Λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση σπεύδει να τακτοποιήσει όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν τους... πραίτορες των αγρών, προβλέποντας και τη συνταξιοδότησή τους στα 60.
Ο νομοθετικός αυτός «οργασμός» εκδηλώνεται με σειρά πολυσέλιδων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν σε διάφορα ζητήματα της υπηρεσιακής εξέλιξης του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.
Ηδη στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο πολυσέλιδα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που ρυθμίζουν τη διαδικασία μονιμοποίησης και απόλυσης των αγροφυλάκων, καθώς...
και την ιεραρχία, την εξέλιξη, την αξιολόγηση προσόντων, τα ατομικά βιβλιάρια κ.λπ. του αγρονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.
Προώθηση
Μέσα στο κατακαλόκαιρο το υπουργείο Εσωτερικών διά του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη προώθησε στο ΣτΕ για επεξεργασία (κρίθηκαν νόμιμα με αρκετές, πάντως, παρατηρήσεις) άλλα δύο σχέδια ΠΔ 65 σελίδων που αφορούσαν το πειθαρχικό δίκαιο, τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αγρονομικού προσωπικού.
Η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει πριν από τις εκλογές για να ολοκληρώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που στηρίζονται στον νόμο 3585/07 για την Αγροφυλακή, αλλά είναι άγνωστο εάν το ΣτΕ θα κατορθώσει να επεξεργαστεί τα 45σέλιδα σχέδια ΠΔ και να δημοσιευτούν στο μεταξύ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στο υπουργείο κατεπείγονται να περάσουν τα ΠΔ, γιατί γνωρίζουν ότι, αν η διαδικασία δεν γίνει πριν από τις εκλογές, τα σχέδια ΠΔ θα «μπλοκαριστούν», γιατί θα πρέπει να εγκρίνει το περιεχόμενό τους ξανά από την αρχή ο επόμενος υπουργός, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα θα ανήκει.
ΡΥΘΜΙΣΗ
Βγαίνουν στη σύνταξη στα 60
Το στοιχείο που ξεχωρίζει, πάντως, στα νέα νομοθετήματα είναι ασφαλώς η συνταξιοδότηση του αγρονομικού προσωπικού στο 60ό έτος της ηλικίας (ενώ ο αρχηγός της Αγροφυλακής στο 62ο έτος), σε μία περίοδο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τις γυναίκες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που είχαν ευνοϊκότερη ασφαλιστική μεταχείριση.
Το προνομιακό αυτό καθεστώς (60ό έτος για τους αγρονομικούς διευθυντές και τους κατώτερους βαθμούς μέχρι τον αγροφύλακα) καθορίζεται ως υποχρεωτικό όριο ηλικίας, μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετεί το αγρονομικό προσωπικό.
Ενδεικτική, επίσης, της κυβερνητικής αντίληψης περί αξιοκρατίας είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής επιλέγεται (ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών) από το ΚΥΣΕΑ, με ευρεία διακριτική ευχέρεια και χωρίς σύγκριση.
Ετσι εξασφαλίζεται ότι αρχηγός μπορεί να είναι όχι ο ικανότερος, αλλά ο πλέον «συνεργάσιμος» με την κυβέρνηση, προς όφελος φυσικά της «επανίδρυσης του κράτους» με όλο και πιο υποβαθμισμένη τη διοικητική μηχανή...
Στα τυπικά προσόντα προαγωγής προβλέπεται ως ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας για τους αγρονόμους τα 16 χρόνια, για τους αγρονομικούς υποδιευθυντές τα 12 χρόνια, τους αρχιφύλακες και αγροφύλακες τα 28 και 26 χρόνια, αντίστοιχα.
Οι κρίσεις γίνονται από το Ανώτατο Συμβούλιο (μετέχουν ο αρχηγός της Αγροφυλακής και δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.), το Ανώτερο Συμβούλιο (ο αρχηγός, ο βοηθός αρχηγού και ένας αγρονομικός διευθυντής) και το κατώτερο συμβούλιο για τους αρχιφύλακες και αγροφύλακες (μετέχουν ένας αγρονομικός διευθυντής και δύο αγρονομικοί υποδιευθυντές).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.