Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

«Κάτω από το χαλί» φαίνεται ότι μπαίνουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης του καθηγητή του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» προχθές στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα», μετά από καταγγελίες φοιτητριών, που στάθηκαν μάρτυρες περιστατικού, κατά το οποίο ο εν λόγω καθηγητής έδινε τα θέματα των εξετάσεων σε άλλη φοιτήτρια.

Όπως δημοσίευσε χθες η «Επικαιρότητα», έπειτα από συνομιλίες που είχαμε με σπουδάστριες του ΤΕΙ Καλαμάτας, που γνωρίζουν τον καθηγητή και... τα έργα του, οι διάδρομοι του Τεχνολογικού Ιδρύματος της πόλης έχουν «βουίξει» για τις σχέσεις που διατηρούσε με .........

φοιτήτριες και είναι κοινό μυστικό πως πολλές ήταν εκείνες η νεαρές που πέρασαν μαθήματα δια... της πλαγίας οδού.

Σε συνέντευξή του χθες προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Ανδρέας Κανάκης, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, δεν αρνήθηκε πως ο εν λόγω καθηγητής έχει εξαναγκαστεί σε παραίτηση και παραδέχτηκε πως στο παρελθόν είχε υποπέσει και πάλι σε παράπτωμα. Ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, αναφέροντας πως ο λόγος της τωρινής παραίτησης ήταν ότι, «ο καθηγητής έδωσε τα θέματα», χωρίς να διευκρινίσει γιατί και υπό ποιες συνθήκες η συγκεκριμένη φοιτήτρια εδικαιούτο ειδικής μεταχείρισης.

«Δεν ήταν αρκετά αυστηρός»

Μετά την καταγγελία σπουδαστριών του ΤΕΙ ότι στις 17 Φεβρουαρίου ο επιτηρητής εξετάσεων έδωσε τις απαντήσεις των θεμάτων σε φοιτήτρια, το θέμα έφτασε μέχρι τη Διοίκηση του ΤΕΙ και τον πρόεδρο, κ. Ανδρέα Κανάκη.

Στη συνέντευξή του, χθες, ο κ. Κανάκης επιβεβαίωσε ότι, «στις 14 Απριλίου 2009 το θέμα έφτασε στο Πειθαρχικό και μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου αποφασίστηκε η μέγιστη ποινή για τον καθηγητή και διεκόπη η συνεργασία μαζί του».

«Κοινοποίησα την απόφασή μου στο ΤΕΙ», δήλωσε ο κ. Κανάκης, «περιλαμβάνοντας σε αυτήν και μια παράγραφο που όριζε ότι ο εν λόγω καθηγητής δεν θα προσληφθεί στο μέλλον. Την απόφασή μου κοινοποίησα και στον ίδιο. Υπάρχει μάλιστα και υπογεγραμμένο χαρτί».

«Είχε υποπέσει ξανά σε παράπτωμα ο καθηγητής;», ρωτήσαμε οι δημοσιογράφοι.

«Πράγματι», επιβεβαίωσε ο κ. Κανάκης, «το 2007 είχε ξαναϋπάρξει πρόβλημα, σωστά καταγράφεται στον Τύπο».

«Ποιο ήταν το παράπτωμά του τότε;», ρωτήσαμε.

«Δεν έκανε αυστηρή επιτήρηση», απάντησε ο κ. Κανάκης.

«Γιατί επαναπροσελήφθη;», ρωτήσαμε.

Σιγή...

«Υπάρχει περίπτωση να ξαναπροσληφθεί;», ρωτήσαμε.

«Όποιο Τμήμα τον προσλάβει, θα παραβιάζει εντολή της Διοίκησης του ΤΕΙ», ήταν η απάντηση του κ. Κανάκη.

«Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για σχέση»

Συνάδελφος από τους παραβρισκόμενος δημοσιογράφους επισήμανε στον κ. Κανάκη ότι, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ δεν είναι λίγες οι φοιτήτριες του ΤΕΙ Καλαμάτας, που παίρνουν θέση στο θέμα και μάλιστα αναρωτιούνται «αν πρέπει να καταγγείλουν το γεγονός».

Γεγονός παραμένει ότι, όποιον κι αν ρωτήσεις στο ΤΕΙ από τους φοιτητές, όλοι απαντούν θετικά πως γνωρίζουν για τις σχέσεις του καθηγητή με φοιτήτριες και για την ειδική μεταχείριση στις εξετάσεις, που τους προσέφερε.

«Δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγγελία για σχέση», ήταν η δήλωση του κ. Κανάκη. «Αν υπάρχει κάποια φοιτήτρια που έχει κάτι να καταγγείλει, δεν έχει τίποτα να φοβάται και μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Θα έχει τη στήριξή μας. Αρκεί η καταγγελία της να ευσταθεί, να μην είναι εικασία και να μπορεί να αποδειχθεί».

(σ.σ. Τι προτείνει ο κ. Κανάκης; Να αρχίσουν να τοποθετούν οι φοιτήτριες κρυφές κάμερες στα... μπουντουάρ τους;).

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους για τους οποίους οι φοιτήτριες δεν καταγγέλλουν το γεγονός. Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς ότι «ξάπλωσες» με τον καθηγητή σου, για να περάσεις τις εξετάσεις, είτε αυτός σε εξανάγκασε, είτε απλώς εκμεταλλεύτηκε την... ευκολία σου. Αυτό που δεν μπορούμε να φανταστούμε είναι για ποιον λόγο ένα από τα Ανώτερα Ιδρύματα της χώρας παρουσιάζει το γεγονός ως απλή... υπηρεσιακή παρασπονδία. Τι ήταν; Τρελός ή πονόψυχος ο καθηγητής κι έδινε τα θέματα ειδικά σε φοιτήτριες; Και, επιτέλους, πώς αναμένουμε να υπάρξει πορεία μπροστά και θετική εξέλιξη στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όταν δημιουργείται τέτοιου είδους νοσηρό τετελεσμένο; Όταν οι φοιτήτριες μπορούν να θεωρούν δεδομένο ότι αν κοιμηθούν με τον καθηγητή τους θα περάσουν, χωρίς ενοχλητικά παρατράγουδα και οι καθηγητές (εκμεταλλευόμενοι τη θέση εξουσίας τους) μπορούν να χαριεντίζονται με φοιτήτριες και στη χειρότερη να χάσουν τη δουλειά τους (την οποία ενδεχομένως θα... ξαναποκτήσουν σύντομα) και κανείς δεν θα μάθει τίποτα; Σα να μην έγινε ποτέ; Τέτοια θέματα, κρίνουμε, πρέπει να βγαίνουν στο φως απροκάλυπτα. Αλλά, πάλι, ποιος θα μιλήσει στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί;

Υ.Γ. Πάντως, καλού κακού, ο κ. Κανάκης προσκάλεσε, στο τέλος της συνέντευξης, όλους τους Καλαματιανούς να παραβρεθούν στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα το ΤΕΙ στο ξενοδοχείο «Elite», όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Ιδρύματος και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει. «Θα είναι μια ευκαιρία», είπε ο κ. Κανάκης, «να δουν οι συμπολίτες μας πως το ΤΕΙ δεν έχει μόνο προβλήματα ή κακές στιγμές».

Πηγή: Επικαιρότητα

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ο δάσκαλος του... πόθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.