Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξε για τα καλά ο χορός του Καλλικράτη – Αίτημα να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος δήμος!

Μετά τη Θεισόα και το Μάτεσι, οι πολίτες στην Ολυμπία με επιστολή τους επαναφέρουν το αίτημα της ανεξαρτητοποίησης και ζητούν τοπικό δημοψήφισμα

Στο παρελθόν και στις δύο διοικητικές μεταρρυθμίσεις που .........

είχαν γίνει, και στον «Καποδίστρια» αλλά και αργότερα στον «Καλλικράτη» όπου τα σύνορα του νέου δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επεκτάθηκαν και στο δήμο Λασιώνας, Φολόης και Λαμπείας και η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας αν και πρωτεύουσα του δήμου «χάθηκε» μέσα στα πολλά χιλιόμετρα, υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι η πόλη της Ολυμπίας πρέπει να μείνει ένας μικρός ιστορικός δήμος ως παγκόσμιο Πολιτιστικό σύμβολο.

Βεβαίως ποτέ δεν εισακούστηκαν, υπήρχαν άλλωστε πολλές και αντίθετες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα και σήμερα, το όλο ζήτημα ανακινείται εκ νέου.

Έτσι, στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, κυκλοφορεί και διανέμεται αυτές τις μέρες από μια ομάδα πρωτοβουλίας, μια επιστολή- αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζητείται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με στόχο να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος δήμος, έτσι δηλαδή ήταν πριν τον Καποδίστρια. Η επιστολή μέσω της οποίας μαζεύονται υπογραφές (εμπεριέχει όνομα – επίθετο – αριθμό ταυτότητας και υπογραφή) έχει ως εξής:

"Εμείς οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας

Αιτούμεθα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όπως προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος για την διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος στην έδρα του Δήμου ( τοπική κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας) με το ερώτημα:

Να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία μόνη της Αυτόνομος Δήμος ;

Να σημειώσουμε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σε περιπτώσεις που «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θέλουν να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους». Όπως σημειώνεται «σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες».

Τα τοπικά δημοψηφίσματα μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο ουσιαστικά και μόνο ως συμβουλευτικά, είναι δηλαδή μια μορφή διαβούλευσης. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί ποτέ τοπικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ζητήθηκε να γίνει στις Σκουριές για το μεταλλείο χρυσού".

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.