Η κοινή πεποίθηση και θέληση να γίνει το δημοπρατήριο - τυποποιητήριο στην περιοχή των Φιλιατρών, εκφράστηκε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί την Τρίτη το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση για τα παραγωγικά δεδομένα της περιοχής και τον τρόπο λειτουργίας των δημοπρατηρίων, από ομάδα ειδικών αγροτικών συμβούλων.
Από την πλευρά της Νομαρχίας τονίστηκε ότι είναι έτοιμη και αναλαμβάνει την ευθύνη για να εκπονηθεί μια μελέτη βιωσιμότητας.
Ζητήθηκε όμως από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του: να συγκροτήσουν μια ομάδα η οποία και θα αποτελέσει τον πυρήνα ενημέρωση και επαφών με τους ειδικούς επιστήμονες, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Επισημάνθηκε ότι η λειτουργία του θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους αγρότες, οι οποίοι και θα πρέπει να συγκροτηθούν ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά τους οι αγρότες απάντησαν ότι θέλουν την δημιουργία ενός ..........
δημοπρατηρίου στην περιοχή τους και επισήμαναν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κι έχουν συγκροτήσει την ομάδα αυτή - η οποία τις μέρες αυτές θα πλαισιωθεί και από άλλους αγρότες της περιοχής.
Oπως τόνισε δε ο δήμαρχος Φιλιατρών Aλκης Ξύγκας καλωσορίζοντας όλους όσοι βρέθηκαν στην συγκέντρωση, “πρέπει όλοι από κοινού να δούμε τι γίνεται και πού πάμε, ποια βήματα χρειάζονται ώστε να γίνει το δημοπρατήριο“.
Η δημιουργία του δημοπρατηρίου έχει ωριμάσει στο πνεύμα μας, ανέφερε στην συνέχεια ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος. Πρέπει, είπε, να δούμε την δυνατότητα επιτυχίας του στόχου κάτω από τις συνθήκες της περιοχής, αλλά και την διαθεσιμότητα των ανθρώπων να οργανωθούν και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Εμείς, είπε, θα συμβάλουμε στην δημιουργία των υποδομών - αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, πρέπει να υπάρχει η θέληση και οργάνωση των αγροτών.
Ακολούθησε μια εισήγηση από τον σύμβουλο αγροτικής ανάπτυξης Φώτη Βακάκη, που τόνισε ότι το δημοπρατήριο θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα είναι βιώσιμο.
Αναφέρθηκε στην συνέχεια σε στοιχεία παραγωγής προϊόντων από τους Νομούς Μεσσηνίας Ηλείας και Αρκαδίας, αλλά και σε προβλήματα εγκαταστάσεων, τεχνογνωσίας και παραγωγής.
Προκάλεσε όμως τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών, που τόνισαν ότι αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αναφέρθηκε ακόμη στην νομική μορφή που θα πρέπει να έχει το δημοπρατήριο, που είναι μια εταιρεία παραγωγών.
Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του, σημείωσε, είναι: Η αλλαγή νοοτροπίας από αυτούς που είναι χρήστες.
Ο σαφής διαχωρισμός διοίκησης – μάνατζμεντ.
Οι εγκαταστάσεις που θα πρέπει να έχουν πληρότητα.
Και να διασφαλίζεται η κρίσιμη μάζα προϊόντων, που είναι 150-200 χιλιάδες τόννοι το χρόνο.
Αναφερόμενος στην δυναμική της περιοχής, ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Aνάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι είναι το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα και η παραγωγή των κηπευτικών το χρόνο είναι μεταξύ 100-105 χιλ. τόννων.
Ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν στην περιοχή που καλύπτει το δημοπρατήριο μπουν περιοχές μέχρι την Κορώνη αλλά και τη Ζαχάρω.
Επίσης σημείωσε ότι οι παραγωγοί σε τεχνογνωσία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, ενώ με την συνεχή ανάπτυξή τους και την βελτίωση των εγκαταστάσεών τους αυξάνουν κάθε χρόνο την παραγωγή τους.
Στα θετικά δημιουργίας δημοπρατηρίου, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάπτυξη της περιοχής, το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές και η διασφάλιση χρημάτων για τους παραγωγούς.
Από τους αγρότες που πήραν το λόγο, ο Βασίλης Σπυρόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να έχει την μορφή συνεταιρισμού και όχι ανώνυμης εταιρείας - παράλληλα δε να έχει την δυνατότητα να εφοδιάζει τους παραγωγούς με φθηνά εφόδια.
Υπέρ της συνεταιριστικής μορφής τάχθηκε και ο Μπάμπης Καλογερόπουλος.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Τέλης Καναβός, τόνισε ότι η κουβέντα πλέον πρέπει να γίνει μεταξύ των επιστημόνων συμβούλων και των παραγωγών, σημειώνοντας ότι θέλουν ένα δημοπρατήριο με βάση τις δυνατότητες της περιοχής.
Η ιδέα έχει ωριμάσει, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τάμπασης, πρέπει να μπούμε στο κανάλι της υλοποίησης.
Είναι κατανοητό από όλους, επισήμανε ο νομάρχης, ότι υπάρχει η ανάγκη για σύγχρονη διαχείριση του ζητήματος.
Μέσα από την συζήτηση των αγροτών με ένα σύμβουλο που θα προτείνει λύσεις, είπε, θα διαμορφωθεί το πλάνο ώστε να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμο το δημοπρατήριο.
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις στην συνέχεια.
Ο Δημήτρης Φιτσώρος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών σημείωσε ότι η διοίκηση πρέπει να είναι στους αγρότες.
Ο γεωπόνος Κώστας Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι μέσα από το δημοπρατήριο θα πρέπει να αναδεικνύεται η πραγματική τιμή του προϊόντος και να εξασφαλίζεται η είσπραξη των χρημάτων. Επίσης πρότεινε η μορφή του να είναι αγοράς, όπου ο καθένας θα εκθέτει το προϊόν του, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή για ομογενοποίηση της παραγωγής.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Χρήστος Μαλαπάνης, σημείωσε ότι κατασκευαστικά θα γίνει από το Δ‘ ΚΠΣ, ενώ η λειτουργία του και η διοίκησή του θα είναι αποκλειστικά στους αγρότες.
Περιμένουμε, είπε, από αυτό να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή ροπή να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην αύξηση παραγωγής, να βελτιώσει την ποιότητα, να αυξήσει τις τιμές (όχι θεαματικά) και να είναι βέβαιες οι εισπράξεις για τους παραγωγούς.
Η δουλειά του θα είναι να πουλάει να τυποποιεί και να εφοδιάζει με εφόδια και τεχνικά μέσα τα μέλη του.
Οσο για το πώς θα προχωρήσει; Με σκληρή και σε βάθος έρευνα της περιοχής, με συνεχείς συναντήσεις και επαφές ώστε να αναδειχθεί η προσδοκώμενη ποσότητα - αν και στην αρχή μπορεί να ξεκινήσει με μικρότερη ποσότητα, συμπλήρωσε ο κ. Μαλαπάνης.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στην ψαλίδα που υπάρχει στις τιμές, αλλά και στην συλλογικότητα που θα πρέπει να αναπτύξουν οι αγρότες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Φιλιατρών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σημείωσε ότι όλοι συμφωνούν πως είναι αναγκαιότητα να γίνει - πρέπει όμως να γίνει μια μελέτη με βάση το μίνιμουμ της παραγωγής.
Κλείνοντας την συζήτηση ο αρμόδιος αντινομάρχης για αγροτικά θέματα, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι “με την συνάντηση αυτή γίνεται ένα ακόμη βήμα στον στόχο που έχουμε βάλει“. Η βούλησή μας, είπε, είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία δημοπρατηρίου - χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα και αρκετές φάσεις.
Η ευθύνη, είπε απευθυνόμενους προς τους παραγωγούς, είναι πλέον δική σας, πρέπει να συγκροτηθείτε σε μια ολιγομελή ομάδα που θα συζητά με τους αρμόδιους φορείς: “Το
επόμενο βήμα είναι δικό σας, εμείς από την πλευρά μας θα βρούμε τον τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την μελέτη σκοπιμότητας που θα βασίζεται στην έρευνα της τοπικής αγοράς“.
Πηγή: Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.