Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

1ο ΒραβείοExtra Παρθένου Ελαιολάδου σε Μεσσηνιακή εταιρεία

Ολοκληρώθηκε ο “3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Extra Παρθένου Ελαιολάδου 2008-2009 & Συσκευασίας Ελαιολάδου” που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Ελληνική Εταιρία Γευσιγνωστών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π.), το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Ελλάδος (Δ.Ε.Π.Ε.) και την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας είχε αναλάβει η εταιρεία LOTUS AE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Πρόεδρο & Δ/νοντα Σύμβουλο κ. Ευάγγελο Δοξανάκη. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η Direction Εκδοτικός Οργανισμός Α.Ε. και το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο.

Ο Διαγωνισμός προέβλεπε την αξιολόγηση των δειγμάτων του εξαιρετικά παρθένου ........

ελαιολάδου εσοδείας 2008-2009 σε επίπεδο γευσιγνωσίας και σε επίπεδο συσκευασίας του τελικού προϊόντος. Συμμετείχαν 28 εταιρείες και συνεταιρισμοί απ' όλη την Ελλάδα με δείγματα τα οποία, αφού αξιολογήθηκαν, κατετάγησαν σε δύο κατηγορίες: Α) Ελαιόλαδα ισχυρής έντασης φρουτώδους και Β) Ελαιόλαδα μεσαίας έντασης φρουτώδους.

ImageΗ αξιολόγηση της γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε στα Χημικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, από την ομάδα των Γευσιγνωστών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με τους κανόνες που ακολουθούνται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την δεοντολογία σε ότι αφορά την διατήρηση του αδιάβλητου του διαγωνισμού και της επιστημονικής μεθόδου γευσιγνωσίας. Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονταν στην προκήρυξη του Διαγωνισμού, η ανάδειξη των νικητών έγινε σε τρεις φάσεις: στην πρώτη και δεύτερη φάση επιλέχθηκαν τα έξι επικρατέστερα δείγματα για την ισχυρή ένταση του φρουτώδους και έξι για την μεσαία ένταση και στην τελική φάση οι νικητές.

Η Ομάδα Γευσιγνωστών του Υπ. Ανάπτυξης αποτελείτο από τους Χριστοπούλου Ευσταθία (ΥΠΑΝ), Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π, Λαζαράκη Μαρία (ΥΠΑΝ), Αντιπροέδρος ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π, Γαλή Αλίκη (ΥΠΑΝ), Κουρούλη Θεραπία (ΥΠΑΝ), Πούλος Ιωάννης (ΥΠΑΝ), Ζήσης Κων/τίνος (ΥΠΑΝ), Βερροίου Αναστασία(ΥΠΑΝ), Χρόνη Σταματία (ΥΠΑΝ), Ταταρίδης Δημήτριος (ΥΠΑΝ), Μακατσώρη Ευδοκία (ΥΠΑΝ), Σαλιβάρας Μανώλης (MULTICHROM).

Η αξιολόγηση της συσκευασίας έλαβε χώρα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Ακαδημίας 6, 5ος όροφος) σύμφωνα με τους κανόνες που αναφέρονται στον Κανονισμό του Διαγωνισμού. Κρίθηκαν τα έξι δείγματα από κάθε κατηγορία από την Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτελούσαν στελέχη υψηλού επαγγελματικού προφίλ, μέλη του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing (ΕΙΜ), της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), εκπρόσωποι από τον χώρο των ειδικών Εκδόσεων..

Την Επιτροπή Αξιολόγησης Συσκευασίας απετέλεσαν ο Βαγγέλης Παπαλιός - Πρόεδρος Επιτροπής (Δ/ντής DIRECTION Εκδοτικός Οργανισμός ΑΕ, Μανόλης Παπαπολύζος (Πρόεδρος ΕΔΕΕ), Κωνσταντίνος Χατζηβαλάσης (Unilever Marketing Services Manager ΕΙΜ), Βασίλης Ζαφείρης (Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΤ), Νίκος Καραγεωργίου (Πρόεδρος ΕΣΒΕΠ) , Τζελίνα Κουκουμέλη (Creta Farm - Marketing Director ΣΔΕ).

Μετά το πέρας των αξιολογήσεων, νικητές για το προϊόν και τη συσκευασία αναδείχθηκαν για το 1ο Βραβείο η εταιρεία ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε. με το extra παρθένο ελαιόλαδο "ΕΛΑΙΩΝΙΟΝ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" (Καλαμάτα Μεσσηνίας) και για το 2οΒραβείο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΚΡΙΤΣΑΣ με το extra παρθένο ελαιόλαδο "ΚΡΙΤΣΑ 0,3" (Κριτσά Λασιθίου Κρήτης, όσων αφορά τα ελαιόλαδα ισχυρής Ένστασης Φρουτώδους.

Αντίθετα, για τα Ελαιόλαδα Μεσαίας Έντασης Φρουτώδους το 1ο Βραβείο θα πάρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΣΗΤΕΙΑΣ με το extra παρθένο ελαιόλαδο "SITIA 0,3" (Σητεία Κρήτης), ενώ το 2ο Βραβείο η εταιρεία Μ. & Α. ΧΡΟΝΑΚΗ "ΠΑΓΓΑΙΑ" ΕΠΕ με το extra παρθένο ελαιόλαδο "ΜΥΘΙΑ" (Ηράκλειο Κρήτης).
Η απονομή των βραβείων θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης σε ειδική εκδήλωση που θα οργανωθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.