Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί τώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι πολίτες μπορούν τώρα να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, καλώντας απλώς το 112, τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης.
Τώρα που οι κλήσεις προς το 112 είναι δυνατές από οποιοδήποτε τηλέφωνο στη Βουλγαρία, έχει επιτευχθεί
πλήρης κάλυψη ακριβώς πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, που χιλιάδες άνθρωποι μεταβαίνουν σε κράτη μέλη της ΕΕ για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, να κάνουν σκι ή να απολαύσουν το χειμωνιάτικο ήλιο.
Η συμπλήρωση της κάλυψης αποτελεί το επιστέγασμα των συνδυασμένων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ να καταστήσουν το 112 πλήρως διαθέσιμο παντού, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να διαθέτουν πάντα ένα μέσο διάσωσης στην ΕΕ.


«Ο κάθε Ευρωπαίος έλαβε ένα ωραίο δώρο, την κάλυψη όλου του εδάφους της ΕΕ από το 112, και μάλιστα την ιδανική στιγμή: στις διακοπές, που ανεβαίνει κατακόρυφα η ταξιδιωτική κίνηση, πλήθη κόσμου ξοδεύουν πολύ χρόνο σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Έχω τη βεβαιότητα ότι εφεξής το 112 θα αποτελεί απαραίτητο ταξιδιωτικό σύντροφο των διακοπών σε κάθε γωνία της ΕΕ», δήλωσε η κ.
Viviane Reding, Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο πρώτος όμως στόχος για έναν ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης έχει επιτευχθεί. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που απέδωσαν οι προσπάθειές μας ώστε τα κράτη μέλη να διαθέτουν τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης, επειδή μπορούμε τώρα να εξετάσουμε πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στην πράξη τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.»

Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 διατίθεται τώρα πλήρως στη Βουλγαρία – μετά από διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2007 (IP/07/1530).
Στη συνέχεια, οι βουλγαρικές αρχές κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες ώστε να καλύψουν το κενό που τις χώριζε από τις άλλες χώρες και να εγκαταστήσουν το 112.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2008, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά καθυστέρησε την παραπομπή επί τρίμηνο για να επιτρέψει στη Βουλγαρία να ολοκληρώσει το σχέδιο εγκατάστασης (IP/08/1342).
Η Επιτροπή επαλήθευσε, με εμπειρογνώμονες που απέστειλε επιτόπου, ότι το 112 καθώς και ο εντοπισμός της θέσης του καλούντος (που επιτρέπει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να εντοπίζουν όσους καλούν το 112) διατίθενται τώρα πλήρως στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τις εθνικές αρχές, σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία του πληθυσμού με θέμα το 112.
Όλα τα παραπάνω θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να κλείσει την υπόθεση παράβασης κατά της Βουλγαρίας στις αρχές του 2009.


Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Επιτροπή έδωσε και στη Ρουμανία περιθώριο τρεις επιπλέον μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει την διάθεση υπηρεσιών εντοπισμού της θέσης του καλούντος, ώστε οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να εντοπίσουν κάθε κλήση προς το 112 από κινητό τηλέφωνο (IP/08/1342).
Στο τέλος Νοεμβρίου, οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι διατίθενται στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οι πληροφορίες εντοπισμού της θέσης του καλούντος για όλες τις κλήσεις από κινητά τηλέφωνα.
Οι πληροφορίες αυτές εξετάζονται από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και μπορεί να επιτρέψουν στην Επιτροπή να κλείσει την υπόθεση παράβασης κατά της Ρουμανίας στις αρχές του 2009.


Ιστορικό:

Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 καθιερώθηκε το 1991, παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το 1998, οι κανόνες της ΕΕ υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν την δωρεάν κλήση του 112 από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Από το 2003, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να διαβιβάζουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τις πληροφορίες εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Από το 2006, με πρωτοβουλία της κ. Viviane Reding, επιτρόπου αρμόδιας για τις τηλεπικοινωνίες, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 14 κρατών μελών για μη εντοπισμό της θέσης του καλούντος, κατά της Ιταλίας για την διεκπεραίωση των κλήσεων προς το 112 και κατά 2 επιπλέον χωρών για μη διάθεση του 112 (βλέπε παράρτημα).

Τον Ιούνιο του 2008, η Επιτροπή εγκαινίασε ιστότοπο (ec.europa.eu/112) αφιερωμένο στο 112, στον οποίο διατίθενται, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, πληροφορίες για τους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ (IP/08/836). Υπάρχουν ακόμη τομείς στους οποίους πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως η δυνατότητα επικοινωνίας των κέντρων 112 σε περισσότερες από μία γλώσσες ή η ύπαρξη υπηρεσιών διερμηνείας. 17 χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι μπορούν να απαντούν τις κλήσεις σε ξένες γλώσσες της ΕΕ (IP/08/836).

Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις ιστοσελίδες της, προσθέτοντας πληροφορίες από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τη λειτουργία του 112, στις 11 Φεβρουαρίου 2009, ευρωπαϊκή ημέρα του 112, την οποία η Επιτροπή συνδιοργανώνει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑDSLgr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ- ΣΧΟΛΙΟ:
Το 112 είναι προσβάσιμο από όλες τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ SIM στο κινητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.