Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Δωρεάν τα σχολικά βιβλία σε ψηφ. μορφή (e-books) από το CosmoteBooks και έκπτωση 10% στα έντυπα σχολικά βιβλία

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και το CosmoteBooks προσφέρει εντελώς δωρεάν τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή (e-books) αλλά έκπτωση 10% σε όλα τα έντυπα σχολικά βιβλία (ελληνικά και ξενόγλωσσα) και στα βοηθήματα. Επίσης δωρεάν είναι όλα τα έξοδα μεταφοράς και αντικαταβολής για αγορές άνω των 20€.
Μέσω του .........

CosmoteBooks, του πιο εξελιγμένου online βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα από την COSMOTE μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τα απαραίτητα σχολικά βιβλία για το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, να εξοικονομήσει χρόνο και να τα παραλάβει όπου κι αν βρίσκεται χωρίς έξοδα μεταφοράς.

Η αγορά ενός ψηφιακού ή έντυπου βιβλίου γίνεται εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια μέσω πιστωτικής κάρτας και PayPal λογαριασμού. Εναλλακτικά, για τα έντυπα βιβλία προσφέρεται η δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή, ενώ για τα ψηφιακά βιβλία (και αποκλειστικά για πελάτες COSMOTE) υπάρχει και η δυνατότητα χρέωσης του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας.

Με το CosmoteBooks οι αναγνώστες μπορούν να έχουν παντού και πάντα όλα τα αγαπημένα τους βιβλία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε υπολογιστή, Smartphone ή tablet. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από το internet (www.cosmotebooks.gr), αλλά και από ειδικές εφαρμογές σε Smartphones και tablets. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, το CosmoteBooks διαθέτει μια ευρεία γκάμα βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, έντυπων και ηλεκτρονικών, με όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες, εκτεταμένες επισκοπήσεις και αποκλειστικότητες.

Digital info TV

«Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες»

«Η ελληνική γεωργία χρειάζεται νέο αίμα, νέους ανθρώπους με νέες ιδέες για να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ελληνικής γης» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,χαιρετίζοντας την «1η Γιορτή Νέου Αγρότη», που διοργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Λάρισας, στο Μόδεστο του Δήμου Κιλελέρ.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις .........

δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξή των νέων αγροτών.

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την κατανόησή του, καθώς οι νέοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με παθογένειες χρόνων, αλλά και την πεποίθησή του ότι «μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, απευθυνόμενος στους νέους αγρότες, υπογράμμισε ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι και τους ενημέρωσε για την πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και πρόγραμμα, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης στην κτηνοτροφία, στα οποία θα μπορούν να μετέχουν και νέοι αγρότες» καθώς και πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θέλουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στους αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους που ξεκινούν την προσπάθειά τους, έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτική η εργασία τους».

Zougla.gr

Πακέτο, τέλη κυκλοφορίας - χαράτσι πολυτελών Ι.Χ.

Χρυσό θα πληρώσουν το αυτοκίνητό τους όσοι έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ με κινητήρα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης», όπως λέγεται, έχει βαρύ ιστορικό.
Η επιβολή του .........

στα Ι.Χ. στο παρελθόν είχε γεμίσει τις μάντρες με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία όμως είχαν αγοραστεί με κίνητρα που έδινε το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οικογένειες πολυτέκνων, καθώς και σε αυτούς έχουν δοθεί κίνητρα ώστε να αγοράσουν αυτοκίνητα πολλών θέσεων και μεγάλου κυβισμού, και το υπουργείο τώρα με το φόρο πολυτελείας είναι σαν να τους τιμωρεί. Το υπουργείο έχει αποφασίσει μάλιστα το χαράτσι για τα Ι.Χ. να έρθει μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος που θα επιβάλλεται θα είναι με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών και για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω με συντελεστή 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο τελικός λογαριασμός βέβαια αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογιστούν και τα τέλη κυκλοφορίας, αφού για αυτοκίνητο πενταετίας τα τέλη του είναι 660 ευρώ ενώ ο νέος φόρος πολυτελείας είναι 440, συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 1.100 ευρώ. Αντίστοιχα για αυτοκίνητο 2.400 κ.ε. τα τέλη του είναι 880 ευρώ και ο φόρος 620 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 1.500 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.100 κ.ε. τα τέλη είναι 1.100 ευρώ και θα πληρώσει για φόρο πολυτελείας 1.780 ευρώ δηλαδή συνολικά 2.880 ευρώ.

Τρόποι αποφυγής υπάρχουν μόνο δύο: η πώληση του αυτοκινήτου ή η κατάθεση πινακίδων, ώστε τουλάχιστον για φέτος ο φόρος να πληρωθεί, αλλά μόνο για τους μήνες που κυκλοφορούσε το όχημα.



Ε-net

Δικαστική απόφαση «βόμβα»: Δεν είναι ο Δάντης ο συνθέτης του My number One

O Μάνος Ψαλτάκης και όχι ο Χρήστος Δάντης είναι ο συνθέτης του τραγουδιού «My number One» με το οποίο είχε συμμετάσχει η Ελενα Παπαρίζου στη Eurovision το 2005 κατακτώντας την πρώτη θέση.

Την απόφαση ......

του δικαστηρίου αποκάλυψε ο συνθέτης Μάνος Ψαλτάκης με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνοντας ικανοποιημένος και αποκαλύπτοντας ότι από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, κάθε φορά που ο Χρήστος Δάντης θα λέει ότι το «My Number One είναι δικό του θα πρέπει να πληρώνει 1.000 ευρώ.

«Εμένα με ενδιέφερε η πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, το οποίο με δικαίωσε. Αναφέρει ότι είναι καθαρά κλεμμένο το τραγούδι και κάθε φορά που ο Χρήστος Δάντης λέει πως είναι δικό του θα πληρώνει 1.000 ευρώ», είπε ο συνθέτης.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ο Χρήστος Δάντης να προσφύγει στο Εφετείο κατά της απόφαση του Πρωτοδικείου ο κ. Ψαλτάκης σημειώνει: «Και στο Εφετείο να πάει κακό δικό του θα κάνει. Αν θυμάστε στις συνεντεύξεις μου από τότε έλεγα "κακό της κεφαλής του", γιατί δεν επιθυμούσα να κάνω τίποτα, αυτός ήθελε να κάνει μαγκιές. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα γιατί είμαι αρκετά μάγκας και έξυπνος να ζω και χωρίς αυτά».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, λόγος έγινε για το αν κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά του, το τραγούδι «My number one» στο διαγωνισμό της Eurovision. Την απορία έλυσε η ίδια η EBU η οποία με μια λιτή ανακοίνωση τονίζει ότι «το My number One κέρδισε τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού και αυτό δεν αλλάζει».

iefimerida.gr

Από Δευτέρα η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού

Ξεκινάει από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τη Δευτέρα η διάθεση 5.000 δελτίων κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ για τους δικαιούχους του προγράμματος 6ήμερων διακοπών ατόμων τρίτης ηλικίας.

Δικαιούχοι του .......

προγράμματος με τα προστατευόμενα μέλη τους (κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν) είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 60 χρόνια και άνω, είναι δε συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, της Αγροτικής Εστίας και του Ταμείου Νομικών.

Επίσης, δεν είναι δικαιούχοι όσοι πήραν δελτία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους», που έτρεξε από τις 3 Αυγούστου 2012 έως τις 31 Μαΐου 2013 ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξαήμερων διακοπών του ΕΟΤ του τρέχοντος έτους. Η ημερήσια επιδότηση από τον ΕΟΤ ορίζεται στα 19 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για όλες τις μορφές και κατηγορίες καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η διάρκεια των διακοπών έχει ορισθεί μέχρι τις 5 διανυκτερεύσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία.

Σε περίπτωση που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο του δελτίου του προγράμματος θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον ΕΟΤ.

Να σημειωθεί ότι τα 38.700 δελτία που διέθεσε ο ΕΟΤ για το πρόγραμμα 6ήμερων διακοπών στη καρδιά του καλοκαιριού μέσω των ΚΕΠ εξαντλήθηκαν μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών. Για το 2014, οπότε θα ολοκληρωθεί το σύνολο του προγράμματος, έως και τον Μάιο θα διατεθούν άλλα 23.300 για τους δικαιούχους των εξαήμερων διακοπών και άλλα 5.000 δελτία για τα άτομα τρίτης ηλικίας.Ο Οργανισμός θα ενημερώσει σχετικά για τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσει η διάθεση των δελτίων μέσω των ΚΕΠ.

Καθημερινή

Ετοιμάζεται επίδομα 200€ σε 11.000 ανέργους

Επίδομα 200 ευρώ και για μακροχρόνια (άνω των 12 μηνών) ανέργους που είναι κάτω των 45 ετών και δεν το λαμβάνουν σήμερα πρόκειται να χορηγηθεί εντός του 2014 από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Με τη νέα απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών από το .......

υπουργείο Εργασίας, από την 1/1/2014 θα χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 24-66 ετών, με βασική προϋπόθεση να έχουν εξαντλήσει το διάστημα της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησής τους με 360 ευρώ, λόγω ανεργίας και να εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εφημερίδας, το επίδομα των 200 ευρώ θα λάβουν το 2014 άλλοι 11.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Βασικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ θα είναι το συνολικό τους εισόδημα (ατομικό, οικογενειακό) να μην ξεπερνά τις 10.000, ετησίως, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ για ανήλικο παιδί.

newsbomb.gr

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις σε δήμους, ξεκινούν οι αιτήσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τις προσλήψεις ανέργων σε δήμους το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα αρχίσουν από τις 22 Οκτωβρίου.

Οι άνεργοι που ......

επιθυμούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ  ή στα ΚΕΠ νωρίτερα αφού οι προκηρύξεις του ΟΑΕΔ αναμένονται ακόμη και εντός τις επόμενης εβδομάδας. 

Κριτήρια για τις προσλήψεις θα είναι η διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ,ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία των ανέργων, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση του ανέργου.

Η καθαρή αμοιβή θα είνα 490 ευρώ, ενώ όσοι είναι κάτω από 25 με το ποσό των 427 ευρώ .Όσο για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μετά την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικό μία αίτηση συμμετοχής για την απα σχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, καθώς και έως τρεις επιβλέποντες φορείς κατά σειρό προτίμησης, στους οποίους επιθυμούν να προσληφθούν.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική αίτηση του ανέργου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

newsbomb

«Κλειδώνει» η φορολογία των ακινήτων

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων.

Στόχος της .......

νέας αυτής σύσκεψης είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να έχουν κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το ΥΠΟΙΚ καταλήγει σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από δύο ευρώ το στρέμμα. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4-6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φτάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Για τα αστικά ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.

Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μιας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βεβαίωση φόρους συνολικού ύψους 3,6 έως 4,2 δισ. ευρώ ώστε να καταφέρει να εισπράξει τελικά από 3,2 έως 3,6 δισ. ευρώ.

difernews

Συνεδριάζει σε διπλή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 18-09-2013 και ώρα 20.00 σε διπλή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημνοτικού Συμβουλίου.
Στις προσκλήσεις που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπασδάνης περιλαμβάνονται για συζήτηση και λήψη απόφασης τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

Αναλυτικά τα θέματα έχουν ως εξής: ....


27η Συνεδρίαση:
1. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δημοτικού Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 76/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

28η Συνεδρίαση:
1. Λειτουργία εμποροπανήγυρης Δ.Κ. Γαργαλιάνων, έτους 2013 (έγκριση των αριθ. 129/2013 & 53/2013 αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής & Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αντίστοιχα).

2. Έγκριση δαπάνης εορτασμού Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Δ.Κ. Γαργαλιάνων μέχρι του ποσού των 500,00 €.

3. Έκδοση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (καντίνας) σε ιδιωτικό χώρο στο Θεοδωρακόπουλο Ευάγγελο του Ιωάννη.

4. Έγκριση απόδοσης λογαριασμού της Φράγκου Μαρίας για το Ε 94 Χ.Ε. Προπληρωμής.

5. Αντικατάσταση μελών Σχολικής Επιτροπής Β΄ /θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τριφυλίας.

6. Τροποποίηση Ο.Τ. 152 Ρυμοτομικού Σχεδίου Δ.Κ. Γαργαλιάνων Δήμου Τριφυλίας.

7. Τροποποίηση Ο.Τ. 6 Ρυμοτομικού Σχεδίου Τ.Κ. Μαραθόπολης Δήμου Τριφυλίας.

8. Αίτηση Ρηγόπουλου Ιωάννη του Κων/νου για επιστροφή ποσού πληρωμής δημ. φόρων & τελών λόγω λάθους χρέωσης.

9. Αίτηση Ζαχαρόπουλου Παναγιώτη του Διονυσίου για διαγραφή ποσού 12,50 € από το Βεβαιωτικό Κατάλογο Τ.Α.Π.

10. Αίτηση GEHRKE THOMAS του KOYRT για διαγραφή ποσού 10,10 € από το Βεβαιωτικό Κατάλογο Τ.Α.Π.

11. Αίτηση Αγγελινά Νικολάου του Νικήτα για διαγραφή τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2013 λόγω μη χρήσης ακινήτου.

12. Αίτηση Μανιάτη Δημητρίου του Παναγιώτη για διαγραφή ποσού 4,80 € εκ παραδρομής πληρωθέντος.

13. Αίτηση Νικολάου Περικλή του Ιωάννη για διαγραφή τελών καθαριότητας & φωτισμού έτους 2013

14. Αίτηση Πανοπούλου Σοφίας του Γεωργίου για διαγραφή Τ.Α.Π. από τους Βεβαιωτικούς Καταλόγους Δ.Κ. Κυπαρισσίας λόγω διπλοχρέωσής του.

15. Αίτηση Κοροβέση Γεωργίου του Κων/νου για διαγραφή προστίμων Τ.Α.Π. και Δημ. Φόρου.


Εκλογές ΟΤΑ: Δυσκολίες για τις κοινές υποψηφιότητες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στην ταράτσα του ξενοδοχείου Ηλέκτρα στην Πλάκα πραγματοποιήθηκε ένα ζεστό βράδυ της προηγούμενης εβδομάδας δείπνο με άρωμα κεντροαριστεράς.
Ο Ευάγγελος .........

Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρ. Δερβένης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μπίστης, ο Γ. Βερνίκος, ο Α. Πανταζόπουλος και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν ελπίδες και αγωνίες για το μέλλον της ελληνικής κεντροαριστεράς.

Για το εγχείρημα της “Ελιάς” που αποτελεί φιλοδοξία των εμπλεκομένων στην υπόθεση ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμη θεωρείται η συμμετοχή των πέντε δημάρχων που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της κεντροαριστεράς: Μπουτάρης, Καμίνης, Φίλιος, Δημαράς, Σκοτεινιώτης. Είχαν συνάντηση προχθές μεταξύ τους και κατέληξαν σε κοινές πρωτοβουλίες, αλλά πάντα για θέματα αυτοδιοίκησης. Είχε και μια συνάντηση ο Καμίνης με τον Σημίτη που θεωρήθηκε ως νεύμα στήριξης από τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ενδιαφέρει τους “5” για να μπουν στο παιχνίδι είναι να μην έχει συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Το ζήτημα των δυνητικών συνεργασιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των ΟΤΑ συζητήθηκε και στο δείπνο που έγινε στην Πλάκα. Κοινός τόπος ήταν ότι πρέπει να αποφευχθούν, αλλά κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι σε κάποιες περιφέρειες τουλάχιστον αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά εφόσον υπάρχουν πρόσωπα που έχουν εκτόπισμα και υπερκομματικά χαρακτηρηστικά.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι κοινές υποψηφιότητες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα περάσουν από τα σαράντα κύματα και θα συναντήσουν πολλές αντιδράσεις από την κομματική βάση. Γιατί, όπως πληροφορείται η aftodioikisi.gr, και στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι καθόλου δημοφιλής η ιδέα συνεργειών με το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της αυτοδιοίκησης.

Aftodioikisi.gr

Μιχελάκης για εκλογικό νόμο: Θα προχωρήσουμε παρά τις επιφυλάξεις

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν με νέο εκλογικό νόμο, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης,ενώ παράλληλα πετάει το «μπαλάκι» στους Δήμους να επιλέξουν τους υπαλλήλους που θα μπουν στη διαθεσιμότητα.
Η συνέντευξη Μιχελάκη επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα της ......

Η Κυπαρισσία γιορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού με χιλιάδες κόσμου!

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν από χθες στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πανηγυρίστρα Κυπαρισσίας, όπου εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού!
Η έδρα του .....

Δήμου Τριφυλίας, από τις προηγούμενες μέρες, έχει φορέσει τα γιορτινά της και υποδέχεται πλήθος επισκεπτών – πιστών από ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς επίσης την Αθήνα και κάθε γωνιά της χώρας!

Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως και της Μητροπόλεως, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα!
Από το μεσημέρι, δε, οι πιστοί συνέρρεαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου άναβαν ένα κερί και προσκυνούσαν την εικόνα και το στολισμένο με βασιλικό Τίμιο Σταυρό, ενώ πολλοί είχαν μαζί τους ματσάκια βασιλικό από τον κήπο των σπιτιών τους! Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως και περισσότερα από 25 λεωφορεία με πιστούς μετέβησαν στην Κυπαρισσία!

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, κορυφώνονται οι θρησκευτικές τελετές και το πρωί, μετά τον Όρθρο, θα τελεστεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Ακολούθως θα γίνει λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους που εκτείνεται το μεγάλο και ιστορικό πανηγύρι της Αρκαδιάς!

Κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους στο πανηγύρι, όπου υπάρχουν κάθε είδους πραμάτειες σε ελκυστικές τιμές, κάνοντας παράλληλα και μια «στάση» στα υπαίθρια σουβλατζίδικα αλλά και στο λούνα-παρκ.

Η οικονομική κρίση, πάντως, έχει επηρεάσει σημαντικά την εμπορική κίνηση και τις αγορές των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Όμως, έστω και περιορισμένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, κάνουν κάποιες αγορές ειδών και εμπορευμάτων, αφού βεβαίως έχουν ψάξει καλά στους πάγκους των εμπόρων - μικροπωλητών για τα απολύτως αναγκαία που θέλουν.

Το γεγονός, δε, ότι η γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού φέτος πέφτει Σάββατο βοήθησε σημαντικά στη μετακίνηση επισκεπτών στην πόλη. Σημειώνεται πως το πανηγύρι θα λειτουργεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι τα τέλη περίπου της ερχόμενης εβδομάδας.

Θάρρος

Συρρικνώνονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Καλαμάτα

Ένα τραπεζικό κατάστημα κατά μέσον όρο θα κλείνει κάθε μέρα έως το τέλος του 2014, καθώς οι τράπεζες υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης του δικτύου και μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό........

εντάσσονται και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσωπικού.
Αυτή την περίοδο διακόπτουν τη λειτουργία τους δύο με τρία υποκαταστήματα την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα έχουν ολοκληρωθεί το 2017. Αυτά αφορούν και υποκαταστήματα της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου που βρίσκεται στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού και έχει περάσει πλέον στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς. Σειρά θα πάρει το υποκατάστημα της Cyprus Popular στην ίδια οδό, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμα η τύχη του κτηρίου που στεγάζεται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς στην Αριστομένους, αλλά και του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Ιστορικό Κέντρο.
Εκείνο που πρόκειται να παραμείνει στη θέση του είναι το κτήριο της ΑΤΕ στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο είναι και ιδιόκτητο.

«Αυτή την περίοδο», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «διακόπτουν τη λειτουργία ακόμα και δύο καταστήματα σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα γίνει τη διετία 2013-2014, ενώ θα ακολουθήσουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στη συνέχεια για τον εξορθολογισμό του δικτύου».
Το μέγεθος και το εύρος των συγχωνεύσεων που έγιναν στη χώρα δεν έχει προηγούμενο: μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών έχουν «σβήσει» από το χάρτη 11 τράπεζες. Η Εμπορική Τράπεζα έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Έτσι, σήμερα στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας είναι σύνηθες σε ένα δρόμο να βρίσκονται δυο τρία ή και περισσότερα καταστήματα της ίδιας τράπεζας.

Πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο διαθέτει ο Όμιλος Πειραιώς, που στο τέλος του πρώτου τριμήνου αριθμούσε 1.300 σημεία, εκ των οποίων τα 480 στην περιοχή της Αττικής. Ακολουθεί η Alpha Bank με 730 καταστήματα, ενώ το δίκτυο της Eurobank μετά την απόκτηση του ΤΤ φτάνει τα 630 σημεία. Το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας αριθμεί τα 500 σημεία.

Ανάλογη μείωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%, θα γίνει και σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων -ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Ομίλου Πειραιώς όπου συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι-, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν οι άλλες μεγάλες τράπεζες.

Μέσω του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης η Εθνική επιδιώκει τη μείωση των εργαζομένων κατά 2.000 άτομα, ενώ περίπου 800 άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν μέσω αντίστοιχου προγράμματος από την Eurobank.

Θάρρος

Λύματα κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό κόλπο;

Στη σελίδα του «Θ» στο facebook, χρήστης του συγκεκριμένου μέσου κοινωνική δικτύωσης, με λογαριασμό στο όνομα "Sotos Papadakos" και φωτό προφίλ ένα λαγό, έγραψε περί λυμάτων από τα κρουαζιερόπλοια στον Κυπαρισσιακό κόλπο και έθετε ερωτήματα στο Λιμεναρχείο και το Δήμο Τριφυλίας, αναφέροντας συγκεκριμένα:.......

«Τι θα γίνει επιτέλους, θα ενδιαφερθεί κάποιος; Λιμεναρχείο, Δήμος Τριφυλίας με τα λύματα που αφήνουν καθημερινά τα ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ στον Κυπαρισσιακό κόλπο; Πάλι σήμερα πνιγήκαμε! Γιατί δεν επεμβαίνει η λιμενική αρχή; Ο Δήμος γιατί δεν θέτει το πρόβλημα; Με την τακτική αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι σίγουρη!».
Άραγε, τι συμβαίνει; Τα κρουαζιερόπλοια ρυπαίνουν και μολύνουν, ανενόχλητα και ανεμπόδιστα, τον Κυπαρισσιακό κόλπο; Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι τοπικές Αρχές, τι κάνουν;

Θυμίζουμε πως το θέμα έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ έχει κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, και του έθεσε το θέμα ρύπανσης του Κυπαρισσιακού κόλπου από τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια. Ο κ. Πετράκος ζήτησε να γίνουν αυστηροί έλεγχοι, διότι παρατηρείται ορισμένες φορές ρύπανση του Κυπαρισσιακού κόλπου, κι αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα κρουαζιερόπλοια με προορισμό το Κατάκολο.
Ο κ. Μουτζούρης απάντησε ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά του υπουργείου και θα βοηθήσει αν υπάρξει έγγραφο / καταγγελία από το Δήμο Τριφυλίας για το θέμα αυτό.

Το Δ.Σ. Τριφυλίας σε συνεδρίασή του στις 29 Νοεμβρίου 2012 συζήτησε το 17o θέμα της ημερήσιας διάταξης για «Απόφαση - Καταγγελία για τα λύματα των κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Ομόφωνα, δε, εξέδωσε το εξής ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μετά από επανειλημμένες καταγγελίες, προτροπές πολιτών, ψαράδων κι επαγγελματιών που έχουν σχέση με τη θάλασσα, από τις παρατηρήσεις των οποίων και από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, προκύπτει το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια που αποπλέουν από το λιμάνι του Κατακόλου, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ρίχνουν τα λύματά τους ανοικτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η περιοχή. Παρακαλούμε την κάθε αρμόδια Υπηρεσία να ελέγξει αν ευσταθούν πραγματικά αυτές οι καταγγελίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου της ρύπανσης».

Έχει κάνει τίποτα επ’ αυτών ο γενικός γραμματέας - που έχει και στενούς δεσμούς με πρόσωπα της περιοχής – του υπουργείου; Έγινε καμία παρέμβαση για να τα λύματα;

ΘΑΡΡΟΣ

Compact vs DSLR Ποια φωτογραφική μηχανή να επιλέξω;

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Είστε λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας, είτε απλά θέλετε να κρατήσετε τις αναμνήσεις σας ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος της ψηφιακής φωτογραφίας σίγουρα έχει να σας προτείνει την κάμερα που σας ταιριάζει, μεταξύ των πολυάριθμων, πλέον εναλλακτικών λύσεων.
Όποιες και αν ......

είναι οι ανάγκες σας η σχέση σας με την φωτογραφία, υπάρχει η κατάλληλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για εσάς. Πριν όμως επιλέξετε το μοντέλο που καλύπτει τια απαιτήσεις σας, θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ένα σημαντικό δίλλημα: «compact ή DSLR»; Πρόκειται για το σταυροδρόμι επιλογής του τύπου της κάμερας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και ως εκ τούτου τα υπέρ και τα κατά της κάθε κατηγορίας.

Compact cameras
Ενσωματώνοντας τον φακό στο κυρίως σώμα, οι compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κατορθώνουν να διατηρήσουν τις διαστάσεις τους σε υπερφορητά επίπεδα. Η φιλοσοφία τους περιγράφεται πλήρως με τον όρο «point-and-shoot», καθώς αρκεί να σημαδέψετε το θέμα σας και να πατήσετε ένα κουμπί, δίχως να μπείτε σε διαδικασίες πολύπλοκων και χρονοβόρων ρυθμίσεων. Αρκετά μοντέλα βγαίνουν σε αδιάβροχες εκδόσεις, ανθεκτικές σε πτώσεις και σκόνη, ενώ ο αισθητήρας τους καταγράφει σαφώς πλουσιότερη πληροφορία από ότι ο αντίστοιχος αισθητήρας μιας κάμερας κινητού τηλεφώνου, ακόμα και όταν μιλάμε για τον ίδιο αριθμό Megapixels.

DSLR Cameras
Πριν λίγα χρόνια, η απόκτηση μιας DSLR κάμερας φάνταζε απλησίαστο όνειρο, πολυτέλεια που μόνο οι επαγγελματίες ή οι ενθουσιώδεις (και εύρωστοι οικονομικά) ερασιτέχνες μπορούν να απολαύσουν. Οι DSLR (Digital Single Lens Reflex) κάμερες διατηρούν ξεχωριστό το σώμα από τον φακό ώστε να μπορείτε να αλλάζετε φακούς, επιλέγοντας τον κατάλληλο για κάθε περίσταση (κανονικός, ευρυγώνιος, ζουμ, μάκρο τηλεφακός κλπ). Η σκόπευσή του θέματος γίνεται μέσα από το φακό, ενώ μια σειρά από ρυθμίσεις επιτρέπουν πλήρη έλεγχο στις παραμέτρους κάθε φωτογράφησης, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι DSLR στερούνται αυτόματων λειτουργιών, ειδικά σχεδιασμένων για τους λιγότερο μυημένους.

Γιατί να μην αρκεστώ στην κάμερα του smartphone μου;
Είναι λάθος να συγκρίνουμε κάμερες με αποκλειστικό κριτήριο τα Megapixels. Τα Megapixels απαριθμούν την ανάλυση της φωτογραφίας και κατά συνέπεια καθορίζουν τις διαστάσεις που μπορούμε να τυπώσουμε μια φωτογραφία. αλλά δεν εξασφαλίζουν πως το ίδιο περιεχόμενο θα είναι ποιοτικό. Μια κάμερα πολλών Megapixels μπορεί να πραγματοποιεί θολές, σκοτεινές ή κουνημένες λήψεις σε μεγάλες διαστάσεις που πρακτικά είναι άχρηστες. Η κάμερα ενός smartphone, όσο καλή και αν είναι, προορίζεται για να αιχμαλωτίσει τη στιγμή, κάτι απρόβλεπτο που συνέβη όσο δεν είχαμε μαζί μας μία κανονική φωτογραφική μηχανή. Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αντιθέτως, αναλαμβάνει να απαθανατίσει σημαντικές στιγμές που θέλετε να αντέξουν στο χρόνο. Καταγράψτε σε μέγιστη δυνατή ποιότητα αξέχαστες διακοπές, σημαντικά events ή αεικίνητους μπόμπιρες, με τις συσκευές που δημιουργήθηκαν ακριβώς για αυτή τη δουλειά: τις φωτογραφικές μηχανες.

Γιατί να προτιμήσω compact camera;
Γιατί θέλω μια εξαιρετικά μικρή και ελαφριά κάμερα που να μεταφέρεται εύκολα παντού.
Γιατί θέλω απλά να φωτογραφίζω με το πάτημα ενός κουμπιού, δίχως πολλές ρυθμίσεις.
Γιατί είναι περισσότερο ανθεκτική στην κακομεταχείριση και λιγότερο ευαίσθητη στις «κακουχίες» που θα υποστεί στις διακοπές μου.
Γιατί είναι αρκετά οικονομική λύση, παραμένοντας κλάσεις ανώτερη από τις κάμερες κινητών.

Γιατί να προτιμήσω DSLR;
Γιατί για μένα η φωτογραφία είναι τέχνη, θέλω κάθε λήψη να έχει την προσωπική μου σφραγίδα.
Γιατί μπορώ να αλλάξω τους φακούς επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα, ανάλογα με τις συνθήκες λήψης.
Οι σύγχρονες DSLR δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες, καθώς προσφέρουν αρκετούς αυτοματισμούς ώστε να είναι φιλικές στη χρήση και για αρχάριους.
Γιατί πλέον οι φωτογραφικές μηχανές DSLR έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν προσφέροντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Παράταση για την υποβολή Ε9

Παρατείνονται οι προθεσμίες για το έντυπο Ε9, οι οποίες έληγαν την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, καθώς συνεχίζονταν και σήμερα τα προβλήματα με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:.....

- Παρατείνεται έως και την 20η Σεπτεμβρίου, η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

- Παρατείνεται έως και τη 14η Οκτωβρίου, η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

ΚΕΡΔΟΣ

Άνοιξε για τα καλά ο χορός του Καλλικράτη – Αίτημα να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος δήμος!

Μετά τη Θεισόα και το Μάτεσι, οι πολίτες στην Ολυμπία με επιστολή τους επαναφέρουν το αίτημα της ανεξαρτητοποίησης και ζητούν τοπικό δημοψήφισμα

Στο παρελθόν και στις δύο διοικητικές μεταρρυθμίσεις που .........

είχαν γίνει, και στον «Καποδίστρια» αλλά και αργότερα στον «Καλλικράτη» όπου τα σύνορα του νέου δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επεκτάθηκαν και στο δήμο Λασιώνας, Φολόης και Λαμπείας και η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας αν και πρωτεύουσα του δήμου «χάθηκε» μέσα στα πολλά χιλιόμετρα, υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι η πόλη της Ολυμπίας πρέπει να μείνει ένας μικρός ιστορικός δήμος ως παγκόσμιο Πολιτιστικό σύμβολο.

Βεβαίως ποτέ δεν εισακούστηκαν, υπήρχαν άλλωστε πολλές και αντίθετες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα και σήμερα, το όλο ζήτημα ανακινείται εκ νέου.

Έτσι, στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, κυκλοφορεί και διανέμεται αυτές τις μέρες από μια ομάδα πρωτοβουλίας, μια επιστολή- αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζητείται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με στόχο να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος δήμος, έτσι δηλαδή ήταν πριν τον Καποδίστρια. Η επιστολή μέσω της οποίας μαζεύονται υπογραφές (εμπεριέχει όνομα – επίθετο – αριθμό ταυτότητας και υπογραφή) έχει ως εξής:

"Εμείς οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας

Αιτούμεθα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όπως προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος για την διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος στην έδρα του Δήμου ( τοπική κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας) με το ερώτημα:

Να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία μόνη της Αυτόνομος Δήμος ;

Να σημειώσουμε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σε περιπτώσεις που «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θέλουν να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους». Όπως σημειώνεται «σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες».

Τα τοπικά δημοψηφίσματα μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο ουσιαστικά και μόνο ως συμβουλευτικά, είναι δηλαδή μια μορφή διαβούλευσης. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί ποτέ τοπικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ζητήθηκε να γίνει στις Σκουριές για το μεταλλείο χρυσού".

ilialive.gr

10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος

Mε στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου.
Στις παραθαλάσσιες .........

ιδιοκτησίες τα μεγαλύτερα βάρη, μικρότερη η επιβάρυνση για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα.

Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Πατήστε επάνω στο δημοσίευμα για μεγέθυνση.



Εθνος

Θα απειλεί τηλεφωνικά η εφορία

Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο ειδοποίησης των φορολογουμένων σχεδιάζει να δημιουργήσει στις εφορίες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης.

Οι υπάλληλοι που θα ........

στελεχώσουν το call center της εφορίας θα «κυνηγούν» τους φορολογουμένους και θα... προειδοποιούν τηλεφωνικά με δεσμεύσεις και κατασχέσεις περουσιακών.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με αυτές τις πρακτικές θα υπάρξει τόνωση των δημόσιων εσόδων και θα περιοριστεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Το call center θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που, μεταξύ άλλων, ένας φορολογούμενος:

- Δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση,

- δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση απόδοσης ΦΠΑ,

- δεν πληρώνει κάποιον φόρο (εισοδήματος, ακινήτων, κ.ά.),

- δεν πληρώνει κάποια δόση ρυθμισμένου χρέους.

Η ειδοποίηση του φορολογουμένου θα μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, με e-mail ή με σύντομο γραπτό μήνυμα (sms).

Δημοκρατία

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Σεπτεμβρίου 2013