Αντικρουόμενες παραμένουν οι απόψεις των δημάρχων της Μεσσηνίας για τον «Καποδίστρια 2», οι οποίοι μιλώντας στο «Θάρρος» εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει οικονομική αυτοδυναμία, που να συνοδεύει τις αυξημένες αρμοδιότητές τους.
Στο ερώτημά μας αν είναι υπέρ ή κατά των συνενώσεων, όλοι προέταξαν ως βασικό στοιχείο την ύπαρξη πόρων, ενώ ο αριθμός των ΟΤΑ που θα προκύψουν περνά σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να χάνει τη σημασία του.
Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι υπήρξαν και δήμαρχοι οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν πρέπει να προκύψουν μεγάλα...
σχήματα και ότι απαιτούνται μόνο ορισμένες διορθώσεις.
Ωστόσο, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός των Δήμων σχετίζεται με την πρόταση της πλειοψηφίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που «θέλει» τη Μεσσηνία με 6 μόνο Δήμους από τους 31 σημερινούς Δήμους και Κοινότητες.
Έτσι, υπήρξαν δήμαρχοι που τάχθηκαν αναφανδόν κατά της συγκεκριμένης πρότασης, υποστηρίζοντας πως τα μεγάλα σχήματα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και την ερήμωση της υπαίθρου, ενώ κατατέθηκε και η άποψη να εκφραστεί η τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ, οι νέοι Δήμοι θα έχουν ως εξής:
Δήμος 1: Αβίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου
Δήμος 2: Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδος, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Κοινότητα Τρικόρφου
Δήμος 3: Αίπειας, Κορώνης, Μεθώνης, Πύλου και Χιλιοχωρίων
Δήμος 4: Γαργαλιάνων, Νέστορος, Παπαφλέσσα και Φιλιατρών
Δήμος 5: Αετού, Αυλώνα, Κυπαρισσίας και Κοινότητα Τριπύλης
Δήμος 6: Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.
Οι απόψεις
Ο δήμαρχος Αβίας Παν. Μπασάκος τάχθηκε υπέρ των ισχυρών Δήμων με αρμοδιότητες και πόρους στο πλαίσιο μιας κάθετης διοικητικής αναδιάρθρωσης με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Δήλωσε, όμως, πως δε θα εκφράσει άποψη ως προς το χωροταξικό, αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες προθέσεις από πλευράς κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι αν είναι να προκύψουν μη οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμοι ΟΤΑ, να μη γίνουν συνενώσεις και παρατήρησε πως η έδρα του Δήμου θα πρέπει να είναι προς τα κέντρα των αγορών που έχει διαμορφώσει η κοινωνία.
Ο δήμαρχος Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος τάχθηκε κατά των μεγάλων σχημάτων. Παρατήρησε πως ο «Καποδίστριας 2» δε θα ωφελήσει την ύπαιθρο και θα βλάψει την επαρχία. Πρότεινε συνένωση υπηρεσιών και όχι Δήμων, παρατηρώντας πως οι μεγάλοι Δήμοι δεν είναι βιώσιμοι, καθώς τις περισσότερες φορές είναι προβληματικοί. Παρατήρησε πως ουδείς καποδιστριακός Δήμος έχει οικονομικές εκκρεμότητες και αντιπρότεινε τη συνένωση υπηρεσιών και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Όσο για την πρόταση που φέρει το Δήμο Αίπειας να συνενώνεται με την Πύλο, είπε πως βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση και κανείς δεν έχει σχέση (με την Πύλο).
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδανίας Γ. Διαγούπης διαφώνησε με τις συνενώσεις, λέγοντας πως οι καποδιστριακοί Δήμοι έχουν παράξει σημαντικό έργο και απορροφήσει πολλά χρήματα. Τέλος, διαφώνησε με την πρόταση του ΙΤΑ, που φέρει το Δήμο Ανδανίας να συγκροτεί Δήμο μαζί με αυτούς του Δωρίου, της Είρας, του Μελιγαλά και της Οιχαλίας, παρατηρώντας: «Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι ταφόπλακα για την ύπαιθρο».
Αντίθετος με τις συνενώσεις είναι ο δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι οι καποδιστριακοί Δήμοι απέδωσαν σημαντικό έργο και ήταν συνετότεροι στη διαχείριση των κονδυλίων, παρουσιάζοντας απορροφητικότητα έως και 100%.
Διαφώνησε με την πρόταση για 6 Δήμους, λέγοντας πως έτσι θα αποκτήσει ο Δήμος Μεσσήνης περί τα 80 επιπλέον χωριά και δεν θα μπορεί να τα «προσέξει».
Πολέμιος των συνενώσεων με το σκεπτικό ότι θα συμβάλλουν στην ερήμωση της υπαίθρου δήλωσε ο δήμαρχος Άριος Γ. Γιαννακόπουλος. Όπως επισήμανε, διαφωνεί με την άποψη να συγκροτηθεί ένας μεγάλος Δήμος από τα Αρφαρά έως τα όρια του νομού με τη Λακωνία προς τα νότια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες, που θα παραμείνουν άλυτα. Αντιπρότεινε να συγκροτηθεί ένας Δήμος από τους Δήμους Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία.
Κατά των συνενώσεων και ο δήμαρχος Αριστομένη Ι. Μπρατσιάκος, σημειώνοντας ότι τα μεγάλα σχήματα δεν είναι λειτουργικά. Παρατήρησε ότι θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος που ξεκίνησε με την κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών και συνεχίστηκε με την απομάκρυνση των υπηρεσιών ή και την υπολειτουργία τους. Κατέληξε λέγοντας πως όλα ξεκίνησαν μετά το καταραμένο – όπως το χαρακτήρισε – συνέδριο της Κυλλήνης, όπου ουδείς ψήφισε τότε κι έφερε ως παράδειγμα ότι οι μικροί Δήμοι δεν εκπροσωπούνται καν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.
Ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης τάχθηκε υπέρ των συνενώσεων. Διαφώνησε όμως με τη δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου που θα αρχίζει από τα σημερινά όρια του Δήμου Αρφαρών και θα καταλήγει στη Λακωνία και αντιπρότεινε – κι αυτός – τη συγκρότηση Δήμου μεταξύ των Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.
Υπέρ των συνενώσεων έχουν ταχθεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι τοπικές κοινωνίες στο Δήμο Αυλώνος, σύμφωνα με το δήμαρχο Ι. Φιλντίση.
Από τα 10 τοπικά συμβούλια τα 9 έχουν ταχθεί υπέρ της συνένωσης με την Κυπαρισσία, σημειώνοντας ότι από αυτά η Δημοτική Αρχή ελέγχει μόνο τα 4.
Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Στ. Καλοφωλιάς παρατήρησε ότι δεν άκουσε να εξαγγέλλεται «Καποδίστριας 2», αλλά να γίνεται αναφορά μόνο στους μητροπολιτικούς Δήμους (Αττικής και Θεσσαλονίκης).
Δήλωσε θερμός υποστηρικτής των ισχυρών Δήμων, προκειμένου να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων. Ζήτησε, επίσης, ένα πλήρως αποκεντρωμένο διοικητικό σύστημα και ζήτησε από την Πολιτεία να εμπιστεύεται τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και να δώσει περισσότερους πόρους.
Υπέρ των συνενώσεων, αλλά κατά της πρότασης του ΙΤΑ, που τον φέρει να ενοποιείται με το Δήμο Μελιγαλά, δήλωσε ο δήμαρχος Δωρίου Αντ. Τάκης. Όπως είπε, ο κόσμος θα ξεσηκωθεί αν ισχύσει αυτό το ενδεχόμενο κι αναρωτήθηκε αν η προτιθέμενη συνένωση έγινε προκειμένου ο Δήμος Μελιγαλά να αποκτήσει πληθυσμό 10.000 κατοίκων και μόνο. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι κάτοικοι του Δήμου δεν έχουν συναλλαγές με το Μελιγαλά, αλλά με την Κυπαρισσία.
Να μείνει ως έχει ο Δήμος Είρας λόγω της ιστορικότητας και της παγκόσμιας φύσης του μνημείου του Επικούριου Απόλλωνα, ζήτησε ο δήμαρχος Ι. Αδαμόπουλος, προτείνοντας συνένωση με κάποια άλλα χωριά όμορων Δήμων.
Υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά στο σύνολο του κράτους με αρμοδιότητες και πόρους στους ΟΤΑ, δήλωσε ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος. Μίλησε, επίσης, για τη δημιουργία υδροκέφαλου Δήμου (αν ισχύσει η πρόταση της πλειοψηφίας του ΙΤΑ), που θα δημιουργήσει προβλήματα στους πολίτες και τη διοίκηση, για να ταχθεί, ακολούθως, υπέρ των διορθωτικών κινήσεων στη σημερινή κατάσταση, όπως, για παράδειγμα, τη συνένωση της Σπερχογείας και του Αντικαλάμου με το Δήμο Θουρίας, αλλά και τη συγκρότηση ενός Δήμου με τη συμμετοχή των Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.
Ο δήμαρχος Ιθώμης Κων. Γεωργακόπουλος παρατήρησε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά μόνο σενάρια.
Ο δήμαρχος Κορώνης Θεοδ. Σαλαντής συμφώνησε με τις συνενώσεις, λέγοντας πως οι μεγάλοι Δήμοι θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, καθώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά να δημιουργούν και υποδομές. Ζήτησε, αν υπάρχει δυνατότητα, να γίνει η Κορώνη ένας ξεχωριστός Δήμος μαζί με την Αίπεια ή τη Μεθώνη.
Υπέρ των συνενώσεων, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ταχθεί υπέρ ενός μεγάλου Δήμου για όλη την Τριφυλία, τάχθηκε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γ. Σαμπαζιώτης.
Ο κ. Σαμπαζιώτης χαρακτήρισε μικρό τον αριθμό των 6 Δήμων, παρατηρώντας πως ο Δήμος Κυπαρισσίας θα γίνει τετραπλάσιος σε έκταση τη στιγμή που ο πληθυσμός του ούτε καν θα διπλασιαστεί.
«Ναι» αλλά με προϋποθέσεις, είπε κι ο δήμαρχος Λεύκτρου Ι. Μαραμπέας. Παρατήρησε ότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά αφορά στις αρμοδιότητες, την οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων, τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους. «Δεύτερο είναι το θέμα των ορίων», παρατήρησε.
Να παραμείνει το ίδιο μοντέλο αλλά να συνενωθούν υπηρεσίες, πρότεινε ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής. «Οι αλλαγές μόνο στα όρια, αλλά χωρίς ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα δε θα έχουν αποτέλεσμα», σημείωσε και, μεταξύ άλλων, ζήτησε να έχει το κράτος μόνο επιτελικό ρόλο και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για το πώς θα πετύχουν τους στόχους τους.
Τη συνεργασία με όλους τους γειτονικούς Δήμους επιθυμεί ο Δήμος Μελιγαλά, σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση. Ωστόσο, παρατήρησε πως θα πρέπει να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες για το πώς βλέπουν την αλλαγή και οι απόψεις τους θα είναι σεβαστές.
Να είναι ισοδύναμοι σε δυνατότητες, πόρους, πληθυσμό και έκταση οι νέοι Δήμοι είναι η άποψη που πρεσβεύει ο δήμαρχος Μεσσήνης Κων. Σπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει επίσης να είναι ισχυροί με υπηρεσίες και, κυρίως, οι μεγάλες αρμοδιότητες που θα δοθούν, να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Πρότεινε, επίσης, οι πηγές πλούτου να κατανεμηθούν στους δήμους και να μην υπάρχουν Δήμοι με τεράστιες αποκλίσεις. Εξέφρασε την άποψη να «σπάσει» σε δύο κομμάτια ο προτεινόμενος Δήμος Καλαμάτας και σε διαφορετική περίπτωση, αφού καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να γίνει όλη η Μεσσηνία ένας Δήμος.
Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα παρατήρησε ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης, σημειώνοντας πως αν είναι να γίνουν συνενώσεις, θα πρέπει να πληρούνται οι οικονομικές προϋποθέσεις. Αλλιώς, αν «η διοικητική μεταρρύθμιση γίνει μόνο για τη μείωση του αριθμού των ΟΤΑ, μόνο τη μεταφορά χρεών και την ανακύκλωση της φτώχειας μας θα έχει ως αποτέλεσμα». Επικαλέστηκε την ιστορικότητα της περιοχής και διαφώνησε με την πρόταση του ΙΤΑ για συγκρότηση Δήμου μεταξύ Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Παπαφλέσσα και Νέστορος.
«Υπέρ», δήλωσε ο δήμαρχος Οιχαλίας Νικ. Μανιάτης, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη. Ζήτησε να γίνουν οι συνενώσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς «ένας Δήμος μεγάλος με συγκροτημένες υπηρεσίες θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες. Πρότεινε τη λειτουργία των παλιών δημαρχείων και των ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με πιστοποιητικά και βεβαιώσεις και το κεντρικό δημαρχείο θα λειτουργεί για όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες. Ζήτησε, επίσης, να παραμείνουν οι πόροι ως έχουν, προκειμένου να συνεχίσουν να εκτελούνται έργα.
Την άποψη ότι θα συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει τις προτάσεις της για τις συνενώσεις, εξέφρασε μετά την παρουσία του σε επιτροπή της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περ. Ψώνης. Παρατήρησε πως η πρόταση του ΙΤΑ έχει γεωγραφικά κενά και κατά την άποψή του η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει περί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Εξέφρασε τις ενστάσεις του, αν και κατά πόσο θα πετύχει η μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τόσο μεγάλοι Δήμοι. Υποστήριξε δε ότι οι μεγάλοι Δήμοι θα εισπράττουν τα χρήματα των μικρότερων για τις δικές τους ανάγκες, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες.
Κατά των συνενώσεων και ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, ο οποίος μίλησε για «βήμα που δεν είναι αναγκαίο, αλλά βιαστικό». Κατά την άποψή του απαιτούνται μόνο μικρές διορθωτικές κινήσεις και όχι κάτι άλλο σε ευρύτερη κλίμακα, ενώ δήλωσε πρόθυμος να σταθεί στην πρώτη γραμμή για να υπερασπίσει το συμφέρον της περιφέρειας.
Πλήρως αντίθετος με την πρόταση του ΙΤΑ για τους 6 Δήμους στη Μεσσηνία, δήλωσε ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να ερωτηθούν και οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφασίσουν για το τι θα γίνει και χαρακτήρισε αδιανόητη τη συνένωση μόνο στο χάρτη, χωρίς να υπάρχει και κοινωνική συναίνεση. Συμφώνησε με την πρόταση της μειοψηφίας του ΙΤΑ, που προβλέπει τη διατήρηση του Δήμου Φιλιατρών, προτείνοντας ταυτόχρονα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν απαιτηθεί. Ωστόσο, είναι σύμφωνος με τη διοικητική μεταρρύθμιση, αρκεί να υπάρξουν οι βασικοί παράμετροι χρηματοδοτήσεων και αρμοδιοτήτων.
Την άποψη ότι η Κοινότητα Τρικόρφου θα πληγεί περισσότερο από τις συνενώσεις εξέφρασε ο πρόεδρός της Ηλίας Πατσιώτης. Μίλησε για απρόσωπους Δήμους, που δε θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των απομακρυσμένων διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μας ανέγνωσε, επίσης, την πρόταση του ΙΤΑ, σύμφωνα με την οποία η διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί από 4,5 εκατομμύρια ευρώ, «αλλιώς θα είναι τραγωδία».
Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλης Θεοδ. Τσαλαμανδρής είπε πως ούτως ή άλλως η Κυπαρισσία είναι εκείνη που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της Κοινότητας σε όλα τα επίπεδα, ενώ κατά την άποψή του θα μπορούσε να προστεθεί ο Δήμος Δωρίου ή ο Δήμος Φιλιατρών.
Πηγή: Θάρρος
Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό του Άλκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι μεταρυθμίσεις χρειάζονται απαραίτητα την συναίνεση των πολιτών.
Εξυπακούεται πως δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε στην περιθωριοποίηση των Φιλιατρών κάνοντας την μεγαλύτερη πόλη της Δυτ. Μεσσηνίας τσόντα στούς «γείτονες» μας.
Βέβαια οι άλλοι άλλο που δεν θέλουν, αλλά με την όρεξη θα μείνουν.
Απορώ στο εξής, έχουν δεί οι άνθρωποι την απογραφή του 2001 για να μπορέσουν να αποφασίσουν αντικειμενικά και δίκαια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου φαίνεται ότι ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα,
πετάνε κάτι και περιμένουν αντιδράσεις, δεν εξηγείται αλλιώς.
ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΑΛΛΟΙ...ΤΟ ΠΟΥΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΡΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Ο ΑΛΚΗΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ 8,28 ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΦΩΝΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟ?? ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ? ΤΟΝ ΠΑΓΑΝΗ? ΤΟΝ ΚΑΗ?ΕΛΑ ΤΩΡΑ,,,,, ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΕΣΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟ,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα Φιλιατρά θα μείνουν Δήμος. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον νομό, και το χωριό της Κυπαρισσίας που είναι πέμπτο πληθυσμιακά (και με αποδείξεις μάλιστα 5ος Δήμος) θα γίνει δημοτικό μας διαμέρισμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλης Θεοδ. Τσαλαμανδρής είπε πως ούτως ή άλλως η Κυπαρισσία είναι εκείνη που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της Κοινότητας σε όλα τα επίπεδα, ενώ κατά την άποψή του θα μπορούσε να προστεθεί ο Δήμος Δωρίου ή ο Δήμος Φιλιατρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚε Τσαλαμανδρή κοιτάξτε καλύτερα το χωριό σας που για να έρθει κάποιος εκεί πρέπει να πιεί πρώτα ένα κουτί δραμαμίνες για να μην ξερνοβολάει όταν φτάσει.
Ενα χωριό στο τέρμα θεού, κατσάβραχο στην κυριολεξία, με δρόμο που ΟΥΤΕ γαϊδούρι δεν τον διαβαίνει.
θα αφησει ο κουσελας την κυπαρισσια δημοτικο διαμερισμα ?τρελος παπας σε βαπτισε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός είναι ο Τσαλαμανδρής που έχει και γνώμη για τα Φιλιατρά????
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμο 9.33
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε φίλε πιστεύω ότι το μέλλον των Φιλιατρών διακυβεύεται από την απόφαση για Δήμο ή δ\δ, δεν είναι παίξε γέλασε τα πράγματα.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πρέπει όλοι οι Φιλιατρινοί να αντιδράσουμε, μην το αντιμετωπίσουμε με ωχαδερφισμό.
Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι που απλά υπακούουν σε εντολές, αλλά θα αναγκαστούν και αυτοί να δούν το συμφέρον του τόπου μας.
Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΒΓΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόεδρος λέει κάποιας κοινότητας κάπου σε κάποιο ορεινό σημείο πάνω απο την Κυπαρισσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν κανω λάθος 21 χιλιόμετρα απο την κυπαρισσία ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟΠΑΝΩ ΨΗΛΑ.
Εχει κατσικόδρομο, και όποιος αποφασίσει να πάει πρέπει να πάρει ενα κουτί δραμαμίνες για την ναυτία.
Εχει δρόμο που δεν τον διαβαίνουν ΟΥΤΕ γιδοπρόβατα.
Χρειάστηκε να πάω μια φορά εκεί πάνω και είπα ότι δεν πρόκειται να ξαναπάω εκεί αν δεν έχω ελικόπτερο.
ΣΚΕΤΗ ΦΡΙΚΗ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΟ ΚΑΤΣΑΒΡΑΧΟ.
Πιστεύω ότι αν αντιδράσουμε όλοι οι Φιλιατρινοί σε αυτόν τον παραλογισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να τους περάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ.
Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε!
Κυπαρίσιε το χωριό σου θα γίνει χωριό των Φιλιατρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ Μ....Σ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΛΙΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπάμπη αν τους κάνουμε κανένα αστείο και για δυο μηνες δεν πατήσουμε στο χωριό τους θα τους δεις να νιώθουν ζαλάδες από το μεγεθος της οικονομικής ζημιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόλη με μεταπρατική οικονομία είναι.
Δημόισιοι υπαλληλοι με απολαβές απο 700 εως το πολύ 1500 ευρώ.
Φαντάσου τι έχει να γίνει αν τους κάνουμε κανένα χουνέρι....
ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΟΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ, Ο ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΩΣΤΟΣ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν,λεω αν, ο Δημος Φιλιατρων ενσωματωθει σε αλλον,πρεπει οι Φιλιατρινοι να παραδωσουν τα εκλογικα τους βιβλιαρια.ΑΠΟΧΗ.Μονο ετσι θα παρουν το μυνημα οσοι θελουν να παιξουν εις βαρος μας.Ας αρχισει απο τωρα να ωριμαζει αυτο στο μυαλο μας.Αν οι τοπικοι αρχοντες μας γυρισουν την πλατη ΑΠΟΧΗ . ΝΣ΄68
ΑπάντησηΔιαγραφή