Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Για τις καθυστερήσεις του υπουργείου Γεωργίας στην καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων στους επενδυτές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων που έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή τους κάνει λόγο ο γεωπόνος Γιώργος Ζωγόπουλος από την Κυπαρισσία. Παράλληλα αναφέρεται στην έλλειψη ποιοτικών θερμοκηπιακων προϊόντων στην Ελλάδα γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές από γειτονικές χώρες
- Κ. Ζωγόπουλε, ασχολείστε χρόνια με την ελληνική γεωργία ως γεωπόνος. Ποια είναι κατά την γνώμη σας, τα μεγάλα προβλήματα και ποιες οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη Μεσσηνία;
Στο νόμο Μεσσηνίας τρεις είναι οι κύριοι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής. Η ελαιοκαλλιέργεια, η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών. Για...
την ελαιοκαλλιέργεια παρ’ ότι στην Μεσσηνία η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου είναι 50 χιλ τόνοι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας δεν έχουν δημιουργηθεί οι ανάλογες σοβαρές υποδομές ούτε στον ιδιωτικό αλλά ούτε στον συνεταιριστικό τομέα για να προωθήσουν το εκλεκτό αυτό προϊόν στης αγορές. Για την αμπελοκαλλιέργεια , και κυρίως για της οινοποιητικές ποικιλίες τόσο τις ντόπιες όσο κάποιες Γαλλικές, τα πράγματα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Σε αυτό βοηθούν τόσο ο συνεταιρισμός ΝΕΣΤΩΡ όσο και αρκετοί ιδιώτες οι όποιοι εμφιαλώνουν και προωθούν στην αγορά πολύς καλής ποιότητας κρασιά. Στις κηπευτικές καλλιέργειες τώρα ο νομός Μεσσηνίας και κυρίως η επαρχία Τριφυλίας είναι μετά την Κρήτη το μεγαλύτερο κέντρο παράγωγης υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών. Το μεγάλο πρόβλημα για τα κηπευτικά, και όχι μόνον, είναι η εύρεση νερού άρδευσης καλής ποιότητας, και το πρόβλημα αυτό απ ότι φαίνεται θα ενταθεί. Αυτό φαίνεται να λύνεται μετά την δημοπράτηση και εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του πρώτου χωμάτινου φράγματος στην περιοχή του δήμου Φιλιατρών. Το έργο αυτό έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής του Υπουργείου Γεωργίας και από ότι γνωρίζω είναι το πρώτο χωμάτινο φράγμα στην Ελλάδα για την δημιουργία λιμνοδεξαμενης με κύριο σκοπό την άρδευση. Οι κηπευτικές καλλιέργειες είναι ίσως ο πλέον δυναμικός κλάδος της Ελληνικής γεωργίας ο οποίος δεν στηρίζεται σε κοινοτικές επιδοτήσεις και σαν τέτοιος θα πρέπει να προσεχτεί από την πολιτεία ιδιαίτερα. Τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλα κέντρα που καλλιεργούνται κηπευτικά είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές.
- Μιλήστε μας για τη δημιουργία του θερμοκηπίου σας. Πώς πήρατε την απόφαση και ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην επένδυση και την προσπάθεια αυτή;
Η εταιρεία «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕΕ» στην όποια είμαι μέτοχος, μαζί με του συνάδελφους γεωπόνους Γριβοκωστοπουλο Βασ, Θεοδωρόπουλο Κώστα και Κοσκολέτο Νίκο αποφάσισε να δημιουργήσει μια σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα 45 στρεμμάτων σε ιδιόκτητο κτήμα 60 στρεμ. Η μονάδα έχει δυο κλάδους παραγωγής. Σύγχρονο φυτώριο εκτάσεως 7,5 στρεμ για την παραγωγή αυτορριζων και εμβολιασμένων σποροφύτων κηπευτικών ειδών , και θερμοκήπια 36 στρεμμάτων για παραγωγή κηπευτικών. Πήραμε την απόφαση κατ αρχάς να κατασκευάσουμε σύγχρονο φυτώριο για παραγωγή σποροφύτων κυρίως για τις ανάγκες των παλετών μας. Στην συνέχεια γεννήθηκε η ιδέα για κατασκευή και σύγχρονων θερμοκηπίων για παραγωγή κηπευτικών καλλιεργώντας σε τεχνικό υπόστρωμα. Έγινε η σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου κατατέθηκε ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και εγκρίθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 .
Το ύψος της επένδυσης είναι 3.280.000 ευρώ με ιδία συμμετοχή 30%, τραπεζικό δανεισμό 30% και κρατική επιδότηση 40%.
- Πως κρίνετε το θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων (κυρίως στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες) στη χώρα μας από τη δική σας εμπειρία;
Η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 της δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπιακων μονάδων για την παραγωγή κηπευτικών, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι δίνει την δυνατότητα και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα . Με την εύκαιρα που μου δίνεται θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Προκειμένου να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, θερμοκηπιακες μονάδες τα θερμοκήπια αυτά θα πρέπει να πληρούν ποιο αυστηρές προδιαγραφές, όσον αφορά τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πολύ ποιο αποτελεσματικά ο έλεγχος των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν μέσα στο θερμοκήπιο, για ευνόητους λόγους. Θα πρέπει τα θερμοκήπια να έχουν minimum ύψος ποταμού 4,5 μ και ύψος τόξου 6 μ. αερισμό οροφής 35% και συστήματα έλεγχου κλίματος (υγρασία , θερμοκρασία, αερισμός, σκίαση ). Προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκλήρωση τέτοιων επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει το υπουργείο να καταβάλει έγκαιρα στον επενδυτή την κρατική επιχορήγηση διότι διαφορετικά κινδυνεύει η μη ολοκλήρωση της επένδυσης με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή του επενδυτή.
- Ποια είναι η προοπτική της αγοράς των νωπών κηπευτικών - τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς - τα οποία προέρχονται από θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις;
Η Ελλάδα τόσα χρόνια τώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης όσον αφορά την γεωγραφική της θέση, τις κλιματικές της συνθήκες, και την απόσταση από τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Ευρώπης. Εδώ και μια εικοσαετία θα έπρεπε να έχει τεθεί ένας ξεκάθαρος στόχος για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων που υπήρχαν τότε, και ταυτόχρονα ορισμός ποιο αυστηρών προδιαγραφών όσον αφορά τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό όπως ανέφερα και ποιο πάνω. Στη χώρα μας, υπάρχει έλλειψη ποιοτικών θερμοκηπιακων προϊόντων με αποτέλεσμα να εισάγονται αυτά από γειτονικές χώρες και από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Τελειώνοντας, πιστεύω ότι οι θερμοκηπιακες καλλιέργειες στη χωρά μας έχουν μέλλον. Έχουμε χάσει σίγουρα πολύτιμο χρόνο, τα πράγματα όπως είναι αναστρέψιμα αρκεί να το πιστέψουν τόσο ο παραγωγικός κόσμος όσο και η πολιτεία η οποία θα πρέπει να βοηθήσει δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
- Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης διαμαρτύρονται για την εισαγωγή φτηνών προϊόντων από την Τουρκία και τα Σκόπια. Κατά πόσο επηρεάζει αυτό, τους παραγωγούς στη Μεσσηνία; Έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα στην περιοχή σας τι θα πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν;
Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης . Το εμπόριο των διαφόρων προϊόντων δεν έχει σύνορα. Η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών είναι στο ζενίθ. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να επιβιώσουμε. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστούμε και να επενδύσουμε στη γεωργία (σε γνώσεις και σε χρήμα), για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι θερμοκηπιακες καλλιέργειες είναι καλλιέργειες εντάσεως κεφαλαίου. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει με σοβαρά προγράμματα τους παραγωγούς (αγρότες πρώτα και φυσικά η νομικά πρόσωπα ) να επενδύσουν στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές προϊόντων, μπορούμε όμως και πρέπει να το κάνουμε, να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις όπως προείπα, για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Στις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να είναι βιώσιμη μια μονάδα 2-3 στρεμμάτων και αυτή όχι σύγχρονη. Πρέπει να μεγαλώσει ο κλήρος , να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους παραγωγούς για κατασκευή σύγχρονων μονάδων εκτάσεως τουλάχιστον 15 στρεμμάτων.
WHO IS WHO
O Γιώργος Ζωγόπουλος σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται επαγγελματικά σαν γεωπόνος από το 1976. Εργάστηκε για 4 χρόνια στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και στη συνέχεια για 12 χρόνια στη Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλλίας. Από το 1991 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Κατοικεί στην Κυπαρισσία, είναι παντρεμένος και πατέρας δυο γιων. Ο πρώτος είναι γεωπόνος και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και marketing και ο δεύτερος είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και εργάζεται στην Αμερική.
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο
Από το 206ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.