Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει συνολικά στους ιδιοκτήτες καρτοκινητών τηλεφώνων η ονομαστικοποίησή τους, η οποία προωθείται με διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος της νομιμοποίησης του καθενός από τα περίπου 13,5 εκατομμύρια καρτοκινητά που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα θα κοστίσει από 3 έως 5 ευρώ, με το σύνολό του να μετακυλίεται στους κατόχους τους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2010.
Αν δεν το πράξουν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεώνονται να διακόπτουν τη σύνδεση, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον ......
γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννη Αδαμόπουλο, προβλέπουν αναστάτωση στην αγορά, ενώ καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνετάχθη χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ούτε με τις εταιρείες (όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) αλλά και χωρίς τη συμβολή των ανεξάρτητων αρμόδιων Αρχών (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).
Η κυβέρνηση επικαλείται λόγους πάταξης της εγκληματικότητας, κάτι το οποίο συναντά έντονη κριτική, καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο κακοποιοί να μπορούν να αγοράζουν καρτοκινητά από άλλες χώρες, στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η ταυτοποίηση.
Στις άλλες χώρες
Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η ταυτοποίηση είναι υποχρεωτική μόνο στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και εκτός ΕΕ, στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότιο Αφρική.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι κάτοχοι καρτοκινητών τηλεφώνων θα πρέπει σε διάστημα ενός έτους να δηλώσουν τα στοιχεία τους, ενώ από την ψήφιση του νόμου και μετά η ενεργοποίηση της κάρτας θα γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και την προαιρετική δήλωση του ΑΦΜ.
Οι ανήλικοι δεν θα μπορούν να έχουν καρτοκινητό παρά μόνο αν ένας από τους γονείς τους δηλώσει τα στοιχεία του και «χρεωθεί» στον ίδιο, ενώ αδύνατο θα είναι στο εξής να διαθέτουν καρτοκινητό οι μετανάστες οι οποίοι δεν θα έχουν άδεια παραμονής, αφού θα πρέπει να την επιδεικνύουν μαζί με το διαβατήριό τους για την ενεργοποίηση.
Αγνωστο επίσης παραμένει αν και οι αλλοδαποί τουρίστες θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους με την είσοδό τους στη χώρα προκειμένου να έχουν κάλυψη δικτύου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να ταυτοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2010 ύστερα από ενημέρωσή τους από τις εταιρείες, ενώ για όσα κινητά δεν δηλωθούν στοιχεία, οι συνδέσεις θα διακοπούν έναν μήνα μετά, στις 31 Ιουλίου 2010.
Αγορά κάρτας SIM
H αγορά κάρτας SIM δεν θα γίνεται πλέον από τα περίπτερα, αλλά από τα καταστήματα των εταιρειών, ενώ από τα υπόλοιπα σημεία πώλησης οι κάτοχοι θα μπορούν να ανανεώνουν απλώς τον χρόνο ομιλίας τους από 5 ως 20 ευρώ.
Ταυτόχρονα οι κάτοχοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στις εταιρείες οποιαδήποτε μεταβολή αφορά στα καρτοκινητά τους, κλοπή, απώλεια, κ.λπ., δεδομένου ότι η ανανέωση του χρόνου ομιλίας θα συνδέεται με τον κωδικό της κάρτας του κινητού (IMSI) και τον κωδικό της συσκευής (ΙΜΕΙ).
Το νομοσχέδιο ορίζει ως υπεύθυνη γα την τήρηση της βάσης δεδομένων των στοιχείων κατόχων κινητών τηλεφώνων την ΕΕΤΤ, η οποία θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρίες που δεν τηρούν ακριβή αρχεία.
Οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα στοιχεία έως και έναν χρόνο μετά την απενεργοποίηση ενός αριθμού.
Πηγή: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.