Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πως και με ποιες προϋποθέσεις θα απαλλαγείτε από το τέλος ακινήτων

Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων και δικαιούνται απαλλαγή. Η διαδικασία για να αποδείξουν ότι δικαιούνται να μην πληρώσουν το χαράτσι, είναι τυπικό δείγμα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Η αιτία είναι φυσικά η ανικανότητα του υπουργείου ............

Οικονομικών να διακρίνει με έναν σαφή και λογικό τρόπο ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι απαλλαγή πριν φτάσει ο λογαριασμός στα σπίτια των πολιτών. Έτσι, οι ήδη επιβαρυμένοι με δεκάδες φόρους και επιβαρύνσεις πολίτες θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν, και μάλιστα εντός 40 ημερών για να γλυτώσουν την πιθανή διακοπή ρεύματος, και μετά να κάνουν αίτηση στην εφορεία για απαλλαγή. Να σημειωθεί ότι για όσους δεν πληρώσουν το τέλος ακινήτων, το υπουργείο απειλει και με κατασχέσεις...

Η διαδικασία για την απαλλαγή

Πληρώνετε τον λογαριασμό με το ειδικό τέλος εντός 40 ημερών
Κάνετε αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ.
Η εφορεία εξετάζει το αίτημα
Αν η αίτηση γίνει δεκτή, η ΔΟΥ σας στέλνει σημείωμα για να πάρετε την επιστροφή

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται

-Φωτοτυπία του λογαριασμού ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ
-Δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας ή δήλωση ΕΤΑΚ ή συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγής

Πολύτεκνοι:

Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται εφόσον ο πολύτεκνος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται στο ποσοστό αυτό. Τα τέκνα βαρύνουν, στην περίπτωση εγγάμων, τον υπόχρεο άνδρα και ως εκ τούτου για τον χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων του κωδικού 003 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011. Στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 004 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 με αριθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4, τότε ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στο ιδιοκατοικούμενο ακίνητο της συζύγου κατά το ποσοστό της.

Ανάπηροι:

Στην περίπτωση εγγάμων, το μειωμένο συντελεστή ειδικού τέλους έχει ο κατά κυριότητα ή επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) ιδιοκτήτης της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, εφόσον ο ίδιος είναι ανάπηρος ή ο ή η σύζυγος που τον βαρύνει είναι ανάπηρο πρόσωπο κατά τα ανωτέρω και δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα. Στις περιπτώσεις λοιπών προστατευόμενων ανάπηρων μελών ο μειωμένος συντελεστής χορηγείται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου αυτού.

Άνεργοι:

Η απαλλαγή χορηγείται εφόσον ο άνεργος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό. Για την προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά οι κωδικοί 003 - 004.

Αναλυτικά πως γίνεται η απαλλαγή από τη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου:

- Όταν συντρέχει περίπτωση μειωμένου συντελεστή σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο πολυτέκνου, απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, τα τέκνα είναι προστατευόμενα, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 30.000,00€, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.

- Όταν συντρέχει περίπτωση μειωμένου συντελεστή σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο προσώπου που είναι το ίδιο ανάπηρο ή που βαρύνεται φορολογικά, από ανάπηρο, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση της αναπηρίας, φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το πρόσωπο που τον βαρύνει, είναι ανάπηρο η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.

- Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στο δικαιούχο της απαλλαγής και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 12.000,00€ προσαυξανόμενο με 4.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000,00€, προσαυξημένη κατά 10.000,00€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000,00€ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου. Για να χορηγηθεί η απαλλαγή αυτή απαιτείται ο δικαιούχος να είναι άνεργος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011.

Η απαλλαγή παρέχεται για την κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου).
Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου συντελεστή δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του 100% του ακινήτου, τότε η απαλλαγή ή ο μειωμένος συντελεστής παρέχεται για το ποσοστό του.

Ο έλεγχος του ύψους της ακίνητης περιουσίας αφορά την αξία της περιουσίας του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου) και όχι την αξία της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας.

Ποτε κόβεται το ρεύμα

Αν δεν καταβληθεί το ειδικό τέλος, εντός 40 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του ειδικού τέλους.

Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντός 20 ημερών από τη διακοπή, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη σε ότι αφορά το ειδικό τέλος.

iefhmerida

2 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΙΑ. ΕΑΝ ΔΕ ΖΗΤΗΘΕΙ Η ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ 20 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ, Η ΔΕΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ.
    ΑΡΑ, ΕΑΝ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ;;;;
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν γράφετε την ερώτηση σας στο Site iefimerida από την οποία πήραμε το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.