Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ποιος πληρώνει το «εμφύτευμα»;

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

«Ποιος πληρώνει τον…βαρκάρη» είναι ο γνωστός σχετικός τίτλος μόνο που στην προκείμενη περίπτωση δεν έχουμε βαρκάρη, αλλά γυναίκες, στήθη, γιατρούς, κλινικές και…σιλικόνη!
Σίγουρα η επιθυμία πολλών γυναικών να βελτιώσουν την οπτική εικόνα που δίνουν τα στήθη τους σε μέγεθος και σχήμα με εμφυτεύματα σιλικόνης συνιστά ένα σημαντικό ποσοστό της Οικονομίας της Υγείας καθώς αποφέρει σε ετήσια βάση μεγάλα κέρδη στους κατασκευαστές εμφυτευμάτων, σε ιδιωτικές κλινικές, στους πλαστικούς χειρουργούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που τις τοποθετεί.

Μέχρι εδώ ουδέν πρόβλημα, πέραν του οικονομικού .............

κόστους και των συναφών ψυχολογικών παραμέτρων που αφορούν στις γυναίκες που αποφασίζουν «να υποστούν το μαχαίρι» για να αποκτήσουν εντυπωσιακά στήθη και στους συζύγους ή ερωτικούς τους συντρόφους.
Και ξαφνικά η ΕΙΔΗΣΗ από τη Γαλλία για πιθανά καρκινογόνα εμφυτεύματα σιλικόνης ή για επικίνδυνες για την υγεία διάχυσης σιλικόνης στο σώμα γυναικών που έκαναν τα σχετικά εμφυτεύματα αναστάτωσε την κοινή γνώμη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν το πρόβλημα εντοπίσθηκε στα εμφυτεύματα σιλικόνης της Γαλλικής εταιρίας PIP (Poly Implant Prothese) η οποία έχει ήδη κλείσει αφού διέθεσε εμφυτεύματα σε 300,000 γυναίκες σε 12 χώρες της Ευρώπης και άλλες 53 χώρες.

Όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές έρευνες αλλά και από αναζητήσεις των Αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών στην Ευρώπη η συγκεκριμένη εταιρία είχε κατορθώσει να «σκεπάσει» σωρεία παραπόνων, μηνύσεων και δημοσιευμάτων που αφορούσαν στο γεγονός ότι τα εμφυτεύματα σιλικόνης που διέθετε σε κλινικές και ιδιώτες γιατρούς ΔΕΝ περιείχαν ιατρικά ελεγμένη σιλικόνη αλλά μια μορφή της που προορίζονταν για «βιομηχανικές εφαρμογές!»
Η Γαλλική Κυβέρνηση έκανε ήδη στις γυναίκες-θύματα την προσφορά να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ οι σχετικές επεμβάσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων της PIP! Με άλλα λόγια ο Γάλλος φορολογούμενος θα κληθεί να ΠΛΗΡΩΣΕΙ τα σπασμένα για να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα εμφυτεύματα…

Στην Αγγλία οι αρχικές συζητήσεις για προσφυγή γυναικών με εμφυτεύματα της PIP για ΔΩΡΕΑΝ αφαίρεση από κλινικές του NHS , δηλαδή του Αγγλικού ΕΣΥ βρήκαν σθεναρή αντίσταση από την κοινή γνώμη. Η θέση του μέσου Άγγλου μπορεί να συνοψισθεί στην φράση «δικαίωμα της κάθε γυναίκας να πληρώσει για να αποκτήσει ωραία στήθη με εμφυτεύματα σιλικόνης…Αλλά ΔΕΝ έχει το δικαίωμα τώρα που προέκυψε πρόβλημα να επιβαρύνει το Αγγλικό ΕΣΥ με εγχειρήσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων…»
ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ αντίδραση της αγγλικής κοινής γνώμης;
ΟΧΙ ακριβώς! Τα εμφυτεύματα της PIP αφορούν περίπου 40,000 αγγλίδες και το κόστος αφαίρεσης για κάθε γυναίκα θα υπερβεί τα 1200 ευρώ. Το κόστος αυτό είναι τεράστιο ιδιαίτερα σε μια εποχή που το Αγγλικό ΕΣΥ υποβάλλεται σε περικοπές και μειώσεις κόστους…

Τελικά η Αγγλική Κυβέρνηση έδωσε σήμερα την απάντηση:
Το ΕΣΥ θα αναλάβει το κόστος αφαίρεσης των επικίνδυνων αυτών εμφυτευμάτων σιλικόνης εφόσον έγιναν σε δικές του κλινικές για σαφείς ιατρικούς λόγους, αλλά οι Αγγλικές ιδιωτικές κλινικές και οι πλαστικοί χειρουργοί που εισέπραξαν σε μέσο όρο 4,000 ευρώ για να κάνουν τις προσθετικές παρεμβάσεις ΟΦΕΙΛΟΥΝ τώρα να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ τις αφαιρέσεις!!!

Στο μεταξύ η Γερμανία και η Τσεχία, μεταξύ άλλων χωρών, συνέστησαν στις γυναίκες που έκαναν αισθητική πλαστική χειρουργική με εμφυτεύματα σιλικόνης και αισθάνονται τα σχετικά συμπτώματα (πόνους, αυξημένη θερμοκρασία στα στήθη, ερεθισμό κλπ) να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους.
Και εδώ θέτω ένα «σύντομο πιπεράτο» ερώτημα:
Είναι γεγονός ότι κάποια στιγμή απαγορεύθηκε στην PIP η συνέχιση παραγωγής των επικίνδυνων εμφυτευμάτων της από τις Γαλλικές Υγειονομικές Αρχές αλλά μέχρι να γίνει αυτό ποιος έκανε τον σχετικό έλεγχο στην PIP η οποία χρησιμοποιούσε βιομηχανικό μίγμα σιλικόνης για ιατρικές εφαρμογές;

Στο μεταξύ έρχονται στο φως της δημοσιότητας (θα τις χαρακτήριζε ως …γαργαλιστικές αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά) αναφορές για παραγωγή «όρχεων σιλικόνης» και προσθετικών εμφυτευμάτων για την αισθητική βελτίωση θηλυκών και ανδρικών…οπισθίων!
Για τους αγγλομαθείς αναγνώστες του blog επέλεξα μερικά μόνο links που παραθέτω παρακάτω:

http://www.guardian.co.uk/society/2011/dec/21/british-women-sue-breast-implants

http://www.thejournal.ie/implant-scandal-company-pip-also-produced-silicone-testicles-321122-Jan2012/

http://news.sky.com/home/uk-news/article/16144195

http://www.aljazeera.com/video/europe/2011/12/20111221225513476277.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.