Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο.
Υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι τόνισαν ότι εφαρμόζεται επιτέλους αξιοκρατία στις προσλήψεις, ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες νέους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ..........
χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρυθμιστική τομή στο δημόσιο, που βάζει τέλος και στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων νέων αλλά και σε ένα άδικο σύστημα προσλήψεων καθιερώνοντας κανόνες αξιοκρατίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.
Παράλληλα, επέμεινε στην κατάργηση της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να μονοπωλεί το δικαίωμα της μονιμοποίησης ή να έχει προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων άλλων νέων ή ανέργων.
«Το σημερινό νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που την ψήφισε, για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος και το πολιτικό σύστημα αλλά και να καθιερωθούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες», επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, υπογράμμισε ότι θα «πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει συγνώμη από τους συμβασιούχους τους οποίους εξαπάτησε προεκλογικά».
«Θα μείνετε μόνοι σας και θα σας κυνηγούν οι πράξεις σας. Αν θέλετε νέα σχέση με την αντιπολίτευση όπως διατείνεστε, θα πρέπει να μεταβάλετε τη θέση σας που οδηγεί χιλιάδες νέους στην ανεργία. Τα κακά δείγματα γραφής σας και το κακό παρελθόν σας θα σας συνοδεύουν πάντα», τόνισε ο κ Ζώης.
Ταυτόχρονα επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προεκλογικά, όπως επεσήμανε, υποστήριζαν σε όλους τους τόνους, ότι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτοδικαίως μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εγκαλεί τη ΝΔ στη βάση αρχών και αξιών γιατί η δική της αναξιοπιστία έχει αποδειχθεί στη πράξη».
Επέμεινε δε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η ενισχυμένη μοριοδότηση, άποψη την οποία υποστήριξε λίγο αργότερα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος αμφισβήτησε επίσης ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, με συμβάσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη σημερινή άποψη της.
Επιπλέον, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα ακόμα δείγμα του διαχρονικού παλιού ΠΑΣΟΚ το οποίο καλλιέργησε προεκλογικά στυγνό εμπόριο ελπίδας σε χιλιάδες νέους τους οποίους, όπως ανέφερε, μετεκλογικά τους πετάει στο δρόμο.
Με τη σειρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα, σημειώνοντας ότι «είναι ανούσιο και υποκριτικό να παρακολουθούμε την εναλλαγή ρόλων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν εγκλωβίζονται κάτω από κούφιες αντιπαραθέσεις, και άσφαιρες υποσχέσεις γιατί βιώνουν καθημερινά τις αντιλαϊκές πολιτικές τους».
«Η διαφωνία μας είναι ουσιαστική. Εμείς λέμε δικαίωμα δουλειάς για όλους. Οι ευθύνες αναδεικνύονται και για τα δύο κόμματα που οδήγησαν με τις πολιτικές τους σε αυτά τα χάλια τον τόπο και βασιλεύει η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία», πρόσθεσε.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κινείται προς την αξιοκρατία» και για αυτό το κόμμα του το υπερψηφίζει.
Τάχθηκε ακόμη υπέρ της κατάργησης της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για ορισμένους εργαζομένους
«Εμείς, δεν επενδύουμε στο λαϊκισμό, όπως έκαναν με τις πολιτικές τους τα δύο μεγάλα κόμματα κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες νέους. Εμείς τολμάμε να πούμε ότι συμφωνούμε στο πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο γιατί έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και είναι ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας εξορθολογισμός» πρόσθεσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «επίκειται μεταρρυθμιστικό τσουνάμι στο δημόσιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί πολιτική μαστίγιου και καρότου» ενώ επανέλαβε «την ανάγκη να παραμείνει η μοριοδότηση λόγω εμπειρίας».
«Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με την καρατόμηση χιλιάδων νέων ανθρώπων τους οποίους οδηγείτε στην ανεργία ενώ την ίδια ώρα δημιουργείται νέα γενιά συμβασιούχων και μάλιστα πολλών ταχυτήτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκαλης δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.