Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13;

Τόσο η ημέρα Τρίτη όσο και ο αριθμός 13 για κάποιους λόγους θεωρούνται γρουσούζικοι. Και μαζί κάνουν τον πιο… επικίνδυνο συνδυασμό.

Το δικό μας «γρουσουζολόγιο» θεωρεί, μαζί με τους Ισπανόφωνους, την σημερινή ημέρα ως ακατάλληλη για πολλά πράγματα. Ακατάλληλη να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, και για τους ακραία προληπτικούς, ακατάλληλη μέχρι και να βγεις από το σπίτι σου.

Κι όμως, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ..........

αυτή η μέρα κουβαλά πολλά και αρνητικά στοιχεία:

Η Τρίτη θεωρείται η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού

Ιστορικά, οι Έλληνες «καταράστηκαν» την Τρίτη από τις 29 Μαΐου 1453, την ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενώ η απέχθεια του λαού μας προς τη συγκεκριμένη μέρα πιστεύεται ότι έχει και αστρολογική εξήγηση.

Η Τρίτη κυριαρχείται από την επίδραση του Άρη, του Θεού του πολέμου, γεγονός που αποδεικνύεται και στην ετυμολογία πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά).

Η προβληματική του 13

Ο αριθμός 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του γκαντεμιά και κακοδαιμονίες γιατί σπάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12. Ήτοι, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες, ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12. Ακόμη και ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους…

Όπως γίνεται κατανοητό, το 13, το πρώτο κομμάτι μιας νέας 12άδας χαλάει την αρμονία.

Εν τω μεταξύ, στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Η φοβία για τον αριθμό 13, ονόματι triakaidekaphobia δεν είναι εντελώς αναιτιολόγητη, αφού σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του «Medical Journal», οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κάθε Παρασκευή και 13!

Τέλος, στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες το δίδυμο Παρασκευή και 13 θεωρείται ιδιαίτερα γρουσούζικο, αφού πιθανότατα συνδέεται με τη μέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.