Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Compact vs DSLR Ποια φωτογραφική μηχανή να επιλέξω;

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Είστε λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας, είτε απλά θέλετε να κρατήσετε τις αναμνήσεις σας ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος της ψηφιακής φωτογραφίας σίγουρα έχει να σας προτείνει την κάμερα που σας ταιριάζει, μεταξύ των πολυάριθμων, πλέον εναλλακτικών λύσεων.
Όποιες και αν ......

είναι οι ανάγκες σας η σχέση σας με την φωτογραφία, υπάρχει η κατάλληλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για εσάς. Πριν όμως επιλέξετε το μοντέλο που καλύπτει τια απαιτήσεις σας, θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ένα σημαντικό δίλλημα: «compact ή DSLR»; Πρόκειται για το σταυροδρόμι επιλογής του τύπου της κάμερας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και ως εκ τούτου τα υπέρ και τα κατά της κάθε κατηγορίας.

Compact cameras
Ενσωματώνοντας τον φακό στο κυρίως σώμα, οι compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κατορθώνουν να διατηρήσουν τις διαστάσεις τους σε υπερφορητά επίπεδα. Η φιλοσοφία τους περιγράφεται πλήρως με τον όρο «point-and-shoot», καθώς αρκεί να σημαδέψετε το θέμα σας και να πατήσετε ένα κουμπί, δίχως να μπείτε σε διαδικασίες πολύπλοκων και χρονοβόρων ρυθμίσεων. Αρκετά μοντέλα βγαίνουν σε αδιάβροχες εκδόσεις, ανθεκτικές σε πτώσεις και σκόνη, ενώ ο αισθητήρας τους καταγράφει σαφώς πλουσιότερη πληροφορία από ότι ο αντίστοιχος αισθητήρας μιας κάμερας κινητού τηλεφώνου, ακόμα και όταν μιλάμε για τον ίδιο αριθμό Megapixels.

DSLR Cameras
Πριν λίγα χρόνια, η απόκτηση μιας DSLR κάμερας φάνταζε απλησίαστο όνειρο, πολυτέλεια που μόνο οι επαγγελματίες ή οι ενθουσιώδεις (και εύρωστοι οικονομικά) ερασιτέχνες μπορούν να απολαύσουν. Οι DSLR (Digital Single Lens Reflex) κάμερες διατηρούν ξεχωριστό το σώμα από τον φακό ώστε να μπορείτε να αλλάζετε φακούς, επιλέγοντας τον κατάλληλο για κάθε περίσταση (κανονικός, ευρυγώνιος, ζουμ, μάκρο τηλεφακός κλπ). Η σκόπευσή του θέματος γίνεται μέσα από το φακό, ενώ μια σειρά από ρυθμίσεις επιτρέπουν πλήρη έλεγχο στις παραμέτρους κάθε φωτογράφησης, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι DSLR στερούνται αυτόματων λειτουργιών, ειδικά σχεδιασμένων για τους λιγότερο μυημένους.

Γιατί να μην αρκεστώ στην κάμερα του smartphone μου;
Είναι λάθος να συγκρίνουμε κάμερες με αποκλειστικό κριτήριο τα Megapixels. Τα Megapixels απαριθμούν την ανάλυση της φωτογραφίας και κατά συνέπεια καθορίζουν τις διαστάσεις που μπορούμε να τυπώσουμε μια φωτογραφία. αλλά δεν εξασφαλίζουν πως το ίδιο περιεχόμενο θα είναι ποιοτικό. Μια κάμερα πολλών Megapixels μπορεί να πραγματοποιεί θολές, σκοτεινές ή κουνημένες λήψεις σε μεγάλες διαστάσεις που πρακτικά είναι άχρηστες. Η κάμερα ενός smartphone, όσο καλή και αν είναι, προορίζεται για να αιχμαλωτίσει τη στιγμή, κάτι απρόβλεπτο που συνέβη όσο δεν είχαμε μαζί μας μία κανονική φωτογραφική μηχανή. Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αντιθέτως, αναλαμβάνει να απαθανατίσει σημαντικές στιγμές που θέλετε να αντέξουν στο χρόνο. Καταγράψτε σε μέγιστη δυνατή ποιότητα αξέχαστες διακοπές, σημαντικά events ή αεικίνητους μπόμπιρες, με τις συσκευές που δημιουργήθηκαν ακριβώς για αυτή τη δουλειά: τις φωτογραφικές μηχανες.

Γιατί να προτιμήσω compact camera;
Γιατί θέλω μια εξαιρετικά μικρή και ελαφριά κάμερα που να μεταφέρεται εύκολα παντού.
Γιατί θέλω απλά να φωτογραφίζω με το πάτημα ενός κουμπιού, δίχως πολλές ρυθμίσεις.
Γιατί είναι περισσότερο ανθεκτική στην κακομεταχείριση και λιγότερο ευαίσθητη στις «κακουχίες» που θα υποστεί στις διακοπές μου.
Γιατί είναι αρκετά οικονομική λύση, παραμένοντας κλάσεις ανώτερη από τις κάμερες κινητών.

Γιατί να προτιμήσω DSLR;
Γιατί για μένα η φωτογραφία είναι τέχνη, θέλω κάθε λήψη να έχει την προσωπική μου σφραγίδα.
Γιατί μπορώ να αλλάξω τους φακούς επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα, ανάλογα με τις συνθήκες λήψης.
Οι σύγχρονες DSLR δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες, καθώς προσφέρουν αρκετούς αυτοματισμούς ώστε να είναι φιλικές στη χρήση και για αρχάριους.
Γιατί πλέον οι φωτογραφικές μηχανές DSLR έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν προσφέροντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.