Τα …μέτρα της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ελληνική οικονομία παίρνει η κυβέρνηση. Μετά τα προγράμματα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Υπουργείο Οικονομίας «μαγειρεύει» νέο σχέδιο για την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια ύψους 2 δις ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Παράλληλα, με το δεύτερο «κύμα» εισπρακτικών μέτρων να έρχεται τον Οκτώβριο και την εκλογολογία να συντηρείται στην ημερήσια διάταξη, τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την οικονομική συγκυρία μπορούν να αξιοποιηθούν και ως επικοινωνιακό «όπλο» από την κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στα μέτρα ενίσχυσης .........
των επιχειρήσεων (ιδίως των μικρομεσαίων) που ήδη τρέχουν ή βρίσκονται προ των πυλών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προστεθεί ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για δάνεια συνολικού ύψους 2 δις ευρώ με παράλληλη επιδότηση του επιτοκίου. Σκοπός του προγράμματος είναι να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Το βάρος θα δοθεί περισσότερο στην εγγύηση για το 90% του ποσού και λιγότερο επιδότηση του επιτοκίου που αναμένεται να είναι μικρή. Τα δάνεια που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για
* Την κάλυψη αναγκών ρευστότητας
* Την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων
* Την κάλυψη ποσοστού έως και 50% υφιστάμενων οφειλών δηλαδή την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.
Σε πρώτη φάση το μέτρο αναμένεται να στοχεύει πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο σκοπός του Υπουργείου είναι σταδιακά (π.χ. μετά από 6 μήνες) το πρόγραμμα να «ανοίξει» και για μικρές και μεγάλες εταιρείες.
Αν και στην σχετική υπουργική απόφαση δεν αναμένεται να υπάρχει διάκριση για τους τομείς που θα μπορούν να υπαχθούν, το οικονομικό επιτελείο βλέπει στο εν λόγω πρόγραμμα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση παραδοσιακών αλλά σήμερα προβληματικών (λόγω έλλειψης ρευστότητας) κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η γουνοποιία και όσες από τις κλωστουφαντουργίες θεωρούνται βιώσιμες.
Πηγή: Αgronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.