Τσικνοπέμπτη σήμερα. Μέρα που μας μαρτυρά ότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή η οποία θα κορυφωθεί την Μεγάλη εβδομάδα και την κορύφωση του Θείου Δράματος.
Είναι οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Τώρα βρισκόμαστε στην εβδομάδα της Κρεατινής.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, κατά την προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της .............
Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα. Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.
Σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών καλούδια.
Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή και το παστό είναι ορισμένα από αυτά.
Οι προτάσεις μας για σήμερα:
Το Messogeios Apartments στην Μαραθούπολη θα σας περιμένει να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε με ζωντανή μουσική, να φάτε οικονομικά και πολυ χορταστικά και το κρασί κερασμένο από το μαγαζί. Δείτε εδώ την σχετική καταχώρηση
Η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών - ΑΜΚΕ Φιλιατρινούλα, θα σας περιμένει από τις 6:30 το απόγευμα στον χώρο που στεγάζεται απέναντι από το Δημαρχείο Φιλιατρών με πολύ μουσική, μεζεδάκια, και άφθονο κρασί για να περάσετε όμορφα α λα Φιλιατρινά. Δείτε εδώ την σχετική καταχώρηση.
Τι γίνεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας
Ψάχνοντας στο internet για να βρούμε διάφορα έθιμα στην Ελλάδα βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ας ξεκινήσουμε από Νομό της Πελοποννήσου (μιας και αναφερθήκαμε πρώτα στην δική μας περιφέρεια) και συγκεκριμένα την Αχαϊα.
Στην Πάτρα λοιπόν έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς.
Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα δύο πράγματα. Το πρώτο ότι ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και το δεύτερο ότι έρχεται να την παντρευτεί.
Έτσι λοιπόν, ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει στο λιμάνι της πόλης για να προϋπαντήσει τον καλό της. Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματα της.
Στις Σέρρες
Στις αλάνες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει να κάνει «προξενιά» ανακατεύοντας ταυτόχρονα την θράκα της φωτιάς με μία βέργα.
Κομοτηνή:
Εδώ την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (Κυριακή της Απόκρεω). Επίσης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν αυτήν την ημέρα βρώσιμα δώρα. Ο άντρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον λεγόμενο κούρκο, ενώ εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Ο έρωτας εξάλλου περνάει από το στομάχι.
Στην Κέρκυρα
Την ημέρα αυτή, στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια». Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους. Ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές «κλείνει» το έθιμο.
Στην Σκόπελο
Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.
Όποια και αν είναι τα Έθιμα σε όλη την Ελλάδα, Σας ευχόμαστε καλή τσικνοπέμπτη και να φροντίσετε να διασκεδάσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.