσεύουν θα κατευθύνονται για επενδύσεις από τους αγρότες στον 2ο Πυλώνα, σε επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, για αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση κλπ), για συνέργειες, για προώθηση προϊόντων στην αγορά, για μείωση κόστους παραγωγής, για εξασφάλιση εισοδήματος από εναλλακτικές αγροτικές δραστηριότητες (αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά κλπ).
Πέραν της φροντίδας του περιβάλλοντος, για την οποία στην ουσία δίνεται σημασία στον άνθρωπο και την κοινωνία (ενιαία, όλοι), οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που μπορούν να ενεργοποιήσουν μεγάλου μεγέθους μέσα παραγωγής, θα πρέπει να τυγχάνουν ομόλογης μεταχείρισης (προσανατολισμός στην αγορά και το προϊόν), όπως και όλοι σχεδόν οι άλλοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας (θερμοκοιτίδες, πειραματικά αγροκτήματα, αγροτικά σχολεία επιχειρηματικότητας κλπ), διατηρώντας πάντα την ιδιομορφία ότι οι Έλληνες αγρότες θα παράγουν κυρίως τρόφιμα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Έτσι στις επενδύσεις του 2ου Πυλώνα καταλαβαίνουμε απολύτως ότι θα επιλέγονται (αποκλειστικός όρος) οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή/και κατά προτεραιότητα όσοι μπορούν να μεταβούν σε καθεστώς «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Η μέχρι σήμερα πρακτική στις επενδύσεις του 2ου Πυλώνα μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν «αντιαγροτική» και δημιούργησε προβλήματα έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ δίνει την εικόνα κατάχρησης ευαισθησίας των ευρωπαίων συμπολιτών για την ανάπτυξη της υπαίθρου και κυρίως για την σωστή υποστήριξη προς τους αγρότες.
Καλώς ή κακώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν επί πλέον προβληματισμό με προϊστορία, ακόμα και πρόσφατη πρακτική. Η αξιοποίηση του άρθρου 68 (αντιμετώπιση κρίσεων), δεν ικανοποιεί σήμερα τους νέους αγρότες, και δεν βλέπουν ότι θα μπορέσει στο μέλλον να αποτελέσει υγιή βάση αγροτικής πολιτικής. Οι Νέοι Αγρότες εισηγούνται την ένθερμη υποστήριξη μέτρων προώθησης της ποιότητας, και κατά συνέπεια υποστηρίζουν την αξιοποίηση του άρθρου 69, του Κανονισμού 73/2003.
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν στον δυναμισμό της αγροτικής οικονομίας. Ο FAO έχει προβλέψει ότι το 2020 θα υπάρξει έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών στην διατροφή του πλανήτη, και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς μόνο με τους οργανωμένους επαγγελματίες αγρότες. Αφ’ ετέρου η σημερινή Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες (LFC) επιβαρύνει μονόπλευρα μόνο τους Ευρωπαίους Αγρότες (με εισαγωγές, αδασμολόγητα, κλπ), ενώ συμφωνήθηκε για να ωφεληθούν όλοι και ιδιαίτερα οι παραγωγοί βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίοι πρέπει να μεταφέρουν μέρος των ωφελειών τους στους αγρότες. Οι Νέοι Αγρότες, όπως έχουν ήδη διακηρύξει σε πολύ παλαιότερα Πανελλήνια Συνέδριά τους, τάσσονται κατά των επιδοτήσεων στα προϊόντα, που στρεβλώνουν την αγορά, και δημιουργούν μεταξύ άλλων και νέου τύπου διαχειριστές. Υπεραμύνονται όμως σθεναρά για να υπάρχει συνεχής στήριξη του αγροτικού κόσμου πάντα και χρηματορροές προς τους αγρότες ως ανταμοιβή του ρόλου τους στην οικονομική ανάπτυξη (επενδύσεις), την προστασία του περιβάλλοντος (ενιαίο ποσό για όλους) και την συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή (εξασφάλιση τροφής-σύμβαση Κερθαγένης).
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι μόνο οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό στρατηγικών και μπορούν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των όποιων πολιτικών στον αγροτικό τομέα. Αυτό επιβάλει την προώθηση της έννοιας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, την ενιαία εφαρμογή κανονικού φορολογικού καθεστώτος για όλους τους επαγγελματίες αγρότες (όπως και για όλους τους επαγγελματίες) και την εφαρμογή ενός χωροταξικού-πολιτική χρήσης γης, που θα εξασφαλίζει «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ», για την άσκηση των αγροτικών επαγγελμάτων και όχι μόνο «αξιοποίηση» real estate πρακτικών στον χώρο αγροτικής ζωής και σε ένα από τα κυριότερα μέσα αγροτικής παραγωγής, που είναι το έδαφος, μαζί με την χρήση νερού και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
Οι Νέοι Αγρότες εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την βαθειά ανησυχία τους για το αγροτικό κίνημα που παραμένει κατακερματισμένο χωρίς ενιαία φωνή και στάση, με αποκλεισμούς και συσσωματώσεις, με δομές ανά πολιτική ιδεολογία, διασπασμένο ανά προϊόν, ανά περιοχή, ακόμα και ανάλογα με τοπικά μικροσυμφέροντα και χωρίς σαφή ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα ΑΓΡΟΤΗ, ενώ ο ΟΓΑ, ως ασφαλιστικός φορέας, καλύπτει σήμερα «κάθε μορφής» νόσο και ανάγκη της πολιτείας. Οι αγρότες πρέπει να εξασφαλισθεί ότι θα έχουν τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΟΓΑ, συνεχώς, σε όλες τις αγροτικές τους δραστηριότητες, όπως του αγροτουρισμού, του μεταποιητή αγροτικών προϊόντων, του παροχέα αγροτικών υπηρεσιών, ακόμα και του αξιοποιητή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Στην πολύωρη σύνθεση απόψεων συνέβαλλαν με προτάσεις μεταξύ άλλων οι: Γιαννόπουλος Βασίλης (ΠΕΝΑ, Αχαϊα), Πολυμενάκος Λεωνίδας (ΠΕΝΑ), Ζαφείρης Γιάννης (ΠΕΝΑ, Αιτωλοακαρνανία), Γκιοργκίνης Παναγιώτης (ΠΕΝΑ), Κόλλιας Β. (Βοιωτία), Αγγελακόπουλος Μ. (Λάρισα), Καραγιώργος Γ. (Φθιώτιδα), Τόκος Χ. (Δράμα), Παυλονάσιος Ν. (Λάρισα), Κυριακούλης Δ. (Καρδίτσα), Γιώργας Β. (Λακωνία), Τζιόμαλος Κ. (Σέρρες), Ζαφειρούλης (Λάρισα), Αλεξανδράκος Γ. (Λακωνία) και Μιχαηλίδης Δημήτρης.
Πηγή: Αγροτύπος
Αυτό τονίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) που πραγματοποίησε έκτακτη διευρυμένη συνεδρίασή στις 9 Ιουλίου 2009, στο Κάστρο Λαμίας, με μοναδικό θέμα: «Την μετά το 2013 εποχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΑ, στην πολύ γόνιμη συζήτηση προσεγγίσθηκαν τα θέματα πολιτικά, και όχι «διαχειριστικά», δημιουργώντας βάση για διάλογο με τους συμπολίτες άλλων παραγωγικών τομέων της οικονομίας και άλλων συντελεστών της κοινωνικής προόδου.
Η ΠΕΝΑ είναι το συντονιστικό κέντρο των είκοσι επτά Ενώσεων Νέων Αγροτών .........
(των κατά κύριο επάγγελμα νέων αγροτών), που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Δράμα, Έβρο, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Ροδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα και Χίο.
Η ανακοίνωση της ΠΕΝΑ αναφέρει τα εξής:
«Οι ασκούντες αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας, δασεργάτης, αγροξενοδόχος και γενικότερη αγροτική δραστηριότητα) φροντίζουν το 92% της επιφανείας της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όλων των επαγγελματιών αγροτών είναι ότι είναι ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, και για αυτή τους την φροντίδα πρέπει να ανταμείβονται, ενιαία, όλοι, ενώ μπορεί να συνεκτιμάται η έκταση την οποία φροντίζει κάποιος αγρότης/αγρότισσα. Με την σημερινή ιδιαίτερα μεγάλη όξυνση των προβλημάτων του φυσικού περιβάλλοντος, ο ρόλος των αγροτών στην προστασία του φυσικού, και όχι μόνο, περιβάλλοντος, αποκτά μια νέα καίρια-υπαρξιακή διάσταση, που πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συμπολίτες μας και να συνεισφέρουν για την εξασφάλιση της δικής τους κυρίως επιβίωσης.
Όλοι επιθυμούμε να παύσουν να υπάρχουν οι ιστορικές παρατυπίες και αδικίες. Όλοι οι αγρότες, ενιαία, θα πρέπει να λαμβάνουν μια ανταμοιβή για την προστασία του περιβάλλοντος, που μπορεί να θεωρήσει όλη την Ελλάδα ενιαία περιφέρεια, στην οποία θα κατευθύνονται ισόποσες χρηματοροές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που τώρα θα δίνεται ένα ποσό ισόποσα σε όλους τους αγρότες και επί πλέον ένα ποσό ανάλογα με την επιφάνεια που φροντίζουν (πάντα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Ευζωϊας των ζώων). Σημειώνεται με πολλή προσοχή ότι οι Νέοι Αγρότες υποστηρίζουν την επί πλέον ενίσχυση για αγρότες των νησιών (ορισμός ΕΕ Οκτ 2008) και για τους αγρότες των μειονεκτικών περιοχών (όπως θα ορισθούν μετά τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ και με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Νέων Αγροτών). Όσα κονδύλια περισσεύουν θα κατευθύνονται για επενδύσεις από τους αγρότες στον 2ο Πυλώνα, σε επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, για αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση κλπ), για συνέργειες, για προώθηση προϊόντων στην αγορά, για μείωση κόστους παραγωγής, για εξασφάλιση εισοδήματος από εναλλακτικές αγροτικές δραστηριότητες (αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά κλπ).
Πέραν της φροντίδας του περιβάλλοντος, για την οποία στην ουσία δίνεται σημασία στον άνθρωπο και την κοινωνία (ενιαία, όλοι), οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που μπορούν να ενεργοποιήσουν μεγάλου μεγέθους μέσα παραγωγής, θα πρέπει να τυγχάνουν ομόλογης μεταχείρισης (προσανατολισμός στην αγορά και το προϊόν), όπως και όλοι σχεδόν οι άλλοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας (θερμοκοιτίδες, πειραματικά αγροκτήματα, αγροτικά σχολεία επιχειρηματικότητας κλπ), διατηρώντας πάντα την ιδιομορφία ότι οι Έλληνες αγρότες θα παράγουν κυρίως τρόφιμα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Έτσι στις επενδύσεις του 2ου Πυλώνα καταλαβαίνουμε απολύτως ότι θα επιλέγονται (αποκλειστικός όρος) οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή/και κατά προτεραιότητα όσοι μπορούν να μεταβούν σε καθεστώς «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Η μέχρι σήμερα πρακτική στις επενδύσεις του 2ου Πυλώνα μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν «αντιαγροτική» και δημιούργησε προβλήματα έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ δίνει την εικόνα κατάχρησης ευαισθησίας των ευρωπαίων συμπολιτών για την ανάπτυξη της υπαίθρου και κυρίως για την σωστή υποστήριξη προς τους αγρότες.
Καλώς ή κακώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν επί πλέον προβληματισμό με προϊστορία, ακόμα και πρόσφατη πρακτική. Η αξιοποίηση του άρθρου 68 (αντιμετώπιση κρίσεων), δεν ικανοποιεί σήμερα τους νέους αγρότες, και δεν βλέπουν ότι θα μπορέσει στο μέλλον να αποτελέσει υγιή βάση αγροτικής πολιτικής. Οι Νέοι Αγρότες εισηγούνται την ένθερμη υποστήριξη μέτρων προώθησης της ποιότητας, και κατά συνέπεια υποστηρίζουν την αξιοποίηση του άρθρου 69, του Κανονισμού 73/2003.
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν στον δυναμισμό της αγροτικής οικονομίας. Ο FAO έχει προβλέψει ότι το 2020 θα υπάρξει έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών στην διατροφή του πλανήτη, και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς μόνο με τους οργανωμένους επαγγελματίες αγρότες. Αφ’ ετέρου η σημερινή Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες (LFC) επιβαρύνει μονόπλευρα μόνο τους Ευρωπαίους Αγρότες (με εισαγωγές, αδασμολόγητα, κλπ), ενώ συμφωνήθηκε για να ωφεληθούν όλοι και ιδιαίτερα οι παραγωγοί βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίοι πρέπει να μεταφέρουν μέρος των ωφελειών τους στους αγρότες. Οι Νέοι Αγρότες, όπως έχουν ήδη διακηρύξει σε πολύ παλαιότερα Πανελλήνια Συνέδριά τους, τάσσονται κατά των επιδοτήσεων στα προϊόντα, που στρεβλώνουν την αγορά, και δημιουργούν μεταξύ άλλων και νέου τύπου διαχειριστές. Υπεραμύνονται όμως σθεναρά για να υπάρχει συνεχής στήριξη του αγροτικού κόσμου πάντα και χρηματορροές προς τους αγρότες ως ανταμοιβή του ρόλου τους στην οικονομική ανάπτυξη (επενδύσεις), την προστασία του περιβάλλοντος (ενιαίο ποσό για όλους) και την συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή (εξασφάλιση τροφής-σύμβαση Κερθαγένης).
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι μόνο οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό στρατηγικών και μπορούν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των όποιων πολιτικών στον αγροτικό τομέα. Αυτό επιβάλει την προώθηση της έννοιας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, την ενιαία εφαρμογή κανονικού φορολογικού καθεστώτος για όλους τους επαγγελματίες αγρότες (όπως και για όλους τους επαγγελματίες) και την εφαρμογή ενός χωροταξικού-πολιτική χρήσης γης, που θα εξασφαλίζει «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ», για την άσκηση των αγροτικών επαγγελμάτων και όχι μόνο «αξιοποίηση» real estate πρακτικών στον χώρο αγροτικής ζωής και σε ένα από τα κυριότερα μέσα αγροτικής παραγωγής, που είναι το έδαφος, μαζί με την χρήση νερού και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
Οι Νέοι Αγρότες εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την βαθειά ανησυχία τους για το αγροτικό κίνημα που παραμένει κατακερματισμένο χωρίς ενιαία φωνή και στάση, με αποκλεισμούς και συσσωματώσεις, με δομές ανά πολιτική ιδεολογία, διασπασμένο ανά προϊόν, ανά περιοχή, ακόμα και ανάλογα με τοπικά μικροσυμφέροντα και χωρίς σαφή ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα ΑΓΡΟΤΗ, ενώ ο ΟΓΑ, ως ασφαλιστικός φορέας, καλύπτει σήμερα «κάθε μορφής» νόσο και ανάγκη της πολιτείας. Οι αγρότες πρέπει να εξασφαλισθεί ότι θα έχουν τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΟΓΑ, συνεχώς, σε όλες τις αγροτικές τους δραστηριότητες, όπως του αγροτουρισμού, του μεταποιητή αγροτικών προϊόντων, του παροχέα αγροτικών υπηρεσιών, ακόμα και του αξιοποιητή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Στην πολύωρη σύνθεση απόψεων συνέβαλλαν με προτάσεις μεταξύ άλλων οι: Γιαννόπουλος Βασίλης (ΠΕΝΑ, Αχαϊα), Πολυμενάκος Λεωνίδας (ΠΕΝΑ), Ζαφείρης Γιάννης (ΠΕΝΑ, Αιτωλοακαρνανία), Γκιοργκίνης Παναγιώτης (ΠΕΝΑ), Κόλλιας Β. (Βοιωτία), Αγγελακόπουλος Μ. (Λάρισα), Καραγιώργος Γ. (Φθιώτιδα), Τόκος Χ. (Δράμα), Παυλονάσιος Ν. (Λάρισα), Κυριακούλης Δ. (Καρδίτσα), Γιώργας Β. (Λακωνία), Τζιόμαλος Κ. (Σέρρες), Ζαφειρούλης (Λάρισα), Αλεξανδράκος Γ. (Λακωνία) και Μιχαηλίδης Δημήτρης.
Πηγή: Αγροτύπος
Εφημερέυον Φαρμακείο
Εβδομάδα
από 13 Ιουλίου 2009
έως 19 Ιουλίου 2009
Πηνελόπη Σεραφείμ
Tηλ: 2761 0 32102
Κιν. 698 1754204
-
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)