Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ωραία δικαιοσύνη έχουμε. Το συμβούλιο της Επικρατείας γλύτωσε την vodafone απο πρόστιμο 76 εκατομμυρίων Ευρώ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε το πρόστιμο των 76 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε στην Vodafone η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τον Δεκέμβριο του 2006 για την υπόθεση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών...

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψή της «κεκλεισμένων των θυρών», σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι είναι άκυρη η απόφαση της ΑΔΑΕ και παραπέμπει την υπόθεση και πάλι στην ΑΔΑΕ για να εκδώσει νέα, δεύτερη, απόφαση για το ύψος του προστίμου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν κατά πλειοψηφία οτι είναι άκυρη η απόφαση της ΑΔΑΕ γιατί ......

ελήφθη απο τα μέλη της σε μη δημόσια συνεδρίαση.

Ετσι, δέχθηκαν ότι ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ, που επιβάλει τη μή δημοσιότητα είναι εκτός εξουσιοδότησης, καθώς και ότι όταν οι Ανεξάρτητες Αρχές επιβάλουν κυρώσεις , πρέπει οι αποφάσεις του να λαμβάνονται σε δημόσια συνεδρίαση.

Το ύψος του προστίμου θα κριθεί εκ νέου πλέον απο την ΑΔΑΕ και οι νομικοί λένε ότι μπορεί να επιβληθεί και πάλι το ίδιο ποσό. Πάντως η υπόθεση του προστίμου περιπλέκεται , καθώς θα πρέπει να υπάρξει νέος κύκλος ακροάσεων των εμπλεκομένων στην Αρχή και έτσι η όποια απόφαση θα ληφθεί στο μέλλον.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Vodafone και ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο που τις έχει επιβληθεί για παραβάσεις του Ν. 3115/2003, που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, στην εύρεση και διακοπή παράνομου λογισμικού στις εγκαταστάσεις της κ.λπ.

Τον Μάιο του 2007 η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με πολυσέλιδη απόφαση (87 σελίδες) είχε απορρίψει την αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση της ΑΔΑΕ που επέβαλε το πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 ο σύμβουλος Επικρατείας κ.Χ.Ράμμος είχε ταχθεί με την εισήγησή του ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπέρ της επικύρωσης του προστίμου με το σκεπτικό οτι επιβλήθη νομίμως και σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Πηγή: Παρασκευή + 13

Σχόλιο
Μια δικαιοσύνη για πολύ φτύσιμο.

Το διεθνές ρεζιλίκι της Ελλάδας

Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Παπαθανασίου αντιμετωπίστηκε σαν εκπρόσωπος μιας ομάδας απατεώνων. Και το διεθνές ρεζιλίκι συνεχίζεται με τον Μπάρακ Ομπάμα να παρομοιάζεται με τον «Μέγα Αλέξανδρο». Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου. Δείτε το βίντεο και την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.....



Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ακολουθεί την πορεία των πραγμάτων στο εσωτερικό: χειροτερεύει μέρα με την μέρα. H κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να διεκδικήσει ένα ακόμη ρεκόρ: από τις κωμικοτραγικές αποδράσεις από τον Κορυδαλλό μέχρι τους βανδαλισμούς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες δεν έχει δημοσιευθεί στον διεθνή τύπο ΟΥΤΕ ΜΙΑ θετική είδηση για τις ελληνικες εξελίξεις. Σε μια από τις τελευταίες ανταποκρίσεις που δημοσιεύθηκε στην ιταλική «Κορριέρε ντε λα Σέρα» η κατάσταση στην Αθήνα παρομοιαζόταν με την ταινία του Στάνλευ Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι»...
Τα αρνητικά δημοσιεύματα εκφράζουν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στις ΗΠΑ όσο ιδίως στην Ευρωπαική Ενωση. Στην πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Παπαθανασίου αντιμετωπίστηκε από τους αρμόδιους της Κομισιόν περίπου σαν εκπρόσωπος μιας ομάδας απατεώνων, παρότι ο ίδιος είναι νέος στο Υπουργείο και δεν φέρει βασική ευθύνη για τις προηγούμενες παραλείψεις, τις κάλπικες διαβεβαιώσεις και τα καραγκιοζολίκια της ελληνικής κυβέρνησης.
Με έκπληξη αυτός και οι συνεργάτες του άκουσαν συστάσεις του τύπου «μην λέτε ψέμματα σε εμάς και τον ελληνικό λαό» κλπ. Αυτός ήταν ένας που τους λόγους που ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια ήταν πολύ πιο αυστηρός στους όρους που έθεσε στην Ελλάδα απ ότι στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα: κανείς στις Βρυξέλλες δεν πιστεύει σε αυτά που λένε ή υπόσχονται οι Ελληνες αρμόδιοι.
Το μίζερο, παρανοϊκό ελληνικό κλίμα επηρέασε και την ομογένεια όπως απέδειξε η γιορτή που έγινε στον Λευκό ΟΙκο για την 25η Μαρτίου. Στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ Δημήτριος έκανε τον παραλληλισμό του Ομπάμα με τον Μέγα Αλέξανδρο (!!!) καλώντας τον αμερικανό πρόεδρο να λύσει κι αυτός τον γόρδιο δεσμό των ελληνικών προβλημάτων, όπως πχ «η ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Ο Μπάρακ Ομπάμα παίζει την καριέρα και το κεφάλι του κορώνα γράμματα προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας του. Τα μαλλιά του έχουν ασπρισει μέσα στους 3 μήνες που βρίσκεται στην προεδρία! Αντί να εμφανίσουν την Ελλάδα στο ίδιο καράβι εκφράζοντας ένα είδος αλληλεγγύης με τις ΗΠΑ, οι διάφοροι παράγοντες επαναλαμβάνουν μονότονα τις ίδιες ιστορίες των «εθνικών θεμάτων» όπως είναι η ονομασία μιας γειτονικής χώρας και προσπαθούν με γαλυφιές να πάρουν με το μέρος τους τον νέο «Μέγα Αλέξανδρο».
Η ιδεολογία της ψωροκώσταινας επικρατεί ξανά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης που μπορεί να λύσει σε συνεργασία με τους γείτονες τα διμερή προβλήματα, αλλά μια υποτελής αποικία που ζητάει από τον πλανητάρχη Μέγα Ομπάμα να επέμβει, φυσικά με το αζημίωτο.
Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι σοβαρός άνθρωπος και έχει δείξει ότι προτιμάει την αλήθεια από το γλύψιμο. Στην δική του ομιλία (επόμενο βίντεο) έδειξε ότι είναι γνώστης της ελληνικής κοινότητας και - όπως και ο αντιπρόεδρος του Τ.ΜΠίντεν που μίλησε προηγουμένως - θέλουν να έχουν καλή σχέση μαζί της Αλλά αρκεί να δει κανείς την αντίδραση του στο βίντεο για να καταλάβει γιατί δεν πρόκειται απο εδώ και στο εξής να μας πάρει στα σοβαρά.


Προσλήψεις μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ. μελετά το υπουργείο Εσωτερικών

Την πρόσληψη μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας με δράστες ή θύματα αλλοδαπούς. Υπέρ του μέτρου δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος. Ο Θανάσης Κούρκουλας από την οργάνωση «Απελάστε το Ρατσισμό», ωστόσο, κάνει λόγο για απόπειρα δημιουργίας σώματος χαφιέδων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι συνεργάτες του υφυπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη επιβεβαίωσαν ότι το θέμα εξετάζεται σοβαρά από τους επιτελείς ενώ παρόμοια πρόταση είχε γίνει και στο παρελθόν από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Κώστα Μπίτσιο. Σχετική εισήγηση φαίνεται να έχει κάνει και το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να δώσει τα φώτα της στην ελληνική αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε στο tvxs.gr ότι το θέμα βρίσκει σύμφωνους τους αστυνομικούς καθώς αποτελεί πρόταση της Ομοσπονδίας από το 2005... Το θέμα είχε θίξει σε ημερίδα ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κυριαζίδης, δηλώνοντας πως «πρόκειται για ένα θέμα ταμπού για την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έχει τεθεί και υπηρεσιακά, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Σε άλλες αστυνομίες υπάρχει η δυνατότητα ένταξης και αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα, με διάφορες αρμοδιότητες. Εδώ πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αμέσως σε αστυνομικά καθήκοντα πολίτες τρίτων χωρών, διότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας και αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τα αποκλείσει από τις πανελλήνιες εξετάσεις και να απαγορεύσει έτσι την πρόσληψή τους στην Αστυνομία».
Διαφορετική άποψη όμως έχουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Ο Θανάσης Κούρκουλας, από την οργάνωση «Απελάστε το Ρατσισμό», δήλωσε στο TV Χωρίς Σύνορα ότι «η ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκει να φτιάξει σώμα χαφιέδων, αντί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των μεταναστών και της κοινωνίας. Πληροφοριοδότες θέλουνε, οι οποίοι να μπορούν να εισχωρούν πιο εύκολα στους χώρους που κινούνται και ζουν οι μετανάστες. Αυτό είναι το οποίο καταλαβαίνουμε εμείς από τα σχετικά δημοσιεύματα. Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης της καταστολής και των πρόσθετων αστυνομικών μέτρων σε γειτονιές που η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικών δαπανών έχει οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Χώρια απ’ όλα τ’ άλλα προσκρούει στην αντισυνταγματικότητα πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων που δεν είναι Έλληνες ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι, για άλλη μία φορά, ελαστικές σχέσεις εργασίας και συμβάσεις ομηρίας άλλης μιας κοινωνικής ομάδας που ήδη έχει πολλά προβλήματα. Αν θέλει να λύσει τα προβλήματα των μεταναστών και της κοινωνίας η κυβέρνηση, αν θέλει να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, αντί να ξεκινάει από προσλήψεις στην ΕΛΑΣ ας δώσει νομιμοποιητικά έγγραφα στους μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες, λεφτά για κοινωνικό κράτος και όχι για στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνοριοφύλακες και χαφιέδες».
Σχετική εισήγηση φαίνεται να έχει κάνει και το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που επισκέφθηκε την Αθήνα πρόσφατα. Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός της Βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Ιαν Μπλερ, σε εκδήλωση στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, είχε επισημάνει τα οφέλη από την αξιοποίηση των μεταναστών στις δυνάμεις της αστυνομίας: «Το 2001-02 κάτι παραπάνω από το 5% των καταταγέντων στο Σώμα προέρχονταν από μειονότητες. Το 2007-08 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 21%. Στην πραγματικότητα, είμαστε τώρα ο μεγαλύτερος εργοδότης μειονοτήτων στο Λονδίνο… Το φυλετικό έγκλημα και το έγκλημα μίσους μειώθηκαν κατά 14% πέρσι στο Λονδίνο».
Το μέτρο φαίνεται να υιοθετεί και η αυστριακή κυβέρνηση που πρόσφατα δήλωνε ότι πρέπει να υπάρχει «τουλάχιστον ένας αλλοδαπός αστυνομικός σε κάθε αστυνομικό τμήμα» της Βιέννης. Στις ΗΠΑ, το 6% των μελών της αστυνομίας έχουν γεννηθεί εκτός συνόρων. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη το 1/3 των αστυνομικών είναι αλλοδαποί.
Ωστόσο, επιφυλάξεις εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εσωτερικών καθώς υπάρχουν νομικά εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στις τάξεις των μεταναστών άτομα με την ελληνική υπηκοότητα προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσληψή τους από την ΕΛ.ΑΣ.




-

ΕΡΑΝΗ: Για νέα νίκη με Κάστρο

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

Χωρίς προβλήματα και με το ηθικό των παικτών στα ύψη συνεχίζεται η προετοιμασία της Κυπελούχου Μεσσηνίας Εράνης για το παιχνίδι της Κυριακής με το Κάστρο.
Το συγκρότημα το Σταύρου Αντωνόπουλου εδώ και 20 ημέρες βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κάτι που πιστοποιείται και από τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει.
Οι “πράσινοι“ είναι αήττητοι 4 παιχνίδια, αν βάλουμε μέσα και τον τελικό του κυπέλλου με τον Μεσσηνιακό.
Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κυπελούχοι αγνοούσαν τη νίκη από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Ετσι η Εράνη θα προσπαθήσει την Κυριακή να πάρει τους 3 βαθμούς στον αγώνα με το Κάστρο και να κάνει ένα ακόμη βήμα για την εξασφάλιση της παραμονής της.
Αλλωστε βρίσκεται μόλις 2 βαθμούς πάνω από την διακεκαυμένη ζώνη και δεν έχει περιθώριο για εντός έδρας απώλειες.
Το παιχνίδι της Κυριακής είναι το πιο εύκολο της σεζόν, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση .....

να υποτιμηθεί το Κάστρο.

Αντωνόπουλος: “Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση”

“Οπως έχω ξαναπεί, εντός έδρας δεν πρέπει να χάσουμε κανένα πόντο.
Ετσι μοναδικός μας στόχος με το Κάστρο είναι η νίκη, άσχετα με τον αντίπαλο.
Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση και πιστεύω πως η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη“, είπε στην “Ε“ ο Σταύρος Αντωνόπουλος. Το ευχάριστο για τον Φιλιατρινό τεχνικό είναι πως θα έχει στη διάθεσή του τους Ηλία Ντινιώτη και Θόδωρο Ασημακόπουλο που εξέτισαν τις ποινές τους.
Στον αντίποδα, θα λείψει ο Κώστας Νικολόπουλος που χρωστάει μία ακόμη αγωνιστική τιμωρίας, ενώ ο Στέφανος Βαρούχας προπονείται κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα και είναι στο χέρι του Αντωνόπουλου αν θα τον χρησιμοποιήσει μεθαύριο ή θα τον προφυλάξει.
Στα αγωνιστικά μετά το ρεπό της Τετάρτης, χθες έγινε κανονικά προπόνηση και η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Από εκεί και πέρα, χθες έγινε γνωστό πως η Εράνη θα αντιμετωπίσει στην α‘ φάση του κυπέλλου ερασιτεχνών τον ισχυρό Παναιγιάλειο μετά την κλήρωση που έγινε.
Ο αγώνας είναι νοκ-άουτ και ο νικητής παίρνει την πρόκριση για την επόμενη φάση.
Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Αίγιο την Τετάρτη 8 Απριλίου.

Πηγή: Ελευθερία

Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια την Κυριακή



Αλλάζει από τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου η ώρα καθώς θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι μας το ρολόι μία ώρα μπροστά.

Έτσι λοιπόν στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να αλλάξουμε τα ......

ρολόγια μας και θα τα γυρίσουμε μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 04:00
Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (25/10/)

Ιδού γιατί αλλάζει η ώρα:

http://webexhibits.org/daylightsaving/b.html

http://www.energy.ca.gov/daylightsaving.html

http://www.infoplease.com/spot/daylight1.html

http://www.timeanddate.com/time/aboutdst.html

http://www.infoplease.com/ce6/sci/A0814845.html

http://www.standardtime.com/



Μεγάλα τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα!

«Χρυσή 5ετία για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν η περίοδος 2003 – 2007 καθώς στο διάστημα αυτό τα κέρδη έσπασαν διαδοχικά ρεκόρ και αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας!
»Ειδικά τα 2 τελευταία χρόνια η έκρηξη των μεγεθών ήταν τόσο εκκωφαντική που ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη αφού τα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών παρουσίασαν ρυθμούς αύξησης δεκαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου»! [Ελευθεροτυπία, 2/6/08]
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα της ICAP (η πιο έμπειρη, εξειδικευμένη εταιρεία μελετών της αγοράς) σε 26.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:
- Τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία (από το 2003) κατά 40%!
- Την ίδια περίοδο τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές κ.α.) αυξήθηκαν από 2 δις ευρώ σε πάνω από... 4,8 δις ευρώ – δηλαδή 240% Για τις 300 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είναι στο Χρηματιστήριο, τα κέρδη τους, από 3,1 δις €, στα τέλη του 2002, έφτασαν το 2007 τα 11,3 δις ευρώ – αύξηση 365%!
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που καθορίζουν τις τιμές, τις αυξάνουν με το δικαιολογητικό ότι δήθεν «δεν βγαίνουν». Στην πραγματικότητα όμως όχι απλά βγαίνουν αλλά κάνουν τρελά κέρδη.
Το πιο προκλητικό απ’ όλα: η άνοδος των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων για το πρώτο τρίμηνο του 2008, έφτασε το ασύλληπτο 278%!! Δηλαδή τριπλάσια κέρδη σε σχέση με πέρυσι,όταν οι μισοί Έλληνες δεν βγαίνουν!! (πηγή: ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, Ελευθεροτυπία 3/6/0Cool.Ο ένοχος λοιπόν είναι εδώ! Είναι το μεγάλο κεφάλαιο!
Καρτέλ… Χρυσές Δουλειές!
Οι τιμές ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα επειδή στην ουσία την αγορά ελέγχουν τα καρτέλ. Για του λόγου το αληθές,
- Δύο εταιρείες ελέγχουν κατά 65% την αγορά ελαιολάδου (Μινέρβα και Unilever) .
- Δύο εταιρείες ελέγχουν κατά 76% την αγορά των οσπρίων (3Α και Agrino).
- Μια εταιρεία ελέγχει το 70% στις μπίρες (Aθηναϊκή Zυθοποιία).
- Στους φυσικούς χυμούς τρεις εταιρείες ελέγχουν το 90% (Kόκα Kόλα, Δέλτα, ΦΑΓΕ).
- Στα αναψυκτικά μια εταιρία ελέγχει το 77% (Kόκα Kόλα).
- Στον καφέ το 81% ανήκει σε δύο εταιρείες (Νεστλέ και Κραφτ).
- Στα δημητριακά δύο εταιρείες ελέγχουν το 76% της αγοράς (Νεστλέ και Ατλάντα)
30 μονοπώλια και ολιγοπώλια όλα κι όλα είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παραγωγή και την εμπορία των βασικών καταναλωτικών αγαθών! Αυτοί καθορίζουν τις τιμές! Αν θέλουμε να χτυπήσουμε την ακρίβεια πρέπει να χτυπήσουμε το καρτέλ των μονοπωλίων!
πηγή: Φιλιατρά Forum


«Προλάβετε οι αρμόδιοι τα περαιτέρω διότι το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην,..»

«Προλάβετε οι αρμόδιοι τα περαιτέρω διότι το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην,..» γράφει η «Ακρόπολις» στις 17 Σεπτεμβρίου του 1893, αναφερόμενη στο κύμα των πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών που σαρώνει τις σταφιδοπαραγωγούς περιοχές της Πελοποννήσου μέσα στην ατμόσφαιρα της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του έτους.
Ενα άρθρο της Ακρόπολης πρίν από ένα και πλέον αιώνα σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Τα ίδια θα έγραφε και σήμερα ο δημοσιογράφος της εφημερίδας το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν η αναφορά του στην ελαιοκαλλιέργεια. αντί για την σταφιδοκαλλιέργεια.
Οι άρχοντες τότε δεν έσπευσαν και ο κόσμος πήρε «των οματιών του» και ξενιτεύτηκε στην Αμερική, με αποτέλεσμα να ερημώσει η ύπαιθρος και να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες.
Αργότερα όμως, στον μεσοπόλεμο, βρήκαν τις απαραίτητες μεθόδους και τα οικονομικά «εργαλεία» και δημιουργώντας μεγάλους...
συνεταιρισμούς για το κάθε προϊόν ξεχωριστά κατάφεραν να εξασφαλήσουν ένα ανεκτό εισόδημα για του αγρότες.
Ομως με την καινούργια μόδα του νεοφιλελευθερισμού και τις θεωρίες περί αυτοματισμού της αγοράς, παροπλίστηκαν αυτοί οι παρεμβατικοί συνεταιρισμοί και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων καθορίζονται «ελεύθερα» από τους μεγαλεμπόρους. Υπάρχει δηλαδή ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα για το λάδι.
Προφανώς ο Κος Νομάρχης όταν προτείνει εθνική στρατηγική για το λάδι αυτό εννοεί. Αυτή όμως η επιλογή για να μην μείνει στα χαρτιά και για να αποβεί οφέλιμη για τους παραγωγού, θα πρέπει να καθορίσει άλλους κανόνες εμπορίας του λαδιού κάτι που θα έλθει σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των ολιγοπωλίων.
Ο ρόλος του κάθε αιρετού εκπροσώπου θα πρέπει να είναι δίπλα σε αυτούς που εκπροσωπεί και αναφέρομαι στους βουλευτές, τον νομάρχη και στους δημάρχους.
Είναι λάθος εν ονόματι της κομματικής πειθαρχίας να αδιαφορούν για τους πολίτες και τα προβλήματα τους. Οι αγρότες θέλουν τους εκπροσώπους τους δίπλα τους για την διεκδίκηση ανθρώπινης διαβίωσης. Δεν περνάει στην κοινωνία πλέον το θέατρο των παλαιών πολιτικών, που προσποιώνταν ότι ασχολούναι με τα προβλήματα των πολιτών λίγο πριν τις εκλογές.
Εκπροσωπείστε με ειλικρίνεια και τιμιότητα τους πολίτες που σας εξέλεξαν, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις τους.
Ενδιαφέρομαι σημαίνει συμμετέχω.
Πηγή: Φιλιατρά forum


Οχι σε νέους ελαιώνες.

Θέτω ένα ερώτημα: Του χρόνου βάσει ποιάς οικονομικής ανάλυσης το λάδι θα ανέβει; Εάν μάλιστα έχουμε και υπερπαραγωγή τότε...ζήτω που καήκαμε!
Αγνοούμε βασικούς οικονομικούς κανόνες και πρώτα απ' όλα τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Ας το καταλάβουμε όλοι, η τιμή του λαδιού καθορίζεται παγκόσμια χρηματιστηριακά, οσο πιο πολύ τόσο χαμηλότερη τιμή όσο λιγότερο τόσο υψηλότερη, με τις αυξομειώσεις της ποιότητας βέβαια. Δεν μπορώ να καταλάβω το πείσμα μερικών να μην θέλουν να δούν αυτήν την πραγματικότητα και για να γίνω πιό συγκεκριμένος διαβάζω ότι προωθείται η φύτευση νέων ελαιώνων και μάλιστα από την marfin και δεν προβλέπουν ότι μόλις τα δένδρα αρχίζουν να αποδίδουν τότε θα πρέπει να τα ξεριζώσουν γιατί θα είναι οικονομικά ασύμφορη η καλλιέργεια τους. Για μένα οι επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, δεν υπάρχει άλλη λύση. Το Υπουργείο δίνει κάτι ψίχουλα αντί να κάτσει να σκεφτεί...
την σοβαρότητα της κατάστασης και να προτείνει αυτές τις άλλες καλλιέργειες που θα ικανοποιούν οικονομικά τον αγρότη. Ολοι ξέρουμε ότι κάποτε υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις με σταφίδα, επειδή μπήκαν και άλλες χώρες στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος η τιμή έπεσε και γιαυτό ξεριζώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ελιές τώρα για τους ίδιους λόγους πρέπει να ξεριζώνονται οι ελιές και να αντικατασταθούν με τι;;;αυτό το θέμα για μένα είναι το μεγάλο ζητούμενο.


Πανελλήνια διάκριση για τα ήθη κι έθιμα του Νομού μας

Το 1ο βραβείο ανάμεσα σε 160 περίπτερα κέρδισε η Μεσσηνία στην έκθεση «Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού»

Η άρτια παρουσίαση των ηθών κι εθίμων του Νομού μας στην 3η Έκθεση «Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού» που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και το 1ο Βραβείο Περιπτέρου ανάμεσα στα 160 που συμμετείχαν!

Τα εύσημα αξίζουν βεβαίως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η οποία, μέσω του ΟΠΑΝΑΜ, γνώρισε στους επισκέπτες της Έκθεσης σημαντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στον Νομό μας.
Ανάμεσά τους οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας την 23η Μαρτίου, ο .......

Σαϊτοπόλεμος, το δρώμενο της «Ευετηρίας» στη Νέδουσα, οι παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής μας, το έθιμο του αερόστατου, αλλά και φωτογραφικό υλικό από τους ιππικούς αγώνες στο Πλατύ και από την Κρεμάλα της Μεσσήνης.
Σε περίοπτη θέση του περιπτέρου βρίσκονταν επίσης τα αγροτικά μας προϊόντα και λαογραφικά βιβλία.

Το 1ο Βραβείο Περιπτέρου θα επιδοθεί στη Νομαρχία από την Οργανωτική Επιτροπή της Έκθεσης σε ειδική εκδήλωση στην Καλαμάτα.

Συνεδρίαση Νομαρχιακής Επιτροπής Προγραμματισμού και Υποδομών της ΝΑΜ

Συνεδρίασε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού και Υποδομών της ΝΑΜ και, μεταξύ άλλων, ενέκρινε:
Την αποκατάσταση ζημιών του προσήνεμου μόλου στο Λιμάνι της Κορώνης, έργο που θα δημοπρατηθεί στις 7 Απριλίου 2009.

Τη χορήγηση παράτασης περαίωσης των εργασιών στα έργα φωτισμού του Λιμένος Πύλου, της βελτίωσης - συντήρησης δρόμου από την Εθνική Οδό Ασπροχώματος - Μεσσήνης μέχρι την Παραλία.
Την προσθήκη αιθουσών και την εγκατάσταση θέρμανσης στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνης.
Τη βελτίωση - αντικατάσταση ενημερωτικών πινακίδων Νομού Μεσσηνίας.
Τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του ..........

Διοικητηρίου Μεσσηνίας.
Την ανέγερση δύο αιθουσών του 8ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας. Τέλος, την κατασκευή WC στο Γυμνάσιο - Λύκειο Αρφαρών και στο Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών.

Επιπλέον, ενέκρινε τη σκοπιμότητα μίσθωσης τεσσάρων λεωφορείων για τη μεταφορά ατόμων στον Ταΰγετο, για τη δενδροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην περιοχή.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για όλες τις κατηγορίες.

Οι απολυτήριες εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας και επιλογής της Γ' Τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') θα διαρκέσουν από 15 Μαΐου έως 29 Μαΐου. Οι απολυτήριες πανελλαδικές της Δ' Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων θα διαρκέσουν από 16 έως 30 Μαΐου.

Για τους απόφοιτους του Β' κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων, το Α' πρόγραμμα των εισιτήριων εξετάσεων ξεκινά στις 5 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Ακολουθεί το Β' πρόγραμμα εξετάσεων από 19 έως 21 Μαΐου.

Οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις μαθημάτων Γενικού Λυκείου θα διενεργηθούν: .........

Για την Γ' τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 1 έως 19 Ιουνίου. Για την Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 2 έως και 19 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι εξετάσεις ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α') και μαθημάτων ειδικότητας ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α' και Β') θα διενεργηθούν το διάστημα 26 Μαΐου - 11 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 12 έως 26 Ιουνίου με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά.

Για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), η προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας ορίζεται από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις μαθημάτων Γ' Τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων, όπως και της Δ' Τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων, θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 13 Ιουλίου.

Χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο για ζωοτροφές

Kοτόπουλο ω-3, θρεμμένο με βότανα και λάδι ελιάς
Την παραγωγή του... "αρωματικού" πτηνού “Ελλαδικό” ανακοίνωσε πρόσφατα ο καθηγητής του τομέα Ζωοτεχνικής του ΑΠΘ Α. Γιαννακόπουλος
Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, και φυσικά αντιοξειδωτικά, π.χ. λάδι ελιάς, σελήνιο, βότανα και άλλα συστατικά προσφέρουν αντιοξειδωτικά και σταθερότητα στο ορνίθειο κρέας και αυξάνουν παράλληλα τη διάρκεια συντήρησής του
Τα λειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή αυτά που περιέχουν ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, κερδίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού.
Στο ΑΠΘ οι ερευνητές του εργαστηρίου έχουν εργαστεί από το 1998 σε τέτοια κατηγορία τροφίμων, κατοχυρώνοντας πατέντες που αφορούν την παραγωγή Ω3 αυγών, αλλά και κοτόπουλων που έχουν τραφεί με βότανα και λάδι ελιάς. Πρόσφατα ο καθηγητής του τομέα Ζωοτεχνικής Α. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε και την παραγωγή του κοτόπουλου “Ελλαδικό”, ενός πτηνοτροφικού προϊόντος ποιότητας....

Το τρόφιμο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τον καθηγητή στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Μεσογειακών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, είναι το ω-3 κοτόπουλο, ταϊσμένο με λάδι ελιάς, και προέκυψε από ερευνητική εργασία των καθηγητών Α. Γιαννακόπουλου και Αγγελικής Τσερβένη-Γούση.
Η εργασία τους σε συνοπτική μετάφραση στην ελληνική γλώσσα αναφέρει τα εξής:
"Οι καταναλωτές σήμερα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για λειτουργικά τρόφιμα. Δηλαδή, τα τρόφιμα αυτά ικανοποιούν μία ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Μια κατηγορία από αυτά τα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγιεινή κατάσταση του οργανισμού και λειτουργούν κατά όμοιο τρόπο, όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε και φυσικά αντιοξειδωτικά, π.χ. λάδι ελιάς, σελήνιο, βότανα και άλλα συστατικά, προσφέρουν αντιοξειδωτικά και σταθερότητα στο ορνίθειο κρέας και αυξάνουν παράλληλα τη διάρκεια συντήρησής του. Οι ουσίες αυτές εφοδιάζουν τον καταναλωτή με φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι και περισσότερο ενεργά για τον οργανισμό, λόγω του ότι μεσολαβεί ο ζωικός οργανισμός του πτηνού, σε σύγκριση με τη συνήθη μορφή τους. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση ιχθύων, λαδιού και λαχανικών. Η δημιουργία του ω-3 κοτόπουλου, ταϊσμένου με λάδι ελιάς, βότανα ως φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρά οξέα, την φέρνει στο πιάτο του σύγχρονου καταναλωτή. Η σύνθεση του λίπους του κρέατος των κρεοπαραγωγών ορνιθίων μπορεί μέσω της διατροφής τους να μεταβληθεί σε κατεύθυνση επιθυμητή για την υγεία του καταναλωτή”.
Και χαμηλότερη χοληστερόλη
“Από την εκτροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, που η χορήγηση του ειδικού μείγματος ζωοτροφών γίνεται κατά ορισμένο τρόπο και για ορισμένο χρόνο πριν τη σφαγή τους, προέκυψαν ότι το ω-3 κοτόπουλο ταϊσμένο με λάδι ελιάς αποκτά ελαφρώς μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καταναλώνει περίπου την ίδια τροφή και έχει μικρότερες απώλειες κατά τη σφαγή σε σχέση με το συμβατικό. Σε ό,τι αφορά τη χημική σύσταση, η οποία και ενδιαφέρει τον καταναλωτή, έχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, χαμηλότερη χοληστερόλη και η αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων είναι κοντά στην ιδανική. Σημειώνεται ότι από διεθνείς οργανισμούς συνιστάται αυτή η αναλογία να είναι κάτω από το 4-5/1.Στη σημερινή δίαιτα δυτικού τύπου, δυστυχώς, είναι κοντά στο 15-20/1".
Η εκμετάλλευση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας 157/35 γίνεται από μονάδα παραγωγής ορνίθειου κρέατος Λειβαδίτη ΑΒΕΕ και βρίσκεται στο εμπόριο με το εμπορικό όνομα “Ελλαδικό” (ελληνικό, λάδι, κοτόπουλο).
Συμπερασματικά το ω-3 κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που ανέρχονται πάνω από 0,5 γραμμάριο για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος, έχει αρεστή γεύση και πλούσιο άρωμα. Το προϊόν αυτό ήδη παράγεται σε εμπορικές συνθήκες και η τιμή του για την ποιοτική του αξία είναι προσιτή.
Πηγή: Στελίνας Μαργαριτίδου
Σχόλιο:Ετσι που ξεφτυλίστηκε το ελαιόλαδο θα το καταναλώνουν και οι κότες πλέον; Αν γίνει ζωωοτροφή το ελαιόλαδο πόσο ακόμα θα κατρακυλίσει η τιμή του;
Αφήστε το ελαιόλαδο και τα βότανα στην ησυχία τους και αμολύστε τις κότες από τα κελιά τους να φάνε ότι θέλουν. Μήπως και φάμε και μεις λίγο αλανιάρικο κανονικό κρεατάκι με φυσιολογικό χρώμα και γεύση.


Ξαναχτύπησαν το ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στην Καλαμάτα

Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Αριστομένους “χτύπησαν“ το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου άγνωστοι δράστες προσπαθώντας να υποκλέψουν κωδικούς ασφαλείας (pin) τραπεζικών καρτών.
Η είδηση έγινε γνωστή χθες, όταν πελάτες της Τράπεζας πήγαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων και το σύστημα τους ενημέρωσε ότι οι κάρτες τους έχουν ακυρωθεί για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων από το μηχάνημα σημειώθηκε το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου. Όταν η προσπάθεια υποκλοπής έγινε αντιληπτή από την Τράπεζα ακυρώθηκαν οι κάρτες για να προστατευθούν οι πελάτες από ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής των χρημάτων τους.
Σημειώνεται ότι “ηλεκτρονικοί ποντικοί“ έχουν ξανακάνει υποκλοπή .....

στοιχείων από το μηχάνημα της Πειραιώς στην Αριστομένους.
Είναι εντυπωσιακή η θρασύτητα των δραστών καθώς το κατάστημα βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Καλαμάτας.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα όταν κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα τραπεζών και να καλύπτουν με ένα χαρτί ή με το χέρι τους το πληκτρολόγιο όταν βάζουν το pin.

Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και logistics.

«Η σημασία των logistics αποτυπώνεται στη θέση που κατέχουν πλέον στην ιεραρχία των μεγάλων εταιρειών οι διευθυντές logistics», υποστηρίζει ο κ. Σταμ. Ανδριανόπουλος, σύμβουλος στην εταιρεία Planning που εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο χώρο.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική παρέμβαση από την πολιτεία για τη δημιουργία μεγάλων και οργανωμένων διαμετακομιστικών κέντρων (logistics parks).
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει, πάντως, τη δημιουργία τέτοιων κέντρων και γενικότερα τις επενδύσεις που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κ. Ανδριανόπουλος θεωρεί ότι υπάρχουν τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις εταιρείες που κινούνται στον χώρο των logistics. Αναφέρει τα παραδείγματα του σημερινού, απαρχαιωμένου, μοντέλου διακίνησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, αλλά και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στα λεγόμενα «agrologistics», ελάχιστοι κινούνται σήμερα στην ελληνική αγορά (για παράδειγμα, η πολυεθνική Bellafruta ή η προσπάθεια του κ. Μαρ. Παράβαλου –γνωστού από την παρουσία του στην Κωτσόβολος– στον χώρο των βιολογικών προϊόντων).
Η ενίσχυση εταιρειών που κινούνται στο χώρο των «agrologistics» από τον Αναπτυξιακό Νόμο θα οδηγήσει, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, «στη μείωση των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και τον περιορισμό του σχετικού κόστους»...

Επιπλέον, «το κύκλωμα διακίνησης θα είναι φορολογικά ελεγχόμενο και θα αποτραπούν τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων κατά την αγορά από τον παραγωγό, για λόγους Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τα φαινόμενα λαθραίων διακινήσεων –με το ίδιο τιμολόγιο– πολλαπλών ποσοτήτων». Επίσης, «θα εφαρμοστούν οι σύγχρονες αρχές του μάρκετινγκ στα αγροτικά προϊόντα, θα υπάρξει μεγαλύτερη τυποποίηση (π.χ. στις συσκευασίες) και θα δημιουργηθούν σύγχρονες αποθήκες».

Μπορούν, ακόμα, να λειτουργήσουν και ηλεκτρονικές αγορές (e-marketplaces), με αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση του κόστους συναλλαγής.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν και από πολλούς οργανισμούς του δημόσιου τομέα, οι οποίοι προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος, παραβλέποντας την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των τεραστίων αποθεμάτων τους. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστηρίζει ότι εξαιτίας του σημερινού μοντέλου διαχείρισης αποθεμάτων, πολλοί οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαξίωση προϊόντων.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημιουργία Δημοπρατηρίων στις 13 περιφέρειες της χώρας

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι εν πολλοίς εισαγόμενος. Οι τιμές των δημητριακών διεθνώς, για τους γνωστούς λόγους, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ωστόσο, μπορούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, με τη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων και στις 13 περιφέρειες της χώρας τα οποία θα λειτουργούν με όρους χρηματιστηρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους παραγωγούς, κάτω από συγκεκριμένους όρους και κριτήρια, να αποκτήσουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα. Με τα μέτρα αυτά είναι βέβαιον ότι θα αποδυναμωθεί ο ρόλος των μεσαζόντων, θα υπάρξει διαφάνεια στις τιμές και θα αμβλυνθεί η ψαλίδα μεταξύ τελικών τιμών και τιμών παραγωγού. Ακόμη, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η δραστηριοποίηση των συνεταιριστικών οργανώσεων στον τομέα της διακίνησης και διάθεσης...

των αγροτικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να προωθούν στην κατανάλωση τα προϊόντα χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα «εργαλεία των τραπεζών» ή φταίνε οι βρεγμένοι δρόμοι που βρέχει!

Το σύστημα λοιπόν των κεντρικών τραπεζών είναι «βαρβαρικό» για τους εξής λόγους:
Μυστικότητα - Λόγω της πρακτικής των κεντρικών τραπεζών να συνεδριάζουν και να πράττουν εν κλειστώ και απαραβύστω, έχουν και το «ακαταλόγιστο». Συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών και τα πρακτικά των συνεδριάσεων δημοσιοποιούνται μετά ένα μήνα κατόπιν ενδελεχούς και προσεκτικής προετοιμασίας, κρατώντας το κοινό ουσιαστικά στο σκοτάδι σχετικά με τα εκεί διαμειφθέντα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν εαυτούς -;και πράττουν ανάλογα- υπεράνω του Νόμου. Επί πλέον δε, η μυστικότητα υποθάλπει όσους έχουν εσωτερική πρόσβαση στα δρώμενα και τούτο αποτελεί βασικό παρεμβατικό εργαλείο στον μηχανισμό της -;κατ' ευφημισμό- ελεύθερης αγοράς, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της αγοράς χρυσού.
Αποπληροφόρηση - Ανάμεσα στα «εργαλεία» που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι κεντρικές τράπεζες, εξέχουσα θέση κατέχει η αποπληροφόρηση. Έτσι π.χ. έχουν πείσει τους πολίτες ότι πληθωρισμός σημαίνει «αύξηση τιμών». Δηλαδή σαν να λέμε φταίνε οι βρεγμένοι δρόμοι που βρέχει...

- Με το να αλλάζουν τον ορισμό του πληθωρισμού από αυτό που πραγματικά είναι -νομισματική υποβάθμιση/υποτίμηση σαν αποτέλεσμα δράσης κεντρικών τραπεζών- στο απρόσωπο: «άνοδος τιμών» ουσιαστικά καλύπτονται οι πραγματικοί ένοχοι.
Παραπλάνηση - Πέρα από την αποπληροφόρηση, σαν εργαλείο των κεντρικών τραπεζών χρησιμοποιείται συχνά η παραπλάνηση. Η τραπεζική ιστορία βρίθει από περιπτώσεις όχι απλώς έλλειψης διαφάνειας αλλά ακόμα και εξαπάτησης. Για παράδειγμα άς δούμε πώς οι κεντρικές τράπεζες καταγράφουν στους ισολογισμούς τους τον δανειζόμενο χρυσό
Χρέος μεγαλύτερο από την Αποταμίευση - Η διατεταγμένη οικονομία που χειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες ενθαρρύνει την αύξηση του χρέους εις βάρος της αποταμίευσης. Οι τράπεζες πάντα επιζητούν να διευρύνουν τις χορηγήσεις τους ώστε να αυξάνουν τα κέρδη, και οι κυβερνήσεις ζητούν από τις κεντρικές τράπεζες να συνδράμουν σε αυτό το σκοπό. Η προκύπτουσα επέκταση της πίστεως επειδή αυξάνει την καταναλωτική δυνατότητα του κοινού, χαρίζει μία ψευδαίσθηση ευημερίας και αύξησης πλούτου. Σαν συνέπεια αυτής της ψευδο-ευημερίας λόγω αύξησης του χρέους επέρχεται μία γενικευμένη λαϊκή αδιαφορία που τελικά διαιωνίζει και ενισχύει την κρατική δύναμη και τη σπατάλη. Αντί να προτιμάται η μέθοδος πληρωμής τοις μετρητοίς, οι καταναλωτές , οι επιχειρήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις υιοθετούν το νέο δόγμα «αγόρασε τώρα και πλήρωσε αργότερα»

Πηγή: Οικονομικά blogs

Φρένο ζητά το επιμελητήριο Μεσσηνίας για τα Κινέζικα μαγαζιά

Φρένο και έλεγχο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των καταστημάτων με τα κινζικα μαγαζιά ζητά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας απο την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κος Καραμπάτος που συναντήθηκε με τον Νομάρχη χθες το πρωϊ έθεσε το θέμα πι τάπητος και ζήτησε από την νομαρχία να κάνει ελέγχους ωστε να σταματήσει η παράνομη δράση των καταστημάτων με τα κινέζικα είδη.
Ο Κος Δράκος τάχθηκε υπέρ της πρότασης και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην λειτουργία τους αλλά σε καμία περίπτωση να μην ανοίξουν "πόλεμο" με τα κινέζικα.

Σε ενημέρωση που έκανε ο Νομάρχης στους δημοσιογράφους υποστήριξε τα εξής: .....


«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου τον Γεώργιο Καραμπάτο για την ενδελεχή προσέγγιση ενός θέματος εξαιρετικά σημαντικού που σχετίζεται με την οικονομία της πατρίδας μας αλλά και την ύπαρξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στον τόπο μας. Να τον ευχαριστήσω διότι πραγματικά έχει προσεγγίσει ένα θέμα το οποίο ταλανίζει ήδη και που μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας κρίσης μπορεί να γίνει η δεύτερη πλημμυρίδα η οποία θα δημιουργήσει μύρια όσα προβλήματα.

Η περιγραφή που μας έκανε είναι πράγματι μια περιγραφή η οποία δίνει κάποιες ζοφερές διαστάσεις του προβλήματος του μικρομεσαίου, μεσαίου και μεγάλου εμπορίου στην Ελλάδα. Όταν αυτήν την στιγμή το έλλειμμα του ισοζυγίου μεταξύ ημών και της μεγάλης δύναμης της Κίνας έχει αυτό το τεράστιο άνοιγμα και το γεγονός ότι η ύπαρξη καταστημάτων χωρίς να τηρούνται οι νομικές και θεσμικές προδιαγραφές που απαιτούνται για οποιονδήποτε Έλληνα έμπορο, αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Εμείς πρέπει, συνεργαζόμενοι με τους άλλους φορείς να κινηθούμε όσο πιο συντονισμένα μπορούμε και θα το πράξουμε.
Έχουμε επιχειρήσει μια προσέγγιση του ζητήματος αλλά θεωρούμε ότι δεν μπορεί ένας φορέας πλέον να παρακολουθήσει το θέμα αυτό. Γιαυτό τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια συνάντηση η οποία θα έχει και ένα δόκιμο και εύλογο χρόνο προετοιμασίας, με την Εφορία, την Αστυνομική Δνση, τους Δήμους, το Επιμελητήριο φυσικά, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή η επίθεση.
Διότι εάν κάποια καταστήματα δεν πληρώνουν τους φόρους τους, ή δεν μπορεί να ελεγχθεί αν τους πληρώνουν, δεν πληρώνουν το ΦΠΑ, δεν πληρώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους όπως πρέπει και όπως οι νόμοι προδιαγράφουν, δεν έχουν άδεια λειτουργίας, αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε ως οικονομία.

Γι’ αυτό λοιπόν θα γίνει αυτή η συνάντηση και μου έδωσε μια ιδέα ο Πρόεδρος την οποία και θα ακολουθήσω, δηλαδή θα φέρω το θέμα στην ΕΝΑΕ σε μια ειδική συνεδρίαση όπου θα προσκαλέσω και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και των Περιφερειακών Επιμελητηρίων, για να δούμε και με τους άλλους συναδέλφους, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Δεν ανοίγουμε πόλεμο με κανέναν.
Πολλώ δε μάλλον με μια φίλη χώρα, η οποία έχει έναν πανάρχαιο πολιτισμό μαζί με την Ελλάδα, που πολλά μας ενώνουν σε επίπεδο ιστορίας και πολιτισμού. Αντιθέτως, θέλουμε ξεκάθαρα μια συνεργασία η οποία θα εδράζεται σε στέρεες βάσεις οι οποίες θα στηρίζονται επίσης στην νομιμότητα και στον αλληλοσεβασμό και τον μόχθο των λαών και της οικονομίας τους για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.
Επειδή εμείς θα αντιδράσουμε σε όλη αυτήν την υπόθεση, θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις, νομίζω ότι από αυτό το μικρό μέρος μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια, και πολύ σύντομα θα υπάρξει οργανωμένη αντίδραση η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της νομιμότητας που βάλαμε και ο Πρόεδρος και εγώ».

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Νίκη Πλάτης για τον Αγώνα με τον Ατρόμητο Πλατύ

Χαμηλούς τόνους κράτησε όλη την εβδομάδα στους παίκτες της Νίκης Πλάτης ο προπονητής Παναγιώτης Παναγόπουλος εν όψει του Σαββατιάτικου αγώνα με τον Ατρόμητο Πλατύ στο γήπεδο των Φιλιατρών.
"Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μπούμε σοβαρά στο παιχνίδι, πειθαρχημένα και να να κοιτάξουμε να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε."
Αυτά ήταν τα λόγια του καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας προσπαθώντας να δείξει στους παίκτες του ότι δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα και πρέπει μέχρι και την τελευταία αγωνιστική να παίζουν δυνατά σοβαρά και πειθαρχημένα όποιο παιχνίδι υπάρχει μπροστά τους. Από εκεί και μετά ότι καλύτερο έρθει θα είναι υπέρ της ομάδας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο ανόδου στην Α' Τοπική

Ανοικτό παραμένει το το ενδεχόμενο ανόδου της Νίκης Πλάτης στην Α' Τοπική .....

κατηγορία. Και αυτό γιατί όπως λέγεται και γράφεται, φέτος την άνοδο θα δουν οι δυο πρώτοι στο πρωτάθλημα.
Με δεδομένο ότι η Νίκη Πλάτης απέχει 5 βαθμούς από την δεύτερη θέση και 7 βαθμούς από την πρώτη, η Νίκη Πλάτης έχει την δυνατότητα να κατακτήσει αν όχι την πρώτη θέση τουλάχιστον την δεύτερη.

Πηγή: Nίκη Πλάτης