«Προσγειώνει» τώρα το υπουργείο Οικονομικών τις προσδοκίες των φορολογουμένων για περισσότερες και μικρότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και κάνει λόγο για τεχνικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς.
Η αναδίπλωση.....
του υπουργείου αποδίδεται και στον φόβο γενικευμένης στάσης πληρωμών των πολιτών εν αναμονή μιας νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με δηλώσεις και με διαρροές προς το Τύπο προανήγγειλαν ενός νέου τύπου διακανονισμό των οφειλών προς το Δημόσιο και μάλιστα μιλούσαν για δόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τις 100, με το ποσό της κάθε μηνιαίας να είναι μικρότερο από 100 ευρώ.
Ωστόσο, χθες, με έγγραφό του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έβαλε ουσιαστικά «πάγο» στις προσδοκίες για νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση λέγοντας ότι δεν συμβάλλει στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης προκαλώντας σύγχυση στους φορολογουμένους. Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν είναι σκόπιμο να προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός δόσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων - διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης».
Αν και ο υφυπουργός επιχείρησε να... σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος άναψε, διευκρινίζοντας σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι η δήλωσή του στη Βουλή αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται νέα ρύθμιση η οποία, όπως επισημαίνει, αφορά «τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Εσοδα
Αρμόδιοι παράγοντες τόνιζαν ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών με τις διαρροές περί επερχόμενης νέας ρύθμισης έχει κάνει «κακό στα δημόσια έσοδα» καθώς καταγράφεται κάθετη πτώση στις πληρωμές των φορολογουμένων και στην προσέλευση των οφειλετών στις εφορίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους.
Οι ίδιοι ανέφεραν ότι μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σε συνεννόηση με την τρόικα το θέμα «παγώνει». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την πρότασή τους για τις βελτιώσεις στην υφιστάμενη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στην άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας των οφειλετών και την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.
7 δισ. ευρώ οι οφειλές στον OAEE
Στα 7 δισ. ευρώ, έφτασαν, από 3,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στον OAEE εξαιτίας της ύφεσης και των «λουκέτων» στην αγορά. Tο ύψος των οφειλών αποκάλυψε η διοικητής του OAEE Γ. Kωτίδου, δηλώνοντας ότι το Tαμείο ζητά ρύθμιση των χρεών σε 60 μηνιαίες δόσεις, καθώς το 75% χρωστά 15.000 - 20.000 ευρώ και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις. «Θα είναι η ύστατη ευκαιρία για τους οφειλέτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Kοινωνικών Aσφαλίσεων Παναγιώτης Kοκκόρης, επιβεβαιώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα «κλειδώσει» η ρύθμιση σε συνεννόηση με την τρόικα.
Οι τρεις βελτιώσεις στη ρύθμιση
Δεν τίθεται θέμα νέας οριζόντιας ρύθμισης που θα προβλέπει τον ίδιο αριθμό δόσεων για όλους ανεξαιρέτως του οφειλέτες, έλεγαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Άφηναν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθοριστεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο διευκολύνσεων με το οποίο οι φορολογούμενοι που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτό με ευνοϊκότερους όρους που θα τους επιτρέπουν να είναι συνεπείς. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξετάζει βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς που αφορούν:
1 Την ελαστικοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη του ο έφορος και με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός και το ποσό των μηνιαίων δόσεων.
2 Την ένταξη στην τμηματική εξόφληση των οφειλών μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών του Δημοσίου με βάση το οικονομικό τους προφίλ και τη φορολογική τους συμπεριφορά. Η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά και αν αποδεικνύεται με έγγραφα και παραστατικά η οικονομική αδυναμία τότε οι μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τις 48 (όπως ήδη προβλέπει το ισχύον καθεστώς) ενώ δεν αποκλείεται το ποσό της μηνιαίας δόσης να πέσει ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ. Σήμερα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος χορηγεί 48 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών καθώς ο γενικός κανόνας είναι οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 15 - 16.
3 Την καθιέρωση κυμαινόμενων επιτοκίων προσαυξήσεων. Με το νέο καθεστώς όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο προκειμένου να υπάρχει αντικίνητρο για τη χορήγηση μεγάλου αριθμού δόσεων.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.