Η κ. Σαλώμη Μπερίτσε κάθεται σε ένα από τα παρτέρια της Πλατείας Συντάγματος μαζί με τον φίλο της. Δεν περιμένουν κάποιον, όπως κάνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες έξω από τον σταθμό του Μετρό.
Το ραντεβού της είναι «ηλεκτρονικό»: από το λάπτοπ της μπαίνει δωρεάν στο Ίντερνετ και επικοινωνεί με τους φίλους της.
Η Πλατεία Συντάγματος είναι ένα από τα τρία σημεία στο κέντρο της Αθήναςτα άλλα δύο είναι το Θησείο και η Πλατεία Κοτζιά- όπου εδώ και 2 χρόνια προσφέρεται στους πολίτες δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ.
«Όποτε περνάω από το Σύνταγμα και έχω χρόνο, σταματάω για λίγο για να μπω στο .......
Ίντερνετ. Μετακόμισα πρόσφατα στην περιοχή του Μετς, αλλά ακόμη δεν έχω Ίντερνετ στο σπίτι. Έτσι, έρχομαι εδώ. Μερικές φορές για να επικοινωνήσω με φίλους, για να ψάξω για δουλειά, να τσεκάρω τα mail μου ή ακόμα και για να αγοράσω κάτι μέσω Ίντερνετ» λέει στα «ΝΕΑ». Και συνεχίζει: «Ειδικά τώρα που έχει καλό καιρό, βοηθάει. Είναι λίγο... αργό, αλλά πολύ χρήσιμο. Καλό θα ήταν να υπήρχε αυτή η δυνατότητα σε περισσότερα σημεία».
«Επικοινωνώ με φίλους»
Λίγα μέτρα παραπάνω ο νεαρός Τόλης Αμοιρίδης κάθεται σε ένα παγκάκι μαζί με έναν φίλο του. Και οι δύο έχουν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα πόδια τους. Μένει στο Μοσχάτο και έχει Ίντερνετ στο σπίτι του. Αλλά όπως λέει, «μιαδυο φορές τον μήνα όταν έρχομαι βόλτα στο κέντρο παίρνω το λάπτοπ και επικοινωνώ με φίλους».
Από το 2006 έως σήμερα 43.470 χρήστες έχουν εκμεταλλευτεί το «Δημόσιο ασύρματο Ίντερνετ στο κέντρο της Αθήνας». Ανάμεσά τους επαγγελματίες που κανονίζουν δουλειές, φοιτητές που γράφουν εργασίες, νεαροί που επικοινωνούν με φίλους. Τουρίστες που στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα και φωτογραφίες στους δικούς τους.
Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 180.000 συνδέσεις, ενώ ο όγκος των δεδομένων που έχουν μεταφερθεί έχει φτάσει τα 7,39 ΤΒ (terrabyte).
Σύντομα όμως η high tech εικόνα της Πλατείας Συντάγματος- με δεκάδες πολίτες να μπαίνουν στο Ίντερνετ από τα λάπτοπ που κουβαλούν στις τσάντες τους- θα είναι πραγματικότητα και σε δεκάδες πλατείες σε όλη την Ελλάδα. Εντός του 2009 θα δημιουργηθούν άλλα 279 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ (wifi hotspots).
Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών βασίστηκε στο επιτυχημένο «πείραμα» της δωρεάν πρόσβασης στο κέντρο και χρηματοδότησε μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» δήμους- υπολογίζονται σε 250- νομαρχίες και άλλους φορείς. «Εμείς τους εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και από εκεί και πέρα οι δήμοι και οι υπόλοιποι φορείς είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν τα σημεία αυτά έως το τέλος του έτους», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δρ Γιάννης Λάριος, σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία.
Βγαίνουν και δικτυώνονται!
«ΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟδίκτυο ουσιαστικά ξαναφτιάχνει τον δημόσιο χώρο. Οι πολίτες ξαναμαζεύονται στις πλατείες. Το είδαμε αυτό τα 2 χρόνια που λειτουργεί στην Αθήνα. Ο κόσμος βρίσκει έναν επιπλέον λόγο να συναντηθεί ξανά στην πλατεία» τονίζει ο κ. Λάριος. Σημειώνει μάλιστα πως καταρρίπτεται και ένας μεγάλος μύθος: για τους νέους που ασχολούνται με τους υπολογιστές και είναι απομονωμένοι.
«Παλαιότερα αρκετοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι οι νέοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους, μπροστά από έναν υπολογιστή. Να όμως που οι νέοι βγαίνουν έξω με τους υπολογιστές τους! Πλέον αλλάζει η δομή τού τι σημαίνει δημόσιος χώρος. Σε λίγα χρόνια δεν θα νοείται πλατεία όπου να μην μπορείς να δικτυώνεσαι».
Νέα wifi hotspots
Στόχος της Ειδικής Γραμματείας είναι να προστεθούν και νέα wifi hotspots στο κέντρο της Αθήνας. Ένα απ΄ αυτά, που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, είναι η Πλατεία Κοραή που αποτελεί σημείο ραντεβού αλλά και σημαντικό πέρασμα για τους Αθηναίους λόγω και του σταθμού Μετρό Πανεπιστήμιο.
e-πρωτοπόροι
ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ 15 κόμβους ασύρματου δωρεάν Ίντερνετ. Οι χρήστες καθημερινά φτάνουν τους 500, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά το Σαββατοκύριακο. Δύο χρόνια πριν δημιουργηθεί το ασύρματο Ίντερνετ στην Πλατεία Συντάγματος ο Δήμος Τρικκαίων είχε εγκαταστήσει τα πρώτα σημεία ασύρματου Ίντερνετ στην πόλη. Έως σήμερα οι χρήστες του ασύρματου Ίντερνετ «αυτοί δηλαδή που έχουν πάρει κωδικό πρόσβασης έχουν φτάσει τους 10.000», λέει ο κ. Γιώργος Βάλλας, διευθυντής τμήματος έρευνας και ανάπτυξης και υπεύθυνος διαχείρισης ψηφιακών συστημάτων στην εταιρεία του δήμου e-trikala.
Πηγή: Τα Νέα
ΣΧΟΛΙΟ
ΚΥΡΙΕ ΞΥΓΚΑ χρειάζεται κι εδώ στα Φιλιατρά να φτιαχτεί ένα Wi-Fi hotspot.
Tρόποι υπάρχουν.
Άνθρωπος (γνωστός μου) που μπορεί να μας βοηθήσει με έτοιμη μελέτη χωρίς να τα κονομήσει καμία εταιρία για την εκπόνηση της (θα χρειαστούν μικρές τροποποιήσεις) ΥΠΑΡΧΕΙ.
Χρηματοδότηση Υπάρχει και αυτή.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ????
Αν σκεφτούμε ότι πολλοί επισκέπτες δεν έχουν σταθερή πρόσβαση στο Internet, μια σύνδεση wi fi hotspot στην πλατεία είναι η καλύτερη περίπτωση και απορώ πως οι μαγαζότερες δεν πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση αφού έτσι θα πολλαπλασιαστεί και η δουλειά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή