«Η σημασία των logistics αποτυπώνεται στη θέση που κατέχουν πλέον στην ιεραρχία των μεγάλων εταιρειών οι διευθυντές logistics», υποστηρίζει ο κ. Σταμ. Ανδριανόπουλος, σύμβουλος στην εταιρεία Planning που εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο χώρο.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική παρέμβαση από την πολιτεία για τη δημιουργία μεγάλων και οργανωμένων διαμετακομιστικών κέντρων (logistics parks).
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει, πάντως, τη δημιουργία τέτοιων κέντρων και γενικότερα τις επενδύσεις που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κ. Ανδριανόπουλος θεωρεί ότι υπάρχουν τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις εταιρείες που κινούνται στον χώρο των logistics. Αναφέρει τα παραδείγματα του σημερινού, απαρχαιωμένου, μοντέλου διακίνησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, αλλά και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στα λεγόμενα «agrologistics», ελάχιστοι κινούνται σήμερα στην ελληνική αγορά (για παράδειγμα, η πολυεθνική Bellafruta ή η προσπάθεια του κ. Μαρ. Παράβαλου –γνωστού από την παρουσία του στην Κωτσόβολος– στον χώρο των βιολογικών προϊόντων).
Η ενίσχυση εταιρειών που κινούνται στο χώρο των «agrologistics» από τον Αναπτυξιακό Νόμο θα οδηγήσει, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, «στη μείωση των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και τον περιορισμό του σχετικού κόστους»...
Επιπλέον, «το κύκλωμα διακίνησης θα είναι φορολογικά ελεγχόμενο και θα αποτραπούν τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων κατά την αγορά από τον παραγωγό, για λόγους Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τα φαινόμενα λαθραίων διακινήσεων –με το ίδιο τιμολόγιο– πολλαπλών ποσοτήτων». Επίσης, «θα εφαρμοστούν οι σύγχρονες αρχές του μάρκετινγκ στα αγροτικά προϊόντα, θα υπάρξει μεγαλύτερη τυποποίηση (π.χ. στις συσκευασίες) και θα δημιουργηθούν σύγχρονες αποθήκες».
Μπορούν, ακόμα, να λειτουργήσουν και ηλεκτρονικές αγορές (e-marketplaces), με αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση του κόστους συναλλαγής.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν και από πολλούς οργανισμούς του δημόσιου τομέα, οι οποίοι προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος, παραβλέποντας την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των τεραστίων αποθεμάτων τους. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστηρίζει ότι εξαιτίας του σημερινού μοντέλου διαχείρισης αποθεμάτων, πολλοί οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαξίωση προϊόντων.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.