Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Β. Παπανδρέου: Ψηφίζω «ναι» - Τι μου είπε ο πρωθυπουργός

Την πρόθεση της να υπερψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αλλά όπως αποκάλυψε είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος της είπε ότι «έστω και αν ένα άρθρο καταψηφιστεί δεν θα εκταμιευτεί η 6η δόση».
«Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός ..........

μου ζήτησε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους».Η κυρία Παπανδρέου, ωστόσο, έστειλε παράλληλα και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: «Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα. Είναι η τελευταία φορά. Μετά πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», κατέληξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος

Στο μεταξύ, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξελίσσεται στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, λίγο πριν από την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, προσπάθησε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να εξασφαλίσει την θετική ψήφο όλων των βουλευτών στις επιμέρους διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. «Για να πετύχουμε στην διαπραγμάτευση πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας και αυτό θα είναι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο σύνολο του. Όλων των διατάξεων ιδίως εκείνων που έχουν αναγορευτεί σε συμβολικό και πολιτικό κριτήριο από την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συνέχισε: «Αν δεν ψηφιστούν τότε δεν χρειάζεται καν να πάμε στις Βρυξέλλες την Κυριακή. Ούτε εγώ, ούτε ο Πρωθυπουργός. Τότε η χώρα θα είναι πάλι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι η ώρα του μεγάλου ναι και του μεγάλου όχι για το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα και προς τον ΛΑ.Ο.Σ. να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. «Η χώρα θέλει να τη σώσουμε. Όταν ξεκινάμε μία δουλειά πρέπει να την τελειώσουμε. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο», είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.

«Δεν θα δώσουμε στήριξη σε μία αναιμική κυβέρνηση. Παραιτηθείτε πριν από την Δευτέρα και εμείς θα δεχτούμε να συζητήσουμε» απάντησε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας, λίγες μόλις ημέρες μετά την «επιστολή των τριών». Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση και πρότεινε μία πλατφόρμα πέντε σημείων, στην οποία, όπως είπε, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα. «Λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα εθνικό πλαίσιο με πέντε σημεία στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε.Να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, να αλλάξει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, να υπάρξει μία άλλη πολιτική, να πούμε ότι οι καταθέσεις σε ευρώ είναι εγγυημένες, να συμφωνηθεί τρόπος αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εξασφαλίσουμε ότι ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα βιώσιμο.

Η τοποθέτηση της κυρίας Διαμαντοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Εγώ δέχομαι τους πέντε άξονες της κυρίας Διαμαντοπούλου αλλά να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός και να πάμε σε νέα κυβέρνηση» απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

«Αυτά που είπε η κυρία Διαμαντοπούλου είναι δικές της προτάσεις ή εκφράζει την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης από την ΝΔ. «Γιατί αν είναι δικές της, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Αν η κυβέρνηση έχει μία θέση, ας έρθει η Υπουργός να την ανακοινώσει. Εδώ βλέπουμε στελέχη που έχουν μπει στην κούρσα διαδοχής», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Κατανοώ την ανάγκη σας να εκφράσετε την ομάδα των τριών στη Βουλή. Βλέπω μία κυβέρνηση σπαρασσόμενη, σε κλίμα αποσύνθεσης», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Real.gr

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.