Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Νέα σενάρια για «μαχαίρι» στις συντάξεις του ΙΚΑ

«Τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΙΚΑ απειλεί με περικοπές τις χαμηλές συντάξεις, που αποτελούν το 80% του συνόλου των συνταξιούχων, καθώς από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν μπορεί να πέσει νέο «μαχαίρι» στις υψηλές συντάξεις, που έχουν πληγεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπία», οι ..........

ελεγκτές μιλούν για σοβαρή υστέρηση στα έσοδα του ΙΚΑ που ξεπέρασε το 20% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ θεωρούν ότι φέτος θα εισπραχθούν 500 εκατομμύρια ευρώ, αντί του 1 δισ. και άλλα τόσα το 2014.

Τα σενάρια που «πέφτουν» στο τραπέζι, σε περίπτωση που η νέα ρύθμιση της «νέας αρχής» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, είναι:

Μηνιαία μείωση 15 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις που σήμερα κυμαίνονται στα 486 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή συγκεντρώνονται 513.216.000 ευρώ το έτος, καθώς η μείωση θα γίνει σε 2.851.200 χαμηλοσυνταξιούχους.
Μηνιαία περικοπή 10 ευρώ στους 776.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ (από 360 ευρώ σε 350), ρύθμιση που θα αποφέρει 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 2.000 ευρώ το 2009, τώρα κυμαίνεται στα 1.180 ευρώ. Επιπλέον μια πρόσθετη μείωση σε όσους υψηλοσυνταξιούχους έχουν μείνει ακόμα, δεν θα είχε θεαματικά δημοσιονομικά οφέλη, μιας και ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι μικρός και αντιστοιχεί μόλις στο 20% των συνταξιούχων.

Πάντως νέες μειώσεις έχουν δρομολογηθεί και στις επικουρικές συντάξεις, όπου ανά τρίμηνο το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα πρέπει να διεξάγει αναλογιστικές μελέτες.

Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στα 14 δισ., εκ των οποίων τα 9 δισ. είναι τα ανεξόφλητα στο ΙΚΑ.
Η απόκλιση εισφορών κινείται γύρω στο 14% και είναι διπλάσια των προβλέψεων, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των εσόδων από εισφορές λόγω της πτώσης των μισθών.

Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει στάση πληρωμών στα Ταμεία.

Η ρύθμιση για τη νέα αρχή θα περιλαμβάνει:

Το πρώτο εξάμηνο θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές για όσους μπουν στη ρύθμιση. Για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα κατατίθεται χρηματοοικονομικός χάρτης (που αν δεν τηρηθεί θα διευκολύνει τη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους.

Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ' επανάληψιν μπει σε ρυθμίσεις, αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο. Η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά.

Κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών, λέει η διοίκηση του ΙΚΑ

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών», ξεκαθαρίζει η διοίκηση του ΙΚΑ, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Στρώνουν χαλί για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ».

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σημειώνει ότι του αποδίδονται απόψεις που απέχουν από αυτές που υποστηρίζει δημόσια και παραθέτει το πλαίσιο των απόψεών του για το βασικό πυρήνα των αλλαγών, οι οποίες εκτιμά ότι απαιτούνται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, πρέπει να επιδιωχθεί η επίτευξη των παρακάτω στόχων:

1ος στόχος: Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή
- Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.

- Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.
(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αντίστοιχα προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ)

2ος στόχος: Δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:
- Πρόσθετων τμημάτων σύνταξης
- Πρόσθετων υπηρεσιών υγείας
- Άλλων παροχών

3ος στόχος: Καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της. Ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (Σουηδικό Μοντέλο).

4ος στόχος: Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης που θα διασφαλίζουν
- βέλτιστο λειτουργικό κόστος
- προάσπιση πόρων από κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές
- καθολική είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων και εισφορών
- θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας από αυστηρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.

Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.