Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου η πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό .......
σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο, ενώ, ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.
Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:
«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει «να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες».
«Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της [...] Ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο - ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απ’ τις επιτροπές σημείωσε.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις «χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ», την ίδια ώρα που «η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα stage».
Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για την αλλαγή του Συντάγματος και «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».
«Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
«Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε ενώ έμφαση έδωσε στην εισοδηματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».
Οι στόχοι του προϋπολογισμού
Βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ (-9,4 δισ. ευρώ), από 12,7% φέτος. Ο νέος στόχος για το έλλειμμα του 2010 τέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στα μέσα αυτής της εβδομάδας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο νέος στόχος απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, πέραν των αρχικών στόχων.
Από τα υπόλοιπα 8,4 δις, τα 4,5 θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων, τα 2,3 από τη μείωση των δαπανών, το 1,4 από τη μείωση των δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων (πέραν εκείνων που είχαν γνωστοποιηθεί με τον προϋπολογισμό του 2010) στα οποία στηρίζεται η εξοικονόμηση των πόρων, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι η τιτλοποίηση των εσόδων από τον ΦΜΑΠ. Δηλαδή, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα έναντι των εσόδων που θα εισπράξει από την επαναφορά του ΦΜΑΠ και την κατάργηση του ΕΤΑΚ.
Επίσης, η ενίσχυση των κινήτρων για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, η περικοπή της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%, ο περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα και η μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ, όσο και στον αριθμό των μελών.
Η μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ενίσχυση των εσόδων που θα προέλθει από τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και από τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «ελαστικές» δαπάνες.
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση του ΑΕΠ θα συνεχισθεί το 2010, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (-0,3%) σε σχέση με φέτος (-1,2%). Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,4% από 1,2% φέτος.
Το κρατικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 120% του ΑΕΠ, περίπου, ή σε απόλυτα μεγέθη κοντά στα 300 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους θα ξεπεράσουν, όπως και φέτος, τα 12 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει γενίκευση του «πόθεν έσχες», επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
To Πρόγραμμα Σταθερότητας
Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από το 2011 και σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων χρόνο με τον χρόνο, προβλέπει το πρώτο σχέδιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την τετραετία 2010-2013, που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση του προγράμματος, τετραετούς διάρκειας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.
Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, κατά πάσα πιθανότητα, δύο σενάρια. Το ένα θα είναι «αισιόδοξο» και το άλλο «απαισιόδοξο». Ωστόσο και τα δύο σενάρια θα στηρίζονται στην παραδοχή της «κάθετης μείωσης του ελλείμματος».
Με βάση ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 12,7% στο τέλος του 2009, θα αναφέρεται ότι το 2010 θα μειωθεί στο 9,0%, το 2011 στο 6,9%, το 2012 στο 4,7% και το 2012 κάτω του 3% (2,8%). Επίσης το πρόγραμμα, επί της ουσίας, θα είναι κατανεμημένο σε δύο χρονικές περιόδους. Η μία θα αφορά το 2010 και ίσως και το 2011 και η δεύτερη χρονική περίοδος θα καθορισθεί αναλόγως.
Οι μεγάλες δυσκολίες κατάρτισης του προγράμματος, προς το παρόν, αφορούν τις εκτιμήσεις του δημοσίου χρέους για μετά το 2011. Για το 2009 το χρέος φθάνει το 125,6%, για το 2010 προβλέπεται αύξησή του στο 133,6%, για το 2011 στο 135%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του δημοσίου χρέους από το 2012 και μετά (στο 130%) και το 2013 να διαμορφωθεί στο 125%, δηλαδή περίπου όσο και εφέτος.
Πάντως, το δανειακό πρόγραμμα του 2010 προβλέπει τη σύναψη δανείων ύψους 53-54 δισ. ευρώ και το 25% του προγράμματος αυτού θα καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.