ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ - ΔΗΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Το ζήτημα των πλαστικών κάλυψης που χρησιμοποιούται στη γεωργία, είναι πολύ σοβαρό για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημόσια υγεία.
Χθες στη Ν.Ε. Παραγωγής και Ανάπτυξης συμφωνήθηκε να προωθηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας με δήμους της Τριφυλίας (Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων) και με τη συμμετοχή των παραγωγών, ώστε να γίνει προμήθεια μπαλοποιητή και οι παραγωγοί να παραδίδουν τα πλαστικά για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
Ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος είπε ότι το θέμα των πλαστικών κάλυψης είναι σημαντικό, καθώς έχει σχέση με την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ενημέρωσε ότι σε σύσκεψη το Μάρτιο του 2008, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ελήφθησαν αποφάσεις, όπως συγκέντρωση ......
των πλαστικών σε συγκεκριμένα σημεία, η προμήθεια πρέσας για δεματοποίηση και ο Δήμος Φιλιατρών συνεργάζεται με εταιρεία ανακύκλωσης από την Ιταλία για τα πλαστικά.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης της Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος πληροφόρησε ότι τα πλαστικά κάλυψης υπολογίζονται σε 650 τόννους κάθε χρόνο στη Δυτική Μεσσηνία και 200 - 250 σ’ όλο τον άλλο νομό, 800 - 900 τόννοι συνολικά σ’ όλη η Μεσσηνία (από θερμοκήπια, από καρπούζια, πρώιμα κηπευτικά, απολυμάνσεις - σκιάσεις, λάστιχα άρδευσης και σακιά λιπασμάτων). Επεσήμανε πως «δε θα πρέπει να καίγονται ούτε να πετάγονται στις ακτές ή να φρεζάρονται» και πρόσθεσε:
«Πέρσι συγκεντρώθηκε σημαντική ποσότητα το 60 - 70%.
Το υπόλοιπο δεν ξέρουμε την τύχη του. Και 3 παραγωγοί να κάψουν δημιουργούνται εντυπώσεις.
Ηταν πολύ καλά τα αποτελέσματα, αλλά δεν πρέπει να καεί ή να πεταχθεί τίποτα. Πρέπει να γίνει και άλλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας». Πρότεινε: «Να τυπωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και να μοιραστεί σε κάθε παραγωγό.
Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των παραγωγών από αρμόδιες υπηρεσίες και την Αυτοδιοίκηση.
Να οριστούν σημεία εναπόθεσης στους 3 μεγάλους δήμους της περιοχής. Να συγκεντρώνονται χώρια τα μαύρα και χώρια τα λευκά νάυλον και να είναι καθαρά.
Να πηγαίνουν σε πιστοποιημένες εταιρείες. Να ενημερώνουν οι παραγωγοί τί παρέδωσαν. Να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια Πυροσβεστική, Αγροφυλακή, Λιμεναρχείο». Σημείωσε πως «αυτό πρέπει να περάσει σε κάθε σπίτι, γιατί έχει να κάνει με διοξίνες, καρκίνους. Τα πλαστικά μολύνουν το περιβάλλον.
Καθημερινά έχουμε παράπονα ότι καίγονται πλαστικά».
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς ενημέρωσε ότι υπήρχε 3ετές πρόγραμμα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τις εταιρείες ΤΙΤΑΝ και Polyeco.
Είπε πως «είναι μια διαδικασία πολύπλοκη» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι καθαρά, πλυμένα για να πάνε στον Ασπρόπυργο όπου τεμαχοποιούνται και μετά καίγονται και η καύση να γίνεται σιγά - σιγά.
Είναι τεράστιες οι δυσκολίες του εγχειρήματος. Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μπάλες από πλαστικό και να μην τις παίρνει κανένας.
Δεν πάει άλλο, μας φαρμακώνουν. Πρέπει να επιληφθεί το κράτος». Πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Αναπτυξιακής με τους δήμους της Δυτικής Μεσσηνίας και να αγοραστεί ένας μπαλοποιητής, εκτιμώμενου κόστους 20.000 - 40.000 ευρώ.
Να εναποτίθενται σε συγκεκριμένα σημεία τα πλαστικά και να τα πηγαίνουν στον οικολογικό σταθμό που θα είναι μπαλοποιητής. Και κάθε παραγωγός θα λέει πόσα κιλά έφερε και πόσα κιλά είχε πάρει.
Ο Αντ. Παρασκευόπουλος είπε «δίνουν στους παραγωγούς βεβαιώσεις πιστοποίησης με χαλαρότητα οι εταιρείες.
Να είναι πιο αυστηρά τα πράγματα, αλλά ευέλικτα, για να μην πάμε στην αντίθετη πλευρά».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα Χαράλαμπος Αφάλης σημείωσε ότι «είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη τα πλαστικά.
Εχουν τοξικά και δηλητηριώδη αέρια. Οταν καίγονται, η προσέγγιση πρέπει να γίνεται με ειδικές μάσκες.
Στο χώρο εναπόθεσης πρέπει να υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας.
Προσοχή στη διαχείριση, να μην εναποτίθενται στις χωματερές».
Ο αξιωματικός πυρασφάλειας της Π.Υ. Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε πως «υπάρχει κενό νόμου, δεν μπορεί να καίνε πλαστικά χωρίς άδεια από την Πυροσβεστική από την 1η Μαίου έως τις 31 Οκτωβρίου».
Η ειδική σύμβουλος του νομάρχη Αφροδίτη Κλείδωνα παρατήρησε ότι «η πρώτη ύλη, τα πλσατικά πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέλουν οι εταιρείες, που μαζεύουν και αξιοποιούν το υλικό».
Πηγή: Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.