Του Συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη
Αν πριν από 10 χρόνια συζητούσαμε για το έξυπνο σπίτι, σίγουρα θα αναφερόμασταν στο σενάριο κάποιας επιστημονικής φαντασίας. Όμως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μετέτρεψε αυτό το σενάριο σε πραγματικότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το έξυπνο σπίτι δεν είναι ουτοπία. Το έξυπνο η αυτόματο σπίτι λοιπόν, αποτελεί το αποτέλεσμα της εφαρμογής της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρονικής και παρέχει όλους τους αυτοματισμούς που απαιτούνται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε ενοίκου. Δηλαδή, έξυπνο σπίτι είναι εκείνο το σπίτι που είναι εφοδιασμένο με την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε όλες οι συσκευές του να λειτουργούν αυτόματα και ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστου ιδιοκτήτη.
Ένα απλό παράδειγμα που θα βοηθήσει στην ............
κατανόηση των τεράστιων λειτουργικών δυνατοτήτων που χαρακτηρίζουν τα έξυπνα σπίτια είναι ο έλεγχος του φωτισμού. Κάθε φορά που ο ένοικος εισέρχεται σε κάποιο χώρο, τα φωτά εφ όσον είναι απαραίτητο να ανάβουν ενώ μόλις εξέρχεται να κλείνουν. Εναλλακτικά ο ένοικος μπορεί να επιλέξει παράλληλα με το σύστημα ασφάλειας να ενεργοποιείται και το σύστημα φωτισμού. Αν τώρα υφίσταται η κατάλληλη σύνδεση και φυσικά ο απαραίτητος προγραμματισμός δεν είναι δύσκολο να ανάβει και ο θερμοσίφωνας όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι, ενώ συνάμα να μεταδίδεται και η κατάλληλη εντολή στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να ζεσταίνεται το φαγητό.
Παντζούρια, πόρτες, παράθυρα και γενικά οποιοδήποτε πιθανό σημείο πρόσβασης στην οικία κλειδώνουν και ασφαλίζουν αυτόματα με το κλείδωμα της κεντρικής πόρτας, απαλλάσσοντας τον οικοδεσπότη από τον περιττό πλέον κόπο. Πολλές ακόμα ηλεκτρονικές αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, όπως ο κλιματισμός, ο εξαερισμός, η κεντρική θέρμανση, οι λευκές συσκευές, ακόμη και το πότισμα του κήπου μπορούν να ελέγχονται από απόσταση αλλά και να συμπεριφέρονται προγραμματισμένα.
Άλλωστε, το έξυπνο σπίτι είναι στην ουσία ένα δίκτυο που περιέχει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν σε ένα χώρο. Για τον έλεγχο των συσκευών υπάρχει μια κεντρική μονάδα από όπου φεύγουν και φθάνουν καλώδια από όλες τις συσκευές που επιθυμούμε να λειτουργούν αυτόματα. Βέβαια, για να επιτύχει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλες οι συσκευές που συμμετέχουν στο δίκτυο να είναι ψηφιακές. Για παράδειγμα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε την τηλεόραση μας η να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου και του φούρνου μικροκυμάτων. Η πιο κοινή μέθοδος καλωδίωσης που χρησιμοποιείται στα δικτυωμένα έξυπνα σπίτια είναι αυτή των συνεστραμμένων ζευγών (twisted pairs).
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί δυο καλώδια, ένα από την κεντρική μονάδα προς την συσκευή και ένα από την συσκευή προς την κεντρική μονάδα. Η μετατροπή ενός σπιτιού σε έξυπνο είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, καθώς είναι προφανές ότι η καλωδίωση του αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη και περιπλοκή διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.