Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Μήνυμα Νάντιας για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Εύχομαι «καλό κουράγιο» και «καλή επιτυχία» στα παιδιά της Γ’ Λυκείου που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και ελπίζω ότι η προσπάθειά τους θα στεφθεί από επιτυχία. Αυτές οι εξετάσεις είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τα νέα παιδιά και απαιτεί καθαρό μυαλό, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόκληση των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία από τις πολλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Η ευόδωση των στόχων και των ονείρων του κάθε ανθρώπου και η εκπλήρωση των φιλοδοξιών του είναι μια διαρκής διαδικασία αναζήτησης που κρίνεται σε βάθος χρόνου και δεν είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο, σημαντικής κατά τα άλλα, στιγμής της ζωής του.

Από την άλλη, η Πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει τη ..........

σχέση του Λυκείου με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να απελευθερώσει τα παιδιά από ένα σύστημα που εστιάζει στις εξετάσεις και επιφέρει δυσθεώρητο άγχος, αγωνία και κόστος, σε υποψηφίους, γονείς και εκπαιδευτικούς και να προσδώσει ξανά στο Λύκειο την παιδαγωγική διάσταση που οφείλει να έχει.

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στον Πύργο της Ηλείας κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής για τη Μάχη της Κρήτης.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις κάθε χρόνο συμμετέχει και ...........

ο Σύλλογος των Ανθεστηρίων Μεσσηνίας όπου φέτος οι διοργανωτές, ο μοναδικός στην Ελλάδα έφεδρος ταξίαρχος του στρατού κ Στέλιος Κιαγιαδάκης αριστερά στη φωτογραφία και ο επίτιμος πρόεδρος των Κρητών Ηλείας κ Αντώνης Χατζηδάκης τίμησαν σε ειδική εκδήλωση τον πρόεδρο κ Νίκο Τριάντο.

Αναστέλλεται η λειτουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Την αναστολή της λειτουργίας της Δημοκρατικης Συμμαχίας ανακοίνωσε πριν λίγο στο Πολιτικό Συμβόυλιο του κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η αναστολή γίνεται για νομικούς λόγους που ..........

σχετίζονται με το μπόνους των 50 εδρών το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Νέα Δημοκρατία αν συνεργαστεί με την κυρία Μπακογιάννη ενώ το κόμμα της είναι σε λειτουργία.

Δηλώσεις Πάνου Καμμένου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό 21-5-2012




Έρχεται μεγάλος σεισμός; Εγγραφο ΣΟΚ στην ΕΜΑΚ

Έγγραφο σοκ στην ΕΜΑΚ για πιθανολογούμενο μεγάλο σεισμό;

Μετά τον ισχυρό σεισμό 5.9 ρίχτερ τα ξημερώματα στην Ιταλία, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πληροφορία για εσωτερικό έγγραφο στην ΕΜΑΚ το οποίο προειδοποιούσε για επικείμενο καταστροφικό σεισμό στην Ελλάδα από τις 20 Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος τύπου ...........

κος Τσόγκας, είχε να κάνει μάλλον με άσκηση και όχι με πραγματικό γεγονός.

Φυσικά, αυτές τις ώρες είναι επικίνδυνο να μιλάμε για κάτι το οποίο δεν είναι εξακριβωμένο 100%, αλλά η πληροφορία που είχαμε προέρχεται από τους «κόλπους» της ΕΜΑΚ και έδειχνε ιδιαίτερα θορυβημένος μιας και τέτοιο έγγραφο δεν είχε ξανασταλεί στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα με τόση ένταση.

Ελπίζουμε να μην επαληθευτεί το έγγραφο, που είμαστε σίγουροι ότι εστάλη στα κέντρα αλλά και στα μέλη των αποστολών και οι προβλέψεις να πέσουν έξω.

Newsbomb

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Γενική Συνέλευση και εκλογές εχει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ τηΝ ΚΥΡΙΑΚΉ 27-5-2012 στις 10.00 π.μ. στην αίθουσα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Στουρνάρη 73-75 και Αχαρνλων γωνία (Ισόγειο).

Το απερχόμενο Δ.Σ. καλεί όλους τους .......

Συλλόγους της Τριφυλίας που δραστηροποιούνται στην Αττική -και αυτούς που δεν έχουν ακόμη γραφτεί -να συμμετάσχουν στη Γ.Σ. για να δυναμώσουν την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας, να της δώσουμε δύναμη, για να μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι, από ένα καλύτερο μέλλον της ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ μας.

Περιμένουμε όλους τους Συλλόγους.

Από σήμερα ΤΕΛΟΣ οι φρυγανιές Elite... Ας τις αγοράζουν οι Σκοπιανοί...



Όχι μόνο επειδή στερήσανε από δεκάδες Έλληνες μια θέση εργασίας με το να μεταφέρουν το εργοστάσιο παραγωγής τους στα Σκόπια, αλλά και επειδή -ακριβώς- πήγαν εκεί !!!

Στους σκοπιανούς λοιπόν να τις πουλήσετε
τις φρυγανιές σας κύριοι της Εlite!


Εις το εξής, κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα που αποβαίνει σε βάρος του Ελληνικού λαού, αλλά και που έρχεται σε αντίθεση με τα εξωτερικά μας συμφέροντα θα στιγματίζεται οφείλουμε να την σαμποτάρουμε.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!!! ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ!!! .....αν ποτέ βάλουν!!!


«Κουρεύουν» 12% τις συντάξεις

Βαρύς, έστω και με καθυστέρηση ενός μηνός, αναμένεται να πέσει ο «πέλεκυς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβουν μειωμένες συντάξεις για τον μήνα Ιούνιο, λόγω της αναδρομικής περικοπής τους από την αρχή του έτους σε 8 ισόποσες δόσεις, έως και τον Ιανουάριο του 2013.

Οι περικοπές των συντάξεων αφορούν 380.000 συνταξιούχους κύριας ασφάλισης και 550.000 επικουρικής. Ειδικότερα, τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.

Μειωμένες κατά 12% θα είναι οι ...........

συντάξεις 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7%, θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης, μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών.

Παραδείγματα για συντάξεις:

1) Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (800 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (605 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 105 ευρώ. Άρα, 105 ευρώ Χ 12% = 12,60 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.

2) Συνταξιούχος του Δημοσίου (1.200 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 700 ευρώ. Άρα, 700 ευρώ Χ 12% = 84 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του Δημοσίου.

Βαρύτερες θα είναι οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι νέες μειώσεις (10% στα ποσά από 200 έως 250 ευρώ, 15% από 251 έως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω) επιβάλλονται στα μειωμένα ποσά από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3%-10% (από τα 300 ευρώ και πάνω) και τις μειώσεις 15% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).

Παραδείγματα για επικουρικές:

– Επικουρική σύνταξη 250 ευρώ, μετά τη μείωση του 10% θα φτάσει τα 225 ευρώ.

Προσοχή: για τους επόμενους 8 μήνες που θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 207 ευρώ. Μετά τους 8 μήνες θα παίρνει 225 ευρώ.

- Επικουρική σύνταξη 700 ευρώ, μετά τη μείωση του 20% θα φτάσει τα 560 ευρώ.

Προσοχή: για τους επόμενους 8 μήνες που θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 472 ευρώ. Μετά τους 8 μήνες θα παίρνει 560 ευρώ.

real.gr

Δικαστικές αποφάσεις – ανάσα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Ασπίδα προστασίας» υψώνει η Δικαιοσύνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς δέχεται ότι μπορεί να «παγώσει» για σημαντικό διάστημα η καταβολή δόσεων για τραπεζικές οφειλές, εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία, δίνοντας προβάδισμα στην ανθρώπινη αξία έναντι του χρήματος.

Επισημαίνοντας ότι κατά το Σύνταγμα αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, η Δικαιοσύνη δέχεται ως όριο κάθε πολιτειακής πράξης «να διατηρούνται εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια».

Έτσι γίνεται δεκτό ότι μπορεί να υπάρξει και ..........

πλήρες «πάγωμα» της εξόφλησης, με μηδενικές δόσεις σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για όσους βρίσκονται σε μακρόχρονη ανεργία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το εισόδημά τους δεν φθάνει για να καλύψει τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Δικαστική απόφαση-σταθμός, που βάζει ως όριο τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης που επιτρέπουν στον οφειλέτη να ζει με αξιοπρέπεια, δέχεται ότι αν δεν «παγώσει» άμεσα το χρέος και τις δόσεις τουλάχιστον για 1 έτος, τότε θα στερηθεί ο οφειλέτης τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαστήριο «θα έχει προκρίνει την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων έναντι της αξίας του ανθρώπου, σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη (για σεβασμό στην ανθρώπινη αξία) που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του».

«Παγώνοντας» την αποπληρωμή για 1 έτος, το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανεξετάσει τότε την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του οφειλέτη, επιτρέποντας πάντως στο μεταξύ την εκποίηση μικρής ακίνητης περιουσίας (ποσοστά κυριότητας σε τμήματα αγρών) για μερική ικανοποίηση τραπεζικών απαιτήσεων. Παράλληλα αποφάσεις περιφερειακών Ειρηνοδικείων «μπλοκάρουν» τις δόσεις σε περιπτώσεις κακής οικονομικής κατάστασης των οφειλετών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αντιμετώπισε το Ειρηνοδικείο Καβάλας, όπου 51χρονη (χήρα εδώ και 25 χρόνια), μητέρα δύο παιδιών έφθασε να χρωστά σε τρεις τράπεζες συνολικά 61.600 ευρώ από πιστωτικές κάρτες που ανέβαιναν στα ύψη με τόκους υπερημερίας κ.λπ. από τις αρχές του 2009, όταν απολύθηκε από τη δουλειά της.

Το σκεπτικό

Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η μηνιαία σύνταξη δεν επαρκεί να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 560€ και γι’ αυτό διέταξε μηδενικές καταβολές δόσεων για 1 χρόνο, οπότε θα ξανακριθεί εάν έχει βελτιωθεί η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.

Επέτρεψε να ρευστοποιηθεί μικρή ακίνητη περιουσία για μερική ικανοποίηση των τραπεζών απαγορεύοντας τη δέσμευση και εκποίηση της κύριας κατοικίας της.

MarketBeast

Παρά τα έργα του ΕΣΠΑ οι Μεσσήνιοι παραμένουν στην ανεργία

Γράφει η Αντωνία Μπούζα,
Αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας


Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην Ελληνική κοινωνία , που πλήττεται από την οικονομική κρίση.
Η ανεργία εκτινάχθηκε το 2012 στο 20%-22% και με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1.200.000.
Η μεγάλη οικονομική ύφεση και η καθίζηση ακόμη και παραγωγικών τομέων της Εθνικής μας Οικονομίας όπως είναι ο Τουρισμός , ενισχύουν την απαισιοδοξία και την απελπισία στους Έλληνες.

Η ανησυχία δε, για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ..........

έχει δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες και όλοι αναμένουν εναγώνια την επόμενη μέρα.
Η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας είναι το ζητούμενο.
Οι δημόσιες επενδύσεις που στοχεύουν στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου έχουν υποστεί καθίζηση.
Ευτυχώς όμως αυτήν την περίοδο, μέσω της υλοποίησης έργων από το ΕΣΠΑ ,στη Μεσσηνία κάτι άρχισε να κινείται.

Οι προσδοκίες από τα συναφή επαγγέλματα πολλές, διότι όλοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα έργα αυτά για λίγα μεροκάματα.
Από πλευράς όμως του Σωματείου Εργατοτεχνιτών σιδήρου και μπετόν Νομού Μεσσηνίας που αριθμεί πάνω από 100 μέλη περίπου και πλήττονται σκληρά από την ανεργία, εκφράστηκε αγωνία και απογοήτευση, διότι τα μέλη τους παραμένουν στην ανεργία καίτοι έχουν αρχίσει οι εργασίες σε πολλά έργα.

Στη γέφυρα του ποταμού Νέδοντα σύμφωνα με το Σωματείο,εργάζονται μόνο 7 Μεσσήνιοι εργατοτεχνίτες και 20 αλλοδαποί , στην επισκευή του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας εργάζονται μόνο αλλοδαποί εργάτες και στο έργο της διαμόρφωσης της πλατείας Καλαμάτας εκτός των χειριστών μηχανημάτων που είναι Έλληνες , οι λοιποί είναι πάλι αλλοδαποί.

Χωρίς η αναφορά να εμπεριέχει έστω και ψήγμα ρατσισμού απέναντι στους νόμιμους αλλοδαπούς μετανάστες, θεωρώ ότι πρέπει οι ανάδοχες εταιρείες να αντιληφθούν , πως αν νεκρώσουν οι τοπικές κοινωνίες η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι πλέον ανεπανόρθωτη κυρίως στην τοπική οικονομία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στα έργα αυτά, θεωρώ ότι πρέπει να ενσκήψουν στο δίκαιο αίτημα για εργασία των Μεσσηνίων εργατοτεχνιτών και με παρέμβαση στους αναδόχους να ζητήσουν να επικρατήσει η λογική της υποστήριξης της τοπικής οικονομίας.
Οι ημέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για όλους μας και κάθε απώλεια στήριξης της Μεσσηνιακής εργατικής τάξης, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και ενισχύει την τάση απαξίωσης της αποτελεσματικότητας των πολιτικών μας ταγών.

Προτείνει νέο ελληνικό νόμισμα

"Ούτε ευρώ ούτε δραχμή" είναι η απάντηση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bank), Thomas Meyer, -στο δίλλημα που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό, τόσο τους Έλληνες όσο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους- ο οποίος φαίνεται να διαλέγει την... κουρτίνα 3, μετά από μια καινούργια έμπνευση που είχε.

Το όνομα αυτής: Geuro -από τη σύντμηση του Greece και του euro.

Την λαμπρή αυτή ιδέα, ο επικεφαλής της ..........

Deutsche Bank, τη σκέφτηκε κατά την προσπάθειά του να βρει μια μέση λύση ώστε αφενός να μη βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, και αφετέρου να μην ακολουθήσει το πρόγραμμα που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μέσω της τρόικας.

Το Geuro -πάντα κατά τον κ. Meyer- θα ισχύει για τις συναλλαγές εντός Ελλάδας ενώ για την αγορά των αναγκαίων εισαγωγών, θα πρέπει να γίνεται μετατροπή σε "καθαρά" ευρώ. Η αξία του Geuro θα βρίσκεται -έτσι όπως τα έχει υπολογίσει ο επικεφαλής της D.B.- στο 50 % της αξίας του ευρώ.

enikos.gr

Χρόνια Πολλά σε Κωνσταντίνο και Ελένη




Λουκέτο στα φαρμακεία όλης της χώρας

Το προεδρείο του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου αποφάσισε απεργία στις 23 Μαΐου και διακοπή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην μη καταβολή οφειλών του οργανισμού που φτάνουν στα 270 εκατ. ευρώ, καθώς και οφειλών ασφαλιστικών ταμείων από το 2011 που ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.

Από την ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων του κλάδου των .........

φαρμακοποιών, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους απο τον ΕΟΠΥΥ.

Οι G8 «θέλουν» την παραμονή μας στην Ευρωζώνη…

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Αρχηγών των 8 ισχυρότερων οικονομιών της Υφηλίου (της ομάδας γνωστής ως G8) σε Αμερικανικό έδαφος, στο γνωστό Camp David της Πολιτείας Maryland το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Να θυμίσω ότι η Ομάδα είχε ξεκινήσει το ..........

1975 ως G6 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) εξελίχθηκε τον επόμενο κιόλας χρόνο σε σε G7 με την είσοδο του Καναδά και κατέληξε ως G8 με την είσοδο της Ρωσίας το 1997. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει χωρίς το δικαίωμα να φιλοξενήσει την Ομάδα των G8 ή να προεδρεύσει στη διαδοχική εναλλαγή προέδρων της Ομάδας.

Στην Σύνοδο που μόλις ολοκληρώθηκε είναι αλήθεια ότι ασκήθηκε πίεση στην Καγκελάριο κ Μέρκελ να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη…
Αλλά…
Αυτό το «Αλλά» είναι που προβληματίζει καθώς ΟΛΟΙ συμφώνησαν…
Αλλά…
Επέμεναν ότι αυτό μπορεί να γίνει ΕΦΟΣΟΝ η Ελλάδα τιμήσει τις υπογραφές της και προχωρήσει στην εφαρμογή ΟΛΩΝ των συμφωνηθέντων στα περιβόητα (και για πολλούς Έλληνες «κατάπτυστα»…Μνημόνια!...)

Δηλαδή ΝΑΙ είναι επιθυμητή η συνέχιση της παραμονής μας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη, απεύχονται ΟΛΟΙ την βίαια έξοδό μας που θα προκαλέσει τρομερή οικονομική, ίσως και κοινωνική αναταραχή, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να «Τιμήσουμε» τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις που έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα «Μνημόνια»…

«Προβληματίστηκαν» οι Αρχηγοί της Ομάδας G8 με την προφανή ανακολουθία όπου: Οι Ηγεσίες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ (και για κάποιο χρονικό διάστημα και ΛΑΟΣ) και μαζί τους οι «δημοσκοπήσεις» να επιμένουν ότι 70% των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη και στις εκλογές της 6ης Μαΐου 70% των Ελλήνων να καταψηφίζει τα Κόμματα που είχαν υπογράψει τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ!...
Οι G8 διαπίστωσαν ότι κάτι δεν «στέκεται» και ομόφωνα δήλωσαν ότι οι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα δώσουν την… απάντηση!

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Οι αρχικές εφαρμογές των δορυφόρων αφορούσαν ουσιαστικά τη χρήση τους ως συμπληρωματικών στοιχείων στα ήδη υπάρχοντα επίγεια δίκτυα και συγκεκριμένα ως απλών επαναληπτών, που ο ρόλος τους ήταν να συνδέουν μακρινά σημεία λαμβάνοντας και επανεκπέμποντας τα σήματα του ενός προς το άλλο.

Στη συνέχεια, στις δορυφορικές εφαρμογές ............

κυριάρχησε η μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθούν τηλεοπτικά κανάλια που εξέπεμπαν σε πολύ μεγάλες από αυτούς αποστάσεις.
Την τελευταία δεκαετία και μετά από μια περίοδο αμφισβήτησης των δορυφόρων από τα τεράστιας χωρητικότητας υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, ανέτειλε η εποχή των Δορυφορικών Κινητών Επικοινωνιών. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτό υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες. Οι λόγοι γι αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητοί.

Όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες έρευνες διεθνών οργανισμών:
. Ο μισός από τον πληθυσμό της γης ζει περισσότερο από δυο ώρες μακριά από το κοντινότερο τηλέφωνο
. Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι χωρίς προσωπική τηλεφωνική συσκευή και
. Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται συνεχώς σε λίστες αναμονής για την απόκτηση τηλεφωνικής γραμμής με μέσο όρο αναμονής 1,5 χρόνο
Οι περισσοτερες από αυτές τις αναγκες δεν πρόκειται να καλυφτούν ποτέ, δεδομένου ότι το κόστος της απαιτουμένης υποδομής είναι απαγορευτικό. Αν σε αυτό προσθέσουμε την αδυναμία των σταθερών και κλασσικών κινητών δικτύων να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της γης (ωκεανοί, έρημοι, βουνά )είναι φανερό γιατί το μέλλον των δορυφορικών κινητών επικοινωνιών είναι ευοίωνο.
Ιστορικά, το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ονομαζόταν Marisat και αναπτύχτηκε το 1976 με τη χρησιμοποίηση γεωστατικών δορυφόρων (GEO). Οι τελευταίοι βρίσκονται σε τέτοιο ύψος και κινούνται με τέτοια ταχύτητα, ώστε να φαινονται ακίνητοι από ένα σταθμό εδάφους. Το 1979 ιδρύθηκε ένας παγκόσμιος δορυφορικός οργανισμός ο INMARSAT, που ανέλαβε και την εκμετάλλευση του Marisat. Στη συνέχεια ο INMARSAT προχώρησε στη δημιουργία νέων κινητών συστημάτων στηριζόμενος και πάλι σε γεωστατικούς δορυφόρους. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε μια πραγματική κούρσα που οδήγησε στην ανάπτυξη πραγματικών δορυφορικών κινητών συστημάτων, προσιτών στο μέσο χρήστη με τηλεφωνικές συσκευές που έχουν φτάσει πλεον στα επίπεδα μεγέθους των απλών κινητών τηλεφώνων (GSM).
Σήμερα πλεον τα δορυφορικά συστήματα μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές υπηρεσίες, εκτός της κλασσικής τηλεφωνίας όπως:
. Τηλεοπτικές υπηρεσίες στηριζόμενες στα νέα πρότυπα της ψηφιακής τηλεόρασης. Μεταξύ άλλων δυνατότητα παρακολούθησης πληρωμένων προγραμμάτων, ταινιών κτλ. (pay TV,Pay per view, Video on demand)
. Ταχυτάτη πρόσβαση στο ιντερνετ και εφαρμογές πολυμέσων
. Αμφίδρομες υπηρεσίες πολυμέσων όπως η τηλεϊατρική, η τηλεκπαιδευση και η τηλεεργασια.
Όλες αυτές οι εφαρμογές απαιτούν μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης που σημαίνει μεγάλο εύρος ζώνης συχνοτήτων. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στην κατασκευή δορυφορικών αναμεταδοτών και συστημάτων σε όλο και πιο υψηλές συχνότητες. Έτσι ξεκινώντας από την περιοχή των 4/6 GHZ (C ζώνη συχνοτήτων) έχουμε φτάσει σήμερα στη ζώνη των 20/30 GHZ (Ka ζώνη συχνοτήτων)
Στα παραπάνω πλαίσια έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια προσπάθεια ανάπτυξης δικτύων δορυφόρων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δίκτυα αυτά στηρίζονται κυρίως σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO satellites) και σε δορυφόρους μεσαίας τροχιάς (Medium Earth Orbit-MEO satellites).
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν μερικά από τα σημαντικότερα συστήματα κινητών δορυφορικών επικοινωνιών, που μόλις μπαίνουν η πρόκειται να μπουν σε υπηρεσία στο άμεσο μέλλον.

Δορυφορικό Σύστημα Κινητής Επικοινωνίας Iridium

Το πρώτο πραγματικό σύστημα παγκόσμιας κινητής επικοινωνίας που εμφανίστηκε ονομάστηκε Iridium και στηριζόταν σε έναν αστερισμό από 66 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Η σχεδίαση του άρχισε το 1990 και την 1η Νοεμβρίου άρχισε η πλήρης εμπορική του εκμετάλλευση.
Το iridium παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας φωνής, αποστολής μηνυμάτων, δεδομένων και φαξ με τη χρήση μιας και μόνο συσκευής με ένα ενιαίο αριθμό από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Στο δίκτυο του iridium εκτός από τους 66 δορυφόρους περιλαμβάνονται και 11 επίγειοι σταθμοί. Έτσι οι χρήστες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του δικτύου των επίγειων σταθμών (όπως και σε ένα κλασσικό κυψελωτο σύστημα ) και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν μέσω κάποιων από τους 66 δορυφόρους του δικτύου.
Η χρήση δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (βρίσκονται σε τροχιά μόλις 780 χλμ. από τη γη) έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η χαμηλή τροχιά έχει ως αποτέλεσμα την πολύ καθαρή λήψη του σήματος από τις κινητές συσκευές, ακόμη και αν οι δορυφόροι εκπέμπουν χαμηλής ισχύος σήματα. Ταυτόχρονα η μικρή τους απόσταση από τη γη κάνει δυνατή τη χρήση τους για τη δημιουργία ενός είδους μετακινούμενων τρισδιάστατων κυψελών.
Βέβαια, οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς παρουσιάζουν και σημαντικά μειονεκτήματα. Έτσι, για την κάλυψη ολόκληρης της γης απαιτείται μεγάλος αριθμός δορυφόρων σε σχέση με τους γεωστατικούς δορυφόρους. Ταυτόχρονα η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων (που απαιτείται για τη διόρθωση της τροχιάς τους λογω της αυξημένης επίδρασης της βαρύτητας) και το μικρότερο γενικά μέγεθος τους έχει ως συνέπεια να παρουσιάζουν μικρή διάρκεια ζωής.
Το iridium δεν παρέμεινε ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα μια και πριν χρόνια η εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευση του ανακοινώσε την πτώχευση της προκαλώντας απογοήτευση στους οπαδούς των δορυφορικών κινητών επικοινωνιών.

Δορυφορικό Σύστημα Κινητής Επικοινωνίας Globalstar

Το δορυφορικό δίκτυο Globalstar δημιουργήθηκε το 1991 από μια κοινοπραξία ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, με σκοπό την παροχή χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας τηλεφωνίας και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών, σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η μεταφορά δεδομένων, η τηλεειδοποίηση, το φαξ και ο εντοπισμός θέσης (GPS)
Το Globalstar λειτουργεί συμπληρωματικά με τα επίγεια συστήματα κινητής τηλεφωνίας GSM και παρέχουν κάλυψη εκεί που αυτά αδυνατούν (π.χ. ωκεανούς, ερήμους κλπ)
Και το Globalstar χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για τη δημιουργία του δικτύου του. Πιο συγκεκριμένα περιέχει 48 δορυφόρους (συν άλλους 8 εφεδρικούς)η εκτόξευση των οποίων ξεκίνησε στις αρχές του 1988. η τροχιά των δορυφόρων αυτών είναι σε απόσταση 1.414 χλμ. από τη γη και η διάρκεια ζωής τους αναμένεται να είναι 7,5 χρόνια.

Δορυφορικό Σύστημα Κινητής Επικοινωνίας ICO

Η υλοποίηση του δικτύου αυτού ξεκίνησε το 1995 με την ίδρυση της ομώνυμης εταιρείας από τον Inmarsat και 46 από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς του κόσμου.
Σκοπός της εταιρείας αυτής είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος κινητής τηλεφωνίας, για παροχή υπηρεσιών τόσο τηλεφωνίας όσο και μετάδοσης δεδομένων και φαξ. Επιπλεον, θα υπάρχει δυνατότητα τηλεειδοποίησης και εντοπισμού γεωγραφικής θέσης.
Το δορυφορικό δίκτυο στην τελική του μορφή αποτελείται από 10 δορυφόρους (συν δυο εφεδρικούς) σε μέση τροχιά (ύψος περίπου 10.335 χιλιόμετρων)
Η επιλογή μέσης τροχιάς έχει το πλεονέκτημα της χρήσης λιγότερων δορυφόρων για την κάλυψη της γης και το μειονέκτημα της ανάγκης ύπαρξης πολύ πιο ευαίσθητων κυκλωμάτων στο δορυφόρο για τη λήψη των σημάτων που εκπέμπονται από τη γη. Η εκτόξευση των δορυφόρων έγινε το 1999.

«Καταιγίδα» έξι έκτακτων φόρων και εισφορών μετά τις εκλογές

«Καταιγίδα» έξι έκτακτων φόρων και εισφορών θα χτυπήσει αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, προκειμένου να καλυφθούν οι υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, ..........

στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ήδη ερωτηματικά για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν το επόμενο διάστημα οι αποκλίσεις.

Ηδη, άλλωστε, τα έσοδα του Μαΐου καταγράφουν υστέρηση που προσεγγίζει το 20%, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται η είσπραξη του ΦΠΑ που ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τη «σανίδα σωτηρίας», αφού με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών αλλά και την εικόνα της αγοράς οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι αισιόδοξοι.

Το γεγονός πάντως ότι υπάρχει η «ασφάλεια» των έκτακτων εισφορών και φόρων, αλλά και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, από το σύνολο των οποίων αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ, καθησυχάζει εν μέρει την αγωνία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, όχι όμως και τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να εξοφλήσουν για μια ακόμη φορά όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και όλες μαζί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο η ειδική εισφορά όσο και το τέλος επιτηδεύματος θα έρθουν «πακέτο» με τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι στο δεύτερο εξάμηνο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα εξής:

** Ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2012. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, με τα εισοδήματα του 2011, που λήγει στις 15 Ιουνίου, να πληρώσουν έως και το Δεκέμβριο την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 1% έως και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

* 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.

* 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ

* 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.

* 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

** Τέλος επιτηδεύματος έτους 2012. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ.

** Φόρος εισοδήματος έτους 2012. Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι σημαντικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, αλλά και τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.

** Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων για το έτος 2012. Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 5 εκατ. νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν φυσικά αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως ορίζει άλλωστε το μνημόνιο, τα ποσά του ειδικού τέλους θα είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα περυσινά. Το γεγονός φυσικά ότι το εν λόγω τέλος δεν συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα του τρέχοντος μηνός, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησής του από τις πέντε που ήταν σε τέσσερις έως τον Ιανουάριο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το συγκεκριμένο τέλος προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012.

** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2011. Το φετινό ΦΑΠ θα κληθούν να πληρώσουν, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν εκκαθαριστικά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

** Τέλη κυκλοφορίας έτους 2013. Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2012 θα καταβληθούν απ' όλους τους κατόχους οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013, τα οποία αναμένεται να είναι και πάλι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10%.

Φυσικά, στις ανωτέρω επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθούν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτές που θα προκύψουν από τα πρώτα εκκαθαριστικά, τα οποία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», αρχίζει από την τρέχουσα εβδομάδα να στέλνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αφορούν σε πρώτη φάση το ΕΤΑΚ του 2009.

Η κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στα στελέχη του υπουργείου όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου στο να άρει το «απαγορευτικό» που είχε εκδοθεί για την αποστολή των συγκεκριμένων εκκαθαριστικών λόγω φυσικά της προεκλογικής περιόδου.

Ετσι, με βάση τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ το ΕΤΑΚ 2009 θα σταλεί σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ).

Ο ΦΑΠ

Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

Ενημέρωση για την πορεία των εσόδων

«Καμπανάκι» για τα έσοδα έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών έπειτα από την καθίζηση (-20%) που παρουσιάζουν και τον τρέχοντα μήνα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησής τους στο πεντάμηνο να κινείται κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, θα επισκεφθεί σήμερα τα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ελέγχων στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και για να δώσει οδηγίες ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ο κ. Ζανιάς γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει «παγώσει» το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όπως προκύπτει άλλωστε από τις εισπράξεις φόρων, ληξιπρόθεσμων χρεών και προστίμων. Οσον αφορά δε τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι πενιχρές, παρά και την παράταση που έχει δοθεί έως το τέλος του Μαΐου, και ως εκ τούτου εκφράζονται ήδη φόβοι ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φυσικό επακόλουθο όλων των καθυστερήσεων είναι να έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η «μαύρη τρύπα» των 335 εκατ. ευρώ του πρώτου τετραμήνου, σε μια από τις κρισιμότερες μάλιστα περιόδους για το μέλλον της χώρας, όπου όλα θα έπρεπε να λειτουργούν «ρολόι».

Από την άλλη πλευρά. οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών, από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αλλά και ασφαλιστικά Ταμεία, για αύξηση της χρηματοδότησης κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν αντιστραφεί σύντομα η πορεία των εσόδων, τότε για μια ακόμη χρονιά οδηγούμαστε σε «ναυάγιο» του προϋπολογισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα από το ποιά κυβέρνηση θα αναλάβει το «τιμόνι» μετά τις 17 Ιουνίου.

Κωδικοί για το «Γεράνι»

Στο έντυπο φορολογικής δήλωσης προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας προκειμένου να εκπέσει απ' αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

Ειδικό τέλος σε 4 δόσεις

Παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που εστάλησαν τον τρέχοντα μήνα δεν περιείχαν το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες δεν θα γλιτώσουν από την καταβολή του, η οποία θα γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις έως το Δεκέμβριο.

Ναυτεμπορική

«Μολυσμένες» ιστοσελίδες Τα εργαλεία για να κρατήσουμε μακριά ιούς ή κώδικες που κλέβουν στοιχεία

Μπορεί το Ιντερνετ να προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για ενημέρωση και ψυχαγωγία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν κρύβει απειλές. Μία από τις πιο σοβαρές είναι οι μολυσμένες ιστοσελίδες, δηλαδή ιστοσελίδες που μόλις «φορτωθούν» θα επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή κακόβουλο λογισμικό – κυρίως ιούς ή κώδικα που στοχεύει να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα.

Οι μολυσμένοι ιστότοποι είτε έχουν δημιουργηθεί .........

από τους ίδιους τους χάκερ είτε πρόκειται για αθώα σάιτ στα οποία ωστόσο έχουν καταφέρει να διεισδύσουν κυβερνοεγκληματίες και να «φυτέψουν» malware. Μάλιστα, οι περιπτώσεις αυτές μόνο λίγες δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Dasient, κάθε μήνα «παγιδεύονται» έτσι 400.000 σάιτ. «Πάντως, είναι εξαιρετικά απίθανο να “φυτευθεί” malware σε κάποιον επώνυμο ιστότοπο, αφού οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται φροντίζουν πολύ για την ασφάλειά τους», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Βλάχος, καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ Πληροφορικής της Λάρισας. «Ετσι, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν επισκέπτονται αποκλειστικά γνωστές και δοκιμασμένες ιστοσελίδες, οι οποίοι επομένως είναι και πιο απαραίτητο να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας», συνεχίζει.

Οπως όμως εξελίσσονται οι κυβερνοεπιθέσεις, έτσι εξελίσσονται και τα μέτρα αυτοπροστασίας, με στόχο το πιο ασφαλές σερφάρισμα. «Κι αυτό γιατί σήμερα υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να προειδοποιήσουν τον χρήστη ότι μία ιστοσελίδα περιέχει κακόβουλο λογισμικό πριν καν αυτός την επισκεφθεί», τονίζει ο καθηγητής. Μία τέτοια λειτουργία διαθέτουν κατ’ αρχάς αρκετά αντιιικά προγράμματα, κυρίως εμπορικά, αλλά και το δωρεάν avast antivirus, που αξιοποιούν γι’ αυτό τον σκοπό «μαύρες λίστες» από σάιτ με malware, τις οποίες οι προγραμματιστές τους ανανεώνουν συνεχώς, σαρώνοντας τον παγκόσμιο ιστό. «Για όποιον δεν διαθέτει ένα antivirus με τέτοια δυνατότητα, μία καλή εναλλακτική λύση είναι ορισμένες δωρεάν πρόσθετες εφαρμογές (“add-on”), συμβατές με τους δημοφιλέστερους φυλλομετρητές, οι οποίες θα τον πληροφορήσουν για το αν είναι ακίνδυνη ή όχι η ιστοσελίδα που θέλει να “ανοίξει”», προσθέτει ο κ. Βλάχος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Site Advisor της McAfee, το οποίο εγκαθίσταται στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox, του Internet Explorer και του Chrome και προσθέτει στα αποτελέσματα κάθε αναζήτησης χρωματιστά εικονίδια τα οποία υποδεικνύουν κατά πόσο οι ιστοσελίδες στις οποίες αντιστοιχούν τα link είναι ασφαλείς, κατά πόσο εμπεριέχουν κινδύνους μικρού επιπέδου ή αν συνιστούν απειλή υψηλού ρίσκου.

Οι αξιολογήσεις βασίζονται σε ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπολογιστές της εταιρείας, ενώ το Site Advisor μπορεί κατά κανόνα να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με οποιοδήποτε antivirus, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον υπολογιστή. «Σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι προέρχεται από μία εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη λογισμικού ασφαλείας», εξηγεί ο καθηγητής.

Το LinkExtend, ένα πρόσθετο για τον Firefox, προέρχεται αντίθετα από τη σχετικά άγνωστη εταιρεία Linkular, ωστόσο βαθμολογεί κάθε ιστότοπο συγκεντρώνοντας στοιχεία από 8 διαφορετικές ιντερνετικές πλατφόρμες, οι οποίες εντοπίζουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις με κακόβουλο λογισμικό.

Ακόμη καλύτερα, το LinkExtend δίνει επίσης τη δυνατότητα ελέγχου μιας ιστοσελίδας για το αν περιέχει περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, αν και υστερεί στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζει όλες αυτές τις πληροφορίες στην οθόνη. «Διαφορετική λογική ακολουθεί το Web of Trust, αφού οι αξιολογήσεις του βασίζονται στις κριτικές των ίδιων των χρηστών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό», λέει ο κ. Βλάχος.

Το ατού του είναι πως υπάρχει σε εκδόσεις για τους πιο σημαντικούς φυλλομετρητές (Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera) και ότι πολλοί χρήστες προσθέτουν επεξηγηματικά σχόλια για τη βαθμολόγησή τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και το Facebook αξιοποιεί τις βαθμολογήσεις από το Web of Trust. Προληπτικό έλεγχο των σάιτ προσφέρουν όμως και ορισμένες δωρεάν διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως η Norton Safe Web της Symantec (http://safeweb.norton.com) και η Url Void (www.urlvoid.com), αρκεί κανείς να τις επισκεφθεί και να πληκτρολογήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας που σκοπεύει να «ανοίξει». «Η γνώμη μου είναι, πάντως, ότι ο χειροκίνητος έλεγχος περιορίζει τη χρηστικότητα αυτών των υπηρεσιών», επισημαίνει ο καθηγητής.

Εξυπνα φίλτρα

Λαμβάνοντας υπόψη πως, εδώ και περίπου ένα χρόνο, και οι ίδιοι οι φυλλομετρητές χρησιμοποιούν «έξυπνα» φίλτρα ή άλλες τεχνολογίες για να προειδοποιούν όσους τους χρησιμοποιούν για τα σάιτ που περιέχουν βλαβερό περιεχόμενο, ίσως να έμπαινε κανείς στον πειρασμό να συμπεράνει ότι είναι απόλυτα προστατευμένος από τις κάθε λογής κακοτοπιές στο Ιντερνετ. «Στην πραγματικότητα, κανένα εργαλείο δεν θα μπορέσει ποτέ να παράσχει πλήρη προστασία», αντιτείνει ο καθηγητής Εφαρμογών κ. Βασ. Βλάχος, «για τον απλό λόγο ότι οι “μαύρες λίστες” που χρησιμοποιούν όλα αυτά τα εργαλεία χρειάζονται κάποιο χρόνο για να ανανεωθούν, αφήνοντας εκτεθειμένους, στο μεταξύ, τους χρήστες τους σε όποιον ιστότοπο έχει μολυνθεί πρόσφατα». Αντίθετα, συμπληρώνει, στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο πιο «αδύναμος κρίκος» σε θέματα κυβερνοασφάλειας δεν είναι τόσο η τεχνολογία όσο ο ίδιος ο άνθρωπος. «Ετσι, το πιο σημαντικό είναι οι χρήστες να είναι επιφυλακτικοί στα link που υποτίθεται ότι παραπέμπουν σε εξωπραγματικές ειδήσεις, όπως και να αξιολογούν τα σάιτ ανάλογα με τη θεματολογία τους», συμπληρώνει.

Ακόμη πιο καχύποπτοι πρέπει να είναι στην περίπτωση ιστότοπων οι οποίοι τους ζητούν προσωπικά στοιχεία, παρόλο που σχεδόν όλα τα antivirus και τα πρόσθετα προγράμματα ελέγχουν τα σάιτ και για τυχόν επιθέσεις «ηλεκτρονικού ψαρέματος».

Καθημερινή

Η Δήλωση του Πάνου Καμμένου μετα την συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμένο

"ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ"

"Μόλις τελείωσε η συνάντηση που είχα με τον κ. Πρωθυπουργό.Υπήρχε μια εκτενής ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό αλλά και την παρουσία της χώρας μας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.Υπήρξε ενημέρωση στα θέματα που αφορούν την Άμυνα και τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Οφείλω να πω ότι ήταν μια εκτενής ενημέρωση.
Προχωρούμε κατ' αρχήν με ομαλό τρόπο προς την .........

διεξαγωγή των εκλογών όπου η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο κ. Πικραμμένος, έχουν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίσουν μια ομαλή προεκλογική περίοδο και μια, ουσιαστικά, συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων στην διασφάλιση της ομαλότητας μέχρι την 17η Ιουνίου.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα νέα από την σύσκεψη του ΝΑΤΟ, τα πρώτα νέα που έχουμε, φαίνεται ότι ήταν θετικά. Βεβαίως υπήρξαν προκλητικές δηλώσεις και η στάση από την μεριά των αξιωματούχων των Σκοπίων αλλά και από την μεριά της Τουρκίας, όπως οι δηλώσεις Νταβούτογλου ότι τα Σκόπια για τα επόμενα 200 χρόνια θα έχουν την στήριξη της Τουρκίας, ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μας. Ήταν ακόμη μια φορά στα πλαίσια της γνωστής τουρκικής πολιτικής, όπως επίσης και η δήλωση του κ. Νταβούτογλου ότι είναι, ο ίδιος λέει, "Μακεδόνας".

Φαίνεται ότι υπάρχει μια πίεση προς τη χώρα και η απάντηση θα είναι μια εθνική ομοψυχία. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό να είνα ενιαία και δυνατή. Οι Έλληνες πρέπει να ενωθούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Και θα ενωθούμε. Εμείς θα αποτελέσουμε εγγύηση σε αυτή την προσπάθεια η οποία πρόκειται να γίνει.

Όσον αφορά τώρα τις επόμενες συναντήσεις στο Eurogoroup. Μετά την απόφαση του G8, η Ελλάδα θα κληθεί με την υπηρεσιακή της κυβέρνηση να παραστεί στην συνάντηση και του κ. Ρομπάι και του Eurogroup. Οι απόψεις που εκφράσαμε στον κ. Πρωθυπουργό είναι ότι απατείται, κατά την άποψη μας, άμεσα να αντιληφθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι μας, ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι ως εκπρόσωποι των τραπεζιτών.

Ο ελληνικός λαός έχει φθάσει αυτή την στιγμή στο απροχώρητο. Η εθνική μας οικονομία έχει φθάσει σε πολύ δύσκολο σημείο. Οι εταίροι μας έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν, όχι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα εκείνων που διαμεσολαβούν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού λαού και να δανείζουν με 7%, με 6%, με 5%, με 4%, όταν η Ευρωπαϊκ Κεντρική Τράπεζα δανείζει ουσιαστικά με 1% τη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των τραπεζιτών.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα απελευθέρωση κονδυλίων για τα θέματα της ανάπτυξης. Είπα στον κ. Πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τον στηρίζουμε διότι εκπροσωπεί την χώρα στις συναντήσεις αυτές και αυτή θα ειναι η στάση μας μέχρι τέλους. Παράλληλα επιμένουμε πως είναι σαφές ότι το μνημόνιο οδηγεί ουσιαστικά σε αδιέξοδο και τον ελληνικό λαό και την εθνική οικονομία, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο περισσότερο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η καταγγελία του μνημονίου πρέπει να γίνει άμεσα και να γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι η πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την ρότα. Δεν μπορεί να προχωρούμε σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε οι εγγυητές της εθνικής σταθερότητας. Θα κάνουμε το παν προκειμένου να παραμείνουμε οι εγγυητές της εθνικής σταθερότητος. Και θα το κάνουμε".

Π.Καμμένος: Το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο

Τη θέση του κόμματός του περί καταγγελίας του μνημονίου επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
«Η καταγγελία του μνημονίου πρέπει να γίνει άμεσα και να γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι η πραγματική οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν τη ρότα», σημείωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

«Το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο και το λαό και..........

την οικονομία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Καμμένος, αφού προσέφερε τη στήριξή του στον κ. Πικραμμένος εν όψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων για την ανάπτυξη.

«Απαιτείται άμεσα να αντιληφθεί η ΕΕ και οι εταίροι ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εταίροι και όχι ως εκπρόσωποι των τραπεζιτών» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Briefing Bews

Ένα βήμα πριν την επιστροφή στη ΝΔ

Εντός της ημέρας, αναφέρουν πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η επιστροφή στη ΝΔ της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς και άλλων στελεχών της ΔΗ.ΣΥ.

Η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρει ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπει ότι η κα. Μπακογιάννη θα συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, ενώ άλλα στελέχη θα ενταχθούν σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια.
Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι η ........

Δημοκρατική Συμμαχία δεν θα κατέλθει στις εκλογές.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων στελεχών της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν εντός της ημέρας. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ θα συναντηθεί στις 14:30 με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η συμφωνία ΝΔ - ΔΗΣΥ συνοδεύεται από πλαίσιο πέντε σημείων, το οποίο θα επικαλείται το φιλελεύθερο στίγμα των δύο κομμάτων, την αναγκαιότητα να παραμείνει η χώρα στον δρόμο της Ευρώπης και στη ζώνη του ευρώ, την πρόθεσή τους να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κ.ά.), ενώ θα προβάλλει και την ανάγκη για στροφή της δανειακής σύμβασης υπέρ της ανάπτυξης και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

ellispoint

Επίθεση Καρατζαφέρη σε Σαμαρά

«Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τους πατριώτες»
Επίθεση στον Α. Σαμαρά πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε .........

με τους εντολοδότες ούτε τους προδότες παρά μόνο με τους πατριώτες», τόνισε. «Περάσαμε πολλούς διχασμούς δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα» υπογράμμισε.

«Δυστυχώς δεν άλλαξε μυαλά ο κ. Σαμαράς. Η Ελλάδα θέλει πατριώτες δεν θέλει το DNA των προδοτών» είπε.

News Beast

Θέματα - Λύσεις στην Νεοελληνική γλώσσα γενικής παιδείας. Πανελλαδικές 2012

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τα θέματα και τις απαντήσεις στην Νεοελληνική Γλώσσα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ

ΛΥΣΕΙΣ



Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτή την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 21 έως 27 Μαΐου 2012 εφημερεύει το φαρμακείο:

Αικατερίνη Βορίση

Tηλ: 2761 - 0 - 34065
Κιν. 694 - 6104914


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν κάθε Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.