Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Λύματα κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό κόλπο;

Στη σελίδα του «Θ» στο facebook, χρήστης του συγκεκριμένου μέσου κοινωνική δικτύωσης, με λογαριασμό στο όνομα "Sotos Papadakos" και φωτό προφίλ ένα λαγό, έγραψε περί λυμάτων από τα κρουαζιερόπλοια στον Κυπαρισσιακό κόλπο και έθετε ερωτήματα στο Λιμεναρχείο και το Δήμο Τριφυλίας, αναφέροντας συγκεκριμένα:.......

«Τι θα γίνει επιτέλους, θα ενδιαφερθεί κάποιος; Λιμεναρχείο, Δήμος Τριφυλίας με τα λύματα που αφήνουν καθημερινά τα ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ στον Κυπαρισσιακό κόλπο; Πάλι σήμερα πνιγήκαμε! Γιατί δεν επεμβαίνει η λιμενική αρχή; Ο Δήμος γιατί δεν θέτει το πρόβλημα; Με την τακτική αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι σίγουρη!».
Άραγε, τι συμβαίνει; Τα κρουαζιερόπλοια ρυπαίνουν και μολύνουν, ανενόχλητα και ανεμπόδιστα, τον Κυπαρισσιακό κόλπο; Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι τοπικές Αρχές, τι κάνουν;

Θυμίζουμε πως το θέμα έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ έχει κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, και του έθεσε το θέμα ρύπανσης του Κυπαρισσιακού κόλπου από τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια. Ο κ. Πετράκος ζήτησε να γίνουν αυστηροί έλεγχοι, διότι παρατηρείται ορισμένες φορές ρύπανση του Κυπαρισσιακού κόλπου, κι αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα κρουαζιερόπλοια με προορισμό το Κατάκολο.
Ο κ. Μουτζούρης απάντησε ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά του υπουργείου και θα βοηθήσει αν υπάρξει έγγραφο / καταγγελία από το Δήμο Τριφυλίας για το θέμα αυτό.

Το Δ.Σ. Τριφυλίας σε συνεδρίασή του στις 29 Νοεμβρίου 2012 συζήτησε το 17o θέμα της ημερήσιας διάταξης για «Απόφαση - Καταγγελία για τα λύματα των κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Ομόφωνα, δε, εξέδωσε το εξής ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μετά από επανειλημμένες καταγγελίες, προτροπές πολιτών, ψαράδων κι επαγγελματιών που έχουν σχέση με τη θάλασσα, από τις παρατηρήσεις των οποίων και από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, προκύπτει το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια που αποπλέουν από το λιμάνι του Κατακόλου, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ρίχνουν τα λύματά τους ανοικτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η περιοχή. Παρακαλούμε την κάθε αρμόδια Υπηρεσία να ελέγξει αν ευσταθούν πραγματικά αυτές οι καταγγελίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου της ρύπανσης».

Έχει κάνει τίποτα επ’ αυτών ο γενικός γραμματέας - που έχει και στενούς δεσμούς με πρόσωπα της περιοχής – του υπουργείου; Έγινε καμία παρέμβαση για να τα λύματα;

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.