Μπορείτε να φανταστείτε την πλοήγησή σας στο Διαδίκτυο χωρίς το Google; Το πιθανότερο είναι πως η απάντησή σας είναι αρνητική, όμως πριν από 13 χρόνια το συγκεκριμένο εργαλείο που στα αγγλικά έγινε ρήμα και ταυτόσημο της διαδικτυακής αναζήτησης κάθε πληροφορίας δεν υπήρχε.
Ήταν 4 Σεπτεμβρίου 1998, όταν οι Sergey Brin ............
και Larry Page κατέθεσαν τα απαραίτητα έγγραφα για να ιδρύσουν τη Google Incμε κύριο σκοπό να μπορέσουν να εισπράξουν την επιταγή των $100.000 από τους επενδυτές τους, ξεκινώντας το ταξίδι τους για την κατάκτηση του κόσμου.
Συνοπτικά η διαδρομή της Google Inc. μέχρι σήμερα:
-Η πρώτη μηχανή αναζήτησης που έστησαν οι δύο κύριοι ήταν το BackRub, 2 χρόνια πριν την ίδρυση της εταιρίας, αλλά σύντομα κατοχύρωσαν το όνομα google.com (Σεπτέμβριος 1997) εμπνευσμένοι από τη μαθηματική μονάδα “googol” (1 × 10100), ορίζοντας παράλληλα και τον στόχο τους για να δημιουργήσουν άπειρες πηγές στο Διαδίκτυο.
-Η πρώτη αρχική σελίδα του Google.com ανέβηκε το Νοέμβριο του 2008, μετά την είσπραξη της επιταγής των $100.000, ενώ τα γραφεία της εταιρίας στεγαζόταν στο γκαράζ της Susan Wojcicki στην Καλιφόρνια.
-Το 1999 κατάφεραν να πάρουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση $25 εκατ., μεταφέροντας την εταιρία στο Mountain View, παράλληλα έδωσαν πρόσβαση σε αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άνοιξαν θέσεις εργασίας στην εταιρία τους μέσω της αρχικής σελίδας.
-Η επόμενη χρονιά βρήκε τη Google να έχει φτάσει το 1 δισεκατομμύριο καταχωρημένων ιστοσελίδων στη μηχανή αναζήτησης και ανακοινώθηκε συνεργασία με τη Yahoo, χάρι στην οποία έγινε η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η υπηρεσία AdWords για την εμφάνιση διαφημίσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης, ανάλογα με τους όρους που χρησιμοποιούσε ο επισκέπτης.
-Το 2001 εγκαινιάστηκε η υπηρεσία Google Images, με περισσότερες από 250 εκατομμύρια εικόνες να έχουν καταχωρηθεί στη μηχανή αναζήτησης.
-Μετά την εκρηκτική άνοδο των πρώτων χρόνων, οι ιδρυτές της Google κατάλαβαν ότι δε θα μπορούσαν να μείνουν στάσιμοι μόνο στην προσφορά αποτελεσμάτων αναζήτησης και για πρώτη φορά δημιούργησαν μια hardware συσκευή, το Google Search Appliance (2002), η οποία συνδεόταν στον υπολογιστή και παρείχε προχωρημένες λειτουργίες αναζήτησης για εσωτερικά αρχεία. Ακόμη, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Google Labs που μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάζουμε εφαρμογές beta απευθείας από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Google.
-To 2003 είχε έρθει πλέον η ώρα να εκμεταλλευτεί το τεράστιο κοινό της μέσα από τις διαφημίσεις. Για αυτό εξαγοράσε την Applied Semantics και δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στοχευμένης διαφήμισης στον κόσμο, το AdSense. Μέσα στο ίδιο έτος, εξαγόρασε και την Pyra Labs, υπεύθυνη για τη δημιουργία του Blogger!
-Μετά από αρκετές πιέσεις, η εταιρία έπρεπε πλέον να εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά και το 2004 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με 19.605.052 μετοχές σε τιμή $85/μετοχή. Επίσης, κάνει την εμφάνιση του σε beta έκδοση (μόνο με πρόσκληση) το Gmail, αλλά και το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της εταιρίας, το Orkut.
-Η εξέλιξη επιτάσσει στη Google να ασχοληθεί περαιτέρω με τη δημιουργία web εφαρμογών και το 2005 εγκαινιάζει την ιστοσελίδα code.google.com παρέχοντας στους προγραμματιστές τα εφόδια για να δημιουργήσουν με τον open source κώδικα της. Παράλληλα, εγκαινίαζονται οι εφαρμογές Google Maps και Google Earth, αλλά και το Google Reader. Στα αξιοσημείωτα και η εξαγορά της Urchin, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του Google Analytics, αργότερα μέσα στο έτος.
-Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις όλων των εποχών, τόσο για τη Google όσο και για το Internet γενικότερα, ήταν η εξαγορά του YouTube το 2006 έναντι $1.65 δισ. μετοχών! Την ίδια χρονιά ενσωματώνεται το Google Chat στην υπηρεσία Gmail και εγκαινιάζεται η υπηρεσία Google Checkout για online αγορές.
-2007 Με το Android, η Google εισβάλλει στα κινητά τηλέφωνα
-Καιρός για να προσφέρει το δικό της web browser και εμφανίζεται ο Google Chrome, το Σεπτέμβριο του 2008. Μέσα στον ίδιο μήνα, η T-Mobile κυκλοφορεί και το G1, το πρώτο κινητό με λειτουργικό σύστημα Android
-Το Facebook έχει ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται και η Google προσπαθεί να βρει τρόπο να μπει και αυτή στο παιχνίδι των social networks, μιας και το Orkut δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Έτσι εγκαινιάζει το Google Wave, το οποίο επίσης πέρασε και δεν ακούμπησε…
-To 2010 ανοίγει το Google Apps Marketplace, δίνοντας την ευκαιρία σε τρίτους προγραμματιστές να πωλούν τις εφαρμογές τους. Ακόμη, αποφασίζει να εισέλθει στα σαλόνια όλου του κόσμου με την (προς το παρόν) αποτυχημένη Google TV. Άλλη μία social προσπάθεια, με το Google Buzz…
Η φετινή χρονιά έκρυβε μερικές εντυπωσιακές κινήσεις από πλευράς Google, αφού επιτέλους κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο που θα ενώσει οτιδήποτε αφορά την διαδικτυακή μας ζωή (όχι ακόμα βέβαια…), το Google+, ενώ για πρώτη φορά αποφασίζει να εισέλθει δυναμικά στη δημιουργία hardware συσκευών με την εξαγορά της Motorola έναντι $12.5 δισ.!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.