Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Την επιδότηση των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση

Την επιδότηση των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξετάζει η κυβέρνηση. Το ποσό του «επιδόματος» αυτού θα εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή, ενώ υπόψη θα λαμβάνονται και κάποια κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού .........

Πρακτορείου Ειδήσεων, η πρόταση αυτή που βρίσκεται τώρα υπό εξέταση από την κυβέρνηση, έχει γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο από τον σημερινό υφυπουργό Ανάπυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθανάσιο Σκορδά.

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί μετά και την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Πως θα υπολογίζεται το ποσό του επιδόατος; Στην πρόταση του κ. Σκορδά προβλέπεται η διάκριση της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Ο στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών.

Ειδικότερα, η χώρα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300).

Επίσης θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας (π.χ. για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, 1), αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.

Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο - περί τα 35 τ.μ., που συνεπάγεται 140 τ.μ. για μια τυπική τετραμελή οικογένεια. Στην παραμετροποίηση θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, και υπερήλικες.

Με βάση, λοιπόν, αυτούς τους άξονες, η πρόταση προβλέπει πως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου. Επιπλέον, απολογιστικά, στο τέλος της χειμερινής προβλέπεται επιπλέον πίστωση, αν υπάρχει αρνητική απόκλιση θερμοκρασίας από το μέσο όρο.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι κάθε νοικοκυριό να προμηθεύεται το αναγκαίο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, χωρίς στην πραγματικότητα να επιβαρύνεται από την εξομοίωση του φόρου.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης εκτιμάται ότι οδηγεί σε μείωση της δημόσιας δαπάνης, περιορίζει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο χώρο του πετρελαίου, διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση μεγάλης μερίδας ευπαθών ομάδων και κυρίως σε δικαιότερο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.