Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Με δασκάλους και καθηγητές συναντάται την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας

Με τα προεδρεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών θα συναντηθεί την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στο πολυνομοσχέδιο.

Η συνάντηση με τη ΔΟΕ θα γίνει στις 9 το πρωί, με την ΟΛΜΕ στις 11 το πρωί και με την ΟΙΕΛΕ στις 5 το απόγευμα.

Η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ........

οι διορισμοί θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αφού καταργείται η μονιμοποίηση μέσω της προϋπηρεσίας, και καταγγέλλει «δραματική μείωση του συνολικού αριθμού διορισμών».

Επίσης, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι με το πολυνομοσχέδιο «όχι μόνο διατηρείται ο απαράδεκτος θεσμός του ωρομίσθιου, αλλά 'ωρομισθοποιείται' ο θεσμός του αναπληρωτή εισάγοντας το θεσμό του 'αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο'».

Επίσης, κατά την ΟΛΜΕ:

► Θεσμοθετείται η υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών για 3 χρόνια στην οργανική θέση του πρώτου διορισμού, που θα λειτουργήσει ουσιαστικά σαν στρατιωτική θητεία για το νέο εκπαιδευτικό.

► Εισάγεται με τη διαδικασία του 'δόκιμου εκπαιδευτικού' η ουσιαστική αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας του νέου εκπαιδευτικού.

► Θεσμοθετείται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου 'σε πρώτη φάση ως εσωτερική διαδικασία' που συνδέεται με την υλικοτεχνική υποδομή, την εξεύρεση πόρων από το ίδιο το σχολείο, την απώλεια διδακτικών ωρών, τις επιδόσεις των μαθητών, κ.λπ., που οδηγεί απευθείας στο 'Σχολείο της Αγοράς'.

► Τίθεται ως προϋπόθεση για να επιλεγεί εκπαιδευτικός ως στέλεχος η συμμετοχή του σε προγράμματα αξιολόγησης.

► Παρά το θετικό γεγονός της κατάργησης της βάσης του '10', που πρώτη η ΟΛΜΕ ανέδειξε ως αίτημα από τη θεσμοθέτησή του, το νέο σύστημα πρόσβασης συνδέεται ξανά με τις επιδόσεις των μαθητών στο Λύκειο».

Πηγή: in.gr

Όλη η αλήθεια για την τοποθέτηση κάμερας έξω απο το γραφείο του Δρούμπαλη.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Την είχαν πάρει για αλλού και την χρησιμοποίησαν αλλού.


Τον Σεπτέμβρη του 2009 διαβάσαμε στη Μεσσηνιακή Εφημερίδα «Θάρρος» για μια περίεργη υπόθεση σχετικά με κάμερα παρακολούθησης έξω από το γραφείο του τότε διοικητή του Νοσοκομείου Φώτη Δρούμπαλη.

Σε εκείνο το δημοσίευμα ο κος Δρούμπαλης αρχικώς είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας κάμερας στην επικοινωνία που είχε η Εφημερίδα με τον τότε διοικητή.
Σε δεύτερη επικοινωνία της εφημερίδας με τον τότε διοικητή, ο κος Δρούμπαλης είχε θυμηθεί καλύτερα πως τελικώς είχε ληφθεί απόφαση για τοποθέτηση κάμερας σε εξωτερικό χώρο που θα «βλέπει» τις πόρτες δύο αποθηκών εκτός του νοσοκομείου, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα.

Πάμε να δούμε όμως τι πραγματικά συνέβη. ........

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 (Κλικ στο δίπλα έγγραφο) ο αποθηκάριος του νοσοκομείου Κος Φρούσσος Γεώργιος με εσωτερικό έγγραφο είχε ζητήσει από τον Διοικητή του νοσοκομείου να μεριμνήσει για ενίσχυση της φύλαξης της κεντρικής αποθήκης για να αποφευχθεί τυχούσα κλοπή ή δολιοφθορά.

Στο ίδιο έγγραφο ο τέως διοικητής του νοσοκομείου σημείωσε χειρόγραφα «Εγκρίνεται η άμεση προμήθεια συστήματος καταγραφής για το πίσω μέρος της κεντρικής αποθήκης. Να χρησιμοποιηθεί η εταιρία φύλαξης του νοσοκομείου.»
Μια κάμερα που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ για τον σκοπό που αγοράστηκε και φυσικά δεν ήταν εξωτερικού χώρου παρά εσωτερικού.

Η κάμερα κατά περίεργο τρόπο τοποθετήθηκε ακριβώς απέναντι από το γραφείο του τέως διοικητή και μάλιστα καμουφλαρισμένη για να μην φαίνεται.
Η τιμή της κάμερας ήταν 900 ευρώ συν 19% ΦΠΑ Δηλαδή 1.100 ευρώ.
Προμηθεύτρια εταιρία η TRUST Security εταιρία που έχει αναλάβει την φύλαξη του νοσοκομείου Κυπαρισσίας.


Τα έγγραφα αυτά καίνε τον τέως διοικητή του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και γεννιούνται κάποια ερωτήματα σχετικά με την στάση του.

► Γιατί αρχικά ο κος Δρούμπαλης αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη του με την κάμερα? (κλίκ στο δίπλα έγγραφο)

► Γιατί ο κος Δρούμπαλης εφόσον έλαβε απόφαση αγοράς για την τοποθέτηση κάμερας έξω από τις αποθήκες –όπως του είχε ζητηθεί- δεν τοποθετήθηκε εκεί και τοποθέτησε απέναντι από το γραφείο του?

► Γιατί ο κος Δρούμπαλης αγόρασε τις κάμερες με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό όπως προβλέπονται οι διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών???

Η απόφαση που ελήφθη για την αγορά της κάμερας από την TRUST SECURITY ήταν για κάμερα εξωτερικού χώρου ενώ αυτή που τοποθετήθηκε ήταν κάμερα εσωτερικού χώρου.
Από αυτά και μόνο τα ερωτήματα αποδεικνύεται η "περίεργη" στάση και συμπεριφορά του κου Δρούμπαλη απέναντι στο μέγα ζήτημα, που έχει και ποινικές – νομικές προεκτάσεις, με την εξαφάνιση δημοσίου υλικού από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας...
Μπορεί, άραγε, ο τέως Διοικητής να μας απαντήσει???

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

Συνάντηση Νάντιας Γιαννακοπούλου με Τίνα Μπιρμπίλη για πολεοδομικό Ασπροχώματος, Μ. Μαντίνειας και Βέργας

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση, την Τρίτη 13/04/10, με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μπιρμπίλη. Η κ. Γιαννακοπούλου συζήτησε, ενημερώθηκε και κατέθεσε υπόμνημα στην κ. Μπιρμπίλη όσον αφορά τα σημαντικά ζητήματα των μελετών πολεοδόμησης του Ασπροχώματος, της Μ. Μαντίνειας και της Βέργας Ν. Μεσσηνίας που παραμένουν εκκρεμή.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε υπʼ όψιν της Υπουργού το ζήτημα της κτηματογράφησης και της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος που εκκρεμεί από το Μάιο του 2005, όταν και υπεγράφη η μελέτη από την Γ.Γ. Περιφέρειας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 451/28-05-2005.
Η βουλευτής Μεσσηνίας ενημέρωσε την κ. Υπουργό ........

για την ανάγκη να δοθεί εντολή άμεσης συνέχισης της μελέτης για την αποπεράτωση της Πράξης Εφαρμογής, καθώς πιθανή διακοπή της και εκ νέου ανάθεση θα εκτινάξει το κόστος και θα επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις. Αντίθετα, εάν υιοθετηθεί η πρόταση της κ. Γιαννακοπούλου, η μελέτη θα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά το πολύ ως το τέλος του 2011, ενώ κατά την εκπόνηση της Πράξης Εφαρμογής θα μπορούν να δίνονται στοιχεία στην Πολεοδομία Καλαμάτας για την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών. Συμπληρωματικά, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η μελέτη Ασπροχώματος είναι μέσα στα πλαίσια της αντίληψης της ηγεσίας του Υπουργείου περί πράσινης ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από την κ. Μπιρμπίλη, η υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων και στο ζήτημα της μελέτης της Μικρής Μαντίνειας, η οποία έχει αποσταλεί από τον Ιούνιο του 2009 στο Υπουργείο και παραμένει στάσιμη. Η βουλευτής Μεσσηνίας ζήτησε από την Υπουργό την ταχεία έγκριση της μελέτης και την δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς αυτή μπορεί να φέρει μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, με την έγκριση της μελέτης πάρα πολλά οικόπεδα που δημιουργούνται και είναι εντός μελέτης θα οικοδομηθούν άμεσα, δίχως να είναι αναγκαία η αναμονή της Πράξης Εφαρμογής. Σε αυτό το σημείο, τονίστηκε ότι η μελέτη αυτή είναι η πιο εύκολα υλοποιήσιμη διότι η υπό ένταξη περιοχή έχει την μικρότερη δόμηση.

Επί τάπητος, τέθηκε τέλος και το ζήτημα της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας που εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ 1228/4/16-11-2005. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 04/11/2005, οι παραλιακοί οικισμοί πρέπει να εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα. Η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε από την κ. Υπουργό την έγκριση με νέο Προεδρικό Διάταγμα της παραπάνω μελέτης, καθώς και την έκδοση Πράξης Εφαρμογής που εκκρεμούν.

Για το σύνολο των ζητημάτων, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε «ότι, από τη μία, για τη δημοσίευση των μελετών δεν απαιτούνται χρήματα, ενώ το κράτος υπολογίζεται ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα ωφεληθεί από τις άδειες και το ΦΠΑ περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μεγάλο όφελος θα προκύψει και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των εισφορών στο ΙΚΑ. Από την άλλη, η πόλη της Καλαμάτας θα ωφεληθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ από την οικοδομική δραστηριότητα». H κ. Γιαννακοπούλου ενημέρωσε την Υπουργό Περιβάλλοντος ότι, με την υλοποίηση των παραπάνω θα δημιουργηθούν 5 χιλιάδες οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα και θα εκδίδονται περίπου 300 οικοδομικές άδειες το χρόνο στις άνω περιοχές. Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε, επίσης, στην Υπουργό ότι η έναρξη των Πράξεων Εφαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος της πόλης της Καλαμάτας, τη μείωση στις τιμές των οικοπέδων, την ενεργοποίηση επενδύσεων και την αναθέρμανση των οικοδομικών εργασιών και επαγγελμάτων, σε μια περίοδο που η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Μεσσηνία ξεπερνά το 30%. Καταλήγοντας, η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε στην κ. Μπιρμπίλη την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο ιδιαίτερος οικιστικός χαρακτήρας των παραπάνω περιοχών και να πλαισιωθεί η συγκεκριμένη πρόταση από βιώσιμα, «πράσινα» οικιστικά πρότυπα με απώτερο στόχο την αποφυγή «λουτσοποίησης» των περιοχών του Ασπροχώματος, της Μαντινείας και της Βέργας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα σημεία Ασφαλιστικού

Oι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα σημεία του νέου συστήματος, όπως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ο χρόνος έναρξης των νέων ρυθμίσεων, θα «κλειδώσουν» στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Εν όψει του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το ......

ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορούν την καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Ταμεία και τη θέσπιση ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης και τον συντάξιμο μισθό, καθώς και αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης.

Οι συντάξεις όσων ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός Ταμεία, από το 2011 θα υπολογίζονται με νέο τρόπο επιχειρώντας να αρθούν υπάρχουσες αδικίες.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.

Η κυβέρνηση -υπό την πίεση και της νέας αξιολόγησης του μικτού κλιμακίου το Μάιο- πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει σκληρές αποφάσεις γύρω από το Ασφαλιστικό, το οποίο είναι πρώτο στη λίστα των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα πιεστική είναι η οικονομική κατάσταση του συστήματος που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να εκτινάξει το κόστος των παροχών στο 24% του ΑΕΠ ως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, εκτιμάται ότι για να πάρει κανείς τη σημερινή, πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 35 χρόνια, ενώ θα κρίνεται απολύτως ασύμφορο να αποχωρήσει κάποιος σε ηλικία κάτω των 65.

Πηγή: in.gr

Ικανοποίηση κουσελά για την κατάργηση της βάσης του 10

«Η απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για κατάργηση της βάσης του 10, αποτελεί για μένα και προσωπική δικαίωση, αλλά κυρίως δικαίωση των αγώνων των Τ.Ε.Ι. και των φορέων της Περιφέρειας, που αντιστάθηκαν στην ψήφισή της από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τέσσερα χρόνια από την υιοθέτησή της, όχι μόνο δεν συνέβαλλε στην αναβάθμιση της Παιδείας αλλά οδήγησε σε μαρασμό τα περιφερειακά Τ.Ε.Ι. και έστειλε 60.000 νέους στα κολλέγια, στα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και στο εξωτερικό.

Το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, παρά τις προσπάθειες που έκανε με την δημιουργία νέων τμημάτων, έχασε πάνω από 3.000 σπουδαστές.

Σήμερα όμως, μετά τη θετική αυτή εξέλιξη και την ολοκλήρωση .......

των υποδομών του, ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές. Το νέο κτίριο της σχολής επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας, η φοιτητική εστία δυναμικότητας 300 κλινών και η νέα βιβλιοθήκη (έργα που σχεδιάσθηκαν και ξεκίνησαν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ολοκληρώθηκαν σήμερα) , θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Χρέος της Κυβέρνησης είναι να το ενισχύσει με μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αποστολή του.»

Νέα δίωξη για παραγραφή προστίμου στον Δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο.

Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για τον δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, καθώς στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συρρέουν, σχεδόν καθημερινά, πορίσματα, αποφάσεις και διώξεις εναντίον του.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος του πριν από τέσσερις μήνες περίπου, από τις δικαστικές αρχές της Ηλείας. Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά.
«Πρώτη φορά ακούω για αυτή τη δίωξη. Θα ερευνήσω αμέσως, να δω τι συμβαίνει. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν», δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάσος Αποστολόπουλος, και μας παρέπεμψε στους νομικούς του συμβούλους.

«Είναι τόσα πολλά τα θέματα που αφορούν τον ..........

δήμαρχο της Ζαχάρως, που δεν είμαστε σε θέση να θυμηθούμε τη συγκεκριμένη δίωξη. Θα ερευνήσουμε αμέσως το θέμα» είπαν οι δύο νομικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας, Αγγελος Μπαρμπούνης και Νίκος Αραβαντινός.

Σύμφωνα με το από 8.12.2009 και με αριθμό πρωτ. 359 διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή προς τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, σε βάρος του δημάρχου της Ζαχάρως ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ηθική αυτουργία ψευδούς βεβαιώσεως με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλους.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τις ενέργειές του για την παράνομη μετακύλιση και τις προσπάθειες παραγραφής προστίμου 865.000 που επέβαλε η Πολεοδομία σε πέντε ιδιώτες που είχαν προβεί σε αυθαίρετες κατασκευές πάνω στον αιγιαλό και την παραλία της Ζαχάρως και σε χώρο όπου είχε παραχωρηθεί από τον δήμο για τη λειτουργία κινητών καντινών.

Η υπόθεση, που πέρασε μέσα από μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία, όπου δεν έλειψαν και οι μη νόμιμες παρεμβάσεις διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων, οδηγήθηκε τελικά στη Δικαιοσύνη έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά της αντιπολίτευσης στις 30.9.2008.

Χθες, έγινε γνωστό ότι εις βάρος του δημάρχου της Ζαχάρως ασκήθηκε και νέα ποινική δίωξη για τη χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης σε πολίτη που θέλησε να τη χρησιμοποιήσει σε συναλλαγές του με τον ΟΤΕ.
Για τη νέα ποινική δίωξη ενημερώθηκε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, με εντολή του γ.γ. παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο ο κ. Χρονόπουλος, έπειτα από εισηγητική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την άρνησή του να δώσει σε πολίτη αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Χρονόπουλος σχολιάζοντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion FM τις συνεχείς δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, διέψευσε τα πάντα κι έκανε λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες, που έχουν στόχο να τον βλάψουν.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Στις 21:30 η αποκάλυψη βόμβα του Φιλιατρά News

Αποκάλυψη - Βόμβα...!!!

Περίεργη στάση και συμπεριφορά του τέως διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Φώτη Δρούμπαλη.

Τι έγινε με την κάμερα????

ΠΟΙΑ είναι η πραγματικότητα???

Όλη η αλήθεια με αδιάσειστα στοιχεία!!!!!

Όλα αυτά στις 21:30 ακριβώς στο Φιλιατρά News...




Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Εθνικής τράπεζας.

Το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας «Ενεργειακή Εθνοστέγη» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε εκδήλωση με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννη Αλαβάνου.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι όλοι οι κάτοχοι κατοικιών που θέλουν να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση της περιουσίας τους.
Με το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται έως ........

και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, με ή χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας κατά 300 μονάδες βάσης.

Με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων το επιτόκιο θα είναι βασισμένο στο euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης.

Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν, χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων. Η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι έως 5 έτη για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και έως 15 έτη για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.
Όσον αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης εργολάβων-μηχανικών για έργα που έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από την ΕΤΕ, θα προβλέπεται πρόγραμμα παράλληλης χρηματοδότησης του μηχανικού-εργολάβου με βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κινήσεως για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό θα αποπληρώνεται από το επισκευαστικό δάνειο του ιδιώτη-ιδιοκτήτη όταν το έργο ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η Τίνα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσουν και θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας.

Πηγή: in.gr

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες φέρνουν το πρωιμότερο καρπούζι από κάθε άλλη χρονιά.

Σε καλό δρόμο, βρίσκεται μέχρι στιγμής η πορεία της καλλιέργειας καρπουζιού αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ομαλή καρποφορία του πρώιμου καρπουζιού. Σε περιοχές μάλιστα όπως την Ηλεία και τη Μεσσηνία οι παραγωγοί και γεωπόνοι, κάνουν λόγο για «ιδανικές καιρικές συνθήκες», ενώ δεν αποκλείεται τη φετινή χρονιά να συγκομίσουν το πρωιμότερο καρπούζι που έχουν μαζέψει ποτέ.

«Ο καιρός είναι ιδανικός για την καλλιέργεια. Το .........

πρώιμο θα αρχίσουμε να το μαζεύουμε γύρω στις 20 Μαΐου. Η ποιότητα φέτος μέχρι στιγμής πάει περίφημα. Για τις τιμές είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι, αφού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά την περίοδο συγκομιδής», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, κ. Κωσταντίνος Λέλος δίνοντας το στίγμα της φετινής χρονιάς.

Πηγή: Απόσπασμα από Αγροτύπο

ΕΝΑΕ: Ασάφειες σε κρίσιμα ζητήματα του «Καλλικράτη»

Πολλές γενικότητες και ασάφειες εντοπίζει η ΕΝΑΕ στο προσχέδιο για τον «Καλλικράτη», προειδοποιώντας πως αν δεν διορθωθούν, όχι μόνο δεν θα στηρίξει τον «Καλλικράτη», αλλά και θα τον πολεμήσει.

«Το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο για τον «Καλλικράτη», όπως μας έχει δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει πολλές γενικότητες και ασάφειες στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε θέσει με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, μετά το πέρας συνεδρίασης της ΕΝΑΕ για το προσχέδιο για το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Όπως εξήγησε ο κ. Δράκος, οι γενικότητες εντοπίζονται στους ........

ακόλουθους τομείς: Στους πόρους, τις αρμοδιότητες, το δημοκρατικό προγραμματισμό, την πολιτική λειτουργία.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά θα διορθωθούν. Αν δεν διορθωθούν, όχι μόνο δεν θα στηρίξουμε τον Καλλικράτη, αλλά και θα τον πολεμήσουμε. Εμείς, που από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και πιστέψαμε στην αναγκαιότητά της», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται δε ότι αύριο Πέμπτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΝΑΕ, Μεσογείων 15, 4ος όροφος, θα συνεδριάσουν οι Νομάρχες της χώρας με θέμα ημερησίας διάταξης το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Τέλος, αναβάλλεται για τα τέλη Απριλίου το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Σχέδιο Καλλικράτης και τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων του Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ερχεται στο Φιλιατρά News μια αποκάλυψη....

Σε λίγο στο Φιλιατρά News.....

Μια αποκάλυψη που θα συγκλονίσει και θα συζητηθεί.....

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.....

Εξαφάνιση Δημοσίου υλικού....

Κάμερα παρακολούθησης......

Φώτης Δρούμπαλης...

Τι έχει συμβεί???????? Ποιά είναι η πραγματικότητα???

Μείνετε εδώ. Η αποκάλυψη έρχεται......




ΤΖΟΚΕΡ: Ποσό-μαμούθ 19 εκατ. ευρώ κληρώνει την Πέμπτη το Τζόκερ

Το -πρωτοφανές για τα δεδομένα του ΟΠΑΠ- ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ, κληρώνει αύριο, Πέμπτη, το Τζόκερ, μετά τα συνεχόμενα τζακ ποτ τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στα πρακτορεία αναμένεται κοσμοσυρροή όσο .........

πλησιάζει η ώρα της μεγάλης κλήρωσης για τους 5+1 «χρυσούς» αριθμούς.

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΤΟ (ΜΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ) ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ

Τι προκύπτει από τις συναντήσεις Ραγκούση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες πινελιές στο χάρτη του «Καλλικράτη» που πρόκειται να παρουσιάσει στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 20 Απριλίου βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που από την Δευτέρα έχει συνεχείς επαφές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να οριστικοποιήσει το χωροταξικό.

Η αυτοδιοίκηση gr ανήμερα των γενεθλίων των δύο ετών, μετά την κατ’ αποκλειστικότητα παρουσίαση του «μη οριστικοποιημένου» προσχεδίου παρουσιάζει για τους 6.500 καθημερινούς επισκέπτες της, το «μη οριστικοποιημένο» προσχέδιο του χάρτη του «Καλλικράτη» για τις περιοχές που υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις ή ..............

τηλεφωνικές συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ (τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, τους υφυπουργούς Γιώργο Ντόλιο και Θεοδώρα Τζάκρη και το γενικό γραμματέα Δημήτρη Στεφάνου) με βουλευτές που πρόκειται να συνεχιστούν σε μεγάλη συχνότητα μέχρι και τουλάχιστον την Πέμπτη (σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους βουλευτές της Κρήτης και νομών της Θεσσαλίας, αύριο με τους βουλευτές νομών της Θράκης, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ χθες και προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συνάντησε μεταξύ άλλων βουλευτές νομών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας):

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

- Στην Κορινθία αν και υπάρχουν διιστάμενες απόψεις φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση των 5 από 15 δήμων.
- Στην Αργολίδα 5 από 16
- Στην Αρκαδία 6 από 23
- Στην Λακωνία 5 από 22
- Στην Μεσσηνία 6 από 31

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών η μεγάλη πλειοψηφία των νομών της επαρχίας με τον "Καλλικράτη" δεν πρόκειται να ξεπερνούν τους έξι δήμους.

Όσον αφορά τις νησιωτικές περιοχές, όπως έχει ήδη γράψει η αυτοδιοίκηση gr στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων αλλά και σε νησιά που εντάσσονται σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (για παράδειγμα Σποράδες στη νομαρχία Μαγνησίας, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη, Αντίπαρος, Κίμωλος στη νομαρχία Κυκλαδων, Κύθηρα και Αντικύθηρα στη νομαρχία Πειραιά κλπ) θα ισχύσει ο κανόνας «κάθε νησί και δήμος» (εξαίρεση, βεβαίως, θα αποτελέσουν οι νησίδες όπως για παράδειγμα τα Αντικύθηρα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα και η Δονούσα.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Ποιός πληρώνει το ρεύμα για να ηλεκτροφωτίζονται οι διαφημιστικές πινακίδες?

Επιστολή προς τον Δήμο Καλαμάτας και την ΔΕΗ απέστειλε σήμερα ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού "Ράδιο Παλμός 90,5 Καλαμάτας" κος Θεοδωρακάκης Κωνσταντίνος.
Στην επιστολή του Ο Κος Θεοδωρακάκης ζητά να ενημερωθεί από τους αρμοδίους για το αν οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε πεζοδρόμια πλατείες και γενικά Δημόσιους χώρους, αν είναι νόμιμες ή παράνομες, πως φωταγωγούνται και αν έχουν αδειοδοτηθεί από αρμόδιο φορέα για την ύπαρξη τους.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Θεοδωρακάκη αναφέρει: .....

ΘΕΜΑ: ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Απαγορεύεται η τοποθέτηση όλων των διαφημιστικών πινακίδων πλην των επιγραφών καταστημάτων παράλληλα με τον άξονα του δρόμου, ενώ κάθετες πινακίδες επιτρέπονται μόνο από τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία.
Η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων σε κτίριο, οικόπεδο, κοινόχρηστο χώρο ή γήπεδο επιτρέπεται μόνο ύστερα από άδεια του δήμου ή της κοινότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1491/1984 (ΦΕΚ 173 Α), όπου δια σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται ειδικότερα οι προδιαγραφές, προϋποθέσεις και διαδικασία τοποθέτησης τους.
Υπάρχει πρόστιμο (άρθρο στους διαφημιστές, καθώς και σε όσους μισθώνουν και εκμεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήμισης σε περίπτωση παραβάσεων των διατάξεων.

Υπεύθυνος για την Αφαίρεση παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων και επιγραφών (άρθρο 9) είναι ο Περιφερειάρχης.
Υπόχρεος για την αφαίρεση είναι ο Δήμος, η Κοινότητα ή η Περιφέρεια, κατά περίπτωση.

1. Η προβολή υπαίθριας διαφήμισης απαγορεύεται στους εξής χώρους:
α. Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.
β. Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και παραδοσιακά κτίρια.
γ. Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
δ. Σε κοιμητήρια, κτίρια ναών κάθε θρησκείας και δόγματος, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους.
ε. Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.
στ. Σε στοές κτιρίων.
ζ. Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.
Οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α΄), του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000 (ΦΕΚ 150 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και άλλες ειδικές απαγορευτικές διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν.

Απαγορεύεται:
α. Η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.
β. Η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων. Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων μπορεί να επιτραπεί, μετά από προηγούμενη άδεια του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7.
γ. H προβολή έντυπων, χειρόγραφων, φωτεινών ή φωτιζόμενων και ηλεκτρονικών ή άλλων διαφημίσεων, πέρα από το ιδεατό στερεό του οικοπέδου και πάνω στην οροφή του κτιρίου.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάρτηση πανό σε προσόψεις κτιρίων, ιδίως για την προβολή καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Με την απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η χρονική διάρκεια ισχύος της σχετικής άδειας.

Γενικοί όροι για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης

1. Η υπαίθρια διαφήμιση γίνεται υποχρεωτικά σε μόνιμα και σταθερά ή προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζονται με βάση τις προδιαγραφές οι οποίες ορίζονται στις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 8 του προηγούμενου άρθρου. Τα πλαίσια τοποθετούνται με δαπάνες και φροντίδα είτε εκείνου που έχει το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσεως του χώρου είτε των διαφημιστικών εταιρειών είτε των διαφημιζομένων.

2. Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση πρέπει να αναγράφεται, σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζομένου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε κατά το επόμενο άρθρο. Υπαίθριες διαφημίσεις στις οποίες δεν αναγράφονται τα ανωτέρω αφαιρούνται αμέσως με ευθύνη του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας ή, προκειμένου για χώρους της παρ. 4 του προηγούμενου άρθρου, του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αμετάκλητες αποφάσεις, κρίνοντας ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8.11.1968) για την οδική κυκλοφορία και σήμανση, την ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις του Ν. 2696/1991 που επιτρέπουν «την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χλμ./ ώρα), αναγνωρίζοντας στη διοίκηση τη δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων είναι αντίθετες προς τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης».
Επίσης οι δικαστές αναφέρουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας υποχρεώνουν το κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται πάνω στα πεζοδρόμια και στις πλατείες της Καλαμάτας.
1. Αν είναι νόμιμες ή παράνομες
2. Αν γνωρίζεται πως φωταγωγούνται.
3.Ποιες έχουν τοποθετηθεί με σχετική άδεια
Κλέβουν και ρεύμα από την ΔΕΗ ; ή από το Δήμο Καλαμάτας;
Οι διαφημιστικές πινακίδες φωτίζονται , χωρίς να υπάρχει ρολόι της ΔΕΗ, όπως επιβάλλει ο νόμος. Τον… λογαριασμό πληρώνει ο δήμος και οι δημότες μέσα από τα τέλη καθαριότητας ή η ίδια η ΔΕΗ;

ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ Ρ/Σ ΠΑΛΜΟΣ FM 90,5


ΕΑΣ Μεσσηνίας. Σε αναμονή για τις ενεργοποιήσεις

Άγνωστο παρέμενε μέχρι και χθες το μεσημέρι στην ΕΑΣ Μεσσηνίας το πότε θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων για την Ενιαία Ενίσχυση του 2010 (πέρυσι είχε αρχίσει 6 Μαΐου).

Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καθορίσει ως προθεσμία λήξης της διαδικασίας τη 15η Μαΐου, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών μάς είπαν ότι ακόμη δεν έχει σταλεί σχετική ενημέρωση, ούτε κοστολόγιο για το ποιος και τι θα πληρώσει, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο πρόγραμμα που έλαβε η ΕΑΣ για τις ενεργοποιήσεις του 2010.
Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν οι ..........

παραγωγοί θα προλάβουν μέχρι τις 15 Μαΐου να έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη διαδικασία για την ενεργοποίηση.

Από την άλλη, σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα Μέσα Ενημέρωσης, όλοι οι δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης, για την υποβοήθησή τους στη συμπλήρωση και καταχώριση των στοιχείων των αιτήσεών τους θα πρέπει να απευθύνονται «στις πύλες εισαγωγής (ΕΑΣ) του φορέα που πιστοποιήθηκε (ΠΑΣΕΓΕΣ)» για το έργο των ενεργοποιήσεων.

Πηγή: Θάρρος

Σε λίγο στο Φιλιατρά News. Μια αποκάλυψη για τον Φώτη Δρούμπαλη

Έρχεται σε λίγο μια μεγάλη αποκάλυψη με τον τέως διοικητή του νοσοκομείου Κυπαρισσίας Φώτη Δρούμπαλη.

Αποκάλυψη με στοιχεία όπως πάντα.

Γιατί εδώ στο Φιλιατρά Νews μιλάμε με στοιχεία.

Μείνετε εδώ συντονισμένοι.




Καταργείται η βάση του 10.

Από τη φετινή χρονιά καταργείται η βάση του «10» για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρουσίασε στο Υπουργικό το πολυνομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται δοκιμαστική θητεία δύο ετών, ενώ μειώνονται δραστικά αποσπάσεις, μεταθέσεις και περιορίζονται οι ωρομίσθιοι.
Εισάγεται όμως ο θεσμός του αναπληρωτή με ........

μειωμένο ωράριο, εάν το σύνολο των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας σε ένα ή περισσότερα σχολεία είναι λιγότερες από 16 ώρες.

Το ισχύον καθεστώς προσλήψεων των εκπαιδευτικών (60% μέσω ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες των αναπληρωτών) θα ισχύσει μέχρι το 2013. Στη συνέχεια, οι προσλήψεις θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται ανά διετία, θα είναι ανοιχτοί (δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων) ενώ θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό στο νέο σύστημα διορισμών.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την εισαγωγή στο Πανεπιστήμια του θεσμού των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Επίσης, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των εκλεκτόρων και η διευκόλυνση της εξέλιξης των καθηγητών πανεπιστημίων. Τέλος, το καθεστώς λειτουργίας των κολεγίων επανεξετάζεται.

Στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών-σπουδαστών, προτείνεται ρύθμιση με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών και σπουδαστών, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής τους στα ομοειδή τμήματα.

Η βάση του «10»

Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, μια και επίκεινται οι πανελλαδικές εξετάσεις, είναι η κατάργηση του πλαφόν της βάσης του «10».

Σχετικά με τη βάση του «10» το υπουργείο σημειώνει ότι: «Τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006.

» Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε «κολλέγια» αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου.»

Τα βασικά σημεία των αλλαγών

1. Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο στην εκπαίδευση.

2. Όλοι οι διορισμοί μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται από το σχολικό έτος 2012 - 2013 σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης θα είναι αποκλειστικά και μόνον επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

3. Οι πίνακες προϋπηρεσίας κλείνουν οριστικά στις 30/6/2010. Ακολουθεί μεταβατική διετής περίοδος η οποία κατοχυρώνει τα ώριμα δικαιώματα.

4. Αναμορφώνεται πλήρως το περιεχόμενο και η διαδικασία των εξετάσεων ΑΣΕΠ, οι οποίες θα διεξάγονται ανά διετία.

5. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ελάχιστος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού και είναι τα 3 έτη.

6. Εισάγεται ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δύο έτη ως «δόκιμος εκπαιδευτικός».

7. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού.

8. Τριμελής επιτροπή εισηγείται την παραμονή στην εκπαίδευση ή την μετάταξή του στη διοίκηση του δόκιμου εκπαιδευτικού. Θα γίνεται αξιολόγηση από τον Δ/ντη της σχολικής μονάδας, τον Μέντορα και τον Σχολικό Σύμβουλο.

9. Ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία προσδιορισμού κενών οργανικών θέσεων και λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

10. Από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ κάθε πρόσληψη για αναπλήρωση ή αντιμετώπιση των κενών, με βάση τη σειρά των ενδιαφερομένων.

11. Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με στόχο την κατάργηση της ωρομισθίας.

12. Καμία μετάθεση ή απόσπαση δεν θα γίνεται, αν αφήνει κενό που δεν αναπληρώνεται. Η ηλεκτρονική καταγραφή τους θα επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια και προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.

13. Ο ορισμός των μελών των Συμβουλίων επιλογής στελεχών γίνεται μέσω Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

14. Καθιερώνεται πιστοποιητικό διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας, ύστερα από επιμόρφωση και εξετάσεις για την επιλογή στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης.

15. Θεσπίζεται διαδικασία διοικητικής και παιδαγωγικής - διδακτικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ετήσια έκθεση δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Ετήσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.

16. Ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

17. Μικρότερα και ευέλικτα εκλεκτορικά σώματα για εκλογή μελών ΔΕΠ. Νομοθετείται συνεδρίαση τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

18. Αίρονται οι περιορισμοί στην εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη βάση του 10.

Β. Ρύθμιση θεμάτων Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας). Έτσι, καταργούνται ή συγχωνεύονται ορισμένα από τα εκκλησιαστικά λύκεια και εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υφιστάμενες δομές είναι: 10 γυμνάσια - 17 λύκεια με 218 και 481 μαθητές, αντίστοιχα. Κόστος λειτουργίας ανά μαθητή είναι 16.500 ευρώ, όταν ό μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 5.000 ευρώ το χρόνο.

Γ. Πλαίσιο νομιμότητας και ελέγχου για τις μεταλυκειακές σπουδές.

Τέλος στο θεσμικό και εποπτικό κενό για τα Κολέγια. Δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομιμότητας και με ενίσχυση του εθνικού ελέγχου μέσα από την ανάδειξη του αναβαθμισμένου Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, για την πιστοποίηση και παρακολούθηση της λειτουργίας δομών μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Πηγή: in.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Απριλίου 2010

Ele14.jpg (759 KB) 8arr14.jpg (262 KB) Foni14.jpg (301 KB)