Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Κάμερα παρακολούθησης στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας

Ποια σκοπιμότητα θα μπορούσε να εξυπηρετεί η τοποθέτηση μιας κάμερας σε νοσοκομείο, που «κοιτά» προς το γραφείο του διοικητή και, μάλιστα, δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές;

Αναφερόμαστε στα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι είδαν το πρωί τεχνικούς να εγκαθιστούν μία κάμερα εσωτερικού χώρου σε ειδικό σημείο απέναντι από το γραφείο του διοικητή του κ. Φώτη Δρούμπαλη.
Δεδομένου ότι εργασιακά η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι η καλύτερη (είναι, άλλωστε, νωπή η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας σε βάρος του κ. Δρούμπαλη για τη συμπεριφορά του σε γιατρό), οι εργαζόμενοι φοβήθηκαν πως η κάμερα τοποθετήθηκε, εκτός των άλλων, για την παρακολούθησή τους. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας την αποσυνέδεσαν και σταμάτησαν οι όποιες καταγραφές.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αρνήθηκε .......

κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας κάμερας στην επικοινωνία που είχαμε.

Την καταγραφή υπόπτων κινήσεων ή ατόμων έχουν ως σκοπό οι κάμερες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία (τράπεζες κ.λπ.). Ποια σκοπιμότητα θα μπορούσε να εξυπηρετεί η τοποθέτηση μιας κάμερας σε νοσοκομείο και δη στην περιφέρεια της Μεσσηνίας, που «κοιτά» προς το γραφείο του διοικητή και, μάλιστα, δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές;
Αναφερόμαστε στα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου έκπληκτοι οι εργαζόμενοι είδαν το πρωί τεχνικούς να εγκαθιστούν μία κάμερα εσωτερικού χώρου σε ειδικό σημείο απέναντι από το γραφείο του διοικητή του κ. Φώτη Δρούμπαλη.
Εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά μαζί μας, μας πληροφόρησε για το περιστατικό και έδωσε περισσότερα στοιχεία. Όπως είπε, υπάρχει απόφαση που προβλέπει την αγορά μιας κάμερας αντί 1.000 ευρώ από κατάστημα της Καλαμάτας.

Ενδεχομένως, η αφορμή να δόθηκε από το γεγονός ότι την ημέρα που δημοσιεύθηκε η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου, άγνωστος ανάρτησε στην πόρτα του γραφείου του κ. Δρούμπαλη μηνύματα με υβριστικό για τον ίδιο περιεχόμενο, που ανέγραφαν, ανάμεσα σε άλλα, «φασίστα, παραιτήσου». Όμως, αυτό δε σημαίνει πως ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να αποφασίζει την τοποθέτηση της κάμερας, χωρίς να έχει συμβουλευτεί την ανεξάρτητη αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή ήθελε να καταγράψει τις κινήσεις των εργαζομένων, αλλά ενδεχομένως και τις συνομιλίες τους», μας είπε χαρακτηριστικά.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ίσως ο κ. Δρούμπαλης δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι η κάμερα ξηλώθηκε … κι αν αυτό ευσταθεί, τότε θα το πληροφορηθεί από το σημερινό μας δημοσίευμα.

Αρνείται ο διοικητής

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας κάμερας στην επικοινωνία που είχαμε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτά είναι αστειότητες», φράση που επανέλαβε για μία ακόμη φορά όταν του αναφέραμε πως οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση της κάμερας έγινε με σκοπό την καταγραφή των ενεργειών τους και ενδεχομένως των συζητήσεών τους.

Δήλωσε πως δε γνωρίζει τίποτα από τα όσα έχουν γίνει (τοποθέτηση της κάμερας το πρωί του Σαββάτου και αποσύνδεσή της την ίδια ημέρα). «Απλώς, άλλα είχαν γίνει και επειδή φοβούνται γι’ αυτά που έγιναν… είναι αστεία πράγματα», συνέχισε. Στην αναφορά μας ότι η αντίδρασή του είναι το επακόλουθο της ανάρτησης των υβριστικών μηνυμάτων, απάντησε πως είπε στους εργαζόμενους:
«Τι θέλετε; Να βάλω κάμερα να πιάσω αυτόν που το έκανε; Αν έχει αντρικό ή γυναικείο φιλότιμο, ας έλθει ευθέως και να πει τι έχει πάθει».
Συνέχισε λέγοντας πως ασκείται πίεση στους εργαζόμενους να υπογράφουν για τις παρουσίες τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντίδρασή τους στα μέτρα πειθαρχίας που επιβλήθηκαν.

Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Δρούμπαλης πρόσθεσε πως έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθέτηση κάμερας σε εξωτερικό χώρο, που θα «βλέπει» τις πόρτες δύο αποθηκών εκτός του νοσοκομείου, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε πως αναμένεται να τοποθετηθεί η κάμερα από την εταιρεία και έθεσε ζήτημα λόγων ασφάλειας. «Έρχονται και εκλογές τώρα, μην το ξεχνάμε αυτό και θεωρώ πως είναι λάθος δικό μου.
Δεν έπρεπε να γίνει αυτή την περίοδο για δεοντολογικούς λόγους», ήταν η εξήγηση που έδωσε…

Χάρης Χαραλαμπόπουλος
Εφημερίδα Θάρρος


ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Η απάντηση του κου Δρούμπαλη για την κάμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.