Την έκπληξη στον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου πολιτισμού να επιστρέψει τον Ναο του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε σήμερα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Νομαρχία.
Αναλυτικά ο Κος Δράκος είπε για την υπόθεση του Επικούρειου Απόλλωνα
«Μας εξέπληξε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου .......
σύμφωνα με αυτήν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφαίνεται ότι η διαδικασία για τη διόρθωση της Υπουργικής Απόφασης του 1986 για τα όρια στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα δεν είναι σύννομη. Κι ότι με βάση αυτή τη λάθος διαδικασία έχουμε μια απόφαση, η οποία ουσιαστικά προσδιορίζει την ουσία, μια ουσία η οποία παραπέμπει σε μια αίολη απόφαση του 1986, στην οποία κανείς δεν ασχολήθηκε να δει κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να ληφθεί. Δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποφάνθηκε για τη διαδικασία της διόρθωσης της απόφασης του 1986 που έγινε με απόφαση του 2009 κι όχι και των δύο αποφάσεων αυτής του 2009 και της απόφασης του 1986, η οποία ουδεμία απολύτως διαδικασία τήρησε και σε καμία περίπτωση δεν έλαβε υπόψη της τις συντεταγμένες της UNESCO, αλλά και τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού περί των ορίων των δύο Νομών.
Οι συντεταγμένες της UNESCO για το Ναό και η Γεωγραφική Υπηρεσία είναι κατηγορηματικές ως προς τη θέση.
Η χθεσινή ανακοίνωση, κατά την άποψή μας, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ανατρέπει την ουσία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το λάθος αυτό που έγινε, θα αντιμετωπισθεί με την αντικειμενική επιτροπή, την οποία είπε ότι θα συστήσει ο Υπουργός. Υπάρχει και σχετική ανακοίνωση των τριών Βουλευτών της συμπολίτευσης, που την επιβεβαιώνει ως διαδικασία. Μίλησα με τον κ.Δημήτρη Κουσελά πριν από λίγο και συνεννοηθήκαμε ότι θα πάμε μαζί στην επιτροπή αυτή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι και αντικειμενική διότι εάν είναι πράγματι επιστημονική, εάν πράγματι λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υιοθετήσει τις απόψεις τις σωστές. που λένε ότι οι συντεταγμένες που είναι ο Ναός προσδιορίζονται εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων.
Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχουν και παλιές δικαστικές αποφάσεις, όχι γι΄ αυτό το θέμα, αλλά για τα όρια περιουσιών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του ναού και που κατά μείζονα λόγο επιβεβαιώνουν τις θέσεις, τις οποίες πολλές φορές έχουμε διατυπώσει.
Θα αποστείλουμε επιστολή και ως ΝΑΜ την οποία θα υπογράψω, επί τη βάση των ήδη υπαρχουσών αποφάσεων του Νομ/κού μας Συμβουλίου με όλο το φάκελο, τον οποίο πολλές φορές έχουμε καταρτίσει για την υπόθεση κι έχουμε καταθέσει.
Επίσης θα ζητήσουμε με επιστολή μας, μαζί με το Δήμαρχο Είρας τον κ. Γιάννη Αδαμόπουλο να μας δοθεί το σκεπτικό και τα εισηγητικά κείμενα της Υπουργικής απόφασης του 1986 και αν επίσης υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογιοκού Συμβουλίου.
Θεωρούμε ότι στοιχειώδης δεοντολογία επέβαλε κατά την άποψή μας, να δει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το κατά πόσον και οι δύο αποφάσεις είχαν ακολουθήσει τη διαδικαστική ορθότητα από νομικής πλευράς για να αποφανθεί. Παρ΄ όλα αυτά , όπως είπα και στην αρχή, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η ουσία του πράγματος για την οποία ουδείς έχει μιλήσει με στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή και σε όλο αυτό το διάστημα, στο οποίο αν θέλετε έχει γεννηθεί το θέμα και έχουμε ασχοληθεί όλοι. Άρα λοιπόν οφείλουμε, να προσεγγίσουμε με αυτή την υπευθυνότητα και με αυτή τη σοβαρότητα την υπόθεση αυτή.
Όπως πολλές φορές έχω πει, αυτά τα απαράμιλλα μνημεία του Πολιτισμού είναι μνημεία τα οποία δεν έχουν σύνορα και δεν μπορούν να προσδιοριστούν επί τη βάση των διοικητικών ορίων. Αυτή η παραδοχή, η οποία είναι μια γενική παραδοχή και αλήθεια η οποία δεν δέχεται αμφισβήτηση, πρέπει να γίνει κτήμα και κοινός παρονομαστής όλων μας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.