Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ψηφοφορία για τις δημοσιεύσεις των πολιτικών της Μεσσηνίας.

Επειδή κυκλοφορούμε ανάμεσα σας, διαβάζουμε αλλά και ακούμε τα σχόλια σας, αλλά και κάποιοι που μας γνωρίζουν μας μεταφέρουν πράγματα, σχετικά με τις δημοσιεύσεις που κάνουμε με τους βουλευτές Μεσσηνίας Κουσελά, Γιαννακοπούλου, Βουδούρη και αραιά και που (όποτε μας στέλνουν δηλαδή) από τον Βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε σε όλους εσάς ότι όλες αυτές οι δημοσιεύσεις προέρχονται από δελτία τύπου που στέλνουν οι Βουλευτές, τόσο στα blogs όσο και στις εφημερίδες.

Οι δημοσιεύσεις αυτές με τις ειδήσεις που μας στέλνουν από ........

τις δραστηριότητες τους οι βουλευτές μπαίνουν αποκλειστικά και μόνο για ενημέρωση και ξεκαθαρίζουμε σε όλους του τόνους ότι δεν πάμε να προβάλουμε κανέναν. Άδικα μας κατηγορείτε για κάτι.
Επειδή το θέμα αυτό πρέπει να τελειώνει βάζουμε μια ψηφοφορία και σας παρακαλούμε να απαντήσετε μετά από σκέψη τι θα θέλατε να γίνει από πλευράς μας με αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις.
Σκεφτείτε μόνο ότι εμείς τις βάζουμε μόνο και μόνο για την δική σας ενημέρωση και ΟΧΙ για να τους προβάλουμε. Άσχετα αν αυτό το κάνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί μέσα από τα δελτία τύπου τους.

Αν θέλετε μπορείτε παράλληλα με την ψήφο σας να μας αφήσετε και κάποιο τυχόν διευκρινιστικό σχόλιο.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μια εβδομάδα. (Λήξη 9 Νοεμβρίου ώρα 23:00)





Θα στηρίξει Παπανδρέου η Ελσα Παπαδημητρίου;

Ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Παπανδρέου άφησε με δηλώσεις της η Βουλευτής Αργολίδος της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου.
Διαφωνεί με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Παπανδρέου και θεωρεί καταστροφική την διεξαγωγή των εκλογών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εννοεί ότι ........

θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση η Ελσα Παπαδημητρίου είπε την φράση όπως το καταλαβαίνετε.

Στις 2 Δεκεμβρίου η απόφαση για την καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

Στις 2 Δεκεμβρίου αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το τέλος ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτή την ημερομηνία θα συζητηθούν οι προσφυγές που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους.

Εισηγήτρια ορίστηκε η σύμβουλος ...........

Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Η Λούκα ψηφίζει υπέρ της κυβέρνησης - 153 και πάλι το ΠΑΣΟΚ

Η Λούκα Κατσέλη θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή στην κυβέρνηση, παρά την διαγραφή της πριν λίγες ημέρες. Αυτη την ώρα λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ έχει 153 ψήφους....



Φήμες για άμεσο λουκέτο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Φήμες ότι επίκειται άμεσο λουκέτο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» κυκλοφορούν με ιδιαίτερη ένταση μετά την ματαίωση της παροχής δανείου από τράπεζα.
Αυτή την ώρα οι διευθυντές των δύο φύλλων του καθημερινού Κύρα Αδάμ και του Κυριακάτικου Βαγγέλη Παναγόπουλου συναντώνται με την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κόρη του .........

Κίτσου Τεγόπουλου ο οποίος το 1975 ίδρυσε την ιστορική εφημερίδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναστολή έκδοσης των δύο φύλλων καθώς η άρνηση της Alpha Bank να προχωρήσει στην εκταμίευση του δανείου των 8 εκατομμυρίων που είχε κατ' αρχήν εγκριθεί δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες για την ομαλή έκδοση του φύλλου.

Οι εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν κανονικά επί τουλάχιστον 3 μήνες, λαμβάνοντας όλο αυτό το διάστημα μικρά ποσά έναντι, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Αυτή τη στιγμή στην Χ.Κ. Τεγόπουλος εργάζονται περίπου 900 εργαζόμενοι.

Αύριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των εργαζομένων για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Εντός του μήνα ξεκινά η αποστολή των τελών κυκλοφορίας

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των ειδικών σημάτων των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ενώ εγκύκλιο με τις οδηγίες για τη διάθεσή τους απέστειλε σήμερα στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος και να προμηθευτούν το σήμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Σε διαφορετική περίπτωση ( εκπρόθεσμης προμήθειας) θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους που τους αναλογεί.

Τα αυξημένα, σε σχέση με πέρυσι, τέλη κυκλοφορίας, ...........

διαμορφώνονται έως εξής:

- Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 καθώς και για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους:

Κατηγορία - Κυλινδρισμός κινητήρα (κυβ. εκατ.) Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)

Α' Έως 300 22

Β' 301 - 785 55

Γ 786- 1.071 120

Δ' 1.072- 1.357 135

Ε' 1.358- 1.548 240

ΣΤ' 1.549- 1.738 265

Ζ' 1.739- 1.928 300

Η' 1.929- 2.357 660

Θ' 2.358- 3.000 880

Ι' 3.001- 4.000 1.100

Κ' 4.001 και άνω 1.320

- Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο). Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος. Ειδικότερα:

Κλιμ. Εκπομπών Διοξ. Ανθρακα- Ετήσια τέλη

(γρμ. C02 ανά χιλιόμετρο) Κυκλοφορίας

Ανα Γραμμάριο Εκπομπών

CO 2 (σε ευρώ)

0-100 0,00

101 -120 0,90

121 -140 1,10

141 -160 1,70

161 -180 2,25

181 -200 2,55

201 - 250 2,80

Ανω των 251 3,40

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οδ. Βουδούρης: Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω

Με το δημοψήφισμα και το περιεχόμενό του συνέδεσε την ψήφο του στη διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.

«Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος.

Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ........

ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πως επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλείνει αύριο η σήραγγα Ραψομμάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας

Εκτροπή της κυκλοφορίας και στους δύο κλάδους της σήραγγας Ραψομμάτη, θα πραγματοποιηθεί στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από αύριο βράδυ και ώρα 23:00 έως το πρωί της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου και ώρα 06:00.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν για την ασφαλή διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας εντός της σήραγγας Ραψομμάτη, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Τρίπολη προς Μεγαλόπολη ........

και Καλαμάτα θα εξέρχεται του αυτοκινητόδρομου στον ανισόπεδο κόμβο Αθηναίου και θα εκτρέπεται μέσω του κυκλικού κόμβου προς Αθήναιο - Παλαιόχουνη στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.

Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Καλαμάτα - Μεγαλόπολη προς Τρίπολη και Αθήνα θα εξυπηρετείται από την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης και θα εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κυκλικού κόμβου προς Αθήνα- Τρίπολη στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου.

Βενιζέλος: «Δεν είχα ιδέα για το δημοψήφισμα»

Σαφείς αποστάσεις από τον πρωθυπουργό επιχειρεί να λάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, αλλά και τη δική του επιχειρηματολογία υπερ αυτής της πρωτοβουλίας.

Με διαρροές κύκλων του ο υπουργός Οικονομικών ..........

δηλώνει ότι δεν είχε συμμετοχή στην λήψη της απόφασης και ότι απλώς ενημερώθηκε από τον κ. Παπανδρέου χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι στήριξε ως όφειλε την κυβερνητική απόφαση στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας εξού και η επιχειρηματολογία του για εκτονωτική και λυτρωτική απόφαση.

Σε συνάντησή τους αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι θα έπρεπε να τον είχε ρωτήσει πριν λάβει την απόφαση για το δημνοψήφισμα και τον προέτρεψε να σταλεί επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ενημερωθούν θεσμικά οι εταίροι μας για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του έδωσε εντολή να ετοιμάσει το προσχέδιο της επιστολής κάτι που έγινε στις 3 τα ξημερώματα. Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος αισθάνθηκε αδιαθεσία και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

i efhmerida

Σημεία της επιστολής ανεξαρτητοποίησης της Μιλένας Αποστολάκη

Ανεξάρτητη βουλευτής είναι πλέον η Μιλένα Αποστολάκη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ίδια εκφράζοντας την αντίθεση της με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Με την δισέλιδη επιστολή της, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία της με το εξαγγελθέν δημοψήφισμα τονίζοντας πως πρόκειται για μια «βαθιά διχαστική διαδικασία» και συμπληρώνει λέγοντας «παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου εκφράζω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης».

«Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι ...........

δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών», αναφέρει η κ. Αποστολάκη στην δισέλιδη επιστολή της.
«Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας», συμπληρώνει.
«Οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν», χαρακτηρίζει ανεπιτυχή τη διαδικασία προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας και διαπιστώνει ότι «οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν επιτυγχάνεται», και ότι η «νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Πλέον η κυβέρνηση έχει τη στήριξη 152 βουλευτών, έχοντας χάσει συνολικά τη στήριξη οκτώ από την ψηφοφορία για την έγκριση του Μνημονίου έως σήμερα.

Το κουτί της Πανδώρας

Κινδυνεύει να μείνει με 151 βουλευτές η κυβέρνηση

Αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να είναι διχασμένοι.

Ανοικτή επιστολή απέστειλε στον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λυντζέρης, ζητώντας «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ο κ. Λυντζέρης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι ..........

«η κυβέρνηση αποδεδειγμένα εμφανίζει έλλειμμα αποτελεσματικότητας» και ζητά «όλοι να κάνουμε την υπέρβαση, αφήνοντας στην άκρη το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, προτάσσοντας το εθνικό».

Καθοριστική η δήλωση-τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Βαρβαρίγου, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως την κίνηση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το οποίο και χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτισμό»!

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης δηλώνει ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τον τύπο και το ερώτημα του δημοψηφίσματος και με βάση αυτά θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός πάντως έχει απορρίψει την ιδέα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δηλώνοντας ενώπιον των βουλευτών του κόμματος ότι «λέμε "όχι" στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες» ενώ έχει συγκαλέσει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στις 6 το απόγευμα.

Newsbeast

Με 152 βουλευτές πλέον το ΠΑΣΟΚ.

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη!!!!!!

Διαφωνεί με το Δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Παπανδρέου.




Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικό χτύπημα στην Τράπεζα Πειραιώς;;;;

Στο στόχαστρο του Έλληνα hacker Kondor φαίνεται να έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μερικές μέρες το σύνολο των Ελληνικών Τραπεζών και όχι μόνο. Λίγες μέρες μετά το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους και ακριβώς μετά την επίθεση που έλαβε χώρα εναντίον της Τράπεζας Probank με άντληση αρχείου κωδικών πρόσβασης , ο «υπερδραστήριος» Έλληνας hacker Kondor φέρεται να προχώρησε σε μια ακόμα πιο επιθετική κίνηση.

Στόχος του αυτή την φορά, σύμφωνα με δήλωση του .........

μία εκ των 3 μεγαλύτερων Ελληνικών Τραπεζών, και συγκεκριμένα η Τράπεζας Πειραιώς!

O Kondor φέρεται να απόκτησε πρόσβαση σε... web εξυπηρετητές (servers) υπηρεσιών της Τράπεζας όπως το payment.gr, epayments.gr και e-payments.gr.

Στο μήνυμα τού αναφέρει κωδικούς πρόσβασης στα ανωτέρω συστήματα (δικαιώματα διαχειριστή – administrator)

domain login accounts

Username: payment.gr
Password: mtΧΧΧΧ

Username: epayments.gr
Password: mtXXXX

Username: e-payments.gr
Password: mtΧΧΧΧ

pass server
username : administrator
pass : ΧΧΧΧΧΧ&e(

Σύμφωνα όμως με την δήλωση του που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από το SecNews, προχώρησε σε πρόσβαση στο ενδοδίκτυο (intranet) της Τράπεζας, όπου σε δυο περιπτώσεις απέκτησε πρόσβαση διαχειριστή (domain admin) στο κεντρικό domain της Τράπεζας. Δείτε παρακάτω usernames και κωδικούς που μας απεστάλησαν.

Τράπεζα Πειραιώς : Domain CENTRAL
user:cadmin
pass:ΧΧΧΧΧΧ-5

user:exadmin
pass:ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧt7

Επειδή δεν γνωρίζουμε την ορθότητα των δεδομένων που μας κοινοποιήθηκαν (μιας και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από μέρους μας) αλλά και για να μην θέσουμε σε κίνδυνο δεδομένα της Τράπεζας Πειραιώς ή να χρησιμοποιήσει κάποιος τα ανωτέρω δεδομένα για προσωπικό του όφελος, η συντακτική ομάδα του SecNews έχει αποκρύψει με «ΧΧΧ» συγκεκριμένους χαρακτήρες από τους κοινοποιημένους κωδικούς που απέστειλε ο hacker Kondor.

Επιπλέον στο μήνυμα του ο Kondor, ενημερώνει ότι «η επίθεση σε Probank και Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο δηλαδή με Remote File Inclusion (RFI – αδυναμία που επιτρέπει απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα)». Τέλος τονίζει στο μήνυμα του ότι «και οι δύο ιστοσελίδες των τραπεζών είναι τρύπιες καθώς έχουν παλαιές εκδόσεις λογισμικών και πάρα πολλά sqls που αφήνουν εκτεθυμένα πολλά στοιχεία των πελατών τους..»

To SecNews μεταφέρει το σύνολο της είδησης με κάθε επιφύλαξη μιας και η συντακτική ομάδα δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επίθεση και την ορθότητα των κωδικών που απεστάλησαν (εάν ισχύουν). Ο Kondor στο μήνυμα του δεν ξεκαθαρίζει πως κατόρθωσε από τις ιστοσελίδες διαθέσιμες στο κοινό να αποκτήσει πρόσβαση στο ενδοδίκτυο (Intranet της Τράπεζας) εφόσον αυτό φυσικά πραγματοποιήθηκε, μιας και ως γνωστόν οι Τράπεζες διαχωρίζουν με ασφάλεια τα κεντρικά τραπεζικά συστήματα τους από αυτά που είναι προσβάσιμα μέσω Internet, λαμβάνοντας πάντοτε τα ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας.

Στην νέα αυτή η επίθεση δεν φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί το σύστημα ebanking της Τράπεζας. Πιθανόν οι συγκεκριμένες επιθέσεις να είναι ακόμα υπό εξέλιξη ή να πρόκειται για κάποιο Spear Phising attack που οδήγησε στην άντληση των δεδομένων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο και εφόσον ο hacker Kondor μας αποστείλει επιπλέον δεδομένα της επίθεσης, θα προχωρήσουμε σε νέα ανάρτηση για ενημέρωση σας.

apneagr

Δημοψήφισμα: Πόσο θα μας κοστίσει;

Στο ποσό των 110 εκ. ευρώ, θα ανέλθει το κόστος του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε στις 19 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο η εκτιμώμενη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εξόδων της ψηφοφορίας δημοψηφίσματος υπολογίζεται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το νόμο, τα ...........

δημοψηφίσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Σε αυτά που διεξάγονται για κρίσιμα εθνικά θέματα και σε αυτά που προβλέπονται για ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία όμως δεν έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν κοινωνικά ζητήματα, θα λαμβάνεται υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση γίνεται από τα 2/5 των βουλευτών και η απόφαση θα λαμβάνεται από τα 3/5, δηλαδή από 180 βουλευτές. Προκειμένου να είναι δεσμευτική η πλειοψηφική απόφαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχει συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Αν η πλειοψηφία διαφωνήσει τότε το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα έχει ισχύ. Σε ότι αφορά τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα, η απόφαση επί της διενέργειας θα λαμβάνεται από την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ωστόσο, το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που θα απαιτείται προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό, θα είναι 40%.

Σημειώνεται ότι η Βουλή θα αναλαμβάνει την απόφαση διαμόρφωσης των ερωτημάτων σε κάθε δημοψήφισμα.

Newsbeast

Τι ετοιμάζει η ομάδα … Βενιζέλου για την επόμενη ημέρα;

Για πολλούς η στάση των «Βενιζελικών» βουλευτών αποτελεί μυστήριο, όμως φαίνεται ότι η ομάδα «προπονείται» για την επόμενη ημέρα

Ο Βενιζέλος μίλησε για αλλαγές, για ανανέωση προσώπων, για εκλογές εάν είναι ανάγκη και για νέο … αίμα, όχι από το παλιό φθαρμένο πολιτικό υλικό. Δήλωσε … παρών για την επόμενη ημέρα;

Ακόμη καν θεωρήσουμε ότι ο Βενιζέλος εκπροσωπεί το ........

νέο υλικό ή έστω την εναλλακτική πρόταση, αν ο ίδιος το πιστεύει, οι φιλοδοξίες του ήταν δεδομένες και ξεκάθαρες από την αρχή.

Το δαχτυλίδι της διαδοχής, όπως εκτιμούν κάποιοι, το έχει ήδη πάρει. Η ομάδα όμως του Βενιζέλου, ίσως και ο ίδιος θέλει άμεσα να υπάρξει … διαφοροποίηση από την σημερινή εικόνα της συμπόρευσης και της αγαστής συνεργασίας.

Ο ίδιος ο Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να βγει μπροστά. Αυτό … θα το κάνει η ομάδα του. Με διακριτικότητα φυσικά και πάντα μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής και των δεδομένων που ακολουθεί ο Βενιζέλος.

Πολλοί περιμένουν την ρήξη μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου. Αν έρθει … θα αργήσει, λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά τον κ. Βενιζέλο, όμως … σχεδιάζεται μια νέα ρητορική. Την αρχή την έκανε ο κ. Βενιζέλος και την αρθρογραφία του. Θα ακολουθήσεις κι άλλες.... αιφνιδιαστικές τοποθετήσεις του.

Παραπολιτικά

Αντ. Σαμαράς: Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να μην μπούμε σε περιπέτειες

«Σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχω την ιστορική ευθύνη, με κάθε τρόπο, να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοπκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς, να μην μας βρουν συνεργούς», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Η συνάντηση πραγματοποίεται με πρωτοβουλία ..........

του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό, που πυροδότησε κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Χθες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επιτέθηκε σφοδρά κατά του κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον «αδίστακτο» και «επικίνδυνο». Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη σαν κέρμα στον αέρα, καθώς και ότι εκβιάζει τόσο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όσο και το λαό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ η λύση είναι οι εκλογές. «Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο ''δημοψήφισμα''. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δριμεία προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την οποία και χαρακτήρισε αντισυνταγματική.

«Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9 και χαρακτήρισε έσχατο εκβιασμό την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, η απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος δημοψήφισμα προκηρύσσεται για κρίσιμα εθνικά θέματα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά.

«Ο άνθρωπος τα έχει χάσει, όταν η ανασφάλεια συναντά την παραφροσύνη έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για τον Πρωθυπουργό και μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, εξέφρασε την ανησυχία ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε κλίμα που δεν θα είναι ομαλό.

Επικίνδυνο χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ο Στέφανος Μάνος και κάλεσε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από την ηγεσία του κ. Παπανδρέου. «Θέλει να σώσει τον εαυτό του ... δεν ξέρω τι σκέφτηκε, η ανοησία περισσεύει στον τόπο μας», παρατήρησε μιλώντας στο Σκάι, χαρακτηρίζοντας «τυχοδιωκτική κίνηση» την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα.

Ναυτεμπορική

Εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία μεγάλη υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συνελήφθησαν τα τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε με τη μέθοδο των εικονικών αποζημιώσεων ανύπαρκτων τροχαίων ατυχημάτων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εμπλέκονται τουλάχιστον (130) άτομα, ως συνεργοί της εγκληματικής ομάδας.

Σε (167) περιπτώσεις της τελευταίας τριετίας διαπιστώθηκε ζημιά που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

Οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο συστηματικά εξαπατούσε .........

την Εθνική Ασφαλιστική και αποκόμιζε σημαντικά χρηματικά ποσά, με εικονικές αποζημιώσεις ανύπαρκτων τροχαίων ατυχημάτων, εξαρθρώθηκε στην Αττική, στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Προστασίας της Οικονομίας της Οικονομικής Αστυνομίας, με σημαντική συμβολή και συνεισφορά των αρμοδίων ελεγκτών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνελήφθησαν, χθες (31-10-2011), με την αυτόφωρη διαδικασία, τα τρία (3) μέλη του κυκλώματος, το οποίο, όπως προέκυψε από την έρευνα, χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, με «ιθύνοντα νου» τον υπεύθυνο, για την έγκριση και εκταμίευση αποζημιώσεων, υπάλληλο του Τμήματος Ζημιών Οχημάτων Εξωτερικού της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, χρησιμοποιώντας παλαιότερους φακέλους πραγματικών τροχαίων ατυχημάτων, μεθόδευε την εκταμίευση μεγάλων αποζημιώσεων για ανύπαρκτα τροχαία ατυχήματα. Τα χρηματικά ποσά των αποζημιώσεων καταθέτονταν σε δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, που ενέχονται στην υπόθεση ως συνεργοί. Τους δικαιούχους των λογαριασμών στρατολογούσαν, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, τα αλλά δυο (2) μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένας άνδρας και μια γυναίκα ηλικίας 47 και 41 ετών αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα, προχωρούσε σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών, τα οποία μοιράζονταν σε συγκεκριμένα προκαθορισμένα μέρη (2/3 ο υπάλληλος και 1/3 οι άλλοι δυο), δίνοντας ένα μικρό ποσοστό ως «αμοιβή» στους δικαιούχους των λογαριασμών. Από την μέχρι τώρα έρευνα, οι δικαιούχοι – συνεργοί της απάτης, ξεπερνούν τα εκατόν τριάντα (130) άτομα.

Δυο από τους συνεργούς – δικαιούχους των λογαριασμών, συνελήφθησαν χθες (31-10-2011) σε τραπεζικά υποκαταστήματα, τη στιγμή που επιχειρούσαν να κάνουν ανάληψη χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από τις εικονικές αποζημιώσεις.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το έτος 2009 και έχει προκαλέσει ζημιά στην Εθνική Ασφαλιστική, που, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 2.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό συνδέεται με εκατόν εξήντα επτά (167) περιπτώσεις, που έχουν ελεγχθεί έως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εξάρθρωσης του κυκλώματος, πραγματοποιήθηκαν επτά (7) έρευνες σε σπίτια στην Αττική, παρουσία τριών (3) Εισαγγελικών Λειτουργών, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα (1) κυνηγετικό όπλο.
Τέσσερα (4) φυσίγγια πυροβόλου όπλου, εκ των οποίων τρία (3) διαμετρήματος των 38 mm και ένα των 9 mm .
Οκτώ (8) φυσίγγια κυνηγετικής καραμπίνας.
Επτά (7) βιβλιάρια εντολών εγκρίσεως αποζημιώσεων.
Δώδεκα (12) βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών.
Ένα (1) πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης αυτοκινήτου.
Δύο (2) σώματα επιταγών χρηματικών ποσών 24.500 και 20.000 ευρώ.
Δύο (2) γραμμάτια χρηματικών ποσών 10.000 ευρώ το καθένα.
Ιδιόχειρες σημειώσεις με διάφορους αριθμούς λογαριασμών.
Έξι (6) κάρτες ανάληψης χρημάτων διαφόρων Τραπεζών.
Διάφορα ιδιωτικά συμφωνητικά.
Το χρηματικό ποσό 11.042 ευρώ.
Ένα (1) πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ
Δώδεκα (12) κινητά τηλέφωνα.
Δύο (2) Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας.
Ένα (1) βιβλιάριο του ΙΚΑ.
Ένα (1) πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Μία (1) νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα από φυτικά αποσπάσματα κάνναβης.

Οι πέντε (5) συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στην Μεσσηνία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης

Επίσκεψη στην Μεσσηνία και συνάντηση με τους δημάρχους του νομού και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με αντικείμενο την επίβλεψη και την περαιτέρω εντατικοποίηση της πορείας των αναπτυξιακών έργων που έχει θέσει ως στόχο η περιφέρεια, καθώς και η επίλυση επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Κατά την επίσκεψή του ο περιφερειάρχης, τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η περιφέρεια Πελοποννήσου για διέξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι ''χρειάζεται υπέρβαση από όλους μας και να προβάλουμε το δημόσιο συμφέρον''.

Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο έργο που έχει .............

υλοποιήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου τους εννέα μήνες θητείας που έχει, είπε ότι, «έχουμε ξεπεράσει στο πρώτο 9μηνο κατά πολύ τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» και πρόσθεσε ότι, «σε αρμονία με τους πολίτες εμείς βλέπουμε θετικά το μέλλον μέσα από το έργο μας. Η εξωστρέφεια που καταφέραμε όλους αυτούς του μήνες και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα θα μας προσδώσουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που αρμόζει στην Πελοπόννησο. Μόνο με δουλεία, θα βγούμε από την κρίση».

Αναφερόμενος στις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, είπε ότι για πρώτη φορά η Μεσσηνία συμμετέχει με τέτοιο όγκο έργων και μέγεθος προϋπολογισμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβει μέρος μια ευρεία σύσκεψη στη περιφέρεια Πελοποννήσου για όλα τα ημιτελή έργα που αφορούν τις ενδο-Μεσσηνιακές υποδομές οι οποίες βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και με μεγάλο ποσοστό ημιτελών έργων από το Β' και Γ' ΚΠΣ.

Ο κ. Τατούλης χαιρέτησε την επαναδραστηριοποίηση του αναδόχου στη περιοχή της Τσακώνας ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 να παραδοθεί το έργο, προειδοποίησε όμως για μια ακόμη φορά ότι δε θα δεχθεί καμία υπαναχώρηση όσον αφορά την υλοποίηση του περιμετρικού της Καλαμάτας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Χωρίς περιμετρικό δεν θα λειτουργήσουν διόδια στα Αρφαρά, [...] θα διεκδικήσουμε με κάθε ένδικο μέσο κάθε πρότερη συμφωνία μέσω συμφώνου παραχώρησης όπως ο περιμετρικός και το Πύργος Τσακώνα, ενώ έκανε κριτική και στις ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών για την απροετοίμαστη σύμβαση παραχώρησης που καλούνται σήμερα να διαχειριστούν».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την σημαντικότητα του έργου εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας, μιας και βρίσκεται σε τελική φάση η δημοπράτηση του κόμβου, καθώς και ολόκληρου του άξονα από την διασταύρωση έως και τον κόμβο.

Όσον αφορά τη περιοχή της Μάνης είπε πως στόχος είναι η βελτίωση των δρόμων Στούπα - Καρδαμύλη καθώς και η σύνδεση της Αρεόπολης με την Καρδαμύλη και τη Στούπα στα πλαίσια του αναπτυξιακού άξονα που θα αφορά την παραλιακή οδική διασύνδεση της Πελοποννήσου.

Τέλος σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα ενώ αναμένονται οι χρονικές προθεσμίες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Εκλογές τώρα!. Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο "δημοψήφισμα"

Επικίνδυνο και αδίστακτο χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου η Νέα Δημοκρατία δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει ως ασφαλέστερο και καλύτερο "δημοψήφισμα" την προσφυγή στις κάλπες.

Σε δήλωση του ο Γιάννης Μιχελάκης, είπε: ..........

«Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη.

Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του Ελληνικού λαού…

Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι «αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη»!

Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της.

Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό.

Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα.

Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει.

Λύση υπάρχει:

Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα».

Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα».

Πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον δεν παίρνει απόδειξη

Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους πολίτες δεν ζητούν απόδειξη κατά τις αγορές τους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που..........

εξετάζουν στο υπουργείο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα συνεργεία του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποίησαν.

Τα μέλη του συνεργείου ελέγχου θα συντάσσουν διαπιστωτική πράξη για πρόστιμο και το αντίτυπο της θα δίνεται στον καταναλωτή. Αυτός θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει εντός 10ημέρου με έκπτωση 50%.

Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται η απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Έτσι, σε κάθε εμπορική συναλλαγή με κάρτες ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται απ' αυτήν αυτομάτως στο κράτος.

Δηλαδή, όταν ένας καταναλωτής πληρώνει με κάρτα το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, ο φόρος δεν θα αποδίδεται στην εταιρεία από την τράπεζα, αλλά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, ενδεχομένως να υπάρξουν κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου.

Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ύψος της έκπτωσης, εκτιμάται ότι θα είναι περί το 3%.

Αντίστοιχο κίνητρο εξετάζεται και για να ενθαρρυνθεί η χρήση της φοροκάρτας.

Αυτό που μένει ακόμα να διευκρινισθεί είναι αν η δαπάνη θα αφαιρείται από τον φόρο που πληρώνεται στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ή αν θα εκπίπτει από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Briefing News

Άφαντα από τα ράφια τα ελληνικά προϊόντα

Δεκαετίες πίσω έχει γυρίσει η παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να έχουν μειωθεί στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η διαπίστωση αυτή εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής βρίσκει φθηνά αγροτικά προϊόντα από χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Μολδαβία.

Αν και φαίνεται αδιανόητο για μια χώρα με την αγροτική ..........

παράδοση της Ελλάδας, οι πατάτες Αιγύπτου, τα μήλα Αργεντινής και οι ξηροί καρποί από την Τουρκία έχουν βάλει στο περιθώριο τα αντίστοιχα εγχώρια προϊόντα, οι καλλιέργειες των οποίων αποτελούσαν την «αιχμή του δόρατος» για τη γεωργία μας.

Ένα «κοκτέιλ» αιτιών, το οποίο περιλαμβάνει το υψηλό κόστος παραγωγής, τις κακές καιρικές συνθήκες, τον φθηνό ανταγωνισμό από χώρες του εξωτερικού, τα κυκλώματα των μεσαζόντων, αλλά και την Κοινή Αγροτική Παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει ασύμφορη την παραγωγή οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να προσανατολίζονται σε άλλες καλλιέργειες ή να αφήνουν τα χωράφια τους ανεκμετάλλευτα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις αγροτικών προϊόντων η έκταση των καλλιεργειών έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, αν και, λόγω της τεράστιας προόδου της τεχνολογίας από τότε, δεν ισχύει το ίδιο για την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων δεν είχαν εγκαταλειφθεί ή αλλάξει χρήση, το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών κηπευτικών προϊόντων μπορεί να ήταν πολύ περιορισμένο.

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος, διαπιστώνει και αυτός ότι η καλλιέργεια κάποιων προϊόντων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας στο «Έθνος» λέει ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. «Σε κάποια οπωροκηπευτικά, όπως η ντομάτα, το πρόβλημα προέκυψε γιατί κάποιες χώρες μπήκαν πολύ δυνατά στην παραγωγή με πολύ χαμηλές τιμές. Στα λεμόνια είχαμε δύο παγετούς το 2004 και το 2008, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 50% της παραγωγής. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι πυρκαγιές του 2007 και 2008 που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά μεγάλος μέρος της αγροτικής γης», σημειώνει.

ΠΑΣΕΓΕΣ

ΣΧΟΛΙΟ
ΠΑΣΟΚ: Σας γυρνάμε χρόόόόόνια πίσω στην εξαθλίωση.

Στα 2,20 ευρώ πρώτη τιμή για το μαυρολίσιο ελαιόλαδο

Στα 2,20 ευρώ το κιλό διατέθηκαν οι πρώτες φετινές ποσότητες μαυρολίσιου ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Πρόκειται για βυτίο με 20 τόνους που πούλησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφασίου και αναμένεται να εξαχθεί στην Ιταλία.

«Πήραμε 2,20 μετά δυσκολίας», παρατήρησε ο πρόεδρος .......

του συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος και σημείωσε με απογοήτευση: «Αυτές οι τιμές είναι απελπιστικές για παραγωγούς κι ελαιοτριβείς. Και μιλάμε για πολύ καλό λάδι, 3 δέκατα, αγουρέλαιο. Κάθε χρόνο και χειρότερα είναι τα πράγματα».

ΠΑΣΕΓΕΣ

ΟΓΑ: Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» των συντάξεων

Κανονικά θα μπουν την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στους λογαριασμούς των συνταξιούχων οι συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ τον επόμενο μήνα θα μπει κανονικά και το δώρο Χριστουγέννων, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του ΟΓΑ, Παναγιώτης Πέτρουλας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις ή οι παροχές υγείας από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πέτρουλας μαζί με το διοικητή του ΟΑΕΕ, Γεράσιμο Βουδούρη μίλησαν στην εκπομπή ΣΚΑΙ Τώρα και ήταν καθυσυχαστικοί για τις συνέπειες της «ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους στην καταβολή των συντάξεων και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αμφότεροι εντόπισαν κυρίως το πρόβλημα ρευστότητας των ταμείων στην εισφοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, ο κ. Πέτρουλας τόνισε ότι οι συντάξεις του ..........

ΟΓΑ πληρώνονται αύριο Τρίτη και θα μπουν κανονικά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, και τον επόμενο μήνα θα πληρωθούν και το δώρο Χριστουγέννων.

«Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο το πρόβλημα του κουρέματος, όσο της εισπραξιμότητας και των διαθεσίμων» πρόσθεσε ο κ. Πέτρουλας. Δήλωσε ότι ο ΟΓΑ έχει 1,1 δισ. ευρώ σε ομόλογα και υπολόγισε τη μείωση με 50 εκατ. ευρώ κατά 60 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή άλλων δαπανών.

«Τα οικονομικά στοιχεία του ΟΓΑ δεν επιβάλουν καμία μείωση συντάξεων ή παροχών υγείας για το ορατό μέλλον» πρόσθεσε.

Έως 30 Νοεμβρίου η τακτοποίηση οφειλών

Για όσους έχουν οφειλές στον οργανισμό ο κ. Πέτρουλας υπενθύμισε ότι η προθεσμία για την τακτοποίηση λήγει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεράσιμος Βουδούρης δήλωσε ότι ο ΟΑΕΕ ήδη κατέθεσε τις συντάξεις για τον Οκτώβριο και φροντίζει να έχει και τα χρήματα για τον προσεχή μήνα, αν χρειαστεί με ένα μικρό δάνειο.

«Υπάρχει πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ γιατί κάποιοι 200.000 ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν εισφορές» διευκρίνισε. Πρόσθεσε ότι σήμερα ο Οργανισμός έχει πολύ μικρό αριθμό ομολόγων περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το πρωτοφανές ποσό των 7 με 8 δισεκατομμυρίων ευρώ την τελευταία δεκαετία φθάνουν οι απώλειες του ΙΚΑ από τις «μαϊμού συντάξεις» σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή. Δήλωσε ότι τα λεφτά αυτά θα αναζητηθούν.

ΠΑΣΕΓΕΣ

STOP στην καταβολή 44.000 συντάξεων στο τέλος του μήνα

Διακόπτεται οριστικά τέλος Νοεμβρίου η καταβολή των συντάξεων για 44.000 συνταξιούχους φαντάσματα που εδώ και 4 μήνες δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν στις τράπεζες.

Αφου εκπνεύσει το περιθώριο λίγων εβδομάδων, θα θεωρηθεί ότι λαμβάνουν παράνομα τη σύνταξη ή έχουν αποβιώσει και τη σύνταξη εισπράττουν τρίτοι η συγγενικά πρόσωπα πιθανόν εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο που στην εκπνοή της προθεσμίας της...........

απογραφής 30.000 δικαιούχοι με δική τους πρωτοβουλία διέκοψαν την καταβολή της σύνταξης είτε της κύριας είτε της επικουρικής φοβούμενοι τον έλεγχο. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για την κομπίνα με τις συντάξεις, το ΙΚΑ εκτιμά ότι κατέγραψε ζημιά ύψους 8 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Ψαλιδισμένες και οι νόμιμες συντάξεις

Αλλά και οι νόμιμες συντάξεις του Νοεμβρίου άρχισαν να καταβάλλονται εδώ και μία εβδομάδα ψαλιδισμένες. Συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

• μειώσεις 40% για ποσό πάνω από τα 1000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών
• μειώσεις 20% για το ποσό πάνω από 1200 ευρώ για συνταξιούχους πάνω από 55 ετών
• μειώσεις 30% σε επικουρικές του ΙΚΑ για το ποσό πάνω από 150 ευρώ
• μειώσεις 15% για τις επικουρικές των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών
• μειώσεις 20% για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων ενώ για το μέρισμα πάνω από τα 500 ευρώ οι μειώσεις είναι 50%
• οι μειώσεις στο εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 20% για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2011
• οι περικοπές στο εφάπαξ της ΔΕΗ θα είναι 25% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2011.
Π.χ. ένας συνταξιούχος που παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη, θα χάσει 40 ευρώ ενώ από την επικουρική του αν είναι 400 θα έχει απώλεια 75 ευρώ δηλαδή συνολικές απώλειες το μήνα: 115 ευρώ και το χρόνο 1380 ευρώ.

Οι περικοπές δεν τελειώνουν εδώ…

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περικοπές δεν τελειώνουν παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ενισχύσει τα ταμεία με 240 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια. Οπως προβλέπουν, οι συνεχείς περικοπές θα είναι μονόδρομος αν συνεχιστούν η ύφεση και η ανεργία, με δεδομένη την αιμορραγία από το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων και τη γενικότερη απομείωση της περιουσίας τους εξαιτίας της κρίσης των αγορών.

Πρώτο Θέμα

Επτά δημοψηφίσματα μετρά η ιστορία της Ελλάδας

Συνολικά επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους.
Τα δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος.
Τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.

Πιο συγκεκριμένα: ..........

1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.

1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως «νόθο δημοψήφισμα». Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το «όχι» απέσπασε μόλις το 2,12%.

1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.

1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το «ναι» αποσπά ποσοστό 92,21% και το «όχι» το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα-παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.

1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.

Πελοπόννησος

Από σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ - Ποιες ώρες ισχύει;

Το πάγιο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η.. Ειδικότερα, για το διάστημα έως τις 30 Απριλίου η μειωμένη χρέωση του ρεύματος ισχύει για έξι ώρες τη νύχτα (από τις 02:00 π.μ. έως τις 08:00 π.μ.) και δύο ώρες το μεσημέρι (από 15:30 έως 17:30).

Το τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος ...........

είναι 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ενώ το πάγιο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο.

The Best

Δημοψήφισμα: Τρέλα ή λύτρωση;

Άρθρο του Χρήστου Ράπτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το στενό του επιτελείο πήραν χτες μια απόφαση υψηλού ρίσκου βάζοντας τη χώρα στην τροχιά μιας μεγάλης εθνικής περιπέτειας. Κι αυτό γιατί αν ο ελληνικός λαός (που είναι πολύ πιθανό) πει «όχι» στην δανειακή σύμβαση τότε η χώρα ενδεχομένως, αν μας εγκαταλείψουν και οι εταίροι μας, θα μπει στο δρόμο επιστροφής στη δραχμή.

Εξαγγέλοντας χτες το δημοψήφισμα, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την απόφαση να θέσει όλα σχεδόν τα κεκτημένα του ελληνικού λαού από το 1981, όταν η χώρα εισήλθε στη ΕΟΚ, σε αμφισβήτηση.
Μια στρατηγική επιλογή που την προετοίμασε ο Κωνσταντίνος ..........

Καραμανλής, την ολοκλήρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και που έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με το δημοψήφισμα, σε μια στιγμή τεράστιας κοινωνικής όξυνσης όπου η ψυχολογία λόγω της βαθιάς κρίσης του ελληνικού λαού είναι ευμετάβλητη, με το ρίσκο πράγματι είναι μεγάλο.

Η Δημοκρατία είναι το πιο ολοκληρωμένο πολιτικό σύστημα, όμως τα δημοψηφίσματα και οι εκλογές -ειδικά τα δημοψηφίσματα- είναι συνάρτηση του θυμικού ενός λαού και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απρόβλεπτο όταν ένας λαός δέχεται μεγάλες οικονομικές και άλλες πιέσεις.

Από σήμερα ουσιαστικά η χώρα μπαίνει σε μια δίμηνη προεκλογική εκστρατεία όπου οι δυνάμεις υπέρ του ναι και του όχι στη δανειακή σύμβαση θα δώσουν μια λυσσαλέα μάχη για το ποιος θα επικρατήσει. Είναι αυτονόητο ότι τους δύο αυτούς μήνες η κυβέρνηση και το κράτος θα πάψουν να λειτουργούν και η χώρα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τις μεταρρυθμίσεις που συναποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση της περασμένης Τετάρτης δεν περιλαμβάνει μόνο το κούρεμα, περιλαμβάνει και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει η χώρα να βγει σταδιακά από το σημερινό αδιέξοδο.

Ήδη, η Κομισιόν, οι ξένες πρωτεύουσες και ο διεθνής τύπος δηλώνουν αρνητικοί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που έδωσε μάχη υπέρ του ελληνικού κουρέματος δεν κρύβει την απογοήτευσή του δηλωνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παραλογισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη όπως η Le Monde που γράφει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. 'H το Spiegel που επισημαίνει ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ας ευχηθούμε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει νηφάλια, ώριμα, και θα πει «ναι» στη διάσωση της χώρας. Αν πει «όχι» τότε θα ανοίξει πραγματικά του φρενοκομείου και θα τα δούμε όλα. Το ερώτημα είναι αν μετά από ένα όχι του ελληνικού λαού στο πακέτο διάσωσης, η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή τι θα μπορέσει πλέον να διαπραγματευτεί αφού μια τεράστια ευκαιρία θα έχει πλέον σκορπιστεί στους πέντε ανέμους. Σε λίγες βδομάδες θα ξέρουμε. Όπως θα ξέρουμε και την τύχη όλων αυτών που πήραν την χτεσινή απόφαση. Εκείνο που δεν θα ξέρουμε θα είναι το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

i efhmerida

Φοβάται τις κάλπες και πετάει το μπαλάκι με δημοψήφισμα

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για «ναι ή όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, που συζητείται καιρό τώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά συναντούσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, επέλεξε ο πρωθυπουργός με μια ξαφνική κίνηση χθες το βράδυ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει, όπως είπε, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, δηλαδή των 153 βουλευτών που έχει αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα.

Η διπλή αυτή κίνηση του πρωθυπουργού είναι ........

αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του, λόγω της πολιτικής του Μνημονίου.

Ξάφνιασε του βουλευτές του κόμματος, δεδομένου ότι μέχρι τώρα πολλοί εξ αυτών του ζητούσαν να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συγκυβέρνησης ή των πρόωρων εκλογών, ενώ δεν έλειπαν και εκείνες οι φωνές που του ζητούσαν να αποσυρθεί για να αναλάβει άλλος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από 15 μέρες, σε υπουργικό συμβούλιο, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης είχε πει ότι η σύμβαση πρέπει να νομιμοποιηθεί από το λαό, υπήρξαν υπουργοί που διαφώνησαν, λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται δημοψηφίσματα (π.χ. Μπεγλίτης), και άλλοι εξακολουθούν να διαφωνούν.

Η κίνηση του πρωθυπουργού είναι ένα πολλαπλό ρίσκο:

1 Για τη χώρα, καθώς αν οι πολίτες απορρίψουν τη νέα δανειακή σύμβαση, τότε η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, δεδομένου ότι αυτή θα πάψει να ισχύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Επί της ουσίας, ο κ. Παπανδρέου ρίχνει το μπαλάκι στο λαό για μια μεγάλη και κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της χώρας και βάζει με το δημοψήφισμα εκβιαστικά το δίλημμα «ή ψηφίζετε ναι, ή η χώρα πτωχεύει»...

2Για την ολοκλήρωση και υλοποίηση της νέας σύμβασης και του «κουρέματος», καθώς οι τραπεζίτες ενδεχομένως να μη συμφωνήσουν τελικά στην εθελοντική συμμετοχή τους στο «κούρεμα», όταν θα ξέρουν ότι αυτή η συμφωνία πιθανόν να απορριφθεί από τους πολίτες. Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας χθες στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο αυτό, είπε ότι η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες είναι ένα θέμα που το χειρίζεται η ευρωζώνη.

3 Για την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η τυχόν απόρριψη της σύμβασης θα την οδηγήσει στην παραίτηση και τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

4 Για τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, καθώς τυχόν απόρριψη της σύμβασης θα τον αναγκάσει εκ των πραγμάτων να αποσυρθεί από την πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα βάρυνε πολύ η κριτική που δέχεται περί «προδοσίας» και γι' αυτό θέλει να πάρει ο λαός την κρίσιμη απόφαση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης, μια σύμβαση που εκχωρεί και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

Το δημοψήφισμα θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης της νέας σύμβασης, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, χθες το βράδυ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, προσδιόρισε χρονικά ύστερα από τρεις μήνες. Τότε, είπε, θα μπορέσουν να βγουν καθαρά ερωτήματα για τον ελληνικό λαό. Τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού θα είναι δεσμευτική, αλλά αν πει όχι, τότε είναι το λιγότερο το να παραιτηθεί η κυβέρνηση... Ο ίδιος, στην ομιλία του στους βουλευτές, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι μια πράξη εκτόνωσης και λύτρωσης.

Με Βενιζέλο - Ρέππα

Η λύση του δημοψηφίσματος υπήρχε στο μυαλό του πρωθυπουργού εδώ και καιρό ως ένα πιθανό ενδεχόμενο και η «Ε» είχε γράψει σχετικά (σ.σ. στις 6 Οκτωβρίου, με τίτλο «Στρίβειν διά του δημοψηφίσματος...»). Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης μίλησε αρκετές φορές γι' αυτό, προκαλώντας όμως αντιδράσεις και μέσα στην κυβέρνηση. Η οριστική απόφαση ελήφθη την Κυριακή το βράδυ σε σύσκεψη του κ. Παπανδρέου με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Δημ. Ρέππα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί δεν γνώριζαν και ξαφνιάστηκαν μάλλον δυσάρεστα, όπως και πολλοί βουλευτές.

Ανεξαρτήτως της κρισιμότητας του δημοψηφίσματος για τη χώρα, ο κ. Παπανδρέου κάνει μια κίνηση «ματ» και στο εσωκομματικό πεδίο, αποτρέποντας -για την ώρα τουλάχιστον- κινήσεις αμφισβήτησής του, που είχαν αναπτυχθεί είτε με την προτροπή πολλών να κάνει εκλογές είτε με την προτροπή να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης χωρίς αυτόν πρωθυπουργό. Μόλις χθες, επί παραδείγματι, ο βουλευτής Δημ. Λιντζέρης πρότεινε με επιστολή που του έστειλε, κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με άλλον πρωθυπουργό, ενώ ανάλογη θέση έχει πάρει και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Πάντως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Οι πιο πολλοί έλεγαν ότι είναι μια μεγάλη ζαριά του πρωθυπουργού αυτή η πρωτοβουλία του, και δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν αν θα του βγει. Αλλοι πάλι έλεγαν ότι αυτή η πρωτοβουλία λύνει τα χέρια στους βουλευτές και τους δίνει μια διέξοδο, καθώς δεν θα αναγκαστούν οι ίδιοι να ψηφίσουν τη νέα σύμβαση.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην Κ.Ο. απέρριψε τη λύση της συγκυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, αυτό προϋποθέτει πολιτική συμφωνία με την αντιπολίτευση, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει γιατί η αντιπολίτευση έχει αρνηθεί κατ' επανάληψη αυτή τη λύση την οποία είχε προτείνει ο ίδιος στο παρελθόν.

Απέρριψε επίσης και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι θα ήταν μια μικροκομματική επιλογή. «Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, οι εκλογές θα αποτελούσαν σκέτη υπεκφυγή» είπε. Ωστόσο, μια πιθανή απόρριψη της δανειακής σύμβασης θα οδηγήσει αναγκαστικά σε εκλογές, ενδεχομένως και χωρίς τη δική του συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο λαός δεν πρέπει να παίρνει θέση μόνο για την εκλογή προσώπων και κομμάτων, αλλά κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι και η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. «Την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται, έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα», είπε και τόνισε:

«Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα. Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί. Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή θέλει να την απορρίψουμε; Αν δεν τη θέλει ο λαός, δεν θα υλοποιηθεί. Δεν κρυβόμαστε. Ο λαός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Η εντολή του θα μας δεσμεύσει όλους».

Θέμα εμπιστοσύνης

Εξηγώντας γιατί θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης, είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι θα το κάνει επειδή «πρέπει να πορευτούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η έκφραση της εμπιστοσύνης».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη σημασία της νέας συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής, είπε πως αυτή απομακρύνει την ανασφάλεια και επιτρέπει στη χώρα να κοιτάξει το μέλλον. «Ολες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Το ίδιο θα κάνουν και οι πολίτες αν ενημερωθούν επαρκώς», πρόσθεσε.

Μίλησε για φαινόμενα βίας τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι μπορεί να συμμεριστεί την οργή του κόσμου, αλλά τόνισε: «Θέλει η πλειοψηφία αστάθεια και αναρχία; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα; Εάν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, εάν χωρίζουμε ο ένας τον άλλο σε εθνικόφρονες και μιάσματα, αυτό δεν υπηρετεί την πατρίδα. Η βία, ο διχασμός και η λασπολογία δεν υπηρετούν την πατρίδα. Αν στήναμε εθνικά δικαστήρια θα λύνονταν τα προβλήματα μας;».

Ε-net

Στο νοσοκομείο ο Βενιζέλος

Με κοιλιακό άλγος νοσηλεύεται ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Β.Βενιζέλος

Στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, με κοιλιακό άλγος το οποίο ωστόσο στη συνέχεια υφέθηκε, εισήχθη νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος........

θα παραμείνει στην κλινική μέχρι αργά το απόγευμα. Ο υπουργός εισήχθη στο νοσοκομείο προληπτικά και υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

ellispoint

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 1ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.





Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.