Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ανυπεράσπιστο στην απάτη το καλαματιανό ελαιόλαδο

“Ατμομηχανή” για την τοπική οικονομία το όνομα “Καλαμάτα”, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, η ελληνική Πολιτεία δεν είναι σε θέση να προλάβει καταστάσεις εμπορικής καπηλείας.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες: Η “ατμομηχανή” προχωρά σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στα βαγόνια της δεν μεταφέρει το προϊόν του μόχθου των Μεσσήνιων παραγωγών, αλλά αμφίβολης αξίας και προέλευσης λάδια.
Και θα συνέχιζε ανενόχλητη τα ταξίδια της, αν δεν βρίσκονταν κάποιοι τρίτοι άνθρωποι χωρίς θεσμική ιδιότητα, που έσπευσαν να ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές. Και αφού δεν προλάβαμε τα γεγονότα, είναι αμφίβολο αν κατορθώσουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ατμομηχανής και να κατεβάσουμε τους λαθρεπιβάτες.

Η Κίνα είχε προηγούμενο και έτσι πληροφορηθήκαμε ότι κυκλοφορεί στην αγορά της ......

ελαιόλαδο αμφίβολης ποιότητας με καρτελάκι στο λαιμό τού μπουκαλιού που γράφει “Kalamata”.
Η πληροφόρηση όμως δεν ήρθε από τον θεσμικό δρόμο, όπως θα περίμενε κανένας, αφού η Πρεσβεία διαθέτει εμπορικό τμήμα, αλλά από τον Ελληνα συνεργάτη της ΕΑΣ Σητείας ο οποίος τρέχει και δεν φθάνει για να παρεμποδίσει την κυκλοφορία ελαιολάδου “Sitia” στην Κίνα.
Και τώρα η ΕΑΣ Μεσσηνίας προσπαθεί να ενημερώσει την επίσημη αντιπροσωπεία μας στην Κίνα για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.
Και αν η Κίνα είναι μια αχανής χώρα όπου δεν υπάρχουν βάσεις δεδομένων και μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογία, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οπου εταιρεία η οποία εδρεύει στο Μίτσιγκαν κατοχύρωσε το όνομα “Kalamata” για προϊόντα τα οποία θέλει να διαθέσει στην αγορά, χωρίς καμία αντίδραση από μέρους της Πολιτείας.

Δεν είναι γνωστό ποια προϊόντα θα φέρουν κάποια στιγμή αυτό το όνομα, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως θα πρόκειται για ελιές ή ελαιόλαδο.
Εχει ενδιαφέρον να αναφερθεί η ιστορία της αποκάλυψης. Κάποιος ευαίσθητος Ελληνοαμερικανός πληροφορήθηκε για το ελαιόλαδο και την ελιά της Καλαμάτας πέρυσι στη Νέα Υόρκη όταν η ΕΑΣ Μεσσηνίας συμμετείχε στην έκθεση που έγινε εκεί. Δικηγόρος στο Νιου Τζέρσεϋ ο ίδιος και με εξειδίκευση στην αναγνώριση σημάτων, διπίστωσε ότι η εταιρεία από το Μίτσιγκαν είχε υποβάλει αίτηση από το Σεπτέμβριο για την κατοχύρωση του σήματος “Kalamata”.
Και μάλιστα ότι είχε παρέλθει η ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούσε να υποβληθεί σχετική ένσταση. Ετσι έσπευσε να ειδοποιήσει την Πρεσβεία και τον ΟΠΕ, ενώ παράλληλα ενημέρωσε και την ΕΑΣ Μεσσηνίας καθώς γνώριζε την υπάλληλο η οποία συμμετείχε στην έκθεση και είχε ενημερωθεί για το ελαιόλαδο ονομασίας προέλευσης “Καλαμάτα”.

Τώρα ψάχνονται στην Ενωση - και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά- για να βρουν τρόπο με τον οποίο θα κατορθώσουν να ακυρώσουν τη σχετική έγκριση.
Και είναι αυτονόητο ότι το ενδιαφέρον και ο ζήλος θα πρέπει να επιδειχθούν από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΠΕ, οι οποίοι έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες να κινηθούν σε αυτό το πεδίο.
Κακά τα ψέματα όμως, στις δύο χώρες που εντοπίστηκε το πρόβλημα, τα πράγματα είναι... μπαστούνια.
Οχι μόνον γιατί δεν εντοπίστηκε εγκαίρως αλλά γιατί τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης απολαμβάνουν προστασίας μόνον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι συμφωνίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου δεν προβλέπουν αυτή την κατοχύρωση και όπως γίνεται αντιληπτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Πολύ περισσότερο καθώς πρόκειται για δύο χώρες με τεράστια περιθώρια προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου και τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά. Τα περιστατικά που εντοπίστηκαν δίνουν την εικόνα ενός είδους “βιομηχανικής κατασκοπείας”.
Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το όνομα “Kalamata” γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του στο χώρο της αγοράς.
Οπως φαίνεται τόσο, όσο πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε αυτό τον τόπο. Και δεν
πρόκειται να παραδώσουν εύκολα τα κλειδιά της... ατμομηχανής, η οποία μπορεί να τους αποδώσει τεράστια κέρδη.

Πηγή: Ελευθερία

1ο ΒραβείοExtra Παρθένου Ελαιολάδου σε Μεσσηνιακή εταιρεία

Ολοκληρώθηκε ο “3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Extra Παρθένου Ελαιολάδου 2008-2009 & Συσκευασίας Ελαιολάδου” που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Ελληνική Εταιρία Γευσιγνωστών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π.), το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Ελλάδος (Δ.Ε.Π.Ε.) και την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας είχε αναλάβει η εταιρεία LOTUS AE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Πρόεδρο & Δ/νοντα Σύμβουλο κ. Ευάγγελο Δοξανάκη. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η Direction Εκδοτικός Οργανισμός Α.Ε. και το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο.

Ο Διαγωνισμός προέβλεπε την αξιολόγηση των δειγμάτων του εξαιρετικά παρθένου ........

ελαιολάδου εσοδείας 2008-2009 σε επίπεδο γευσιγνωσίας και σε επίπεδο συσκευασίας του τελικού προϊόντος. Συμμετείχαν 28 εταιρείες και συνεταιρισμοί απ' όλη την Ελλάδα με δείγματα τα οποία, αφού αξιολογήθηκαν, κατετάγησαν σε δύο κατηγορίες: Α) Ελαιόλαδα ισχυρής έντασης φρουτώδους και Β) Ελαιόλαδα μεσαίας έντασης φρουτώδους.

ImageΗ αξιολόγηση της γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε στα Χημικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, από την ομάδα των Γευσιγνωστών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με τους κανόνες που ακολουθούνται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την δεοντολογία σε ότι αφορά την διατήρηση του αδιάβλητου του διαγωνισμού και της επιστημονικής μεθόδου γευσιγνωσίας. Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονταν στην προκήρυξη του Διαγωνισμού, η ανάδειξη των νικητών έγινε σε τρεις φάσεις: στην πρώτη και δεύτερη φάση επιλέχθηκαν τα έξι επικρατέστερα δείγματα για την ισχυρή ένταση του φρουτώδους και έξι για την μεσαία ένταση και στην τελική φάση οι νικητές.

Η Ομάδα Γευσιγνωστών του Υπ. Ανάπτυξης αποτελείτο από τους Χριστοπούλου Ευσταθία (ΥΠΑΝ), Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π, Λαζαράκη Μαρία (ΥΠΑΝ), Αντιπροέδρος ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π, Γαλή Αλίκη (ΥΠΑΝ), Κουρούλη Θεραπία (ΥΠΑΝ), Πούλος Ιωάννης (ΥΠΑΝ), Ζήσης Κων/τίνος (ΥΠΑΝ), Βερροίου Αναστασία(ΥΠΑΝ), Χρόνη Σταματία (ΥΠΑΝ), Ταταρίδης Δημήτριος (ΥΠΑΝ), Μακατσώρη Ευδοκία (ΥΠΑΝ), Σαλιβάρας Μανώλης (MULTICHROM).

Η αξιολόγηση της συσκευασίας έλαβε χώρα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Ακαδημίας 6, 5ος όροφος) σύμφωνα με τους κανόνες που αναφέρονται στον Κανονισμό του Διαγωνισμού. Κρίθηκαν τα έξι δείγματα από κάθε κατηγορία από την Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτελούσαν στελέχη υψηλού επαγγελματικού προφίλ, μέλη του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing (ΕΙΜ), της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), εκπρόσωποι από τον χώρο των ειδικών Εκδόσεων..

Την Επιτροπή Αξιολόγησης Συσκευασίας απετέλεσαν ο Βαγγέλης Παπαλιός - Πρόεδρος Επιτροπής (Δ/ντής DIRECTION Εκδοτικός Οργανισμός ΑΕ, Μανόλης Παπαπολύζος (Πρόεδρος ΕΔΕΕ), Κωνσταντίνος Χατζηβαλάσης (Unilever Marketing Services Manager ΕΙΜ), Βασίλης Ζαφείρης (Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΤ), Νίκος Καραγεωργίου (Πρόεδρος ΕΣΒΕΠ) , Τζελίνα Κουκουμέλη (Creta Farm - Marketing Director ΣΔΕ).

Μετά το πέρας των αξιολογήσεων, νικητές για το προϊόν και τη συσκευασία αναδείχθηκαν για το 1ο Βραβείο η εταιρεία ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε. με το extra παρθένο ελαιόλαδο "ΕΛΑΙΩΝΙΟΝ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" (Καλαμάτα Μεσσηνίας) και για το 2οΒραβείο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΚΡΙΤΣΑΣ με το extra παρθένο ελαιόλαδο "ΚΡΙΤΣΑ 0,3" (Κριτσά Λασιθίου Κρήτης, όσων αφορά τα ελαιόλαδα ισχυρής Ένστασης Φρουτώδους.

Αντίθετα, για τα Ελαιόλαδα Μεσαίας Έντασης Φρουτώδους το 1ο Βραβείο θα πάρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΣΗΤΕΙΑΣ με το extra παρθένο ελαιόλαδο "SITIA 0,3" (Σητεία Κρήτης), ενώ το 2ο Βραβείο η εταιρεία Μ. & Α. ΧΡΟΝΑΚΗ "ΠΑΓΓΑΙΑ" ΕΠΕ με το extra παρθένο ελαιόλαδο "ΜΥΘΙΑ" (Ηράκλειο Κρήτης).
Η απονομή των βραβείων θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης σε ειδική εκδήλωση που θα οργανωθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Πηγή: Επικαιρότητα

Απεβίωσε ο δράστης του επεισοδίου στο Ρέντη

Στο χειρουργείο άφησε τη τελευταία του πνοή ο 19χρονος δράστης του απίστευτου μακελειού που συνέβη το πρωί σε σχολή του ΟΑΕΔ, στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Ο 18χρονος μαθητής που τραυματίστηκε στο θώρακα από τα πυρά του ομογενή από το Σοχούμι υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση του μαθητή, που δέχθηκε τρεις σφαίρες, είναι σοβαρή ωστόσο έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί, όταν ο 19χρονος ομογενής, οπλισμένος με δύο πιστόλια άνοιξε πυρ εντός της σχολής και τραυμάτισε συμμαθητή του.
Στη συνέχεια, ο δράστης βγήκε στο δρόμο και τραυμάτισε δύο διερχόμενους πολίτες στα άκρα, προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του και αυτοτραυματιστεί .......

στο κεφάλι.
Οι δύο υπάλληλοι εταιρείας που τραυματίστηκαν στα πόδια, ένας έλληνας και ένας αλλοδαπός, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ο αλλοδαπός θα μεταφερθεί από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 19χρονος είχε στην κατοχή του και ένα μαχαίρι, ενώ στην τσάντα του βρέθηκε και ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων «είμαι αποφασισμένος να χτυπήσω όποιον βρεθεί μπροστά μου και μετά να αυτοκτονήσω». Στο σημείωμα ανέφερε επίσης ότι οι συμμαθητές του και οι καθηγητές του τον απαξίωναν, κάτι που δεν ανεχόταν πλέον, ενώ τόνιζε πως δεν έχει κανέναν σεβασμό ούτε στη ζωή των συμμαθητών του ούτε στη δική του.

Πληροφορίες του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι στην κατάθεση τους, οι γονείς του μαθητή είπαν πως αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό ψυχολογικά προβλήματα και αρνούνταν να επισκεφθεί γιατρό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Μαγγανάς, τόνισε πως τα παιδιά σήμερα δέχονται απίστευτες πιέσεις, ενώ κυριαρχούν οι εικόνες βίας μέσω της τηλεόρασης και των βίντεο παιχνιδιών από την παιδική τους ηλικία, κάτι που επηρεάζει κατά πολύ την εξέλιξη τους. Βασικός παράγοντας, όπως είπε ο κ. Μαγγανάς, είναι και το οικογενειακό περιβάλλον.

Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό ενδοσχολικής βίας στη χώρα μας, δεν είναι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικού, αφού δεν πρόκειται για ανήλικους, ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο διδάκτωρ εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής.

Ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, να παρατηρήσουμε προσεκτικά το διεθνές περιβάλλον όπου αντίστοιχα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας απέναντι στη νέα γενιά, προκειμένου να μην συναντήσουμε στο μέλλον αντίστοιχα συμβάντα στη χώρα μας.

Η πρωτοφανής, για την ελληνική πραγματικότητα, είδηση μεταδόθηκε, απ' την πρώτη στιγμή, από τα διεθνή πρακτορεία, απ' όπου συνήθως φθάνουν ειδήσεις για ανάλογα περιστατικά, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι όχι μόνο. Το CNN και το ΒΒC παρουσίασαν εκτενή ρεπορτάζ για την επίθεση του 19χρονου μαθητή στην σχολή του ΟΑΕΔ.

Δεν αντέχω άλλο την απαξίωση έγραφε στο σημείωμα του ο Δράστης στι σχολές του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης συνομιλούσε με ένα συμμαθητή του, όταν -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- έβγαλε ένα πιστόλι και τον πυροβόλησε.

Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Κατά ορισμένες πληροφορίες, δύο υπάλληλοι σούπερ μάρκετ που βρίσκεται κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ, που είδαν τη σκηνή, επιχείρησαν να τον σταματήσουν, ωστόσο δέχθηκαν και αυτοί τα πυρά του νεαρού.

Ο δράστης βρήκε καταφύγιο σε ένα πάρκο που βρίσκεται απέναντι από τις σχολές του ΟΑΕΔ και εκεί .......

έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Δίπλα στο δράστη βρέθηκαν δύο όπλα και σακούλες με σφαίρες.

Ο δράστης και ο συμμαθητής του μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η κατάσταση του δράστη χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι, και ήδη έχει μπει στο χειρουργείο.

Ο συμμαθητής του φέρει σοβαρά τραύματα στο θώρακα και τα πλευρά και πρόκειται να χειρουργηθεί σύντομα.

Ελαφρότερα τραυματισμένοι, ο ένας στο χέρι και ο άλλος στο πόδι, νοσηλεύονται οι δύο υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε αφήσει σημείωμα, στο οποίο αναφέρει ότι οι συμμαθητές του τον μείωναν συστηματικά. Εργαζόμενοι στη σχολή του ΟΑΕΔ και συμμαθητές του ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν απομονωμένος και φαινόταν μελαγχολικός.

Νεοτερα για τους πυροβολισμούς στον ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σπουδαστής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα μικρού διαμετρήματος, επιτέθηκε σε έναν συμμαθητή του, αφήνοντας τον αιμόφυρτο στο προαύλιο της σχολής ενώ δεν δίστασε να ανοίξει πυρ και κατά υπαλλήλων κοντινού σούπερμάρκετ που κατευθύνονταν στο σημείο για να αποτρέψουν το έγκλημα. Στη συνέχεια ο δράστης αφού έκατσε σε ένα κοντινό παγκάκι έστρεψε το όπλο εναντίον του και αυτοπυροβολήθηκε.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Κρίσιμη είναι η ..........

κατάσταση του δράστη ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι αλλά και του συμμαθητή του που φέρει τυφλό τραύμα στο θώρακα. Με ελαφρά τραύματα στα άκρα νοσηλεύονται οι δύο πολίτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δεν προηγήθηκε κάποιος διαπληκτισμός, ωστόσο δεν αποκλείεται παλαιότερη φιλονικία μεταξύ των δύο νεαρών.

Αφησε σημείωμα ο Δράστης του Αιματηρού επεισοδίου στις σχολές του ΟΑΕΔ.

Όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες, ο δράστης χρησιμοποίησε δύο όπλα, ενώ έχει αφήσει και σημείωμα στο οποίο αναφέρει τους λόγους της πράξης του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χρήστο Μπαρκονικο, τόσο ο δράστης, όσο και ο συμμαθητής του, είναι σοβαρά τραυματισμένοι και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται κρίσιμη. Αμφότεροι έχουν διακομιστεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Τα άλλα δύο θύματα της επίθεσης έχουν .....

τραυματιστεί ελαφρά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!! Πυροβολισμοί μεταξύ μαθητών σε σχολή του ΟΑΕΔ

Ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Μαθητής σχολής του ΟΑΕΔ άνοιξε πυρ κατά συμμαθητών του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες των γεγονότων δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες.
Είναι απο τις υποθέσεις που ακούμε να γίνονται στην Αμερική. Δυστυχώς αυτό .......

ήρθε και στην Ελλάδα.