Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες χαμηλού εισοδήματος.
Μιλώντας στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης γνωστοποίησε ότι το επίδομα δικαιούνται, εκτός από τις κατηγορίες που ήδη είχαν ανακοινωθεί, οι μεταμοσχευμένοι, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των Ταμείων, οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΝΑΤ καθώς και 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες.
Επιπλέον, τροποποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τους πολυτέκνους. Όσοι ........
έχουν τρία παιδιά για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 22.000 ευρώ, όσοι έχουν τέσσερα παιδιά έως 23.000 και όσοι έχουν πέντε παιδιά έως 25.000 ευρώ.
Το επίδομα ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων θα καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις νομαρχίες, και τις εφορίες.
Θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2009 και η δεύτερη μέχρι 30 Ιουνίου του 2010.
Ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στη λογική του νομοσχεδίου σημείωσε πως αυτό κινείται σε δύο βασικούς άξονες: της αναδιανομής του εισοδήματος και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
«Υψώνουμε ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης για την ελληνική οικογένεια, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, χαμηλόμισθους, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και αναπηρίες» πρόσθεσε.
Επισήμανε ακόμη πως το επίδομα αυτό θα δοθεί από μεγάλες επιχειρήσεις, που κατέγραψαν κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2008 και είχαν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση και από φορολογία στους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Με λιγότερα λόγια, σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που αφορά στην άμεση αναδιανομή του πλούτου» συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε ακόμη πως το επίδομα δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε μια σειρά τολμηρών μέτρων και πολιτικών μόνιμου χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και των οικονομικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση: «τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Κριτική από την αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση πάντως δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση.
Από πλευράς ΝΔ ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας ανέφερε πως η καταβολή στους οικονομικά αδυνάτους έστω και ενός ευρώ είναι σίγουρα θετική κίνηση, την οποία, ωστόσο, είχε απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, απέναντι σε αντίστοιχα μέτρα της ΝΔ.
Σημείωσε ακόμη πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση, τη διόρθωση «μιας αδικίας» για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε ωστόσο για επανόρθωση, σημειώνοντας πως «το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο». Απέναντι δε, στην αιτίαση της αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος θεώρησε «άδικη και άστοχη την κριτική», υπογραμμίζοντας πως «με βάση τα όσα γνωρίζαμε τότε, το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%, κατά 20 δισ. ευρώ μικρότερο».
Ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ έβαλε κατά του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζοντας πως «επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο», την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο νομοσχέδιο, υπό τον όρο των περαιτέρω ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές δαπάνες.
Από πλευράς ΛΑΟΣ ο κ. Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «απ’ την κυβέρνηση φαίνεται να απουσιάζει ο προβληματισμός για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με πολιτικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές καταστροφές».
Και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ σταδιακή προσχώρηση στην πολιτική της ΝΔ. «Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε καν επιστρέφει τη φορολογία των επιχειρήσεων στα όρια, που την είχε παραδώσει» συμπλήρωσε.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.