Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα: Τρέλα ή λύτρωση;

Άρθρο του Χρήστου Ράπτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το στενό του επιτελείο πήραν χτες μια απόφαση υψηλού ρίσκου βάζοντας τη χώρα στην τροχιά μιας μεγάλης εθνικής περιπέτειας. Κι αυτό γιατί αν ο ελληνικός λαός (που είναι πολύ πιθανό) πει «όχι» στην δανειακή σύμβαση τότε η χώρα ενδεχομένως, αν μας εγκαταλείψουν και οι εταίροι μας, θα μπει στο δρόμο επιστροφής στη δραχμή.

Εξαγγέλοντας χτες το δημοψήφισμα, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την απόφαση να θέσει όλα σχεδόν τα κεκτημένα του ελληνικού λαού από το 1981, όταν η χώρα εισήλθε στη ΕΟΚ, σε αμφισβήτηση.
Μια στρατηγική επιλογή που την προετοίμασε ο Κωνσταντίνος ..........

Καραμανλής, την ολοκλήρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και που έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με το δημοψήφισμα, σε μια στιγμή τεράστιας κοινωνικής όξυνσης όπου η ψυχολογία λόγω της βαθιάς κρίσης του ελληνικού λαού είναι ευμετάβλητη, με το ρίσκο πράγματι είναι μεγάλο.

Η Δημοκρατία είναι το πιο ολοκληρωμένο πολιτικό σύστημα, όμως τα δημοψηφίσματα και οι εκλογές -ειδικά τα δημοψηφίσματα- είναι συνάρτηση του θυμικού ενός λαού και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απρόβλεπτο όταν ένας λαός δέχεται μεγάλες οικονομικές και άλλες πιέσεις.

Από σήμερα ουσιαστικά η χώρα μπαίνει σε μια δίμηνη προεκλογική εκστρατεία όπου οι δυνάμεις υπέρ του ναι και του όχι στη δανειακή σύμβαση θα δώσουν μια λυσσαλέα μάχη για το ποιος θα επικρατήσει. Είναι αυτονόητο ότι τους δύο αυτούς μήνες η κυβέρνηση και το κράτος θα πάψουν να λειτουργούν και η χώρα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τις μεταρρυθμίσεις που συναποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση της περασμένης Τετάρτης δεν περιλαμβάνει μόνο το κούρεμα, περιλαμβάνει και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει η χώρα να βγει σταδιακά από το σημερινό αδιέξοδο.

Ήδη, η Κομισιόν, οι ξένες πρωτεύουσες και ο διεθνής τύπος δηλώνουν αρνητικοί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που έδωσε μάχη υπέρ του ελληνικού κουρέματος δεν κρύβει την απογοήτευσή του δηλωνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παραλογισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη όπως η Le Monde που γράφει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. 'H το Spiegel που επισημαίνει ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ας ευχηθούμε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει νηφάλια, ώριμα, και θα πει «ναι» στη διάσωση της χώρας. Αν πει «όχι» τότε θα ανοίξει πραγματικά του φρενοκομείου και θα τα δούμε όλα. Το ερώτημα είναι αν μετά από ένα όχι του ελληνικού λαού στο πακέτο διάσωσης, η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή τι θα μπορέσει πλέον να διαπραγματευτεί αφού μια τεράστια ευκαιρία θα έχει πλέον σκορπιστεί στους πέντε ανέμους. Σε λίγες βδομάδες θα ξέρουμε. Όπως θα ξέρουμε και την τύχη όλων αυτών που πήραν την χτεσινή απόφαση. Εκείνο που δεν θα ξέρουμε θα είναι το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

i efhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.