Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του 2007.

Παρέμβαση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους για το οικονομικό έτος 2007, πραγματοποίησε χθες 19/11/09 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

- Τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά των επιλογών και των αποτελεσμάτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

- Περιέγραψε την κατάσταση την οποία φανερώνει η ανάλυση του Απολογισμού του 2007.

- Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες αποκλίσεις και ελλείμματα που παρουσιάζει ο Απολογισμός του 2007, τόσο από τον Προϋπολογισμό του ίδιου έτους όσο και από τον Απολογισμό του προηγούμενου έτους.

- Τόνισε ότι από την ανάλυση των στοιχείων για τον Απολογισμό προκύπτει «ένας, .........

επικίνδυνος για τους Έλληνες πολίτες, συνδυασμός ανέχειας, ανεργίας και μείωσης των επενδύσεων που απερίσκεπτα συνέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια».

- Η Μεσσήνια Βουλευτής, έκανε αναφορά στην διόγκωση του ελλείμματος στο 3,7%, σημειώνοντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν το δεύτερο χειρότερο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

- Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου προέβαλε τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων στο 3,82% του ΑΕΠ για το 2007. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι δημόσιες επενδύσεις μειωνόντουσαν σταδιακά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους.

- Η βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμη, στις ανείσπρακτες οφειλές που έφτασαν τα 31,4 δις ευρώ το 2007, τονίζοντας τη σημασία της πάταξης του φαινομένου της φοροδιαφυγής για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της, με το ρητορικό ερώτημα προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «τι έχετε να απαντήσετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία μέσα στην πενταετία της διακυβέρνησης σας τριπλασίασε το χρέος του στις τράπεζες;»

Συνελήφθη ο δράστης του διπλού εγκλήματος στη Σκάλα Λακωνίας

Συνελήφθη χθες στις 2 παρά 20 το μεσημέρι στην Αρεόπολη από αστυνομικούς του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, ο 35χρονος που σκότωσε την 64χρονη μητέρα του και την 32χρονη αδελφή του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου-Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, ο δράστης στις 10:25 το πρωΐ, πάρκαρε το φορτηγό του έξω από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Σκάλα Λακωνίας, στο οποίο ........

επέβαινε και η μητέρα του την οποία τραυμάτισε θανάσιμα με πολλαπλά χτυπήματα από μαχαίρι.

Στη συνέχεια, εγκατέλειψε το θύμα του και έφυγε με το αυτοκίνητο και κατεύθυνση το χωριό Στεφανιά όπου τραυμάτισε θανάσιμα με το ίδιο μαχαίρι την αδερφή του.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του συλληφθέντα το μαχαίρι με το οποίο δολοφόνησε τις δύο γαναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
Λακωνία: 35χρονος φέρεται να δολοφόνησε τη μητέρα και την αδελφή του


Ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την απόφαση της αρμόδιας υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή να αποπέμψει όλη την προηγούμενη διοίκηση, η οποία προχώρησε στην επικύρωση εκατοντάδων προσλήψεων που έγιναν προεκλογικά παρά το ότι η υπουργός είχε δώσε εντολή να «παγώσει» κάθε σχετική διαδικασία.

Το Νεο Δ.Σ. έχει ως εξής:.......

Πρόεδρος ορίστηκε ο Μόσχος Κορασίδης, γεωπόνος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αντιπρόεδρος ο Θανάσης Αλμπάνης, οικονομολόγος, υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Διευθύνων Σύμβουλος ορίστηκε ο Γιώργος Κορμεντζας, επίκουρος καθηγητής Συστημάτων Πληροφορικής και Δικτύων Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μέλη οι:
Γιάννης Κατρης,
Κώστας Πιλαφτσής,
Θεόδωρος Σαρρής και
Γιώργος Τσιάβος.

Σε δηλώσεις της η κ.Μπατζελή τόνισε: «Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. είναι ένας από τους οργανισμούς που έχουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της έγκαιρης εξασφάλισης των αγροτικών ενισχύσεων και της ολοκλήρωσης του συστήματος ψηφιοποίησης. Με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και κοινωνική λογοδοσία προχωράμε με γοργά βήματα στην προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο».

Αίτημα για άτοκο δάνειο διεκδικούν οι ελαϊκές Ενώσεις

Άτοκη δανειοδότηση με εγγύηση ελληνικού δημοσίου που θα επιτρέψει στις συνεταιριστικές οργανώσεις να ανακοινώσουν προκαταβολή ύψους 2 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο νέας εσοδείας αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι μεγάλες ελαϊκές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης την οποία συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα.

Το αίτημα θα τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται μέχρι και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Επίσης ζητούν να δοθεί πριν τις γιορτές προκαταβολή κατά 70% επί της επιδότησης του ελαιόλαδου για να «ανασάνουν» οι ελαιοπαραγωγοί και να μη βιαστούν να πουλήσουν το λάδι τους.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετείχαν στη .........

σύσκεψη συμφώνησαν επίσης με την πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιόλαδου για τη διεκδίκηση κοινοτικών πιστώσεων προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ και μετείχαν πρόεδροι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Ενώσεων Ηρακλείου, Πεζών, Σητείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας και Λέσβου. Οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιόλαδου και των διεθνών τιμών του προϊόντος. Οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία είναι γύρω στα 2,60 ευρώ, στην Ισπανία περίπου 2,40 ευρώ και την Ελλάδα στις μεγαλύτερες ποσότητες μεταξύ των 2,20-2,40 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Ασκούνται μάλιστα και πιέσεις για περαιτέρω μείωση. Ορισμένοι τις αποδίδουν σε σκοπιμότητες των Ιταλών και άλλοι συνεταιριστές σχολιάζουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Άτοκη δανειοδότηση

Η σύσκεψη ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, έγινε χωρίς ανακοινώσεις και αποφάσισε, όπως προαναφέρθηκε, τη διεκδίκηση άτοκης δανειοδότησης με εγγύηση ελληνικού δημοσίου ώστε οι Ενώσεις να ανακοινώσουν στους παραγωγούς προκαταβολή ύψους 2 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο οξύτητας έως 3 γραμμές. Η άτοκη δανειοδότηση προτείνεται να γίνει κατά τα πρότυπα των δανειοδοτήσεων για τα οινοστάφυλα και το καλαμπόκι, που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί το αίτημα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις προτείνουν τη δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Ωστόσο σημαντική δυσλειτουργία προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα. Η τοποθέτηση διοικητή αναμένεται για τις 8 Δεκεμβρίου πράγμα που καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, αν υποτεθεί ότι το αίτημα των Ενώσεων θα γίνει αποδεκτό.

Οι Ενώσεις προσδοκούν να εγκριθεί η άτοκη δανειοδότηση, να ανακοινώσουν προκαταβολές ύψους 2 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές και στη συνέχεια να προκύψουν κάποια εμπορικά κέρδη, μέρος των οποίων να αποδώσουν με τη μορφή της εκκαθάρισης στους παραγωγούς.

Προβολή ελαιόλαδου

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων ήταν η αύξηση της κατανάλωσης ελαιόλαδου στην ελληνική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.

Προτάθηκε μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της ζήτησης του ελαιόλαδου από τους χώρους μαζικής εστίασης της χώρας μας.

Αυτό όμως που προκάλεσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Ενώσεων ήταν η πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για διεκδίκηση πιστώσεων από κοινοτικό πρόγραμμα (καν. 3/2008).

Όπως ειπώθηκε, δίνεται επιδότηση κατά 70% για δράσεις προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου από επιχειρήσεις του χώρου. Το υπόλοιπο 30% αποτελεί συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων. Το σύνολο του προϋπολογισμού (κοινοτική και ιδιωτική συμμετοχή) ανέρχεται σε ποσό συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια και οι δράσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αγορά της Ευρωπαϊκή Ένωσης (εσωτερική αγορά των 27).

Όπως ήταν επόμενο οι συμμετέχοντες δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους, ορισμένες Ενώσεις μάλιστα είχαν ήδη προετοιμαστεί σχετικά με τη διεκδίκηση πιστώσεων για την προβολή του ελαιόλαδου σε αγορές στόχους.

Στο περιθώριο της σύσκεψης ωστόσο σχολιάστηκε έντονα η αναποτελεσματικότητα ανάλογων προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, με κορυφαίο παράδειγμα τις πιστώσεις των 6 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την «προβολή και την προώθηση» του προϊόντος με αφορμή το «έτος του ελαιόλαδου» το 2006. Ως γνωστό αν και καταβλήθηκαν αυτά τα ποσά, στην ουσία δεν προέκυψε το παραμικρό αποτέλεσμα, πράγμα που γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς τα κριτήρια που δόθηκαν οι πιστώσεις και για το πού κατέληξαν.

Πηγή: Αgrosnews

Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και οι αγρότες.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις για τους αγρότες υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Μεταξύ αυτών είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και η αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του Τειρεσία.
«Πρόκειται για μέτρα που θα ανακουφίσουν σημαντικά τις μικρές κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες αισθάνονται σε .......

μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και αποσκοπούν στην όσο το δυνατό ταχύτερη ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών μας», τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Α. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Ποιούς αφορούν οι ρυθμίσεις:

1) Δάνεια αγροτών φυσικών προσώπων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς), καθώς και επιχειρήσεων, συνεταιριστικών ενώσεων ή άλλων φορέων του γεωργικού τομέα, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1/1/2008, δεν υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.
2) Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2008
3) Ενήμερα δάνεια (δάνεια που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα) όλων των παραπάνω μέχρι ενός ποσού που θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο (εκτίμηση 50-100 χιλιάδες ευρώ), ώστε να διευκολύνονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες καθώς και οι μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και άλλοι φορείς του γεωργικού τομέα.

Πώς θα γίνει η ρύθμιση:

* Για συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί μετά την 1/1/2008, ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου, η καταβολή των δόσεων εξόφλησης του κεφαλαίου αναστέλλεται για δύο έτη. Σε αυτή την περίοδο καταβάλλονται μόνο οι συμβατικοί τόκοι. Μετά την πάροδο της εν λόγω διετίας, το παραπάνω οφειλόμενο ποσό, εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απόμενε μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση διάρκειας, παρατεινόμενη κατά δύο έτη. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια αποπληρωμής δε μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε έτη. Το επιτόκιο παραμένει ίδιο με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής που προβλέπει η αρχική σύμβαση. Στη ρύθμιση αυτή και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οφειλές από συμβάσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού που έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.
* Για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί: το ποσό της καθυστέρησης (κεφάλαιο και συμβατικοί τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού) θα κεφαλαιοποιείται. Για το νέο ανεξόφλητο κεφάλαιο που προκύπτει, αναστέλλεται για δύο έτη η εξόφλησή του. Κατά τη διάρκεια της διετούς αυτής αναστολής, καταβάλλονται μόνο οι συμβατικοί τόκοι. Μετά την πάροδο της εν λόγω διετίας, το νέο ανεξόφλητο κεφάλαιο εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση διάρκειας (η οποία παρατείνεται κατά τα δύο έτη αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου). Το επιτόκιο παραμένει ίδιο με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής που προβλέπει η αρχική σύμβαση.
* Για τα ενήμερα δάνεια θα δοθεί δυνατότητα στους αγρότες και τις γεωργικές επιχειρήσεις, οι οποίες επαπειλούνται με πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους, όπως αυτή θα προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία, να επιτυγχάνουν για ένα ορισμένο ποσόν δανείου την αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του για μια διετία, με την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων, γι’ αυτή την περίοδο και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
Το ύψος του δανείου, τα ακριβή κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής θα καθορισθούν μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε κάθε περίπτωση διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού από 1/1/2008.

Β. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

1) Χορηγείται γενικευμένη αμνηστία και διαγράφονται από τα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ όλοι οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις, εφόσον έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους ή θα τις εξοφλήσουν μέσα σε τρεις μήνες από τη ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της αμνηστίας αυτής, θα αρθεί και το μέτρο της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.
2) Δεν καταγράφονται στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρόσωπα που οφείλουν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, έστω κι αν δεν τα εξοφλήσουν
3) Επίσης, στο εξής δεν καταγράφονται στα αρχεία αυτά όσα πρόσωπα εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, σε περίπτωση που αυτές δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.
4) Η προθεσμία εγγραφής στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για ακάλυπτες επιταγές παρατείνεται σε 30 ημέρες από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα.
5) Η παραμονή δυσμενών στοιχείων στο μητρώο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιταγές, συναλλαγματικές, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια, κλπ, μειώνεται σε δύο από τρία χρόνια που ισχύει σήμερα.
6) Για διαταγές πληρωμής μειώνεται από τέσσερα σε τρία χρόνια
7) Για προγράμματα πλειστηριασμού, κατασχέσεις κλπ μειώνεται από πέντε σε τέσσερα χρόνια.

Κάποιοι παίζουν με την αγωνία των Νέων Αγροτών

Από τους περίπου 8.500 φακέλους των Νέων Αγροτών που είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση ότι μπορούν να είναι οι νέοι δικαιούχοι του Μέτρου 1.1.2, τελικά εγκρίθηκαν οριστικά περίπου 2.800 φάκελοι. Τόσο οι πολιτικές πιέσεις όσο και ο προεκλογικός χρόνος σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις, «ανάγκασαν» μία εβδομάδα πριν τις εκλογές ο πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να «δώσει» το επιπλέον ποσόν των 175 εκατ. ευρώ για να μπουν στο Μέτρο και οι υπόλοιποι Νέοι Αγρότες, διότι τα πρώτα εγκριθέντα 100 εκατ. ευρώ εννοείται ότι δεν έφταναν για όλους.

Το αποτέλεσμα αυτής της μικροπολιτικής «μεγαλόπνοης» πράξης, είναι σήμερα να έχει δημιουργηθεί θέμα εκ του μη… θέματος. Βέβαια υπάρχει θέμα όσον αφορά τη βαθμολογία για τα μόρια για τους επιλαχόντες (αναφερόμαστε για τους Νέους Γεωργούς που ήταν επιλαχόντες με .......

τη προκήρυξη του Μέτρου τον Απρίλιο του 2009, οι οποίοι έπειτα από την απόφαση του Χατζηγάκη πέρασαν στις λίστες των εν δυνάμει δικαιούχων).

Έτσι υπάρχει το παράδοξο υποψήφιος του πρώτου κύκλου να έχει ενταχτεί στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και να έχει χαμηλότερη βαθμολογία από άλλο υποψήφιο των επομένων κύκλων (που δεν έχει ενταχθεί) ή με τα επιπλέον 175 εκ. ευρώ να ενταχθούν υποψήφιοι από άλλες Περιφέρειες με χαμηλές βαθμολογίες σε «βάρος» υποψηφίων από Περιφέρειες με υψηλές βαθμολογίες.
Για αυτά τα «διαχειριστικά» προβλήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο τις επόμενες ημέρες διευκρινήσεις για το πώς δηλαδή θα γίνει η ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων και ενδεχομένως μερικές αλλαγές, που όμως αναμένεται να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό το όλο πρόγραμμα.
Πάντως, όπως έχει υποσχεθεί η νέα υπουργός, θα υπάρξει αναδιανομή των πόρων του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή», οπότε μπορεί από εκεί να βρεθούν κονδύλια για να συνεχιστεί το πρόγραμμα μέχρι το 2013.

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων

Επαναφορά της λίστας φαρμάκων, αλλαγές στην τιμολόγηση και πάγωμα τιμών σκευασμάτων, μειοδοτικοί διαγωνισμοί μέσω ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, είναι μερικά από μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τις νέες κατευθύνσεις της πολιτικής για τον τομέα του φαρμάκου παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

7 δισ.€ τα χρέη..............

Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει τα 7 δισ. ευρώ και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με την πολιτική που ακολούθησε, υπήρξε ασυδοσία εξαιτίας της κατάργησης της λίστας, και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.

Γι αυτό, όπως έκανε γνωστό η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, με επαναφορά, επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος το οποίο θα εποπτεύεται και θα διασυνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων που θα αφορά στη μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Χθες, υπενθυμίζεται, ανακοινώθηκε η σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον έλεγχο, την πιστοποίηση και την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.

Από την πλευρά της η κ. Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι μέσω του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας προωθούνται άμεσα πέντε μέτρα:

- Πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470) για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες,

- Συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997). Oι νέες τιμές θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο 2010 και υπολογίζεται ότι θα είναι το Φεβρουάριο.

- Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Όπως διευκρινίστηκε, η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και στα πρωτότυπ, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με την υπουργό, η τιμή που έχουν σήμερα είναι ένας από τους λόγους για την χαμηλή διείσδυσή τους στην αγορά που φτάνει μόνο στο 15%.

- Μείωση τιμής για τα 89 ακριβά φάρμακα από 1 Ιανουαρίου 2010. Το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

- Ειδικές δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία και στα ιατρεία, και για τη λειτουργία προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου

«Αδύνατη η λύση του ασφαλιστικού χωρίς λύση στον τομέα του φαρμάκου

«Το σύστημα είναι άρρωστο», υπογράμμισε, τέλος, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η δαπάνη -κατά προσέγγιση- των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οίκου του Ναύτη) σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία, φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ. Με μια προσέγγιση για τα νοσήλια που πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι με έγκριση από το φαρμακείο, το εν λόγω ποσό φθάνει τα 5 δισ.€ και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο ΙΚΑ».

Λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εμπεριστατωμένη λύση στον τομέα του φαρμάκου δεν είναι αποδεκτή, ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος και τόνισε πως για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από 1ης Μαΐου 2010, ξεκινάει η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί, τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.

Από τη δράση αυτή προϋπολογίζεται συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ μόνο για το ΙΚΑ ενώ στο σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα μετάσχει εκτός από το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ δηλαδή το σύστημα αυτό θα αφορά στο 70% των ασφαλισμένων.

Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή διαπιστώθηκε αξεπέραστο νομικό πρόβλημα -διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας- αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων ταμείων, να εφαρμοστεί επισης από 1ης Μαΐου, ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης. Αυτό είπε, θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι θα προωθηθεί και εγκύκλιος που θα αφορά στην τιμή και τον τρόπο προμήθειας του ακριβού φάρμακου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πανελλαδικη Απεργία στις 3 Δεκεμβρίου‏

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκεμβρίου προχωράει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για περικοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση " το τελευταίο χρονικό διάστημα με ευθύνη της κυβέρνησης διαμορφώνονται «πολεμικά» σενάρια για περικοπές και αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διεκδικεί:...............


1. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας για ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Αποτροπή κάθε νέας πρόσληψης συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μονιμοποίηση των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

2. Αποτροπή κάθε νέας προσπάθειας εκχώρησης της αρμοδιότητας της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες ή Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. Υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.

3. Νέο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις. Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, του παγώματος και της μόνιμης μείωσης των μισθών και των συντάξεων.

4. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α. Αποδοχή της πρότασης μας για ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.

5. Κατοχύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής ασφάλισης στο Δημόσιο. Μη εφαρμογή της απόφασης του Δ.Ε.Κ. για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών. Κατοχύρωση των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

6. Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στο εφάπαξ, στην επικουρική σύνταξη και στην υγειονομική περίθαλψη.

7. Αποδοχή στο σύνολο της πρότασης της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για τα Β.Α.Ε. Ένταξη και νέων κατηγοριών εργαζομένων. Επέκταση της διάταξης του άρθρου 4 του Ν. 3660/2008 (Β.Α.Ε.) και στην Επικουρική Σύνταξη των μονίμων υπαλλήλων. Επέκταση του θεσμού των επαγγελματικών ασθενειών και του εργατικού ατυχήματος στους εργαζόμενους Δημοσίου Δικαίου των Ο.Τ.Α.

8. Ουσιαστικές κλαδικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Άμεση τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα μηνιαία κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης και να μην περικόπτονται στις θεσμοθετημένες άδειες του Κώδικα των Υπαλλήλων των Ο.Τ.Α.

9. Αναγνώριση συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά του χρόνου υπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων.

10. Υπεράσπιση του Δημόσιου Παιδαγωγικού και Κοινωνικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών. ΟΧΙ στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

11. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων που διορίστηκαν σε μόνιμες θέσεις ύστερα από προκήρυξη στα Κ.Ε.Π. των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.

12. Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που να αναφέρει ρητά, ότι δεν γίνεται κράτηση 1% υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ. στις πρόσθετες αποδοχές των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α.

13. Ο χρόνος φοίτησης των εκπαιδευόμενων στις Σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος.

Κατάρρευση και των πολιτικών και των μύθων της προηγούμενης Κυβέρνησης!

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της κύρωσης του Ισολογισμού και του Απολογισμού του Κράτους, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς επισήμανε πως η έστω και τόσο καθυστερημένη συζήτηση του Ισολογισμού και του Απολογισμού έτους 2007 είναι χρήσιμη για την άντληση διδαγμάτων που θα επιτρέψουν την αξιόπιστη κατάρτιση και την πιστή εκτέλεση των Προϋπολογισμών στο άμεσο μέλλον, όπως δεσμεύτηκε η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μεσσήνιος βουλευτής επέκρινε ........

την απελθούσα Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον εκτροχιασμό στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2007 και μάλιστα πολύ πριν εμφανιστούν στη χώρα μας οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Αναφερόμενος στα έσοδα, ο κ. Κουσελάς επισήμανε την υστέρησή τους κατά 37% έναντι των προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2007, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές εκτοξεύονται το 2007 στα 31,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 300% έναντι του 2003. ‘Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την πλήρη κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ανικανότητα αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώσει τα οφειλόμενα στο κράτος, οφειλόμενα που σε μεγάλο βαθμό έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον Φ.Π.Α. Εδώ δεν πρόκειται περί φοροαποφυγής, αλλά περί φοροκλοπής!»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις δαπάνες, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως «το σύνολο των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φθάνουν τα 116 δισεκατομμύρια το 2007, ενώ οι προβλέψεις ήταν 89 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα υπέρβαση κατά 26,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Μήπως πήγαν στην υγεία, στην παιδεία, στην έρευνα; Αν εξετάσουμε αυτά τα κονδύλια ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα δούμε ότι δυστυχώς δεν πήγαν εκεί, γιατί σε σύγκριση με το 2006 τα σχετικά κονδύλια είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα και η παιδεία και η υγεία να απαξιώνονται συνεχώς. »

Αφού επισήμανε την άνιση φορολογική επιβάρυνση των χαμηλότερων και των μεσαίων στρωμάτων έναντι των επιχειρήσεων, τη σημαντική υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και την αλματώδη αύξηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους ως συνέπεια των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Κουσελάς τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν θα χρειαζόμασταν σήμερα ούτε επίδομα αλληλεγγύης ούτε έκτακτα μέτρα, εάν η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν διαφορετική… Από τα δεδομένα και του 2007 και τα πιο πρόσφατα φαίνεται πολύ καλά ποια ήταν η «συνεπής και αξιόπιστη διαχείριση» της προηγούμενης Κυβέρνησης: υπερεκτίμηση των εσόδων, υποεκτίμηση των δαπανών και κουκούλωμα των προβλημάτων κάτω από το χαλί και για τα μάτια των Ελλήνων πολιτών και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό, βέβαια, φθάσαμε έως εδώ, γι’ αυτό γίναμε το «μαύρο πρόβατο» στην Ευρώπη! Επίσης, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ένας από τους μύθους που έπλασε το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, πως –δήθεν- αυτή η κατάσταση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση. Τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος, της μείωσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και της αλματώδους αύξησης του δημόσιου χρέους που πιστοποιούνται από τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2007 δείχνουν ότι η οικονομία μας ένα χρόνο πριν εκδηλωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν δηλαδή την πτώση της Lehman Brothers που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, είχε μπει στην εντατική. Αυτή είναι η πραγματικότητα…»

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τις προκλήσεις που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε ότι «εμείς δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ανασκουμπωνόμαστε, για να ανατάξουμε την οικονομία, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Δεν πάμε στα τυφλά. Δεν παίρνουμε αποσπασματικά μέτρα. Έχουμε σχέδιο, έχουμε και την πολιτική βούληση όχι μόνο να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, αλλά να συγκρουστούμε και με τα συμφέροντα εκείνα, οικονομικά ή όχι, που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. Πρώτο μας μέλημα –και αυτό φάνηκε- είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των μικρομεσαίων, του αγροτικού κόσμου, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, παρ’ όλη τη σοβαρότητα της κρίσης. Δεν περπατάμε όμως στις ράγες που χάραξε η Νέα Δημοκρατία. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό. »

Φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα αλληλεγγύης, ο κ. Κουσελάς επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το θέμα δεν είναι τόσο το ποσό του συγκεκριμένου επιδόματος. Το θέμα είναι από πού τα παίρνεις και σε ποιους τα δίνεις, το στίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής…»

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο Μεσσήνιος βουλευτής κατέληξε πως «Σ’ αυτή τη νέα πορεία δεν έχουν θέση μάχες οπισθοφυλακής σαν αυτές που δίνουν σήμερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μάχες υποστήριξης ενός αποτυχημένου, ενός αδιέξοδου, ενός φαύλου παρελθόντος. (Το «φαύλου», δεν το λέω εγώ. Πιστοποιείται από τα σημερινά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας).

Η χώρα χρειάζεται πραγματικές αλλαγές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές τομές. Χρειάζεται προγραμματικές συγκλίσεις για να βγούμε από την κρίση. Αυτή την πορεία σας καλούμε να την ακολουθήσουμε όλοι μαζί. »

Ερώτηση Μπρεδήμα για την κατάσταση με την απαράδεκτη τιμή στο ελαιόλαδο

Ερώτηση προς τον νομάρχη Μεσσηνίας κο Δημήτρη Δράκο κατέθεσε μέσω του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χρήστου Παναγιωτόπουλου ο Νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κος Θανάσης Μπρεδήμας.
Ο Κος Μπρεδήμας στην επιστολή του ζητά ενημέρωση απο τον κο Δράκο σχετικά με την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελαιοπαραγωγοί απο την απαράδεκτη τιμή του ελαιόλαδου.

Αναλυτικά η επιστολή - Ερώτηση που κατέθεσε ο Κος Μπρεδήμας στον Κο Δράκο έχει ως εξής: .......


Προς το Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

του Νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρου Παν. Μπρεδήμα, σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί συνεπεία της απαράδεκτης τιμής του ελαιολάδου.

(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη,

όπως είναι γνωστόν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας ευρίσκονται σε δεινή θέση και έντονα διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες τιμές του ελαιολάδου. Δικαιολογημένα λοιπόν απευθύνονται προς το Νομαρχιακό συμβούλιο και ζητάνε την έμπρακτη συμπαράστασή μας.

Επισκεφθείς ελαιοπαραγωγικά διαμερίσματα της Περιοχής μας εξουσιοδοτήθηκα να σας μεταφέρω την απόγνωσή τους και τα ερωτήματά τους.

Καίριο αποδεικνύεται το μέγα θέμα της παροχής ρευστότητας στην αγορά του ελαιολάδου για την αντιμετώπιση της μείωσης των τιμών του ελαιολάδου που ήδη έχουν σημειώσει καθοδική πορεία και μάλιστα ανησυχητική.

Επειδή το όλον θέμα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς για τους λόγους που εξέθεσα και όσους πρόσθετους θα αναφέρω ενώπιον του Ν. Σ.

ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. Νομάρχη

1) Αν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα

2) Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας ώστε αφενός μεν η ΑΤΕ BANK να χορηγήσει δάνειο στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, αφετέρου δε να δοθεί προκαταβολή 2 ευρώ το κιλό.

3) Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να διευθετηθεί το θέμα της ψηφιοποίησης το οποίον λίαν εγκαίρως σας είχα επισημάνει με σχετική ερώτησή μου.

4) Ποιες θα είναι οι ειδικότερες ενέργειές σας για τα θέματα αυτά διότι εάν δεν διευθετηθεί η παραπάνω προϋπόθεση δε θα καταστεί δυνατή η πληρωμή της προκαταβολής του 70% , της ενιαίας ενίσχυσης.

Καλαμάτα 19-11-2009

Ο ερωτών

(Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ)

Αυτόνομο δήμο θέλουμε τα Φιλιατρά.

Αυτόνομο Δήμο αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών για την επερχόμενη Διοκητική μεταρρύθμιση. Στην συνεδρίαση που έγινε υπήρξαν πολλοί προβληματισμοί αλλα και μαι ακόμα πρόταση για ενιαίο δήμο Τριφυλίας με έδρα όμως τα Φιλιατρά.

Πάντως από ό,τι φάνηκε και από την διαδικασία των ψηφοφοριών στο τέλος της συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο προβληματίστηκε αρκετά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς δεν φάνηκε να κυριαρχεί όπως παλιότερα η άποψη να παραμείνει ο δήμος όπως είναι σήμερα.

Αυτή την φορά όχι μόνο ακούστηκαν φωνές αλλά .........

κατατέθηκαν προτάσεις υπέρ της διεύρυνσης του δήμου, ενώ ένα άλλο σημείο που απασχόλησε έντονα το Σώμα ήταν το αν θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση στην παρούσα φάση ή θα πρέπει πρώτα να δοθούν οι προτάσεις και τα δεδομένα του υπουργείου και πάνω σε αυτά να αποφασίσουν. Τελικά το συμβούλιο προκειμένου να έχει και ο δήμαρχος μια επίσημη απόφαση, στις όποιες συζητήσεις συμμετέχει, αποφάσισε: κατά πλειοψηφία ο δήμος να παραμείνει με την σημερινή του μορφή, μένοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της θέσης αυτής εφόσον παρουσιαστούν νέα δεδομένα.

Χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε όλοι το όφελος της πόλης σε βάθος χρόνου στο μέλλον και σε αυτό δεν χωρά πολιτική εκμετάλλευση και να μην φέρουμε τον κόσμο σε διχόνοια" ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν με προτάσεις οι κ. Σωτηρόπουλος και Σαπέρας απο τις παρατάξεις του Σώματος.

Από τον τηλέγραφο και τα σήματα μορς στην τηλεφωνία μέσω ιντερνετ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Θα σταθούμε σε μερικές ημερομηνίες που σημάδεψαν και επηρέασαν την πορεία της τηλεφωνίας μέχρι τις ημέρες μας.

Το 1875 εγκαθίσταται το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο για τη τηλεγραφία. Η ανθεκτικότητα του καλωδίου όμως δεν είναι μεγάλη και η σύνδεση συχνά διακόπτεται.

Το 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με το οποίο κατοχυρώνεται η εφεύρεση του, το τηλέφωνο, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών. Μέχρι τότε, τα μηνύματα αποστέλλονταν σε μακρινές αποστάσεις μόνο μέσω τηλεγραφίας.

Το 1881 λειτουργεί το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο στο Βερολίνο. Οι .........

συνδέσεις μεταξύ των συνομιλητών πραγματοποιούνται χειροκίνητα από τις τηλεφωνήτριες.

Το 1900 μπαίνει σε λειτουργία η πρώτη διεθνής γραμμή από το Βερολίνο στο Παρίσι

Το 1908 αρχίζει η αυτοματοποίηση του τηλεφωνικού δικτύου. Το σύστημα αυτό όμως υποστήριζε μόνο τη μετάδοση τηλεφωνικών συνομιλιών. Επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως η αναγνώριση κλήσης, έγιναν εφικτές μόνο μετά την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων. Η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 80

Το 1935 ξεκινάει η πρώτη τακτική τηλεοπτική εκπομπή στη Γερμανία. Η μαζική παραγωγή και η εκτεταμένη χρήση της τηλεόρασης σημειώθηκε όμως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1954 εισέρχεται δυναμικά στην αγορά το τρανζίστορ. Έτσι έγιναν τα ραδιόφωνα φορητά και μπήκε το πρώτο λιθαράκι για την ανάπτυξη των μοντέρνων υπολογιστών.

Το 1965 ο Intelsat 1 ο πρώτος εμπορικός και γεωστατικος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών, εκτοξεύεται στο διάστημα.

Το 1969 γεννιέται ο πρόδρομος του ιντερνετ το Advanced Research Projects Agency Network, με τη χρηματοδότηση και υπό τον έλεγχο του στρατού των Η.Π.Α. Μερικά πανεπιστήμια δημιουργούν κόμβους στο δίκτυο του ARPANET. Η μαζικότερη χρήση του δικτύου όμως καθιερώνεται το 1999 με το 3w.

Το 1976 η Bell Labs δείχνει το δρόμο για τη μαζική παραγωγή οπτικών ινών. Τα δεδομένα εδώ δεν μεταφέρονται με ηλεκτρισμό αλλά μέσω του φωτός, κάτι που φέρνει δραματική αύξηση στην χωρητικότητα.

Το 1981 παρουσιάζεται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM. Μια σημαντική καινοτομία, καθώς μέχρι τότε οι υπολογιστές είχαν το μέγεθος ενός δωματίου.

Το 1989 εμφανίζεται για πρώτη φορά η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων που έμελλε να φέρει επανάσταση στην τηλεφωνία.

Τ0 1989 το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ταχυδρομείο εγκαθιστά το ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών στο τηλεφωνικό δίκτυο. Το νέο δίκτυο προσφέρει δυο γραμμές και περισσότερους αριθμούς κλήσης, καθώς και πολλές νέες υπηρεσίες, όπως προώθηση κλήσης αναγνώριση κλήσης η ολοκλήρωση κλήσεων προς κατειλημμένους συνδρομητές. Ακόμα, είναι δυνατές ταχύτερες συνδέσεις μέχρι 128 Kbits/s.

Το 1992 με την εμφάνιση του ψηφιακού δικτύου δεδομένων D το αναλογικό δίκτυο C εγκαταλείπεται το 1992. το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για τη θριαμβευτική προέλαση της κινητής τηλεφωνίας, το οποίο μέσω της τεχνολογίας TDMA υποστηρίζει πολύ περισσότερους συνδρομητές από ότι το δίκτυο C. Επιπρόσθετα τα αρχικά χονδροκομμένα κινητά τηλέφωνα γίνονται ελαφρύτερα και μικρότερα.

Το 1998 κι οι πελάτες του τηλεφωνικού αναλογικού δικτύου απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως αναμονή κλήσεων, τρίμερης κλήση διάσκεψης και αναγνώριση κλήσεων.

Το 1998 η Deutsche Telekom ξεκινά τη λειτουργία δικτύου ADSL. Τα δεδομένα μεταφέρονται πλέον με ταχύτητα 756 Kbits/s αντί των 56 Kbits/s. Σήμερα με την ADSL+2 επιτυγχάνεται ταχύτητα 16000 Kbits/s σε όλη την χώρα.

Το 2004 με την κυκλοφορία του Fritz!Box Fon, που συνδυάζει λειτουργίες DSL modem router τηλεφώνου VoIP και σταθερής τηλεφωνίας, η τηλεφωνία μέσω ιντερνετ εισέρχεται δυναμικά στην μαζική αγορά

. Στο τομέα του software για την τηλεφωνία μέσω ιντερνετ το Skype φέρνει επανάσταση στην αγορά. Χάρη στην κωδικοποίηση του, προσφέρει υψηλή ποιότητα συνομιλίας και εύκολη χρήση.
Το 2006 η T-Com ξεκινά τη λειτουργία του δικτύου VADSL που υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης της τάξης των 50MB/s. Αυτό τον καιρό έχουν ξεσπάσει διαμάχες για τους όρους υπό τους οποίους θα επιτραπεί στους ανταγωνιστές της T-Com να χρησιμοποιήσουν την υποδομή της.

Φανερά ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Συνάντηση με την η υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είχε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με κυρίαρχο θέμα τη φορολόγηση της Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος δεν έκρυψε την ενόχληση που υπάρχει στους κόλπους της Εκκλησίας για την αύξηση της φορολόγησης της περιουσίας της.

Ιεράρχες κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό της Εκκλησίας, καθώς οι σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης είδαν το φως της δημοσιότητας μία ημέρα μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου, πριν από λίγες ημέρες, κατά την ........

οποία δεν ετέθη, όπως λένε, τέτοιο ζήτημα.

Ο ίδιος κ. Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση με την κα Διαμαντοπούλου, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός ως προς αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο θέμα της ειλικρινούς συνεργασίας θα ήθελα να βάλω ένα ερωτηματικό διότι δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι ο κ. πρωθυπουργός το απέκρυψε αυτό το θέμα».

«Πιστεύω ότι η θέση του πρωθυπουργού που ετέθη τότε στη συζήτησή μας, να γίνουν επιτροπές, θα υλοποιηθεί. Αλλά αυτό είναι κάτι γενικότερο» πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά της, η κα Διαματοπούλου, δήλωσε ότι ο «κ. πρωθυπουργός εξαρχής» επεσήμανε και έθεσε με μεγάλη ένταση την ανάγκη ενός ειλικρινούς και σε βάθος διαλόγου με την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθεση και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την οικονομία και για τη χώρα, η Εκκλησία της Ελλάδας όπως -έτσι και αλλιώς- το έχει δηλώσει να συνεισφέρει όπως και οι άλλοι Έλληνες, αλλά με δικαιοσύνη. Δηλαδή ούτε με δυσμενή μεταχείριση ούτε με ευμενή».

«Νομίζω ότι αυτή είναι η βάση αρχής ενός διαλόγου μέσω του οποίου θα επιλυθούν και αυτό και όλα τα ζητήματα. Πάνω από όλα υπάρχει η θέληση, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός για να λυθούν όλα αυτά. Δεν υπάρχει ακόμα καμία νομοθέτηση. Υπάρχει μόνο η θέση της κυβέρνησης για τις βασικές αρχές» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Πηγή: in.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Βρε πάρτε τα όλα απο τα λαμόγια τα τραγιά. Μου θέλουν και εκλησιαστική περιουσία βατοπέδια και λίμνες. ΡΕ ΟΥΣΤ.....
Πάρτε τα ολα μέχρι μιας δραχμής. Και κοανήστε τους μετα και ένα διαχωρισμό κράτους εκκλησίας να μην τους πληρώνει ο φορολογούμενος.
Αντε μπραβο τα τραγιά.


Έλλειψη παιδιάτρου στο Κ.Υ. Μελιγαλά καταγγέλει η Νάντια Γιαννακοπούλου

Επιστολή προς την αρμόδια Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξινογιαννακοπούλου κατέθεσε Χθές η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η Κα Γιαννακοπούλου στην ερώτηση της αναφέρει χαρακτηριστικά:
Προς την κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ Κ.Υ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η έλλειψη που έχει προκύψει στη θέση επικουρικού παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά το τελευταίο διάστημα.

Η παραπάνω θέση καλυπτόταν τα τελευταία χρόνια ....

από γιατρό με σύμβαση ενός έτους. Αν και η τελευταία σύμβαση έληξε στις 06/10/09 και ήταν θέμα ημερών να γίνει νέα προκήρυξη, μέσω του αρμόδιου διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η θέση παραμένει μέχρι σήμερα κενή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά εξυπηρετεί τους κατοίκους ολόκληρου του Δήμου καθώς και κάποιους γειτονικών δήμων, οι οποίοι με επιστολές προς τη Δημοτική αρχή αλλά και άλλες τοπικές αρχές έχουν ζητήσει την πλήρωση της θέσης.

Επειδή το ζήτημα της δημόσιας υγείας και πόσο μάλλον της υγείας των παιδιών έχει εξέχουσα σημασία,

Ερωτάται η κ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

1. Σε τι οφείλεται η απουσία παιδίατρου στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Υπουργός για την επίλυση του ζητήματος;


Η ερωτώσα βουλευτής,
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Νοεμβρίου 2009

Ele19.jpg (395 KB) 8arr19.jpg (223 KB) Foni19.jpg (278 KB) 1_47.jpg (293 KB)