Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Διαβάστε χρήσιμους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς του σπιτιού σας, πολεμώντας ταυτόχρονα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την αλόγιστη σπάταλη ενέργειας.
Η κατανάλωση ενέργειας από τους οικιακούς χρήστες έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές απαιτούν σεβαστές ποσότητες ρεύματος.
Συνδυάστε οικολογία και οικονομία λοιπόν με τις παρακάτω προτάσεις. .......
Θερμοσίφωνας
* μην ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνο πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου η ανάψτε το θερμοσίφωνα σας όσο χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό
* προτιμήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Μπορεί να καλύψει κατά 80% τις ετήσιες δαπάνες σας σε ζεστό νερό χωρίς να χρειαστεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
* Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό. Μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
Ψυγεία-καταψύκτες.
* το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση τους. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, ελέγχοντας την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης (π.χ. κλάση Α).
* τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί αλλιώς μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
* Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
* Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς Κελσίου. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
* Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολύ ώρα ανοικτή.
* Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο για το σωστό αερισμό του.
* Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά.
* Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
* Μην βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Είναι προτιμότερο να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα, τόσο για λόγους σωστής ψύξης όσο και για λόγους υγείας.
Φωτισμός.
* Φροντίστε να μην μένουν αναμμένα τα φώτα όταν δεν είναι απαραίτητο.
* Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και τοπικό φωτισμό όπου τον χρειάζεστε.
* Προτιμήστε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.
* Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει έως και 4 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό.
* Στην κουζίνα και σε χώρους εργασίας προτιμήστε τις λάμπες φθορισμού.
* Οι λάμπες χαμηλής κατανάλωσης (όπως οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες) μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τις κοινές, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν 4 φορές λιγότερο ρεύμα.
Ηλεκτρικές κουζίνες.
* φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
* Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
* Όταν βράζετε νερό, σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
* Κλείνετε την εστία της κουζίνας η το φούρνο λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο η το ψήσιμο του φαγητού, καθώς η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι αρκετή για το τελείωμα.
* Αποφεύγετε τις προθερμάνσεις του φούρνου.
* Αποφεύγετε το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της υπάρχουσας θερμότητας.
* Καθαρίζετε τακτικά τις εστίες και το φούρνο.
* Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
Πλυντήρια ρούχων.
* Επιλέξτε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος. Επιλέξτε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης.
* Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου τόσο στους 60 βαθμούς Κελσίου όσο και στους 90 βαθμούς. Προτιμήστε τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
* Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, αλλά και απορρυπαντικό.
* Επιλέξτε την αγορά εκείνου του πλυντηρίου που μπορεί να συνδεθεί με ηλιακό θερμοσίφωνα για τη χρήση ζεστού νερού.
* Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
Μικροσυσκευές.
* Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωση της σε ρεύμα, καθώς υπάρχουν διάφορες από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες.
* Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο, και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Γι αυτό, μην αφήνετε αναμμένες συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε. Η κατανάλωση ρεύματος στο χρόνο αναμονής είναι πολύ σημαντική.
Θέρμανση.
* Προτιμήστε τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι σας από το να ανάβετε το καλοριφέρ.
* Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες η καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.
* Μην ρυθμίζετε τον θερμοστάτη πάνω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια.
* Φροντίστε για τη συντήρηση του καυστήρα από ειδικό τεχνίτη, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Ψύξη/ Κλιματισμός χώρων.
* Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
* Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα κλιματιστικά σας.
* Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 18 βαθμούς το χειμώνα.
* Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα που καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με το κλιματιστικό. Η καλύτερη θέση για έναν ανεμιστήρα είναι η οροφή, γιατί δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όσο και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού.
* Έχετε τα παράθυρα κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μην χάνετε πολύτιμη ενέργεια.
* Τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες τέντες στα νότια και δυτικά παράθυρα. Έτσι η ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται έως και 75%.
* Βάφετε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοικτά χρώματα.
* Το καλοκαίρι, αερίζετε το σπίτι σας τα βράδια.
Θερμομόνωση.
* Όσο καλύτερη είναι η θερμομόνωση στο σπίτι τόσο λιγότερη κατανάλωση ενέργειας απαιτείται για τη θέρμανση η την ψύξη του.
* Ελέγξτε τις πόρτες και τα παράθυρα για χαραμάδες και κλείστε τις με μονωτικό υλικό η σιλικόνη.
* Τοποθετήστε διπλά τζάμια, τουλάχιστο στα βορεινά παράθυρα.
* Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για να διατηρείται η ζεστή τις νύχτες που έχει πολύ κρύο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
γυτγ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστές και χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομούμε ενέργεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή