Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Έβρεξε πρόστιμο ύψους 29,8 εκατομμυρίων Ευρώ στη Nestle Ελλάς από την επιτροπή ανταγωνισμού

Πρόστιμα συνολικού ύψους 29,8 εκατ. ευρώ επέβαλε στη Nestle Ελλάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης με σειρά παραβατικών συμπεριφορών σε ό,τι αφορά το στιγμιαίο καφέ.

Σε συνέχεια καταγγελιών, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ, προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες παραβάσεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει και 81 και 82 ΣΕΚ, από την εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ».
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την...
υπ’ αριθμόν 434/V/2009 αποφάσισε ότι: ...........

1) Η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 2 του ν.703/77 και 82 της ΣυνθΕΚ καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ μέσω:

· της παροχής εκπτώσεων στόχων και πίστεως, της απαγορεύσεως- παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών, αλλά και της απαγόρευσης διενέργειας παράλληλων προωθητικών ενεργειών με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα στις σχέσεις της με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (αγορά στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης),

· της επιβολής ρητών όρων αποκλειστικής προμήθειας και ομαδικών πωλήσεων, καθώς και της παροχής εκπτώσεων πίστεως που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης),

· της επιβολής υποκρύπτουσας υποχρέωσης μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της ‘αγγλικής ρήτρας’), στη σχέση της εταιρείας με τους διανομείς της.

2) Ταυτόχρονα, η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 1 του

ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ μέσω της απαγορεύσεως-παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών στις σχέσεις της με συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα παραβίασε μόνο το άρθρο 1 του ν.703/77 δια της απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων στους διανομείς της.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.