Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον Γ.Γ. του ιδίου Υπουργείου Μόσχο Κορασίδη, τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Μελά και τον Γ.Γ. Καταναλωτή Γεώργιο Στεργίου απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, με θέμα: «Χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου στην εστίαση».
Η Επιστολή του κ. Αλευρά αναφέρει: .......
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση αλλαγών στην εμπορία του ελαιολάδου μέσω μιας ρύθμισης, με την οποία θα υποχρεώνονταν οι επιχειρήσεις της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κ.ά.) να χρησιμοποιούν από 1ης Ιανουαρίου 2014, μόνο εμφιαλωμένο-τυποποιημένο ελαιόλαδο, σε μικρά φιαλίδια μιας χρήσης.
Το Μάιο 2013, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πλαίσιο εμπορίας του ελαιολάδου, αποσύρθηκε, μετά την καταψήφισή της, στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σχετικοί με την Κοινή Οργάνωση των Αγορών.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, δεν εμποδίζει τις ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, να λάβουν ανάλογα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι άμεσα, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η χώρα μας.
Η Πορτογαλία, ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το μέτρο του τυποποιημένου-εμφιαλωμένου ελαιολάδου στην εστίαση, εδώ και ένα χρόνο. Ακολούθησε η Ιταλία, όπου το εκεί υπουργείο Γεωργίας, εξέδωσε ερμηνευτική διάταξη του ισχύοντος κανονισμού για την εμπορία ελαιολάδου, διευκρινίζοντας ότι πέραν της νόμιμης σήμανσης, τα δοχεία ελαιολάδου στα εστιατόρια θα πρέπει να διαθέτουν πώμα μίας χρήσης και να μην ξαναγεμίζονται.
Στη συνέχεια, μετά τις έντονες πιέσεις από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Εταιρειών Ανδαλουσίας (FAECA), το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας στις αρχές Ιουλίου 2013, υποχώρησε και προανήγγειλε νόμο που απαγορεύει τη χρήση του χύμα ελαιολάδου στην εστίαση και τη φιλοξενία.
Πρόσφατα, το μέτρο υιοθέτησε κα η Κυπριακή κυβέρνηση με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, αντιλαμβανόμενη τις εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις, για το τοπικά παραγόμενο ελαιόλαδο.
Έτσι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης, που δεν έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση συσκευασμένου ελαιολάδου στην εστίαση. Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα των άλλων χωρών, το μέτρο υπάρχει δυνατότητα να θεσμοθετηθεί μονομερώς και από την ελληνική κυβέρνηση.
Θέση μας είναι ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία, θα πρέπει άμεσα να λάβουν την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης του συγκεκριμένου μέτρου σε εθνικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν πρακτικές επιχειρήσεων που διαθέτουν στους καταναλωτές εξαιρετικό ποιοτικά ελαιόλαδο, το οποίο όμως έχει υποστεί οξειδωτική αλλοίωση και απαράδεκτη γευστική υποβάθμιση, λόγω της έκθεσής του σε ακατάλληλες συνθήκες ή και της ανάμιξής του με φθηνότερα ελαιόλαδα.
Μια τέτοια εθνική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική, κυρίως γιατί έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκυρη πληροφόρηση των καταναλωτών, σχετικά με το είδος του ελαιολάδου που τους προσφέρεται, για το ποιος το τυποποιεί και για τον τόπο απ’ όπου παράγεται.
Είναι βέβαιο, ότι το μέτρο αυτό είναι πολύ θετικό, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τους ανώνυμους σήμερα τυποποιητές που παράγουν ποιοτικά ελαιόλαδα, αφού με τον τρόπο αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις ετικέτες τους, στα τραπέζια των εστιατορίων. Αδιαμφισβήτητα δε, θα δώσει πρόσθετη υπεραξία στο τόσο σημαντικό αυτό αγροτικό προϊόν για την οικονομία της χώρας μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης .
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ