"Κουμπαρά" για τις αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για ζημιές από καιρικά φαινόμενα σε φυτική και ζωική παραγωγή, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλάζοντας εντελώς το σημερινό καθεστώς.
Η είσπραξη της ειδικής εισφοράς που καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ, θα γίνεται στο εξής με παρακράτηση από τον αγρότη ενός συγκεκριμένου ποσού (δεν διευκρινίζεται ποιό) είτε όταν εκείνος θα πηγαίνει να παραλάβει την αποζημίωση που του αναλογεί, είτε όταν θα του επιστρέφεται ο φόρος (ο ΦΠΑ ή ο ειδικός φόρος καυσίμων).
Σήμερα, τα έσοδα του ΕΛΓΑ προέρχονται από τα τιμολόγια .......
που κόβουν οι παραγωγοί, με τη διαφορά ότι δεν κόβουν όλοι. Ετσι, τα έσοδά του είναι περιορισμένα και είναι χαρακτηριστικό ότι ανέρχονται σε 60 - 70 εκ. ευρώ ετησίως, όταν οι αποζημιώσεις που καταβάλλει κάθε χρόνο στους αγροτες κυμαινονται μεταξύ 500 εκ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα δηλαδή που εισπράττει ο ΕΛΓΑ από τους αγρότες ισούνται συχνά με λιγότερο από το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλει. Σημειωτέον ότι με την πρόταση του υπουργείου, ανοίγει και παράθυρο για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην καταβολή αποζημιώσεων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι κάποιες ζημιές (δεν διευκρινίζεται ποιές) θα είναι υποχρεωτικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, όπως ισχύει και σήμερα, όμως κάποιες άλλες (επίσης δεν ορίζεται ποιες) θα μπορούν να μην καλύπτονται υποχρεωτικά από αυτόν, φράση που ανοίγει το δρόμο για τη δράση ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Αλλη παρέμβαση που επιχειρείται αφορά στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και γενικά στα αγροτικά εφόδια που επειδή οι τιμές τους έχουν ξεφύγει, εκτινάσσουν και το τελικό κόστος των αγροτικών προιόντων. Προτείνεται στο εξής να ισχύσει ότι και με τα φάρμακα, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής τους να διαμορφώνονται με βάση τον μέσον όρο των δύο φθηνότερων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Με τον έλεγχο τόσο στις τιμές εισαγωγής των εφοδίων όσο και στα έτοιμα προιόντα, θα επιχειρηθεί να κλείσει η ψαλίδα της τιμής ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι. Συγκεκριμένα ο τελικός στόχος του υπουργείου είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Επίσης, ο Ενιαιός Φορεάς Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) θα αποτελεί στο εξής μέρος ενός ευρύτερου φορέα που δημιουργείται στο υπουργείο για την εποπτεία των τροφίμων.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.