Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πακέτο, τέλη κυκλοφορίας - χαράτσι πολυτελών Ι.Χ.

Χρυσό θα πληρώσουν το αυτοκίνητό τους όσοι έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ με κινητήρα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης», όπως λέγεται, έχει βαρύ ιστορικό.
Η επιβολή του .........

στα Ι.Χ. στο παρελθόν είχε γεμίσει τις μάντρες με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία όμως είχαν αγοραστεί με κίνητρα που έδινε το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οικογένειες πολυτέκνων, καθώς και σε αυτούς έχουν δοθεί κίνητρα ώστε να αγοράσουν αυτοκίνητα πολλών θέσεων και μεγάλου κυβισμού, και το υπουργείο τώρα με το φόρο πολυτελείας είναι σαν να τους τιμωρεί. Το υπουργείο έχει αποφασίσει μάλιστα το χαράτσι για τα Ι.Χ. να έρθει μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος που θα επιβάλλεται θα είναι με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών και για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω με συντελεστή 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο τελικός λογαριασμός βέβαια αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογιστούν και τα τέλη κυκλοφορίας, αφού για αυτοκίνητο πενταετίας τα τέλη του είναι 660 ευρώ ενώ ο νέος φόρος πολυτελείας είναι 440, συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 1.100 ευρώ. Αντίστοιχα για αυτοκίνητο 2.400 κ.ε. τα τέλη του είναι 880 ευρώ και ο φόρος 620 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 1.500 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.100 κ.ε. τα τέλη είναι 1.100 ευρώ και θα πληρώσει για φόρο πολυτελείας 1.780 ευρώ δηλαδή συνολικά 2.880 ευρώ.

Τρόποι αποφυγής υπάρχουν μόνο δύο: η πώληση του αυτοκινήτου ή η κατάθεση πινακίδων, ώστε τουλάχιστον για φέτος ο φόρος να πληρωθεί, αλλά μόνο για τους μήνες που κυκλοφορούσε το όχημα.



Ε-net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.